mboost-dp1

Aarhus Universitet

Reguler din vægt med tarmbakterier

- Via Videnskab.dk - , indsendt af doh09

Et stigende problem i verden er overvægt, et problem som mange prøver at bekæmpe, både med informationer om fornuftig kost og motion, men også videnskabeligt.

I sidstnævnte kategori finder man bl.a. et hold danske forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet. Forskerne undersøger for tiden, hvordan bakterierne i ens tarme er med til at regulere stofskiftet, for på den måde at kunne påvirke det via en given kost eller medicin.

Man ved allerede, at f.eks. yoghurt har en gavnlig effekt for tarmfloraen, og forskerne har også identificeret bakteriegrupper, som er fremtrædende hos henholdsvis overvægtige og slanke personer.

Målet er at bestemme de molekylære mekanismer, som finder sted, for derved at kunne fastslå effekten, de forskellige bakterier har på stofskiftet.

Der er endnu lang vej til at forstå processerne, der finder sted som et sammenspil mellem bakterier, gener og stofskiftet, men håbet er at kunne udvikle en medicinsk behandling mod svær overvægt.





Gå til bund
Gravatar #1 - Orange
9. feb. 2010 09:05
0# skrev:
et problem som mange prøver at bekæmpe, både med informationer om fornuftig kost og motion, men også videnskabeligt.


Nu kan informationer om kost og motion jo også frembringes videnskabeligt, det var da en mærkelig opdeling.

Desuden virker det som en gammel sang at ville finde "kuren" mod overvægt, og løsningen er har eksisteret i tusinder af år: spis mindre, bevæg dig mere. Utroligt at man har brug for at forske i hvordan fede mennesker kan blive ved med at proppe lort indenbords uden hæmninger.
Gravatar #2 - roedz
9. feb. 2010 09:14
Logoet: It's not a dick ;-)
Gravatar #3 - vandfarve
9. feb. 2010 09:16
#1 Jeg er fuldstændig enig, og nogle forskere har nok også dollars-tegn i øjnene over forventningen af alle de trilliarder, som de kan tjene på de dumme tykke amerikanere.

Jeg vil dog gætte på, at formålet (det officielle) særligt er rettet mod mennesker, som fx er sengeliggende over længere perioder, som derfor ikke har mulighed for at bevæge sig eller dyrke regulær motion.

Det var i hvert fald, hvad man hørte, da man snakkede om vidunderpillen for et års tid siden, som man både ville blive slankere, sundere og mere solbrun af. Der fortalte forskerne selv, at deres egne ide var udelukkende at bruge medicinen på mennesker, der i forvejen var alvorligt syge og/eller sengeliggende.
Gravatar #4 - f-style
9. feb. 2010 09:19
#2

Der er MANGE folk som bare er dovne og ikke vil bevæge sig mere eller ændre deres kostvaner, de vil hellere bare tage en pille om dagen hvis det kunne hjælpe.
Man skal selvfølgelig huske på at der findes sygdomme som gør at ens vægt er for høj selvom man dyrker motion osv. Men der findes alt for mange personer som prøver at fralægge sig deres ejet ansvar ved at finde på undskyldninger og sige de er syge selvom det er deres livsstil der er uheldig indrettet.

Jeg syns det er godt at der bliver forsket i fedme og hvordan man kan gøre noget imod det. I fremtiden vil der blive flere og flere overvægtige så det er vigtigt at have flere måde at komme dette problem til livs på.
Gravatar #5 - Zombie Steve Jobs
9. feb. 2010 09:24
Et af de stigende problemer i verden er også den relativt flok store mennesker, der umiddelbart ikke, på noget tidspunkt i deres liv, skal bekymre sig om at blive overvægtige. Jebus.

#4 Hvorfor skal man dyrke motion? Har man arbejdet i 15 timer er det sgu da ikke det man har lyst til. Jeg gider i hvert fald ikke.
Jo, måske burde man nok, hvis man er overdrevet fed og ikke, som en eller anden stor ildelugtende ko her den anden dag, ikke kan komme ind i en bus, fordi røven er for bred.

Jeg giver skylden til kunstig befrugtning og for billig dårlig mad. Smæk tårnhøje afgifter på det usunde lort, junk food etc. og fritag grøntsager og den slags.
Gravatar #6 - Slettet Bruger [1221827560]
9. feb. 2010 09:26
Orange (1) skrev:
...spis mindre, bevæg dig mere.


