mboost-dp1

CSC

Prosa varsler om strejke i CSC-konflikten

- Via Computerworld DK - , redigeret af Avenger- , indsendt af Hubert

I den igangværende konflikt imellem CSC og fagforeningen Prosa, har Prosa nu, som forventet varslet om strejke, efter at 120 medarbejdere, der er medlemmer af Prosa, onsdag blev sat under lockout.

Prosa skriver til sine medlemmer:

Prosa skrev:
Kære medlemmer

Nu er det på tide, at vi svarer igen på ledelsens lockout, og vi har derfor netop afleveret 2. specifikke strejkevarsel omfattende 40 medlemmer.

De, der er direkte omfattet af strejkevarslet, er netop blevet indkaldt til møde i Auditoriet på Retortvej kl. 13.30 i dag. De, der er tilbage på opgaver, der bliver strejkeramt, vil snarest blive informeret.

Der vil være flere møder i de kommende uger. Både for de strejkeramte, de lockoutede – og alle jer andre. Vi vil fortsat holde jer løbende underrettet om situationen!

Strejkevarslingen betyder, at de sidste fyrre Prosa-medlemmer, der er medarbejdere hos CSC, inden for fjorten dage vil begynde at strejke.





Gå til bund
Gravatar #1 - Zombie Steve Jobs
11. feb. 2011 13:56
Jeg vil næsten vædde med, at CSC vil kunne finde de penge, de vil spare på deres ansatte, et andet sted.
IMO er ansatte det sidste man skærer på.
Gravatar #2 - CosmicCorruption
11. feb. 2011 14:08
Jeg har fået følgende email meddelse fra PROSA:


Kære PROSA-medlem

Vi vil gerne orientere dig om en alvorlig konflikt, som 120 af PROSAs medlemmer, der er dækket af en overenskomst med PROSA/CSC, er kastet ud i fra den 9. februar 2011. Nederst i mailen vil vi også skrive, hvad du selv kan gøre.
Du kan til enhver tid holde dig orienteret på www.prosa.dk.
Ideer og forslag kan sendes til [email protected]

CSC’s ledelse siger om konflikten, at PROSA-medlemmerne aflønnes alt for højt, og at virksomheden derfor ikke er konkurrencedygtig. Alligevel har CSC under forhandlingerne afvist alle forslag fra PROSA/CSC, som ellers kunne reducere omkostningerne betragteligt. CSC har end ikke villet forhandle om dem. CSC har fremlagt krav, som samlet set repræsenterer en lønreduktion på mindst 30% samt fjernelse af den eksisterende tryghedsaftale og desuden vores mulighed for at følge med i, om overenskomsten overholdes.
Efter præsentation af kravene, varslede CSC lockout.

PROSA og CSC
Historisk har PROSA/CSC været et flagskib for PROSA og for it-faget sammen med PROSA/SAS. Det er rigtigt, at der er gode vilkår. Men det er ikke rigtigt, at det skiller sig så langt ud fra branchen i øvrigt, som CSC påstår. Og det er lykkedes PROSA at sikre, at vilkårene fra disse overenskomster har haft indflydelse på vilkårene i store dele af faget.
Aftalen om rådighedsvagt er et af eksemplerne. Det er den, vi tager udgangspunkt i, når vi foreslår rådighedsvagtaftaler for virksomheder, som ikke har overenskomst. Og det lykkes i nogen grad at komme igennem med den.
På lønniveauet har CSC også været med til at sætte standarden, men det er ikke rigtigt, at de er så langt forud, at forbindelsen til branchen er brudt.
PROSAs lønstatik har et virksomhedsindex. Her kan man finde de to dele af PROSA/CSC, der er varslet lockout mod. De ligger på en 10. og 11. plads ud af 50 virksomheder eller med et virksomhedsindex på 106,21 og 108,19. Det vil sige, at de ligger henholdsvis 6,21% og 8,18% over gennemsnitslønnen. Tallene er fra sidste års lønstatistik. Tallene skal holdes op imod, at de systemer, der udvikles og køres drift på, er blandt de største og mest komplekse blandt it-systemer i Danmark.
Til gengæld ser vi jo i faget, at mange af vore virksomheder opkøbes af multinationale selskaber, som ønsker ens standarder i hele verden. Og de ønsker ikke overenskomster, som betyder, at de skal forhandle væsentlige spørgsmål med de ansattes repræsentanter i stedet for bare at bestemme selv.
Det er vores oplevelse af forløbet, at det er dette sidste, som står langt over ønsket om lønreduktion.

