mboost-dp1

No Thumbnail

Online bibliotek offentliggører 1,5 mio. værker

- Via CNET News - , redigeret af MiniatureZeus

Det uafhængige online bibliotek, Universal Digital Library (UDL), har igennem længere tid indskannet en lang række bøger og andre publiceringer. Alle disse værker er nu offentligt tilgængelige, så længe de ikke er beskyttet af copyright.

UDL’s formål er ikke at tilbyde så meget indhold som muligt til verden for at få en masse hits, men at sikre bevarelse af alle de indskannede værker. Det er derfor muligt at finde mange meget specielle værker, der kun henvender sig til ganske få personer.

Med i UDL er National Science Foundation, Carnegie Mellon, Bibliotheca Alexandrina, Zhejiang University i Kina, Indian Institute of Science, syv yderligere kinesiske universiteter samt otte indiske universiteter.





Gå til bund
Gravatar #1 - TheThufir
28. nov. 2007 16:17
Meget bekendt kalder man det "Et bibliotek" og ikke "En bibliotek"... Derfor også "Det bibliotek" og ikke "Den bibliotek"..... Ja jeg er kværulant :P

/ONTOPIC:

Det er super sweet det her.. Så mangler vi bare at Digital Paper bliver hvermandseje :)
Gravatar #2 - the_zoro
28. nov. 2007 16:22
Syndes det er interesandt at den først bog jeg vælger findes ikke :)

Godt initiativ btw
Gravatar #3 - TheThufir
28. nov. 2007 16:27
Hmm... Er jeg den eneste der er ude for at siden er usandsynlig langsom ??
Gravatar #4 - vandfarve
28. nov. 2007 16:41
Prøv at sætte det i perspektiv, når vi tænker på udgiftsreducering, effektivitet og tilgængelighed. Jeg og to af mine studiekammerater brugte hver 5 timer i mandags på at kopiere tæt ved 3.000 A4-sider fordelt på 42 studerender - det kostede os tæt på 2.400 kr alene i forbruget af papir. Derudover skal bibliotekarene have løn, der skal betales husleje, bøgerne skal printes og distribueres.

I stedet for (med denne løsning, hvis den bliver omfattende nok) kunne underviserne ved fagets begyndelse i september sende et link ud til alle de tilmeldte, og så kunne vi hver især downloade bøgerne og måske endda printe dem ud hos os selv. Det vil være så mange gange bedre for os, for universitet, for forlaget og ikke mindst for miljøet. Som Jim Carrey sagde i The Cable Guy: "There's no end to the possiblities!"
Gravatar #5 - mbw2001
28. nov. 2007 16:43
#4
Hvordan får du det til at være mere miljørigtigt at de studerende selv printer papiret ud fremfor at læreren gør det?

Men helt sikkert et lækkert initiativ.
Gravatar #6 - vandfarve
28. nov. 2007 16:46
#4

På en masse måder: Man undgår fejlkopier (som vi havde en del af), blanke sider, bedre udnyttelse af A4-arket (man smider bare bøgen ind i et PDF- eller Word-dokument), papiret skal givetvis transporteres korte, universitet skal ikke have så mange strømkrævende kopimaskiner stående 24-7 osv.

Skal jeg komme med flere ideer?
Gravatar #7 - frygtl0s
28. nov. 2007 17:01
#4-6 på mit studie får vi lov til at købe nogle meget store kompendier med mange hundrede sider tekst, men mange af de tekster kan ofte findes på nettet som pdf som er gratis via universitetsbibliotekets hjemmeside... det er så træls at vi skal betale for kopierne og slæbe rundt på 4-5 cm tykke kompendier i a4 str når det meste findes gratis på nettet... det ville være meget smartere at give link til artiklerne via universitetsbiblioteket så vi ku få det i pdf også kan man jo også søge i teksten og selv bestemme om man vil printe det ud. Det ville både gavne miljøet og endnu vigtigere vores budget.
Gravatar #8 - Tyrian
28. nov. 2007 17:22
#6 Altså du tror vel ikke at din hjemme-printer er mere økonomisk/miljøvenlig end de store strømkrævende kopimaskiner (som jo går i standby når de ikke bruges) på universiteterne? Og hvorfor skulle studerende lave mindre blanksider?

Hvis du mener, at de studerende bare kan læse bøgerne på nettet istedet, jovist, men jeg vil gerne være fri. Synes ikke det er særligt behageligt at læse store tekster på en skærm. Det er muligvis subjektivt, men tror der er mange (størstedelen velsagtes) der minimum printer det ud de skal læse til næste dag. Derved bliver der vel ingen miljømæssig besparelse.
Gravatar #9 - vandfarve
28. nov. 2007 17:29
#8
Læs venligst indlæg nr. 6, så burde du se, hvad jeg mener. Og ja, jeg mener, at min printer er mindre strømkrævende - i hvert fald relativt og sikkert også absolut. Jeg tjener kun min printer, når jeg skal bruge det modsat mit studies kopimaskiner, der står tændt 24 i døgnet. I et relativt godt udluftet rum på 50 kvm, står der 5 kopimaskiner, og der kan godt blive varmt, så de trækker i hvert fald en masse watt.
Gravatar #10 - RedSaint
28. nov. 2007 17:38
Så ramte Arthur C. Clarke ikke helt ved siden af: http://everything2.com/index.pl?node_id=561354
Gravatar #11 - vandfarve
28. nov. 2007 18:00
Offtopic

#10
Og hvis man følger linket, så kan man se, at han med ALLE andre forudsigelser var helt hen i skoven, så det er nærmere spørgsmålet, at han på nuværende tidspunkt sandsynligvis burde have gættet rigtigt. Tillad mig at citere ham:

1990-2010 Colonizing Planets

1990-2000 Artificial Intelligence

1980-2000 Fusion power

2000-2010 Wireless energy

1970-1990 Gravity Waves

Og til sidst:
It's quite clear how many of the predictions Clarke made have not yet occurred -- things such as fusion power, nuclear rockets, and artificial intelligence. On the other hand, such things as the global library and bioengineering exist far before his predicted date. This is a sign of how difficult making accurate predictions is.