It's a lie! It's a lie!!!
Gravatar #7 - XorpiZ
9. feb. 2010 09:29
Tanghaar (5) skrev:
Jeg giver skylden til kunstig befrugtning og for billig dårlig mad. Smæk tårnhøje afgifter på det usunde lort, junk food etc. og fritag grøntsager og den slags.


Helt enig. Det må være vejen frem.
Gravatar #8 - nielsbrinch
9. feb. 2010 09:31
Tanghaar (5) skrev:
Jeg giver skylden til kunstig befrugtning.


Det er godt nyt for mig. Jeg foretrækker alligevel at foretage traditionel befrugtning.
Gravatar #9 - vandfarve
9. feb. 2010 09:35
Tanghaar (5) skrev:
Jeg giver skylden til kunstig befrugtning og for billig dårlig mad. Smæk tårnhøje afgifter på det usunde lort, junk food etc. og fritag grøntsager og den slags.


Der findes to effekter, når den slags handlinger foretages i mikroøkonomi - indkomsteffekten og substitutionseffekten. De kan godt være lidt komplekse for folk uden forståelse for mikroøkonomien, så vi springer til konklusionen:

De to effekter er modsatrettede, hvorfor vi ikke umiddelbart kan sige, om der vil blive købt mere eller mindre frugt, hvis prisen på frugt sættes ned!

Der er dog visse undersøgelser, der viser, at man køber mindre frugt, hvis prisen sættes ned, da man substituerer over mod andre produkter, da man nu har råd. Det er derfor, at politikerne ikke umiddelbart vil sætte prisen ned, da der er reel frygt for, at salget af frugt og andre sunde vare faktisk vil falde, når priserne falder...

Scare shit, aye? :)
Gravatar #10 - Egosheep
9. feb. 2010 09:36
Desuden virker det som en gammel sang at ville finde "kuren" mod overvægt, og løsningen er har eksisteret i tusinder af år: spis mindre, bevæg dig mere. Utroligt at man har brug for at forske i hvordan fede mennesker kan blive ved med at proppe lort indenbords uden hæmninger.

Det kan godt være du har et meget stort indebrændene had overfor fede mennesker. Men virkeligheden er nu sådan at ikke alle mennesker har lige højt stofskifte. Jeg er født med et ret lavt stofskifte. Jeg spiser sundt og motionerer når jeg kan(Går i gymnasiet så det er ikke altid lige nemt at nå det).

Du kan ikke bare sætte alle i samme bås og sige at ALLE de fede er på samme måde. Tro mig jeg vil sgu gerne tabe mig, men min krop vil ikke have det. Jeg spiser de samme mængder mad som en anorektiker der skal fedes op.

On topic: Jeg tror at forskning i regulering af stofskiftet er en god ting, fordi forskellen hos folk er så stor, at ikke alle har muligheden for vægttab.
Gravatar #11 - x_Fi
9. feb. 2010 09:47
vandfarve (9) skrev:
Der findes to effekter, når den slags handlinger foretages i mikroøkonomi - indkomsteffekten og substitutionseffekten. De kan godt være lidt komplekse for folk uden forståelse for mikroøkonomien, så vi springer til konklusionen:

De to effekter er modsatrettede, hvorfor vi ikke umiddelbart kan sige, om der vil blive købt mere eller mindre frugt, hvis prisen på frugt sættes ned!

Der er dog visse undersøgelser, der viser, at man køber mindre frugt, hvis prisen sættes ned, da man substituerer over mod andre produkter, da man nu har råd. Det er derfor, at politikerne ikke umiddelbart vil sætte prisen ned, da der er reel frygt for, at salget af frugt og andre sunde vare faktisk vil falde, når priserne falder...

Scare shit, aye? :)


Det lyder fedt nok, men det giver overhovedet ikke mening i mit hovede. Jeg ville købe både økologisk og sundt, hvis jeg som fattig studerende havde råd!
Gravatar #12 - NioBe
9. feb. 2010 09:54
Det hjælper heller ikke at folk på kontore nu til dags kan sende sine dokumenter via mail, i stedet for at gå rundt med dem.

Tror at det er en lille småting der ville hjælpe lidt på det. Dog afhæningt af hvor mange dokumenter de aflevere self.
Gravatar #13 - TrolleRolle
9. feb. 2010 09:58
#1 Menneskets krop er en af de bedste til at trække energi ud af føden.
Samtidig er det en indbygget "succesfaktor" for både dyr og mennesker at "spise meget og arbejde lidt".