Konflikten vedrører umiddelbart de to af tre overenskomster, som PROSA har med CSC. De to overenskomster omfatter knap 800 ud af CSC’s mere end 2000 ansatte.
Det er indlysende, at PROSA/CSC i en situation, hvor der kan forventes fyringer, ikke kan sige ja til at fjerne en tryghedsaftale, mens de øvrige medarbejdere fortsat har en. Det vil jo ganske enkelt betyde, at det vil skævvride beslutningsprocessen om, hvem der skal afskediges, fordi det ganske enkelt vil være billigst af vælge dem uden en tryghedsaftale.
PROSA/CSC er derimod enig i, at der er uhensigtsmæssigheder i tryghedsaftalen, som de har været villige til at forhandle. Men det er blevet pure afvist – kravet har ultimativt været, at den skulle væk.

CSC’s krav:
• Væk med tryghedsaftalen
• Bortfald af lønskala og automatisk lønregulering - indførelse af individuel lønfastsættelse
• Indførelse af funktionsløn med arbejde i op til 45 timer i gennemsnit over 8 uger uden kompensation
• Lønreduktion med 10%
• Øget effektiv arbejdstid – afspejlet i krav til forringelser omkring frokostpause, seniorordning, fridage, kompensationer mv.
• Hertil kommer en række krav, som skal svække fagforeningens mulighed for kontrol med, at overenskomsten overholdes
Listen af krav fra CSC er slet ikke udtømmende, men repræsenterer en stor del af CSC’s krav.

Hvad gør PROSA/CSC
PROSA/CSC vil selvfølgelig ikke sidde stille og se på dette frontalangreb. De har arbejdet nøje med at udtage en mindre, men væsentlig gruppe til strejke. Strejkevarslet, som omfatter 40 personer afsendes fredag og kan træde i kraft den 28. februar.

Hvad kan du gøre
Vi håber, at du vil støtte PROSA/CSC i kampen ved at være opmærksom på, at der ikke placeres opgaver i din virksomhed, som normalt udføres af de lockoutede på CSC. Hvis du har snitflader til CSC, hører vi gerne fra dig, så du også kan sikre dig, at du ikke modtager opgaver, som er udført af lockoutbrydere.
En ting kan vi være sikre på: Hvis det lykkes for CSC at komme igennem med alle disse forringelser, vil det kun være startskuddet til en vendetta mod arbejdsforholdene i faget.

Følg med i pressen og på prosas hjemmeside
PROSA har indrettet et særligt sted på webben til oplysninger om konflikten.
Vi gør opmærksom på, at Ekstrabladet på nationen.dk har afstemning om sagen. Vi opfordrer dig til at gå ind og giv din mening til kende der og opfordre andre til at gøre det samme

I dag CSC – i morgen dig

Mange kampklare hilsner
Niels Bertelsen og Hanne Lykke Jespersen
Formand PROSA, Næstformand PROSA

Gravatar #3 - Mulpacha
11. feb. 2011 14:48
Jeg kan godt lide at deres møde om hvordan de skal svare igen holdes på "Retortvej" - Det er jo helt Anders And :D

Til dem der ikke forstår joken, klik her.
Gravatar #4 - xelajd
11. feb. 2011 15:13
Jeg har også fået den mail som #2 omtaler... Men jeg synes at man lige skal huske at det jo kun er udtalen fra den ene part... Er der mon nogen af CSC medarbejderne, der har brugere her og som tør (hvis de må) udtale sig om rigtigheden i disse krav?
Gravatar #5 - Mort
11. feb. 2011 15:44
Som regel vil en virksomhed ikke have at dets medarbejdere udtaler sig offentligt om interne sager, så jeg tror ikke der er nogen CSC medarbejdere som vil komme med uddybende forklaringer her.
Gravatar #6 - MiniatureZeus
11. feb. 2011 15:58
Mulpacha (3) skrev:
Jeg kan godt lide at deres møde om hvordan de skal svare igen holdes på "Retortvej" - Det er jo helt Anders And :D

Til dem der ikke forstår joken, klik her.

