mboost-dp1

Flickr - Emuishere Peliculas

Online musik købes oftest af musikpirater

- Via Aftenposten - , redigeret af Emil

I Norge har Handelshøjskolen BI foretaget en undersøgelse om forbrug kaldet “Kulturkonsum i krisetider”, og den kommer med en opsigtsvækkende opdagelse.

Ifølge undersøgelsen viser det sig, at de personer, der henter meget musik online via ulovlige kilder, som f.eks. fildelingstjenester, også er de, som køber mest musik online. Faktisk så køber de, der henter meget musik gratis, op mod 10 gange så meget musik end personer, som aldrig har hentet musik ulovligt.

Tallene overrasker lektor Audun Molde fra BI, som ikke havde forventet så store tal for andelen af betalt musik.

Audun Molde skrev:
Resultatene kan tyde på at det lastes ned dobbelt så mye betalt musikk som gratis, og det er altså de som oppgir at de laster ned gratis som faktisk er de desidert største kundene av betalt musikk på nettet.

Hos pladeselskabet EMI er man mistroisk over for undersøgelsen og mener ikke, den beviser, at personer, som henter meget musik gratis, også er de, som køber mest musik. Talsmand Bjørn Rogstad peger på, at forbruget af musik stadig er stigende, men indtjeningen ikke følger med – hvilket kun kan betyde, at ulovlig download af musik skader branchen.

Her er Molde ikke sikker og påpeger, at musikbranchen ikke kan sætte lighedstegn mellem musikforbrug, og hvad de måske kunne have solgt. Han kritiserer branchen for at satse for meget på at gå efter fildelerne i stedet for at tilbyde attraktive muligheder for at købe musik, som f.eks. abonnementstjenester som Spotify.





Gå til bund
Gravatar #1 - Montago.NET
21. apr. 2009 07:40
Jeg har købt mere musik via min iPhone, end jeg har gjort i de sidste 15 år

muligheden for at købe musik on-the-spot når man hører et nummer man kan lide + nemheden, gør at jeg rask har brugt omkring 500-1000 kr. siden januar.

førhen downloadede jeg alt musik ulovligt og har sådan set altid hadet at købe cd'er fordi man får så meget lort med i købet.

jeg downloader dog stadig en del musik ulovligt, men mest gammelt musik eller discografier for at tjekke musikken ud.


desuden - hvad er forskellen på at have 8000 mp3'er på sin computer, og at have en radio tændt ?
Gravatar #2 - zunintoku
21. apr. 2009 07:42
Overreskende undersøgelse.

Jeg ville personligt have troet at det var nogenlunde det samme.

Jeg ville da være interesseret i at se hvorfor folk vælger at downloader musik både lovligt og ulovligt (ligsom #1)

Personligt bruger jeg meget CD'er og iTunes til at få musik..
Derudover hører jeg radio og har brugt service som Spotify, som jeg elsker
Gravatar #3 - Magten
21. apr. 2009 07:45
Hos pladeselskabet EMI er man mistroisk over for undersøgelsen og mener ikke, den beviser, at personer, som henter meget musik gratis, også er de, som køber mest musik.
What a surprise..

Talsmand Bjørn Rogstad peger på, at forbruget af musik stadig er stigende, men indtjeningen ikke følger med - hvilket kun kan betyde, at ulovlig download af musik skader branchen.
Det er da klart, med online køb af musik kan de jo ikke tvinge folk til at bruge 169,95,- på en fuld CD, når de bare vil have 1 nummer fra CD'en..

Gravatar #4 - eliasr
21. apr. 2009 07:46
find en ø, eller byg en, gerne i nærheden af afrika.

tag nogle nærligende pirater (ja også dem med ak 47)

placer en musik butik på øen, tv med mtv, men ingen internet.

mtv, viser kun "hits"

musik butikken har ikke eller kun få "lyt til albumet" muligheder.

over denne periode af ∆t, kan man med forsøget se om der bliver solgt mere eller mindre per person.

hvis de så var mig, så ville der blive solgt mindre.
men selvfølgelig kan man jo placere mange personaliteter på sådan en ø.