Det var praktiske egenskaber at have, dengang man i stenalderen skulle løbe rundt i dagevis mellem store måltider.

Desværre har kroppen ikke ændret sig samtidig med at vores verden, på kun ganske få hundrede år, er blevet ændret til at indeholde mange stillesiddene jobs, og mere energirige fødevarer.

Det giver god mening at forske i at løse de problemer vi selv har skabt, istedet for bare at svare: "Spis mindre og motioner lidt mere!" ... et løsningsforslag som tydeligvis ikke virker i praksis.

Om dette her så den rigtige måde at løse problemet på, ja det vil denne forskning nok netop vise.
Tænk sig hvis forskerne finder ud af at fedme ikke kun skyldes dovenskab, men måske forskelle i folk som de ikke selv er skyld i?

En ting er sikkert: Den forsker som opfinder "slankepillen" han bliver stinkende rig ... og det er måske motivation nok for at forske i det.
Gravatar #14 - Trogdor
9. feb. 2010 10:00
Ja ja, jeg syntes sku også det var nemt at holde vægten, og dem der ikke kunne var nogle tabere, så passerede jeg 30 og så blev det hele lidt mere kompliceret.


Gravatar #15 - myplacedk
9. feb. 2010 10:03
roedz (2) skrev:
Logoet: It's not a dick ;-)

Yes it is. Like this and this.

Gravatar #16 - myplacedk
9. feb. 2010 10:06
Egosheep (10) skrev:
(Går i gymnasiet så det er ikke altid lige nemt at nå det).

Jeg har aldrig haft så god tid, som dengang jeg gik i skole. Ikke engang da jeg var arbejdsløs.

Jeg har hørt mange andre sige det samme, men kan ikke lige mindes nogen der er grundlæggende uenige. (Der kommer nok nu, wee.)

Jeg har i øvrigt heller aldrig spekuleret mindre på økonomi, end da jeg var på SU.

(Pre-skoletiden er undtaget for begge dele.)
Gravatar #17 - vandfarve
9. feb. 2010 10:16
#11

Ja, men man kan ikke inferere fra et enkelt individ til en hel population.

Jeg vil i stedet anbefale dig at læse linket, for det er anerkendte forklaringer i mikroøkonomien, og da det er lidt svært at forklare uden at komme ud i alt for mange sidespring. :)

At sætte prisen ned på produkter betyder ikke nødvendigvis, at salget samtidigt stiger. Det er vist det, som vi skal lære i denne omgang.
Gravatar #18 - Slettet Bruger [1221827560]
9. feb. 2010 10:17
Egosheep (10) skrev:
(Går i gymnasiet så det er ikke altid lige nemt at nå det).


Jeg går på HHX, begyndte d. 8. Juni 2009 at løbe 2 gange om ugen, nu løber jeg 10 km 3 gange om ugen. Jeg kan ikke se hvor problemet er når man går i skole.
Hvis du så siger at du ikke har tid nok til lektier m.m., så vil jeg sige dig at du får en bedre koncentration og mere energi, så alt bliver hurtigere færdigt!

Jeg er også godt fedet op, jeg har dog tabt 8 kilo i løbet af de sidste 6 uger og jeg kan slet ikke lade være med at løbe mere!
Gravatar #19 - Orange
9. feb. 2010 10:31
Egosheep (10) skrev:
Det kan godt være du har et meget stort indebrændene had overfor fede mennesker. Men virkeligheden er nu sådan at ikke alle mennesker har lige højt stofskifte. Jeg er født med et ret lavt stofskifte. Jeg spiser sundt og motionerer når jeg kan(Går i gymnasiet så det er ikke altid lige nemt at nå det).

Du kan ikke bare sætte alle i samme bås og sige at ALLE de fede er på samme måde. Tro mig jeg vil sgu gerne tabe mig, men min krop vil ikke have det. Jeg spiser de samme mængder mad som en anorektiker der skal fedes op.

On topic: Jeg tror at forskning i regulering af stofskiftet er en god ting, fordi forskellen hos folk er så stor, at ikke alle har muligheden for vægttab.


Med al respekt, så er det en gang fis. Der er ganske vist en del mennesker (0,1%?) der lider af alvorlige sygdomme, som påvirker stofskiftet radikalt... men at du spiser som en anoretiker er med al sandsynlighed løgn, og at du brokker dig over for lidt tid i gymnasiet er til grin.