Det er der CSC har hovedsæde..
Gravatar #7 - beldin
11. feb. 2011 20:50
Når man læser detaljerne i den tryghedsaftale PROSA har med CSC, så forstår man helt sikkert hvorfor de vil af med den... At de kan have 180 mand gående og lave ingenting og ikke kan slippe af med dem er simpelthen forrykt i verden som den er i dag...

Med den indstilling til tingene går der kun få år før der ingen arbejdspladser er tilbage til PROSA overhovedet i DK...

PROSA må have et eller andet skjult formål med at få alle deres medlemmer gjort arbejdsløse... :-/
Gravatar #8 - arne_v
11. feb. 2011 21:02
Tang-Da-Wang-Doo-Woop-Hentehaar (1) skrev:
Jeg vil næsten vædde med, at CSC vil kunne finde de penge, de vil spare på deres ansatte, et andet sted.
IMO er ansatte det sidste man skærer på.


Umiddelbart vil jeg tro at personaleomkostningerne er en meget stor del af CSC's totale omkostninger.

Så kan det være svært at frikende personale budgettet.
Gravatar #9 - Windcape
11. feb. 2011 21:16
arne_v (8) skrev:
Umiddelbart vil jeg tro at personaleomkostningerne er en meget stor del af CSC's totale omkostninger.
http://www.computerworld.dk/art/114123/180-csc-ansatte-faar-fuld-loen-uden-at-roere-en-finger?a=fp_1&i=0

Noget kunne tyde på det!
Gravatar #10 - arne_v
11. feb. 2011 21:32
#9

180 ansatte skal sammenholdes med totalt antal ansatte på 2347 (gennemsnit sidste regnskab).

Men samme regnskab http://assets1.csc.com/dk/downloads/CSCAnnualRepor... siger at personaleomkostningerne på koncern niveau var 1553 millioner, hvilket skal sammenholdes med en omsætning på 3629 millioner.
Gravatar #11 - beldin
11. feb. 2011 23:24
#10

Omkostningerne til 180 ansatte der laver ingenting er en væsentlig udgift CSC har, som deres konkurrenter IKKE har.
Som sådan medfører den ekstra omkostning at CSC er nødt til at tage højere priser for deres ydelser end konkurrenterne, og derfor vil de tabe markedsandele på det.
Tabte markedsandele = Færre ansatte (på den ene eller anden måde).

CSC har formentlig indset nøjagtig det samme, og har derfor bestemt sig til at det her er en kamp der må tages og vindes for at firmaet kan forblive i landet...

Desuden er det i direkte modstrid med 'Den Danske Model' for et fleksibelt arbejdsmarked hvor det netop skal være let for firmaer at ansætte og afskedige folk efter behov, og dem der bliver fyret så bliver støttet af det offentlige.
Gravatar #12 - Mort
12. feb. 2011 15:47
beldin (7) skrev:
Når man læser detaljerne i den tryghedsaftale PROSA har med CSC, så forstår man helt sikkert hvorfor de vil af med den... At de kan have 180 mand gående og lave ingenting og ikke kan slippe af med dem er simpelthen forrykt i verden som den er i dag...

Med den indstilling til tingene går der kun få år før der ingen arbejdspladser er tilbage til PROSA overhovedet i DK...

PROSA må have et eller andet skjult formål med at få alle deres medlemmer gjort arbejdsløse... :-/


Det er indlysende, at PROSA/CSC i en situation, hvor der kan forventes fyringer, ikke kan sige ja til at fjerne en tryghedsaftale, mens de øvrige medarbejdere fortsat har en


Selvfølgelig vil Prosa ikke gå med til at fjerne tryghedsaftalen, når de øvrige medarbejdere stadig er omfattet af aftalen. Det CSC siger, ved at fjerne aftalen fra de Prosa ansatte men ikke fra de andre medarbejdere, er da at de ønsker at afskedige de Prosa ansatte.