Jeg er ikke pessimistisk indstillet, jeg er snarere realist. I følge hans plan er vi trods alt langt bagefter - og så er jeg utroligt ligeglad med, hvor svært det er at forudsige fremtiden. Det er sjovt nok ideen med at forudsige, ikke...?
Gravatar #12 - icebreaker
28. nov. 2007 18:05
det tror jeg ikke vandfarve der er jo mange der deler om de printere hvis alle studerende skulle have en printer. Jeg har et ganske godt eksempel.

Alle skulle have en bil for det ville spare på miljøet.........nej vel :P

kollektiv printer kultur er vejen frem ligesom kollektivt trafik.

det eneste du tænkte på var tilgængelighed fordi du har et dovent korpus.
Gravatar #13 - vandfarve
28. nov. 2007 19:44
#12
Du lytter slet ikke til mine argumenter, så derfor kan jeg slet ikke sætte mig ind i den argumentationskæde. Alt, hvad jeg har at sige, står i indlæg nr. 6 og 9, så det eneste, du kommer med, er faktisk varm luft, når du ikke selv gider at besvare mine påstande.
Gravatar #14 - icebreaker
28. nov. 2007 20:59
jeg har da læst dine argumenter og de har intet grundlag.

1. Hvis lærerne skullle gøre som du siger med at sende links ud til bøger og så viderer ville halvdelen af klassen ikke have sit lort iorden når skoletiden begynder og jeg vil vædde med alle dine universitets professorer ikke har en skid forstand på det medmindre de underviser i det.

2. Du kom ind på at du slukker din printer hver gang du ikke bruger den og derfor er mere miljø venlig, tror du det er alle der gør det ?

3. jeg snakkede om miljøet og lavede en samligning med hvordan idag er der mange personbiler og hvis alle havde en printer ville miljøet tage skade af det, global opvarmning har man hørt om ikke ?

4. Jeg skriver en provokerende tekst fordi jeg synes dit synpunkt er meget forkert og sagde derfor at du var doven.
Gravatar #15 - Taoh Rihze
28. nov. 2007 21:29
#14

1) Ansvar for egen læring.

2) Et par muligheder her
a) du slukker printeren, så den er kun tændt når du printer, så det det koster er selve printet i strøm
b) du slukker ikke for printeren, så den ville have været tændt alligevel, så der bruges det selve printet koster minus det der ville være brugt i standby, så endnu billigere end a.
c) du har ikke en printer, så du bruger en kamerats, læs punkt a og b
d) du har ikke en printer, men køber en ... ouchie eneste rigtige slemme her.

3) Med undtagelse af 2d) så er der ikke en meromkostning her ud over mindre effektive egne printere i selve udprintet. Der er mange der lader deres printere stå i tomgang, men kender ikke mange der lader deres biler stå i tomgang.

4) God fornøjelse.
Gravatar #16 - BIG_G
28. nov. 2007 21:54
Hvordan downloader man fra biblioteket? Det ville også være rart hvis de havde lagt det ud som .pdf, men okay... Men jeg kan ikke rigtig se det ordenligt, fejl på siden... F***ing IE
Gravatar #17 - Miphisto
28. nov. 2007 22:34
Det er fint nok, at de vil lave gamle bøger elektroniske, det kan der kun komme noget godt ud af.
Det undre mig dog de har lavet siden så slasket, den er jo grim og langsom, det virker som om de ikke helt har gennemtænkt dette projekt.
Man burde da have bare et par kode aber på de universiteter der kunne præstere lidt bedre end det der.

Jeg tror de tænkte...

Hold da kæft! vi er 2,5 milliard mennesker i Kina og Indien, lad os købe en masse brugte fladbed scanner i øst Europa og slutte dem til vores 386'er, så kan vi scanne alle disse bøger vi har liggende rundt på universiteterne.

Jeg tror også der sidder hundredvis studerende og ligger meta data på billederne, klart et drømmejob :)
Gravatar #18 - JamTheman
28. nov. 2007 22:45
#1 . . . Mig bekendt hedder det "mig bekendt" og ikke "Meget bekendt"?
Gravatar #19 - Taxwars
29. nov. 2007 02:13
Så det gode ting bliver gemt, alt det grådige lort som kun er lavet for at udnytte copyright loven (smart, lav noget en gang og blive betalt igen og igen) bliver ikke gemt - det er lige for det er det første argument der taler til at beholde den. Bortset fra det grundlæggende umoralske forstås.
Gravatar #20 - tipsen
29. nov. 2007 09:29
....hvis bøgerne bare skal ligge til (gratis) download, hvordan skal forfatteren/forfatterne så aflønnes?
Gravatar #21 - ahnfelt
29. nov. 2007 12:51
#1 Ja, hvor bliver digital paper af? De har snakket om det i årevis, hvor svært kan det være at gøre det tilgængeligt? Jeg betaler gerne omkring 500 kr for sådan en tingest, hvis det så til gengæld betyder at alle mine bøger kan købes til dette i stedet for at købe den fysiske bog.
Gravatar #22 - Caox
29. nov. 2007 18:24
#1 Mig bekendt siger man "mig bekendt" og ikke "meget bekendt" ;)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login