Hvis du falder i den forsvindende lille kategori af Danskere (10 personer?) der virkelig lider af en diagnosticeret metabolismedefekt så undskylder jeg, men ellers er du et perfekt eksempel på det manglende ansvar jeg efterspørger.

Ja, nogle mennsker kan spise to bananer uden at tage på, hvor andre kun skal spise en. Det betyder at sidstnævnte skal spise mindre, ikke at de er uden ansvar for deres vægt.
Gravatar #20 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 10:37
Tanghaar (5) skrev:
Et af de stigende problemer i verden er også den relativt flok store mennesker, der umiddelbart ikke, på noget tidspunkt i deres liv, skal bekymre sig om at blive overvægtige. Jebus.


Ja folk der ikke selv har problemet er ekstremt hellige og mener selv de har løsningen til alle os fede mennesker.


Egosheep (10) skrev:
Jeg er født med et ret lavt stofskifte. Jeg spiser sundt og motionerer når jeg kan(Går i gymnasiet så det er ikke altid lige nemt at nå det).


Der må jeg desværre sige at det højst sandsynligt er en dårlig undskyldning.
Ja der findes stofskiftesygdomme der gør at en større del af ens mad bliver omdannet til fedt, men der er andre tydelige følgevirkninger.

Derimod er det bevist at dem der øjensynligt kan spise alt uden at tage på, faktisk enten ikke spiser så meget, eller bevæger sig meget mere og dem der tager på bare de ser et stykke chokolade, faktisk spiser mere og/eller motionerer mindre.

Det er altså en myte at man kan undskylde det med dårligt stofskifte.
Hvis man indtager mere energi end man forbruger, bliver det til fedt. Der findes ikke nogen magisk fe der kommer og tryller energien væk, eller tilføjer mere.
Gravatar #21 - paradise_lost
9. feb. 2010 10:38
vandfarve (9) skrev:
De to effekter er modsatrettede, hvorfor vi ikke umiddelbart kan sige, om der vil blive købt mere eller mindre frugt, hvis prisen på frugt sættes ned!


En købmand i jylland et eller andet sted, prøvede at fritage frugt og grøntsager for moms, dvs 25% billigere hele Januar og han solgte markant mere! Så det er da et bevis på at det virker.

Syntes dog det er den forkerte vej at gå med afgifter og ikke afgifter. Hader de samfund hvor staten skal styre det hele med pengepungen.
Gravatar #22 - Zombie Steve Jobs
9. feb. 2010 10:43
#17 Nej, men når nu det nuværende billige (dårlige?) alternativ stiger i pris, så tænker jeg, at det får en indflydelse.
De er så læskefede i USA fordi junk ikke koster en skid.

Se for eksempel på Etiopien, hvor der ikke findes McDonalds, der er de rigtig tynde.

#21 Ja, det er sgu da pænt frustrerende, men hvis konsekvensen er ent sundhedsvæsen, der kan spare penge på færre behandlinger af sygdomme, der direkte er konsekvenser af overvægt, er det da en vej at gå.
Og vores samfund er alligevel så gennemreguleret blandt andet via. pengepungen, at det ikke betyder det store, IMO.

Edit: #20 Nu mente jeg nu dem, som i f.eks. Etiopien, der ikke kan få noget æder, og derfor ikke rigtig bliver fede, på nær når deres magre lig ligger og rådner i solen.
Gravatar #23 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 10:44
#21
Problemet her i Danmark er jo at det er betydeligt billigere at købe og leve af usund mad. Samtidig er de fattige overrepresenteret i statistikkerne over fede.
Så hvorfor ikke hjælpe dem ved at gøre de sundere varer billigere, og de usunde dyrere?
Gravatar #24 - Trogdor
9. feb. 2010 11:00
#23
Ja det kunne være rart, det koster en formue.
Og når man ikke har en stor familie til at spise det hele så er der rimeligt meget spild. Især ting som når man laver salater, smider jeg ca 50% ud fordi det når at blive kedeligt.
Gravatar #25 - myplacedk
9. feb. 2010 11:08
#24
Der åbnede en øko-bik i nærheden af min bopæl engang, og vi (kæresten og jeg) prøvede i en periode at købe ind så meget som muligt der. (Dvs. vi købte kun ting andre steder, hvis vi ikke kunne få det i øko-biksen.)