Jeg tror at der er mange pirater der ulovligt downloader musik først, for at finde ud af om de vil have albumet.
rettere sagt, at 2 hits på et album og resten lyder som lort, er ikke interesant for brugeren.
Gravatar #5 - angelenglen
21. apr. 2009 07:59
Egentligt er det ikke så underligt, da musik jo som oftest piratkopieres digitalt, dvs. via nettet og downloads.

Derfor er disse musikpirater vant til at håndtere musikken digitalt som musikfiler, hvorfor det er lettere for dem at håndtere de downloadede musikfiler fra lovlige kilder.
Modsat er bedstemor Dorit på 85 år ikke i topform på den front, og foretrækker nok en CD eller radioen.
Gravatar #6 - GoofyChristoffer
21. apr. 2009 08:06
zunintoku (2) skrev:

Jeg ville da være interesseret i at se hvorfor folk vælger at downloader musik både lovligt og ulovligt (ligsom #1)


Jeg kan give dig min begrundelse:

Fordi der er noget musik jeg gerne betaler for og noget jeg ikke har lyst til at betale for... Det handler mest af alt om respekt for den pågældende kunstner fra min side
Gravatar #7 - Regus
21. apr. 2009 08:08
Tjah jeg føler mig ikke overrasket - eneste årsag til at jeg downloader noget er at mulighederne for at købe samme er ikke eksisterende eller for ringe...

Med nuværende tilstand af iTunes er jeg for alle praktiske formål holdt op med at downloade musik, medmindre den musik jeg ønsker ikke er til salg på iTunes...

Downloader stadig film og serier, men så snart en tilstrækkelig god mulighed for at købe samme til en overkommelig pris kommer vil jeg uden tvivl holde op med det også...
Gravatar #8 - Ramius
21. apr. 2009 08:13
Alle råber til musikselskaberne at de skal komme med alternativer til at downloade som giver samme service som det ulovlige. Musik selskaberne nægter at se ulovlig download som en konkurrent, men kun som en trussel. Når de nu på et tidspunkt indser at de må følge med tiden, droppe CD'en og komme med online salg af alle deres produkter.

Sidste CD jeg købte skulle jeg første vente 14dage på kom med posten, så kunne jeg ikke afspille i min computer og jeg kæmpede med at få den rippet ned til min mp3 afspiller. Til sidste hentede jeg de numre fra CD'en jeg ikke kunne rippe, ned via limewire. Jeg kunne have startet på limewire og fået min musik på en times tid...

Hvorfor er det så svært for pladeselskaber at deres service på ingen måde er konkurrencedygtig!
Gravatar #9 - BluepaiN
21. apr. 2009 08:25
Køber stadigvæk CD'er fra tid til anden, men det er ene og alene fordi at de store selskaber ikke sælger undergrundsmusik der bliver udgivet af små labels.
Dog køber jeg dem aldrig i Danmark - det er simpelthen for dyrt, når de kan fåes til ca. det halve i England, inkl. fragt.

Dog håber jeg snart, at musikselskaberne indser at dyre priser og cd'er IKKE er vejen frem. Har TDC-Play og bruger det utroligt meget. Sidder ofte og hører musik på youtube, og hvis jeg kan lide det, så kan jeg være heldig at finde det på TDC-Play. Det er trods alt nået skønnere, når man kan hente det hele med det samme, istedet for at man skal finde en obskur torrent, og kun hente med 50 kbit/sek, fordi der kun er 5 der seeder.

Endvidere, så mindes jeg også, at TDC solgte langt mere, lige efter de havde lanceret Play. Til det kan jeg kun sige: No shit Sherlock.
Folk er jo trætte af at det koster 160 kr. at blive taget hårdt i røven, når man finder ud af, at man egentlig kun gider høre 3 numre på den nye cd.

