mboost-dp1

Aarhus Universitet

Reguler din vægt med tarmbakterier

- Via Videnskab.dk - , indsendt af doh09

Et stigende problem i verden er overvægt, et problem som mange prøver at bekæmpe, både med informationer om fornuftig kost og motion, men også videnskabeligt.

I sidstnævnte kategori finder man bl.a. et hold danske forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet. Forskerne undersøger for tiden, hvordan bakterierne i ens tarme er med til at regulere stofskiftet, for på den måde at kunne påvirke det via en given kost eller medicin.

Man ved allerede, at f.eks. yoghurt har en gavnlig effekt for tarmfloraen, og forskerne har også identificeret bakteriegrupper, som er fremtrædende hos henholdsvis overvægtige og slanke personer.

Målet er at bestemme de molekylære mekanismer, som finder sted, for derved at kunne fastslå effekten, de forskellige bakterier har på stofskiftet.

Der er endnu lang vej til at forstå processerne, der finder sted som et sammenspil mellem bakterier, gener og stofskiftet, men håbet er at kunne udvikle en medicinsk behandling mod svær overvægt.





Gå til bund
Gravatar #51 - XuN
9. feb. 2010 16:32
"Reguler din vægt med tarmbakterier"

- E coli - en sikker diaré
Gravatar #52 - doh09
9. feb. 2010 17:43
Orange (1) skrev:
Nu kan informationer om kost og motion jo også frembringes videnskabeligt, det var da en mærkelig opdeling.

Desuden virker det som en gammel sang at ville finde "kuren" mod overvægt, og løsningen er har eksisteret i tusinder af år: spis mindre, bevæg dig mere. Utroligt at man har brug for at forske i hvordan fede mennesker kan blive ved med at proppe lort indenbords uden hæmninger.


Hvis du spiser mindre nedsætter du samtidig kroppens stofskifte, har selv haft en bmi på 17, for tiden spiser jeg ikke så meget som jeg gjorde før da jeg ikke gider smøre madpakke og skolekantinen er for dyr, min BMI er gået op på 18. Indrømmer germe at jeg også lavede mere sidste år, men er først begyndt at få lidt fedt da jeg begyndte at spise mindre.

En god ven jeg har fået siden har derimod tabt sig 6-8 kg siden han begyndte at gå med mig, og han spiser mere end han gjorde før, han prøver ikke at tabe sig. (vi har kendt hinanden i ½ år)
Gravatar #53 - myplacedk
9. feb. 2010 17:54
ipwn (48) skrev:
#46 Alle tilsætningsstofferne er jo under skarp kontrol, så det er ikke fordi du kommer ud for at det er direkte farligt.

Det kan diskuteres.

Denne skarpe kontrol, fjerner af og til ting fra markedet, som man tidligere betragtede som harmløse.

Men vigtigere: Man kan bevise at noget er farligt, men ikke at det er ufarligt. I tvivlstilfælde konkluderer man at det er ufarligt. Når bedre tests opfindes, bliver det måske gentestet.

Men endnu værre: Man kan godt få en dødelig mængde gift, selv om hvert enkelt giftstof er under grænseværdien. Og så er der ophobningseffekten. Måske kan man tåle en bestemt mængde af noget om dagen, men hvis det aldrig forlader kroppen, hvad sker der så i løbet af en livstid? Nogle af dem kan enda overføres til gravid kvinde til foster, så næste generationer rammes hårdere og hårdere, med uændret forbrug.

Nej, vi ved ikke så meget om hvad der er farligt. Men vi ved at der er masser af ting som er farlige, og som vi betragter som harmløse.

Så når jeg skal vælge imellem noget uden tilsætningsstoffer, og noget med masser af E-numre, så er det et stærkt argument i mit valg.

ipwn (48) skrev:
Selvfølgelig kan der være nogle bivirkninger der ikke kendes til endnu, men det kan der også nemt være i produkter uden tilsætningsstoffer.

Ja, naturligt er ikke nødvendigvis farligt. Men rent kød er nok sundere end kød + E??? + E??? + E??? + E??? + E??? + E???. I hvert fald er der (alt andet lige) mindre risiko.

ipwn (48) skrev:
Desuden er de fleste tilsætningsstoffer ganske naturlige.