Vi brugte meget mere på kød, men vores samlede madbudget steg faktisk ikke. Jeg tror det var fordi vi kunne købe i mere passende mængder, for næsten alle varerne enkeltvis var da dyrere.
Gravatar #26 - mad_er_godt
9. feb. 2010 11:16
#23/#24 det er den almindelige opfattelse at det er billigere at være usund, men det passer ganske enkelt ikke. GÅ ned i det nærmeste supermarked, og se hvor meget frugt du kan få for 20 kr. (ofte 10 stk. frugt), og se tilsvarende mængde slik for 20 kr. Man får ikke ret meget slik for tyve krover i forholde til frugt. Det samme med fastfood. Se hvad det koster at spise på MCd for f.eks. 3 persone, så er vi oppe på over 150 kr. prøv lige at se hvor mange grøntsager kartofler osv. du kan få for 150 kr. Rigtig meget, faktsik så meget at du ikke kan spise det.

Bare fordi de "fattige" spiser mere junkfood, betyder det IKKE at det er fordi junkfood er billigere. Der er også flere "fattige" der ryger, og det er da dyrere at ryge end slet ikke at ryge (hvilket de "rige" ikke gør så meget).
Gravatar #27 - ipwn
9. feb. 2010 11:49
#26 Kød er HERRE billigt. Især diverse færdig retter.

Jeg er selv ved at skifte mit kødforbrug ud med planter, og det er nu altså dyre, især hvis jeg sammenligner med færdigretter.

En færdigret lasagne (500g) koster 10kr., i Aldi f.eks. :) Tror de fleste supermarkeder har det til omkring 15kr., for deres discount versioner. Nogenlunde det samme med pizza, diverse fiske retter og andet paneret kød.

Eller faktisk... kan egentlig godt være det ikke er så galt? Jeg har lavet en portion tortilla der svarer til 500g kød, med en halv pose rodfrugter (25/2), et løg (~20/10) og en dåse hakkede tomat (2kr). Det er 16,5kr., og kød koster normalt 25kr for samme mængde...

Nå, men det er ihvertfald ikke særligt dyrt at købe diverse usunde discount varer, det er sikkert. Man kan jo dog også købe billigt grønt, hvis man da kan leve med diverse kemikalier. (I don't care) Plus frossent grønt må vel svare til frossen færdigretter - der er mangel på diverse vitaminer i begge, men det er dælme billigt.

Tror dog ikke det er fair at sammenligne frugt med slik. Slik er jo ikke det primære man spiser. (Okay, hvis man er fed og køber godter, så er man da selv ude om det) Kød, kartofler og sovs derimod må være en stor synder. Især hvis man spiser det som jeg gjorde; massere af kød, friture stegte kartoffel både og en feeeeed sovs. (mmm)

Ikke at jeg aner noget om sund kost. Jeg har høj stofskifte. Skifter til planter, fordi jeg mangler energi og at jeg har dårlig samvittighed over at spise for mange tidligere levende dyr. (Syntes sku' man bliver så træt af at spise meget kød, altså fysisk)
Gravatar #28 - myplacedk
9. feb. 2010 11:51
#26
Det er egentlig også mit indtryk.

Hvis vi to derhjemme skal spise os mæt i pizza, bliver det aller mindst 100 kr.
Burgere fra Burger King - 150 kr.

For 80 kr. kan vi få et par lunser rigtigt godt økologisk oksekød. En gang kartofler, sovs og grøntsager kan vist nemt klares for 20 kr, hvis man ikke smider rester ud.

Til daglig bruger vi dog gennemsnitligt knap 50 kr. på kød (tror jeg), så den sunde mad er vist omkring halv pris i forhold til junkfood.
(Plus den sunde mad købes på vej hjem fra arbejde, junkfood koster yderligere til transport.)
Gravatar #29 - Orange
9. feb. 2010 11:57
ipwn (27) skrev:
Plus frossent grønt må vel svare til frossen færdigretter - der er mangel på diverse vitaminer i begge, men det er dælme billigt.