Hvis fagforeningen gik med til at fjerne en aftale som stillede deres medlemmer i en position hvor det ville blive fordelagtigt at fyre dem, fremfor andre ansatte, ville fagforeningen have fejlet bravt.
Gravatar #13 - beldin
12. feb. 2011 18:31
#12
Så du bekræfter altså at PROSA er klar over at det primært er deres medarbejdere der er for dyre for CSC? Der må jo altså være en finansiel grund til at CSC vil af med dem...

En 'tryghedsaftale' som den der er tale om her vil altid give bagslag før eller siden, for den vil medføre at i firmaet ikke vil ansætte. Den er formentlig en væsentlig faktor i at CSC flytter stillinger væk fra DK. Den giver måske lidt tryghed for dem der ER ansat, men betyder at der ikke bliver oprettet nye arbejdspladser til folk der IKKE er. Som sådan er den vel direkte i modstrid med en fagforenings fremmeste formål, nemlig at arbejde for at deres arbejdsløse medlemmer kan få et job.

Verden har ændret sig i de seneste år... Det 'monopol' vi i vesten havde på højtuddannet arbejdskraft er endegyldigt brudt, og vi kan ikke mere kræve at få det samme som vi kunne i monopoldagene. Hvis en Kineser vil udføre et arbejde for 100 kr/time i omkostninger (og der er nok af dem), SÅ ER DET ARBEJDE KUN 100 kr/time VÆRD, ikke de 500+ kr/time de koster at have en Dansker til at udføre det.

Globaliseringen ER altså sket, og vi KOMMER alle til at gå ned i løn og vilkår. Uanset hvor meget vi kæmper imod, så kan vi ligeså godt indrette os efter det. At kæmpe imod vil bare medføre at arbejdspladserne forsvinder HURTIGERE fra landet.
Gravatar #14 - Windcape
12. feb. 2011 18:43
beldin (13) skrev:
Globaliseringen ER altså sket, og vi KOMMER alle til at gå ned i løn og vilkår.
Løn? måske. Vilkår? nej.

Og jeg nægter at tro på at en indier der har et skrivebord hvor der kun er plads til hans keyboard og skærm, og arbejder 12 timer om dagen, kan være bare nær så produktiv og opnå et ligeså højt niveau, som f.eks. en dansker på en dansk arbejdsplads.

Det er tæt på at være et videnskabeligt faktum at ingen kan arbejde koncenteret så længe. Og et ubehagelit, støjende arbejdsmiljø må unægteligt påvirke produktiviteten.

Men CSC viser jo netop for fint de går ind for globalisering! *host* Inder sagen *host*

Slavearbejde inden for IT vil ikke fortsætte i alt evighed.

... og hvis inderne var så dygtige ville de jo flytte væk fra Indien, og få et job et andet sted, til højere løn og bedre vilkår!
Gravatar #15 - beldin
12. feb. 2011 19:15
#14
Har du prøvet at arbejde i Østen? Det har jeg...!
De er ikke helt på niveau med os endnu, men de fremskridt de gør vil man ikke tro før man ser det. De folk jeg var med til at oplære for 4 år siden er nu FULDT på niveau med dem vi har her, og de oplærer så den NÆSTE sæt derude.
Vores folk arbejder ikke 12 timer, men kun en anelse længere end os (40 timer). De har ganske rimelige forhold (incl. sygeforsikring og pension), men koster stadig kun firmaet 1/3-1/4 af hvad vi gør.
Hvad mere er... de er MANGE!!! Kina i sig selv uddanner en halv million INGENIØRER om året, for slet ikke at snakke om alle andre høje uddannelser.

Der er så mange af dem, og de er dygtige nok. De KOMMER til at bestemme hvad en videnarbejder er værd, og det betyder ikke et hak om vi så protesterer råbende og skrigende.

Ånden ER ude af flasken, og den kan ikke puttes tilbage igen! Vi havde en glad tid da vi havde 'monopol' på viden, men den er slut... Vi skal nu konkurrere på markedsvilkår, og der er det altså udbud og efterspørgsel der afgør prisen på varerne (i det her tilfælde arbejdskraft), ikke om vi føler os 'berettiget' til at beholde vores (alt for) høje lønninger.