De gange jeg har tjekket dem alle igennem på en eller anden vare, er de sjældent min konklusion.
Gravatar #54 - myplacedk
9. feb. 2010 18:24
Jeg tog lige noget tilfældigt fra køleskabet, det blev en hønsesalat. Blandt tilsætningsstofferne fandt jeg:

http://www.toft.dk/e-nummer/ skrev:
E 412, Guargummi. Godkendt på et begrænset datagrundlag. Stoffet kan give allergilignende symptomer hos følsomme.

E 202, Kaliumsorbat. Kan give nældefeber både efter indtagelse og ved kontakt med huden (hudirritation) hos følsomme samt maveproblemer eller hovedpine.

E 211, Natriumbenzoat (Atamon). Kan give allergilignende symptomer - høfeber, nældefeber eller astma - hos følsomme samt børneeksem og diarré. Får man allergilignende symptomer overfor acetylsalicylsyre kan man også reagere på dette stof.

E 222, Natriumhydrogensulfit. Kan medføre en pressende fornemmelse i brystkassen, kløende udslæt, underlivskramper, diarre, lavt blodtryk og en forhøjet puls. Indtagelse af fødevarer tilsat svovldioxid kan fremprovokere alvorlige astmaanfald hos astmatiske patienter, så alvorlige at det har medført dødsfald i USA. Kan ødelægge B1 vitamin i fødevarer. EU's Videnskabelige Komite for Levnedsmidler har anbefalet at begrænse brugen af sulfitter på grund af de sundhedsmæssige betænkeligheder. [...] Danmark [...] blev tvunget til at acceptere de fælles EU-regler, der betyder, at det acceptable daglige indtag kan overskrides, [hvis] man drikker 2-3 glas vin eller spiser en håndfuld rosiner om dagen - rosiner, som mange små børn ellers får som "sundt slik".

E 621, Mononatriumglutaminat (det tredie krydderi). Kan give rødmen og følelse af varme i ansigtet og eventuelt hovedpine (det såkaldte 'kinesiske restaurationssygdom') hos nogle personer, der indtager for meget. Enkelte dyreforsøg har antydet, at nyfødte unger kan få hjerneskader ved indtagelse af større mængder.

E 635, Dinatrium-5'-ribonucleotider. Kan forværre tilstanden for mennesker, der lider af urinsyregigt.


Alt det, bare for at gøre en rugbrød med hamburgerryg lidt mere interessant.

De værste eksempler jeg kender, kan jeg dog ikke demonstrere lige nu, da jeg ikke har dem i huset. ;-)

Men jeg havde da engang en dåse flødeskum, som nærmest bestod af fløde og kræft. Velbekomme. (Er det så slemt at piske lidt fløde?)

Jeg må nok hellere bemærke, at der bliver spist af hønsesalaten. Men vi er da bevidste om de valg vi foretager os, og balancerer sundhed og convenience.
Gravatar #55 - doh09
9. feb. 2010 18:32
#54 er kilden pålidelig :)?
Gravatar #56 - myplacedk
9. feb. 2010 18:34
Doh09 (55) skrev:
#54 er kilden pålidelig :)?

Heh. :)

Det vurderer jeg den til at være. Den er "udgivet med støtte af Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet Kost & ernæringsforbundet og 3F" og har kildeangivelser.
Gravatar #57 - røvskæg
9. feb. 2010 18:43
Har ikke læst hele tråden men :
Sjovt nok så finder jeg ofte at folk med et "lavt stofskifte" spiser meget og usundt og motionere ikke.

Det virker nogle gange lidt som om : Nå ja jeg er jo født med et lavt stofskifte, så jeg kan lige så godt spise meget og usundt og ikke motionere.

Det kan godt være nogle har et lavt stofskifte, men der må stadig være en sammenhæng mellem hvor meget man indtager og hvor meget man forbrænder. Energien skal jo komme et sted fra.
Gravatar #58 - doh09
9. feb. 2010 18:44
#57 spiser uffatteligt meget og er næsten undervægtig, er godt nok +2m høj men alligevel :P?
Gravatar #59 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 18:46
#58
Prøv at udregn dit energiindtag i løbet af en typisk dag. Hvad der føles som meget for dig, behøver ikke at være meget for andre.
Gravatar #60 - DiZaster
9. feb. 2010 18:55
røvskæg (57) skrev:
Det kan godt være nogle har et lavt stofskifte, men der må stadig være en sammenhæng mellem hvor meget man indtager og hvor meget man forbrænder. Energien skal jo komme et sted fra.


Reelt kan du selv delvis bestemme dit stofskifte, ved at spise korrekt. Spreder du dit fødevare indtag over 5-6 måltider om dagen, adskilt af 2-3 timer, så vil din forbrænding banke derudaf, og selvom du spiser mere end normalt, vil det ikke sætte sig som fedt...

