mboost-dp1

Flickr - skreuzer

Servere laver strøm fra varme

- Via Data Center Knowledge -

Et amerikansk firma håber at kunne lancere it-udstyr, som genererer elektricitet ud fra den varme, apparaterne danner.

Bag ideen står konsulentfirmaet Applied Methodologies. Den bygger på princippet om termoelektricitet, som gør det muligt at danne strøm ud fra varme.

Firmaet taler om Thermoelectric Generation Systems (TGS). De kan tage varmen fra en server, en router eller andet udstyr og danne jævnstrøm ud fra den.

Foreløbig er der ingen TGS-produkter klar til salg. Men firmaet har fremstillet en række prototyper, der demonstrerer teknologien. I et white paper slår virksomheden på fordelene i store datacentre, hvor der er meget udstyr, som kan levere varme, der omdannes til strøm, som direkte kan bruges af udstyret.

Det er dog kun en brøkdel af energien, der kan omsættes til strøm. Ifølge firmaet skulle varmen fra en 1u TGS-rackserver kunne levere 10 volt og 5 ampere.

Teknologien beskrives nærmere i denne video, hvor termoelektricitet bruges til at drive en ventilator og oplade et batteri:





Gå til bund
Gravatar #1 - thskyt
24. aug. 2010 05:35
Det er da egentlig en god ide, men jeg kan ikke lade vaere med at taenke at det ville vaere bedre, hvis man i stedet saenkede spildet.
Gravatar #2 - AmbY
24. aug. 2010 05:35
Det er på ALLE måder, en af de mest Innovative ting, jeg har hørt længe!

Men når man tænker over det, også allerede brugt, fx. bruger jeg varmen fra min (under bordet) til at varme fødderne med om vinteren :D
Gravatar #3 - Mort
24. aug. 2010 06:02
Det kan godt være at de har et godt produkt, men det er svært at tage dem seriøst når deres webside ligner noget lavet af en 12 årig, i år 1990.

Idéen med at bruge varmen fra computeren til at generere strøm er jo ikke ny. De tidligere muligheder for det har bare været så dyre at det ikke har kunnet betale sig prismessigt at købe udstyret til at lave varmen om til strøm, i forhold til at betale for at føre varmen væk.
Gravatar #4 - Trentors
24. aug. 2010 06:06
Ja det er ret fantastisk. Har altid ment at den som en eller anden dag formår at lave varme direkte til strøm kommer til at revolutionere verden.

Næsten alt strøm i dag på IT udstyr forsvinder i varme. Tænk hvis man virkelig fik gjort denne teknologi effektiv - så ville mobiler og bærbare kunne holde evigheder på batteriet.
Gravatar #5 - sivsko
24. aug. 2010 06:14
nu er det ikke noget ny teknologi, peletie effekten har været kendt længe. detsvære er effektiviteten ikke høj på sådan moduler og da deres varme transport internt er høj, som fremkommer som tab. Dog hvis det blev implanteret i store server anlæg kunne man hive større mængder energi ud.
Det skal også nævnes at hvis man kan afkøle den ene side endnu mere, måske med vand køling vil man få en større temperatur forskel og dermed mere energi kan trækkes ud af modulet.
Gravatar #6 - Unbound
24. aug. 2010 06:56
#5
Nu er peltier effekten det omvendte, altså bruge elektricitet til at skabe en temperaturforskel. Det hedder seebeck effekt når man bruger en temperatur forskel til at skabe elektricitet.

Derudover vil du altid skulle bruge mere energi på at køle den "kolde" side, end du vil kunne trække ud af energi.
Gravatar #7 - Thinq
24. aug. 2010 07:53
Trentors (4) skrev:
Ja det er ret fantastisk. Har altid ment at den som en eller anden dag formår at lave varme direkte til strøm kommer til at revolutionere verden.

Ja, der er i hvert fald en masse fysikere der falder døde om af chok hvis termodynamikkens 2.lov pludselig kan omgås :-)

Jeg tror nok vi må leve med at konvertering af varme til elektricitet aldrig bliver topeffektivt. Wiki skriver at en termoelektrisk generator typisk har en effect på 5-10%. Det lyder jo ikke af meget, men så længe den energi man rent faktisk kan høste på denne måde står mål med prisen for udstyret, så kan det jo være fint nok.

Et af problemerne med at implementere denne type “varmehøster” er dog at den typisk vil stå lidt i vejen for at komme af med varmen hurtigst muligt. Mens den thermoelektriske effekt er mest effektiv jo større temperaturforskel man har at arbejde med så vil effektiv køling være lig med en lav arbejdstemperatur.
Gravatar #8 - cwap
24. aug. 2010 08:54
.. og så er det jo en smart måde at få den globale opvarmning i skak!
Gravatar #9 - Lobais
24. aug. 2010 12:33
Bare lige til dem, der ikke kan huske præcis, hvordan det nu er det forholder sig med termodynamikkens 2. lov:

Termodynamikkens 2. hovedsætning siger at væksten i entropien for universet altid vil være positiv. Entropien er et udtryk for et systems ’uorden’, og det 2. hovedsætning medfører er, at hvis du bruger energi på en proces der ’rydder op’ (altså nedbringer entropien) det ene sted, så vil det bare medføre en tilsvarende eller større stigning et andet sted.
Koblet med almindelig energilære, siger 2. hovedsætning altså at varmeenergi eller varme er noget specielt blandt energiformerne. Alle de andre kan omdannes til varme, men ikke omvendt. Det er ikke muligt at omdanne varme fuldstændigt tilbage til den energiform, den kom fra. Med andre ord: varme er energi af en lavere kvalitet.
Varme kan forstås som tilfældige bevægelser i stoffets partikler, dvs. som entropi. I et lukket system kan mængden af tilfældighed kun øges, hvad der medfører, at man ikke kan bringe orden tilbage i tilfældigheden uden en ydre påvirkning. Entropien (uordnen) i et lukket, makroskopisk system bliver aldrig mindre.
- Wikipedia
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login