Du kan kæmpe imod og miste dit arbejde, eller du kan indrette dig efter realiteterne i en globaliseret verden...
Gravatar #16 - beldin
12. feb. 2011 19:25
#14
Hvad mere er.... De er først lige BEGYNDT at konkurrere med os om arbejdspladserne...
Hvordan tror du tingene ser ud om 3 år... 5 år... 10 år???
Gravatar #17 - Windcape
12. feb. 2011 19:50
#15 / #16, Du er godt klar over at hvis et samfund bliver generelt højere uddannet, og opnår højere lønninger som følge af videns-eksport til udlandet, så vil leveomkostningerne også stige.

Dermed vil deres løn-niveau opnå samme niveau som Danmark.

Derudover er der for mange i østen som vælger IT fordi det er en nem vej til høj løn, selvom man kun er mediocre til arbejdet.

Den eneste grund til at de kan holde lønniveauet nede er jo netop fordi at der er høj arbejdsløshed, og mangel på regulering fra statens siden, så der er mange om buddet, hvilket sænker prisen.

Det er et spørgsmål om at Danmark/vesten skal finde en økonomisk model der vil virke de næste 50-60 år, mens østen opnår samme niveau af velfærd og regulering som vi har her i dag.

Desuden, hvis lønnen og arbejdsvilkår ikke er gode nok i Danmark, har jeg svært ved at se argumentet for ikke at flytte! Så kan vi jo reducere antallet af IT-jobs i Danmark til dem der er brug for.
Gravatar #18 - beldin
12. feb. 2011 20:14
Windcape (17) skrev:
Det er et spørgsmål om at Danmark/vesten skal finde en økonomisk model der vil virke de næste 50-60 år, mens østen opnår samme niveau af velfærd og regulering som vi har her i dag.

Ja, men den model er ikke krampagtigt at holde fast i den model vi HAVDE!
Arbejdspladserne flytter sig så hurtigt at det eneste der reelt set er at gøre er at konkurrere på lige vilkår, og det vil sige at få omkostningerne for virksomhederne ved at ansætte folk her ned.

Som du siger, det vil tage dem 50+ år at indhente os, men vores arbejdspladser vil smutte VÆSENTLIGT hurtigere end det hvis vi ikke tilpasser os.

Jeg tror det kommer til at gå meget hurtigere end folk tror/frygter. I løbet at 10 (måske 20) år vil vores niveau af velstand/velfærd/lønninger være sunket ned til hvor Kina/Indien ligger til den tid (de har så nok fordoblet deres niveau til den tid). Inflation, stigende arbejdsløshed, hjerneflugt og manglende indtægter til staterne vil sammenlagt sørge for at det sker...
Gravatar #19 - Windcape
12. feb. 2011 20:39
#18

Det ændre altså ikke på at du ikke kan sætte lønnen ned bare for IT. Med så få høje IT-uddannede i Danmark, er det en nødvendighed at tilbyde høj løn.

Du kan sætte lønniveauet ned for hele samfundet, men det vil så modsat påvirke værdien af vores valuta.

Det giver fin mening at f.eks. en softwareudvikler i dag tjener mellem 40 og 50.000 kr. på Nordsjælland.

En nem løsning er jo så at flytte virksomheden til f.eks. midtjylland, og så kan du sætte lønnen ned til mellem 35k og 45k, da leveomkostninger og huspriser er tilsvarende lavere.

Men at presse lønnen under 35k om måneden vil simpelthen ikke afspejle det kompetanceniveau der forventes i forhold til resten af samfundet.

Personligt er jeg enig i at vi skal gøre op med vores socialistiske bondesamfund, hvor specielt venstrefløjen stadigvæk mener at alle skal være lige, og alle skal kunne få et arbejde.

F.eks. S/SFs seneste fjolleri. Fordi der var 4000 der blev afvist på (universitets)studierne sidste sommer, så vil de oprette flere studiepladser.

Det ironiske er jo netop at der hvor folk fik afslag, var hovedsageligt på studier som i forvejen uddanner folk til arbejdsløs.

Så hjælper det jo ikke at udvande systemet endnu mere, og uddanne endnu flere arbejdsløse cand.mag.
Gravatar #20 - Saxov
13. feb. 2011 09:47
Windcape (19) skrev:
Men at presse lønnen under 35k om måneden vil simpelthen ikke afspejle det kompetanceniveau der forventes i forhold til resten af samfundet.