Jeg fik først for alvor øjnene op for hvor vigtigt ovenstående var sidste sommer, da jeg over en periode på 1½ mdr. opnåede samme træningsresultat som jeg engang tidligere havde været 6 mdr. om. (Dengang drak jeg dog også hver weekend, og spiste pizza 3 gange om ugen :-))

En nem regel er spis som en konge om morgenen, dronning til middag, og bonde til aften.
Gravatar #61 - doh09
9. feb. 2010 18:57
#59
alle andre fortæller mig jeg æder voldmeget... har ikke regnet på det i år men det er væsentligt reduceret, i perioden august 2008 til juni 2009 spiste jeg i snit 6-8 tallerkner fyldt til randen med mad om dagen, + ½ franskbrød og ½ liter vand inden sengetid så jeg ikke gik sulten i seng. Denne periode havde jeg dog 12-20 timers gymnastik om ugen + 2-3 opvisninger hver weekend i marts.

Edit: Skal lige siges at jeg jo udover den mængde mad også drak en stor mængde mælk og vand + at jeg var en hyppig kunde hos den lokale kvickly hvor jeg købte 1-2 kg slik om ugen.

Kan stadig spise 1-2 kg lasagne selv :)... spiser ca. 3 gange det mine venner gør.
Gravatar #62 - røvskæg
9. feb. 2010 19:01
@Doh09

Jeg tror vi har fattet du kan spise meget.

Det kunne jeg også den gang jeg var soldat og et halvt år efter. Men så kom maven, og så skulle jeg vende mig til at spise mindre.
Gravatar #63 - doh09
9. feb. 2010 19:02
#62 læs:
Jakob Jakobsen (59) skrev:
#58
Prøv at udregn dit energiindtag i løbet af en typisk dag. Hvad der føles som meget for dig, behøver ikke at være meget for andre.


Derfor svarede jeg, lad venligst være med at kritisere at jeg giver manden et svar :)
Gravatar #64 - røvskæg
9. feb. 2010 19:07
Doh09 (63) skrev:
Derfor svarede jeg, lad venligst være med at kritisere at jeg giver manden et svar :)


Det var lidt i sjov. Synes du har skrevet det flere gange.
Gravatar #65 - ipwn
9. feb. 2010 20:18
#50 Ja, enig.

Om et stof er naturligt eller kunstigt, er fuldstændigt ligegyldigt, så længe det er sikkert, det har du ret i. Bare rolig, jeg er heller ikke på økologi vognen. Hvis det stod til mig, så jeg helst alt fødevare produktion blev gjort kunstigt i laboratorier, så ethvert molekyle kan kontrolleres (og hele sammensætningen designes til det perfekte forbrug) og miljøet skånes.
Gravatar #66 - doh09
9. feb. 2010 20:20
#65 hørt om fejl 40 :)?
Gravatar #67 - coday
9. feb. 2010 21:57
DiZaster (60) skrev:

En nem regel er spis som en konge om morgenen, dronning til middag, og bonde til aften.


Gider du uddybe den regl?
Gravatar #68 - DiZaster
9. feb. 2010 23:25
coday (67) skrev:
DiZaster (60) skrev:

En nem regel er spis som en konge om morgenen, dronning til middag, og bonde til aften.


Gider du uddybe den regl?


Gerne. Lidt firkantet betyder det at dit største måltid skal være dit morgenmåltid (Bet you have heard that one before). Efter din krop har fastet i ca. 8 timer, vil den forbrænde stort set alt hvad du hælder ned, så bare fyld på :-) (Er du fyldt fra morgenen af, er du også mindre tilbøjelig til at fylde på af usunde snacks i løbet af dagen.)

Til middag kører din forbrænding på fuldt plus (Især hvis du har spist noget frugt eller lignende ind imellem, for at holde den kørende), så nu spiser du en middel portions størrelse.

Til aften spiser du et blot et mindre måltid, for at være sikker på at alt er forbrændt inden du går i seng. Drop alle de store kaloriebomber etc...

Typisk hører jeg at det sidste måltid skal være afsluttet senest 3 timer før du går i seng, så størstedelen er forbrændt inden du falder i søvn...

Ovenstående er blot en god retningslinie, og personers indtag varierer meget alt efter aktivitetsniveau.

EDIT:
Faktisk er det Konge, Prins og Bonde...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login