Men lad bare musikselskaberne pive alt det de har lyst til - de må vel indse før eller siden, at de ikke kan blive ved med at udgive samlebåndsmusik.
Gravatar #10 - chase-
21. apr. 2009 08:57
Har det på samme måde som #6, downloader musik jeg alligevel aldrig hører fordi jeg alligevel ikke kan lide det. Derimod smider jeg gerne 15-20 kr. efter numre som jeg synes om på sider som beatport.com og lign. Derudover er det rart at kunne høre et helt nummer i god kvalitet, før man køber det. Det er præcis det samme man kan på youtube og lign., det er bare mere besværligt og i dårligere kvalitet. For mig er der ingen forskel på et lydspor på en youtube video og en .mp3 fil på computeren.. Og desuden findes der bootlegs/mashups af numre, som aldrig vil få lov til at blive udgivet pga. rettigheder som jeg ikke synes bør begrænses af den grund, eller numre som ikke er udgivet endnu. Jeg bruger mange flere penge på musik end de fleste, og lobbyisterne glemmer gerne at dem som downloader meget oftest også er dem som meget går op i musik. Disse mennesker ville i de fleste tilfælde bruge det samme beløb på musik, download eller ej.
Gravatar #11 - Krillo
21. apr. 2009 09:01
Jeg syntes det er interessant - meget interessant.
Og de fremhæver spotify, ell. subscription services, som jeg har snakket højt om længe om herinde ;)
Gravatar #12 - Loke76
21. apr. 2009 09:02
Jeg tror simpelthen de er skide fulde af løgn i musik industrien. Hverken salg eller indtægter er faldende. Men den nemmeste måde at skjule deres egen ufattelige inkompetence på, er ved at pege spotlyset over på piraterne. Forældede salgsmetoder mm, ethvert andet område hvor folk i den grad havde sjoflet deres ansvar, havde det sku kostet hoveder. De har så travlt med at flæbe over pirater, at den virkelige sandhed bliver glemt af de fleste. Nemlig det at Pladeindustriens problemer, er hovedsaglig skabt af pladeindustrien selv.

1 download = 1 tabt salg.

Pirater har kostet hollywood 110 milliarder de sidste år osv

Ting som gladeligt bliver taget for gode varer af ignorante fossile dommere. Men hvor er beviserne? Hvor er de fakta der underbygger dette? De findes ikke.

Hvis det går så meget af helvede til, hvorfor har pladebranchen så lige besluttet at hæve salgs grænserne for Platin, guld osv, pga øget salg?

Det hænger jo ikke sammen

/rant
Gravatar #13 - Dee.Kay
21. apr. 2009 09:05
#7

Har det nok som dig.. Har helt droppet at downloade ulovlig musik efter der endelig kom en tjeneste der som iTunes kører i perfekt kvalitet og med mulighed for at høre numre (brudstykker) inden da...

Nu venter vi bare på de også kan få lov at udleje og sælge film i iTunes DK...Forleden fik DEU lov og UK kører allerede.. KOM NU!!!
Gravatar #14 - Mr.Weasel
21. apr. 2009 09:26
Jeg synes det giver fin mening, jeg sad og surfede lidt rundt i iTunes i går og kunne ikke rigtigt finde noget interessant musik. Når man ikke hører radio eller ser så meget TV, så er det faktisk svært at finde noget nyt musik, især noget man har lyst til at købe. Piratkopiering af mere eller mindre din eneste mulighed for at prøve lidt ny musik i ny og næ, iTunes 30 sek. preview er jo ikke ligefrem meget værd.
Gravatar #15 - webcider
21. apr. 2009 09:28
Hah hvor er det lækkert og høre dette.

Det er jo præcis den holdning mange pirater har, så at nogen dokumentere det faktisk er rigtigt er jo virkelig positivt.

Selv om det ikke er noget nyt...
Gravatar #16 - Scapegoat
21. apr. 2009 09:29
*Undrer sig over at Terracide ikke har kommenteret nyheden endnu* :P

Ej det er gas.

Bare fordi musikforbrug er steget, behøver fortjenesten ikke at stige. Forbruget stiger fordi folk nu har muligheden for at købe de enkelte numre, fremfor at købe hele albums, og så betale for de ~40% som de ikke gider høre alligevel.

Eksempel så har hende der Lady Gaga lavet en CD, jeg har ikke hørt den, men ved at hvis vi gik 10 år tilbage, havde hun solgt 19 CD'er per menneske i hele verden fordi hun har 2 hits som kører KONSTANT i radioen lige for tiden. Det er sjældent at en kunstner rammer så konstant med 2 numre ad gangen, så lad os sige at en anden gruppe rammer med 1 nummer. Så har de på pladen 3-4 andre numre som minder lidt om dette nummer, så folk hører også dem.
Så har vi alle de andre numre som ingen hører mere end ~8 gange resten af livet. Nå vi har så fundet ud af at vi kunne have klaret os med singlen... Nå det er lidt sent at finde ud af nu.

