mboost-dp1

NASA

Phoenix indleder overlevelseskamp

- Via Jet Propulsion Laboratory - , redigeret af Net_Srak

NASAs Phoenix-rumsonde, der tidligere på året landede med succes på Mars, er på vej ind i den marsianske vinter, hvilket betyder, at den lige så langsomt vil stoppe med at virke.

Den nuværende udvikling var forudset, og det oprindelige succeskriterium for Phoenix på 90 dages virken på Mars er nået, idet den nu har været på Mars i over 5 måneder.

Med vinteren på vej er der mindre og mindre dagslys til at lade Phoenix’ batterier op, og samtidigt med at den skal anvende mere og mere energi på varmeapparater, der skal holde liv i dens systemer, så begrænses mulighederne for rumsonden hurtigt.

For at presse det sidste ud af Phoenix er NASAs ingeniører begyndt at lukke dele af rumsonden ned for at sænke energiforbruget. Det første instrument og tilhørende varmeenhed, der bliver lukket, er robotarmen. NASA vil lade kameraet og de meteorologiske instrumenter fortsætte til det sidste, der med nedlukningen af de andre instrumenter første forventes at ske om nogle uger.





Gå til bund
Gravatar #1 - coday
29. okt. 2008 10:53
De kan da bare slukke for det trådløse net, det hjælper da meget på min computer:P
Gravatar #2 - engfeh
29. okt. 2008 11:08
#1 Hvordan skal de så bruge den?
Gravatar #3 - Remmerboy
29. okt. 2008 11:18
2#
sæt kabel på. det virker på min computer :p

det er godt nok en dyrt mission når holdbarheden er vurderet til 90dage. hvad har de nået på de 5 måneder?
Gravatar #4 - exeel
29. okt. 2008 11:27
Tør den så op og duer igen næste sommer?
Gravatar #5 - rmariboe
29. okt. 2008 11:29
#3 « Ikke en skid; de har diskuteret, hvorfor den stadig virker...

#4 « Hvis ikke den går til i de ekstreme omgivelser - man kan vel også forestille sig, at den i løbet af vinteren sander til i en sådan grad, at solcellerne ikke længere kan producere elektricitet..?
Gravatar #6 - Holger_dk
29. okt. 2008 11:32
jeg synes det er imponerende at de laver noget der er designet til 90 dage og ser ud til at kunne holde til det dobbelte...

en ting jeg dog ikke forstår er der i artiklen står at de efter at have slukket armen, vil slukke for den heater der er i forbindelse med landerens "pyrotechnic initiation", som de skriver ikke har været brugt siden den landede... hvorfor så ikke slukke for den først?

men ok de ved jo nok lidt mere om det end mig...

det kunne jo være super fedt, hvis de efter vinteren kan boote den op igen, men ok det kræver jo at den kan har den funktion og at batteriet etc har overlevet kulden etc.

dog er deres mars rovere jo noget mere sej livet, de har jo overlvevet i knap 4 år...
Gravatar #7 - deu
29. okt. 2008 11:32
Imo er det stigningen på el der skyld i at den går i spare-mode...

#4 tror jeg ikke at de regner med :) Nogle af apperaterne fungere højest sandsynligt ikke når at de har været frosset ned i en længere periode :)

#6 tror at det har noget at gøre med at de lige nu har nok solenergi til at ha det hele kørende for fuld styrke, men at det så småt begynder at knibe (grundet vinteren), og derfor har en liste de stille og rolig proiriterer ned fra :)
Gravatar #8 - Zeales
29. okt. 2008 12:41
RIP Phoenix - You'll always be remembered :(
Gravatar #9 - Anders Fedеr
29. okt. 2008 12:43
exeel (4) skrev:
Tør den så op og duer igen næste sommer?

NASA regner med at den går til når den bliver frosset inde i CO2-sne. Skulle elektronikken mod al forventning alligevel overleve er der en 'lazarus-mode' der vil slå til når der er nok sollys i foråret til at starte op igen.

rmariboe (5) skrev:
#3 « Ikke en skid; de har diskuteret, hvorfor den stadig virker...

Eh? De bekræftet tilstedeværelsen af vand, og set sne på Mars for første gang, fastlagt kemien i planetens jord der er afgørende for bemandede missioner, og meget mere.

Holger_dk (6) skrev:
dog er deres mars rovere jo noget mere sej livet, de har jo overlvevet i knap 4 år...

MER roverne er jo også langt tættere på ækvator hvor der er meget højere temperaturer/solenergi, plus at de var dyrere at udvikle end Phoenix.
Gravatar #10 - faz
30. okt. 2008 07:13
Sikkert bare mig, der ikke fatter særligt meget, men er der ikke noget der hedder batterier i sådan et fartøj?

Altså f.eks. så kunne de jo sætte den i dvale mode i fuldt opladet tilstand, og så ville der kører et lille ur indeni maskineriet ... når datoen så er efter mars vinter *bang* så starter den igen - får rystet sit støv af sig og lader op igen via solen ...

Men det er vel for advanceret? :)
Gravatar #11 - engfeh
30. okt. 2008 07:21
Som #9 skriver regner de ikke med at den kan klare vinterklimaet.
Gravatar #12 - Sikots
30. okt. 2008 08:48
#10 Ahhh nu strammer du den. Jeg tror ikke at NASA's ingeniører har så meget viden om batterier at det er noget de har tænkt over! Du må ikke sætte forventningerne så højt...
Gravatar #13 - deu
30. okt. 2008 11:06
#10 Hvis den stod ved stuetemperatur var det ikke noget problem og som #9 skriver har den også denne funktion. Problemet ligger i at det bliver -150 ? grader C hvor den står, og hvis den ikke har strøm til at holde sig varm under vinteren så går elektroniken i stykker :) Det står altså også i teksten hvis man læser den :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login