Grøntsager til frostbrug høstes som regel når de er helt modne, og ved nedfrysning bevares størstedelen af næringsindholdet og vitaminerne . "Friske" grøntsager høstes før modning (for at kunne klare transport), og optager derfor færre næringsstoffer end de frosne. Desuden udsættes de også for varme under transporten. Der er konstant debat om hvorvidt frosne eller friske grøntsager er sundest, og der er ingen entydig konklusion.

ipwn (27) skrev:
Tror dog ikke det er fair at sammenligne frugt med slik. Slik er jo ikke det primære man spiser


Frugt er heller ikke det primære man spiser.
Gravatar #30 - ipwn
9. feb. 2010 12:00
#29 Ah, fedt nok. Frosne grøntsager er meget praktisk hvad angår økonomi og tilberedning. (Stort set ingen tilberedning end optøning) Tror jeg vil benytte mig mere af dem så :)
Gravatar #31 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 12:04
#27 #29

Jo der er kommet en konklusion. Generelt så indeholder frosne grønsager flere vitaminer, mineraler og antioxidanter. De når netop at modne helt før de bliver plukket og da de fryses straks når de ikke at miste noget under fragten.
Om det så smager bedst når de er friske eller frosne, kommer an på hvad man skal bruge dem til.
Men hvis man skamkoger grønsagerne, kan det alligevel være ligemeget da de så mister mange af de gode vitaminer.

Selv følger jeg den teori at man skal tilberede fedtbaserede grønsager i vand (A,D,E,K vitaminholdige) og tilberede vandbaserede grønsager i et fedtstof.
Gravatar #32 - myplacedk
9. feb. 2010 12:16
ipwn (30) skrev:
#29 Ah, fedt nok. Frosne grøntsager er meget praktisk hvad angår økonomi og tilberedning. (Stort set ingen tilberedning end optøning) Tror jeg vil benytte mig mere af dem så :)

Og der er mindre spild, da resten bare kommer tilbage i fryseren.

Hvilket minder mig om at jeg har en pose med 3 frosne jordbær. :-D
Gravatar #33 - Trogdor
9. feb. 2010 12:17
#28
Men nu er det jo ikke færdiglavet junkfood fra en "resturant" man køber hvis man skal spare penge.

Så går man i supermarkedet og finder det billigste mad man kan finde for at blive mæt. Og det er altå hverken sundt eller lækkert.

Gravatar #34 - myplacedk
9. feb. 2010 12:19
Jakob Jakobsen (31) skrev:
Men hvis man skamkoger grønsagerne, kan det alligevel være ligemeget da de så mister mange af de gode vitaminer.

Gammelt spørgsmål jeg egentlig aldrig har fået undersøgt:

Jeg har fået at vide sååå mange ganger, at når man koger grønsagerne, hælder man det sunde ud med kogevandet. Men hvad så hvis man ikke hælder kogevandet fra?
Hvis det fx. er en gryderet, eller en suppe.

Eller sagt på en anden måde: Frigør man vitaminerne, eller ødelægger man dem?
Gravatar #35 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 12:22
#34
Så vidt jeg ved bliver vitaminerne ikke ødelagt, så det er fint nok i sammenkogte retter.
Problemet er netop at de vandopløselige vitaminer, netop opløses i vand og forlader grøntsagen. Det samme hvis man tilbereder grønsager med fedbaserede vitaminer i olie.
Gravatar #36 - Nize
9. feb. 2010 12:25
Jeg kan regulere min vægt med flere procent på få minutter, ikke med tarmbakterier, men med tarmBEVÆGELSER. Smart - I skulle prøve det.
Gravatar #37 - myplacedk
9. feb. 2010 12:33
#33
Hvis man går efter det billigste (og gør det rigtigt), så er det klart at du får den billigste løsning.

Men hvordan definerer man så "billligt"?

Lav kilopris? Hvad nytter det, hvis man skal købe så meget, at man smider det meste ud når det bliver for gammelt.

At man bliver mæt billigst muligt? Eller bliver du i virkeligheden bare fyldt?

At prisen ved kassen er så lav som muligt? Igen, bliver du mæt?

Jeg spiser af og til "pap-pizzer" til middag. Jeg kan godt blive fyldt af 3 pizzaer til 20 kr, hvis jeg drikker nok vand til. Men jeg spiser meget mere aftensmad, end hvis jeg får ordentlig middagsmad.
Gravatar #38 - Orange
9. feb. 2010 12:39
Jakob Jakobsen (31) skrev:
#27 #29

Jo der er kommet en konklusion. Generelt så indeholder frosne grønsager flere vitaminer, mineraler og antioxidanter. De når netop at modne helt før de bliver plukket og da de fryses straks når de ikke at miste noget under fragten.


Det er rigtigt, men det er kun den halve sandhed. Frosne grønsager kommes i varmt vand før nedfrysning for at dræbe bakterier, dette fjerner også en mængde B og C vitaminer. Der er fordele og ulemper ved begge metoder, og jeg mangler stadig at se entydig dokumentation i favør for en af dem.