Men her har vi solgt en hel CD, i stedet for et nummer eller to.
Så er det vel klart når folk hører Lady Gaga's 2 hits i radioen, går ind via iTunes og henter dem, og ikke tænker over resten, så har vi ikke fået solgt dem hele CD'en... Eller er det bare mig der er underlig?

(Nej jeg ønsker ikke at reklamere for Lady Gaga, den blev blot spillet i radioen da jeg startede indlæget.)
Gravatar #17 - Kaze
21. apr. 2009 09:32
Jeg syntes at de pladeselskaber der stadig græder over at de kun tjener 1 milliard istedet for 1.2 milliard skal se at få deres hoved ud af (det mørke sted).

De fleste, selfølgelig ikke alle, men de fleste mennesker downloader musik for at rent faktisk høre om det er noget værd, altså som en smagsprøve. Dette er ganske simpelt fordi der findes så meget uendelig ringe musik der ude. Mange kunstnere mener det er ok at lave 1-2 sange og så bare smide et par numre mere på skiven bare for fylde, fordi det er jo nemme penge.

Og så også fordi at selv samme skiver koster noget så latterligt som 149,95 når de kommer i butikkerne. Det er da ikke så underligt at folk ikke gider betale det. Det samme gælder DVD'er.

De burde i stedet for være taknemmelig for alle de mennesker som sørger for at promovere deres kunstnere gratis og skaffer dem en større fanskare. Se på f.eks. det britisk prog-rock band Porcupine Tree. I et interview siger Steven Wilson (frontmanden) direkte TAK til folk som downloader musik, fordi uden dem ville de stadig være ingenting.

Så efter min mening, og mange andres, er piratkopiering ikke værre end selskaberne gør det til. De fleste menneske som har bare en lille sans for kvalitet erhverver sig selv CD'erne eller DVD'erne hvis de er gode nok til rent faktisk at bruge sine hårdt tjente penge på.

En mulighed som selskaberne burde kigge på var at simpelthen tilbyde plader GRATIS i f.eks. 96 kbts lydkvalitet så man kan høre det igennem før man køber det. Fordi i sidste ende er der ingen der gider blive ved med at lytte til musik i den kvalitet, de vil da selfølgelig ha ordentlig lyd.

Som i nok har regnet ud, er dette et emne der interesere mig meget :) Det er så bl.a. fordi jeg selv er musiker.

Anyways, det er mine "2 cents". Mojn.
Gravatar #18 - -N-
21. apr. 2009 10:04
#1 Jeg tror at netop det er grunden til at mange vælger at piratkopiere, det er langt nemmere end at anskaffe sig orginalen.

#17 Bort set fra at mange ville nøjes med 96k, det er skræmmende få der han høre den store forskel, ihvertfald blandt dem jeg snakker med.

Men håber da at det mest er en officiel holdning at de er afvisende og internt tager rapporten til sig. Det kunne give potet til alle parter.

Gravatar #19 - morajodk
21. apr. 2009 10:05
Jeg husker også at have læst, at den gang Napster var på sit højeste, så var "lovlig" musiksalg også på sit højeste.

Det handler om at få spredt musikken, så skal folk nok købe de numre de mangler.

Tag bare Monty Pyton - lige så snart de lagde alt deres materiale på youtube, så steg salget af deres dvd tordende.

/m
Gravatar #20 - Kaze
21. apr. 2009 10:44
#18 - Kan forstå at man ikke kan høre forskel på 192 og 320. Men 96 og op efter syntes jeg nu er ganske tydelig. Men nu går jeg også meget op i lyd.
Gravatar #21 - dsckeld
21. apr. 2009 11:08
#1: Hvilken forskel der er på at høre radio og høre ulovligt downloadede numre.

Jo, det beror jo på radiomodellen. Er der tale om en piratradio er der nok ingen, men hvis vi taler 99,9% af de danske radiostationer så er forskellen at de betaler en afgift for hver eneste nummer de fryder dine ører med.
Det er derfor der for en del år siden ofte var musikfrie dage i de små lokalradioer. De faldt oftest sammen med en indsamling af penge til at dække koda-gramex regningen med.