Uden at kende til de interne lønninger i CSC (arbejder der ikke, og kender ikke noget der gør godt nok til jeg kender lønnen), men ud fra at prosa for "jyder" anbefaler en start løn på 36.705 kr kilde og 40.037 for "sjællændere" kilde og CSC ligger på et lønindex 105 kilde for vest og lønindex 107 for øst kilde, kan man derfor antage at
START LØNNEN er
vest: 38.540 kr
øst: 42.839 kr

(det kan fx sammenlignes med ingeniør lønninger, hvor start er ca. 35.000 kr (kilde som et snit af øst og vest, dog er dette ikke korrigeret for firmaers lønindex)
Gravatar #21 - Windcape
13. feb. 2011 11:03
#20

3-12 års erfaring er ikke startløn! Og IDAs tal er for ingeniører generelt, dvs. bygning, arkitekter, elektronik, stærkstrøm, osv.

Altså langt fra bare IT. Startlønnen for programmørjob er lidt lavere. Det afhænger også af om man er bachelor eller kandidat.
Gravatar #22 - Hubert
13. feb. 2011 11:07
Windcape (21) skrev:
#20

3-12 års erfaring er ikke startløn!


Husk nu at den nomerede studie tiden tæller med i "it erfaringen" i prosas lønstatestik. så 3 år er vel typisk mindre end hvad man kan forvente fra en datalog. Her vil langt de fleste vel nå 5 år alene forudsat at de har en kandidat i datalogi selvfølgelig.
Gravatar #23 - Windcape
13. feb. 2011 11:23
Hubert (22) skrev:
Husk nu at den nomerede studie tiden tæller med i "it erfaringen" i prosas lønstatestik
De har da ellers en seperat side til startlønninger: http://www.prosa.dk/raadgivning/loenstatistik/star...

Hvor tallene er lidt lavere!

Startlønnen til datamatikere vest for storebælt afspejler ikke det niveau jeg har hørt om fra mine tidl. klassekammerater.
Gravatar #24 - Hubert
13. feb. 2011 12:41
Windcape (23) skrev:
De har da ellers en seperat side til startlønninger: http://www.prosa.dk/raadgivning/loenstatistik/star...

Hvor tallene er lidt lavere!

Startlønnen til datamatikere vest for storebælt afspejler ikke det niveau jeg har hørt om fra mine tidl. klassekammerater.



Statistikkerne er ordnet efter IT-erfaring. Denne beregnes som: IT-erfaring = IT-uddannelse + IT-erhvervserfaring. IT-erhvervserfaringen er det antal år du har arbejdet professionelt med IT - rundet ned. Men den tid har har anvendt på et studium tæller også med ved beregningen af din IT-erfaring.


Kilde
Gravatar #25 - Windcape
13. feb. 2011 12:48
#24

Ja, det er lidt underligt at de har modsigende tal :p
Gravatar #26 - Hubert
13. feb. 2011 12:54
Windcape (25) skrev:
#24

Ja, det er lidt underligt at de har modsigende tal :p


Man må vel et eller andetsted formode at en nyuddannet får mindre end en der har et par år på bagen selvom den nyuddannede har et højere niveau uddannelses mæssigt. Personen med et par år på bagen vil alt andet lige være mere produktiv i starten.
Gravatar #27 - Remmerboy
13. feb. 2011 15:11
beldin (11) skrev:
Desuden er det i direkte modstrid med 'Den Danske Model' for et fleksibelt arbejdsmarked hvor det netop skal være let for firmaer at ansætte og afskedige folk efter behov, og dem der bliver fyret så bliver støttet af det offentlige.

det er nu ikke sådan det er.
den flexible arbejdsmodel, er at en fyret person, får hjælp til at finde et nyt arbejde. både via staten og kurser, hvor man kan finde et arbejde som man er uddannet til, eller gå et andet jobretning.
det er svært at fyre folk i danmark. en nyansat (3+ måneder) funktionær har 3 måneders opsigelsesvarsel. den stiger op til 6 måneder efter flere år. desuden skal fyringer være godt begrundet. ikke personlige (f.eks hvis man har sagt at chefen er et svin. det er ikke en fyringsgrunlag, medens i andre lande bliver får sparket).
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login