Min tommelfingerregel er: køb friske grøntsager, hvis de er lokale og der er sæson for dem. Ellers er det ligemeget, da transporten ødelægger enhver fordel ved dem.
Gravatar #39 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 13:19
#38
De bliver jo kun blancheret i så kort tid at det kun er overfladen der bliver påvirket. Så det er af meget lidt betydning.
Det påvirker jo heller ikke de forskningsresultater der påviser netop flere vitaminer i frosne grønsager. Det er trods alt ret nemt at måle.
Gravatar #40 - Norrah
9. feb. 2010 13:30
I gamle dage solgte man også bændelorm og lignende som en mirakelkur.

Man ved man er på rette vej når man bider mærke i dårlige ideer fra fortiden, mens man spørger, kan den forbedres?
Gravatar #41 - DiZaster
9. feb. 2010 13:37
Netop undskyldningen med mangel på tid er en jeg meget ofte hører fra folk, når de beklager sig over hvorfor de ikke dyrker motion.

Når jeg så spørger dem hvor mange timer de ser TV, eller hvad de bruger deres weekender på, så har de pludseligt en overflod af tid. FFS, de fleste mennesker kan afse 3-4 timer om ugen, til motion hvis de virkeligt gad.

Problemet er ikke mangel på tid, men mangel på motivation, selvdisciplin, eller rent og skær dovenskab...

Bemærk jeg er kun efter dem som beklager sig over deres vægt, men ikke gør noget aktivt for at ændre den. Visse folk er fløjtende ligeglade, og fred være med dem :-)

Personligt justerer jeg mit indtag af mad alt efter aktiviteten af min dag (Medregner også om jeg har været meget aktiv dagen før mht. opfyldning af depoter etc.). Jeg ved nogenlunde hvor meget fedt, sukker, kalorier der er i de madvarer jeg køber / spiser, og derfra er det ret nemt at holde styr på.

Jeg er blevet anklaget for at være fanatisk, når jeg foreslår folk at læse emballagen for deres produkter, men min erfaring er at det tager tid i starten, men når man først er kommet in i vanen, så ligger det lige for.

Mht. motion, så dyrker jeg denne fordi jeg tror på at det har en positiv effekt på kroppens forsvar imod mange sygdomme, gør at kroppen virker og ser yngre ud. Samt er der ikke meget der slår den følelse man har i kroppen efter en trænings session...

Ja i know... Jeg er hellig :-)
Gravatar #42 - myplacedk
9. feb. 2010 13:44
DiZaster (41) skrev:
Jeg er blevet anklaget for at være fanatisk, når jeg foreslår folk at læse emballagen for deres produkter

Jeg synes det er nærmest ulækkert, ikke at vide bare en smule om hvad man stopper i sig.

Dvs. læse nogle indholdsfortegnelser (og sætte sig ind i hvad tingene er), og kende noget til produktionsmetoderne.

(Er jeg den eneste der har en lille fascination af madvarer med én ting på indholdsfortegnelsen?)
Gravatar #43 - Borgbjerg
9. feb. 2010 14:59
Jeg tænker lidt...

Folk som vælger det dårlige mad-alternativ er folk som mangler ressourcer.
Sandt, at det er billigere at købe frugt/grøntsager i forhold til junk/slik. Men det tager tid, energi og evner. Det er faktisk ikke alle som formår at sammensætte et fornuftig måltid selvom man stiller råvarerne lige foran dem.

Derfor vælger folk, som mangler tid, energi eller evner (eller flere) den lette løsning: frysepizza eller friture. (forståeligt nok... Jeg hader at rydde op. Derfor ligner mit hjem noget lort (med mindre jeg får gæster (eller skældud ;) )))

Men det er selvfølgelig bare tanker - virkeligheden ser sikkert anderledes ud - og så er der en masse andre faktorer som spiller ind.
Gravatar #44 - Orange
9. feb. 2010 15:03
Jakob Jakobsen (39) skrev:
#38
De bliver jo kun blancheret i så kort tid at det kun er overfladen der bliver påvirket. Så det er af meget lidt betydning.
Det påvirker jo heller ikke de forskningsresultater der påviser netop flere vitaminer i frosne grønsager. Det er trods alt ret nemt at måle.