Så hvis ellers du er parat til at betale en "klikafgift" på nogle øre eller en krone for hver eneste gang du starter afspilningen af et af dine ulovligt hentede musiknumre, så tror jeg da at pladebranchen ville være lydhør over for dig.

Der er bare generelt noget jeg ikke forstår.
Hvis jeg er et bilfirma som laver en bil og sælger denne, så er det OK jeg tjener penge.
Hvis jeg er Apple og sælger iPods og iPhone må jeg åbenbart endda tjene mange penge (pr styk).
Er jeg en kunstmaler der sælger et billede til dig, så du kan hænge det op på væggen, så må jeg gerne tjene penge.
Hvis jeg er samme kunstmaler, eller en musikkunstner og har lavet en digital version af mit værk, så må jeg pludselig ikke tjene penge på det.
Ser vi på pladeselskaberne, så er de måske lidt i Apple verdenen. Bortset fra at de åbenbart bundler iPoden og iPhonen med nogle værdiløse Apple-produkter, og så sælger det hele dyrt.
Pladeselskaberne betaler jo rent faktisk for det "bras" der er sammen med det gode nummer på CDen.

Jeg vil altså mene at der er forskel på snakken om ulovlig filhentning og kampen mod pladeselskabernes måde at distribuere musikken på.
Gravatar #22 - Zigma
21. apr. 2009 11:58
dsckeld (21) skrev:

Hvis jeg er samme kunstmaler, eller en musikkunstner og har lavet en digital version af mit værk, så må jeg pludselig ikke tjene penge på det.
Ser vi på pladeselskaberne, så er de måske lidt i Apple verdenen. Bortset fra at de åbenbart bundler iPoden og iPhonen med nogle værdiløse Apple-produkter, og så sælger det hele dyrt.
Pladeselskaberne betaler jo rent faktisk for det "bras" der er sammen med det gode nummer på CDen.


Den vil jeg prøve at svare på så..
Problemet er jo at pladeselskaberne sælger den bundle du snakker om MEGET dyrt.
Men samtidig er iPod og iPhone jo til salg hver for sig, til en noget mindre og mere retfærdig pris.
Derfor skal pladebranchen ikke tude over at deres kunder ikke vil smide penge ud til det "bras", bare fordi pladeselskaberne rent faktisk har brugt penge på det.

Det kunne de jo så lade være med.

I stedet for at have en kunstner der kan lave 2 gode numre og 10 numre der er til at brække sig over, kunne det være at de skulle have satset deres penge på en kunstner der kunne lave 10 gode numre og 2 mindre gode. Så ville kudnerne heller ikke føle sig skidt på.

For lige at bruge din egen analogi:
Selvfølgelig skal du da se om du kan tjene penge på dine kunstmalerier, men hvis du så laver 1000 malerier der så er af skod kvalitet, fordi du blev grådig, og regnede med at folk stadig ville give penge, så er det jo dig* der er for dum. (*Henvisning til kunstmaleren/pladebranchen)
Gravatar #23 - Kian
21. apr. 2009 13:04
hmmm - jeg er meget enig med polemikken herinde. Der er musik jeg vil betale for og så er der musik jeg ikke vil betale for.
Jeg tror måske også det nemt kan ha noget at gøre med at dem der kan finde ud af at downloade musik også lettere kan finde ud af at købe musik - jeg ville aldrig kunne overbevise og fortælle min mor om hvordan man bruger iTunes fx.

Men personligt køber jeg stort set kun musikken nu - eller låner på netmusik.dk - jeg kender iøvrigt nogle stykker der også optager musik fra YouTube og gemmer som MP3... selvom det er en rimelig ringe kvalitet...
Gravatar #24 - Zleep-Dogg
21. apr. 2009 19:01
må vi mon så snart få itunes til linux? nåh ja, og nu det er EMI der piver... kunne de ikke starte med at give lov til at deres signede kunstnere må sælge hele repetoiret i DK, så vi kan få lov at købe det? (jeg whiner her bl.a. over et ekstranummer på D-A-D's Scare Yourself, der ikke må købes i de nordiske lande)
Gravatar #25 - m_abs
22. apr. 2009 22:00
#24
Hellere en web-baseret og DRM-fri service, så alle kan være med. Gerne med API ligesom magnatunes' som kan integreres i afspillere som fx. amarok2.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login