Der er jo stor forskel på påvirkningen af transport ved import fra Spanien og noget der er er høstet i købmand Larsens baghave, og jeg vil næsten sætte penge på højkant, og påstå at de undersøgelser du referer til, er lavet med førstnævnte og ikke sidstnævnte i tankerne. Der er langt større forskel på friske varer end frostvarer mht. kvalitet, og jeg holder mig derfor stadig til førnævnte tommelfingerregel.
Gravatar #45 - Trogdor
9. feb. 2010 15:05
#37 Nu køber jeg ikke længere selv efter hvad der er billigst nu og her.

Men da jeg gjorde var det "hvordan kan jeg lave et måltid billigst i dag og i morgen som jeg bliver mæt af. Det vil sige at komme af med færrest penge i dag når jeg kommer hen til kassen".
Man havde typisk ikke råd til at lave stor indkøb.

(I dag køber jeg gerne et større stykke kød til 1000kr eller mere og så skærer ud til stege og bøffer, og det ender med at blive billigere end hvis jeg havde købt det enkeltvis)

#42 Der er grænser for hvad folk kan rumme af informationer. Man skal jo snart efterhånden have en doktorgrad i at hitte ud af alting.
Se bare den seneste sag med "kødklister", det får sikkert et fint udtryk som ingen kender, men det står på pakken.
Hvad er det så lige det hedder når f.eks. kylling og kalkun er pumpet med vand. Er det "natur-marineret"? nu kommer jeg lige i tvivl, men jeg mener det hedder noget uskyldigt.
De fleste kaffebønner er også vokset op med masser af sprøjtegifte, hvor mange ved det.
Jeg syntes selv at jeg forsøger at holde styr på det hele men jeg må erkende at jeg sommetider må give op.



Gravatar #46 - myplacedk
9. feb. 2010 15:20
#45
Ja, mad-markedet er frygteligt uigennemskueligt. Men man bør nu stadig bruge lidt krudt på at sætte sig ind i noget af det. :)

Sammenlign fx. et glas Arffmann sennep med næsten enhver anden sennep.
Arffmann: Sennepsfrø, vand, eddike, salt.
Alle andre jeg har set har en lang liste af tilsætningsstoffer. (I øvrigt - WTF?)

Så synes jeg ikke det er svært at vælge - den som kun indeholder mad, tak.

Men... Når man så slår tilsætningsstofferne op (jeg har ikke lige prøvet med sennep, men helt generelt) er det meget forskelligt hvad det indebærer. Noget af det er meget uskyldigt (fx. rødbedesaft til at farve med), men der er meget af det som er kategoriseret "kan være kræftfremkaldende", "let kræftfremkaldende" osv.
I øvrigt er jeg ikke glad for mange af de grænseværdier vi bruger, til at kalde visse tilsætningsstoffer "harmløse".
Gravatar #47 - Jimmi Larsen
9. feb. 2010 15:35
myplacedk (46) skrev:
(I øvrigt - WTF?)


Jeg vidste der var en grund til ikke at spise sennep!

Man får jo HIV!
Gravatar #48 - ipwn
9. feb. 2010 16:08
#46 Alle tilsætningsstofferne er jo under skarp kontrol, så det er ikke fordi du kommer ud for at det er direkte farligt. Selvfølgelig kan der være nogle bivirkninger der ikke kendes til endnu, men det kan der også nemt være i produkter uden tilsætningsstoffer.
Desuden er de fleste tilsætningsstoffer ganske naturlige.

Jeg har det fint med dem. Især tilsætningstoffer for holdbarhed er jeg glad for.

Selvom det da er lidt mystisk at rød farve i pølser er lavet af knuste lus. Men naturligt er det da!
Gravatar #49 - OxxY
9. feb. 2010 16:13
#46,47: Haha fantastisk! Tror der er en praktikant eller lignende der har haft en god griner.

Indhold pr. 100 gram:

102g fedt
117g sukker
2g smag
Gravatar #50 - Jakob Jakobsen
9. feb. 2010 16:19
#48
Ricin er også 100% naturligt, alligevel ville jeg ikke indtage det.
Økologiske landbrug er netop tvunget til at bruge "naturlige" pesticider. Pesticider som er meget mere skadeligt for samme natur, end de tilsvarende kunstige pesticider. Ja den fine økologi ødelægger naturen mere end almindeligt landbrug. Økologi betyder intet for mig, andet end at det er en dyrere vare der bliver lavet falsk reklame for.
Og "naturligt" behøver ikke altid være en god ting.

Problemet er at vi af EU bliver tvunget til at tillade visse tilsætningsstoffer, selv om det ikke er afgjort hvor sundhedsskadelige de er.

Et 100% naturligt produkt, kosher Baconaise :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login