mboost-dp1

Nanocomp Technologies

Nyt gennembrud inden for produktionen af kulstofnanorør

- Via DailyTech - , redigeret af Emil

Det amerikanske firma Nanocomp Technologies har lavet en fabrikationsproces, der gør det muligt for dem at lave stykker af kulstofnanorør på ca. 1×2 m.

Dermed har Nanocomp Technologies løst en af de største problemer, der har været for at kommercialisere brugen af nanorør, produktion i stor skala. Firmaet forventer at kunne producere stykker af nanorør på lidt over 9m² til sommer. Egentlig masseproduktion forventes først at starte i 2012.

En række firmaer har allerede vist deres interesse for Nanocomp Technologies, bl.a. Boeing, Lockheed Martin, og Northrop Grumman, da nanorør kan erstatte både kulfiber og kobberledninger i produktionen af fly.

Fordelen ved at bruge kulstonanorør frem for kulfiber i konstruktionen af et fly er, at kulstofnanorør er elektrisk ledende, modsat kulfiber, hvilket gør det mere sikkert for et fly at blive ramt af lyn. Erstatter man alle kobberledninger i et fly med ledninger lavet af kulstofnanorør, vil man desuden kunne spare flere millioner dollars i brændstof gennem flyets levetid, da kobberledninger vejer 5 gange så meget som dem af nanorør.





Gå til bund
Gravatar #1 - Zombie Steve Jobs
4. mar. 2008 12:50
Spændende. Der er så enormt mange muligheder i det her. Jeg ser nu mest frem til hvad gutter som Christian Von Koenigsegg og elektronikproducenter kan få ud af det her.
Gravatar #2 - Hr. kofoed
4. mar. 2008 13:00
Det jo mega godt, især hvis man sparer fuel på det, især når prisen for fuel er så høj for tiden.

Og så giver det ekstra sikkerhed genialt, det eneste man kan være i tvivl om er hvor vidt vægten aftager så meget så fly crasher ved blæst ligesom det der fly i Hamburg
Gravatar #3 - Coney
4. mar. 2008 13:18
Det her bliver stort... Det var så ca. den absolut største forhindring vi overkom der... Bare vent til de begynder at bygge broer med det her... Verden bliver aldrig den samme:)
Gravatar #4 - giraff
4. mar. 2008 13:28
Bare det ikke er så let at vi skal tøjre ting for de ikke letter mod himmelen :P
Gravatar #5 - mathiask
4. mar. 2008 13:30
#3 Når vinden blæser har jeg nu ikke noget imod at broerne har lidt vægt.

Men var det ikke bare et spørgsmål om tid før de kunne producere i større skala? Når ny teknologi kommer så siger mange: "Men det er da alt for dyrt til at vi kan bruge det til noget", men så lige pludselig så bliver det produceret i enorme mængder.
Gravatar #6 - mathiask
4. mar. 2008 13:34
#1 Hvorfor glæder du dig til at Koenigsegg begynder at bruge det? Jeg får alligevel ikke råd til en bil derfra. Jeg glæder mig til Citroën og Volkswagen begynder at bruge det...
Gravatar #7 - Coney
4. mar. 2008 13:36
#5 Det har da intet med vægten at gøre:) Dette stof er 1100 gange så stærkt som stål, hvis du bruger det som wire... Du skal hænge broen i det:) Ikke bygge den af det:)
Gravatar #8 - Xill
4. mar. 2008 13:47
#5 #7 yderligere kan det erstatte stål skelettet i fundamentet.

men er der nogen som ved hvordan det opføre sig under varme. ved brug i fly samt i bygninger, så er det jo vigtigt at styrken ikke forsvinder helt når det bliver varmt.
Gravatar #9 - Zombie Steve Jobs
4. mar. 2008 13:51
#6 Fordi du aldrig får råd til en Koeniggsegg er vel ikke nogen grund til at jeg ikke skal kunne glæde mig til at se, hvor meget mere fart han magter at hive ud af den bil?

Og fordi Citroen og Volkswagen er kedeligt. Dem kan alle købe.
Gravatar #10 - Coney
4. mar. 2008 14:10
#8 Det er temperatur stabilt til 750 grader celcius... Men det er udelukkende som rent stof... Da det er ganske simpelt at dope CNT med diverse andre grundstoffer, er det på ingen måde utænkeligt at man kunne gøre det meget stærkere, også på dét punkt:)
Gravatar #11 - Leonhard
4. mar. 2008 14:14
Carbon nanotubes er stærkere en stål!!!!

Vel og mærke hvis man med styrke kun taler om trækstyrken, og man med Carbon nanotubes mener enkelte rør.

Det her materiale er kun næsten ligeså stærkt som aluminium og har derfor ikke nogen "speciel" anvendelighed i eksempelvis brobyggerrier som blev fremhævet.... Men vent, hvad når nu de får optimeret processen? Tja, man kan også lave plader af spagetti, og man kan sagtens optimere processen, men det ændre ikke på at styrken eller manglen derpå kommer af strukturen, og ikke af processen.

Jeg lyder vel meget kritisk nu, men det er jeg sådan set ikke, men det er forkert at råbe hurra for at vi snart vil kunne bygge supereffektive bygninger af et materiale der langt fra har egenskaber i denne retning.

Derimod er der mange potentielt interessante anvendelsesmuligheder inden for de områder hvor CNT-componds er nødvendige og praktiske at have i store mængder.
Gravatar #12 - Emmoss65
4. mar. 2008 14:18
uhh .. så kan jeg glæde mig til at man laver en komprimerings process så at ens mad bliver lavet om til at være en lille pille :P

"mmh.. jeg sulten. går lige i skabet og tager en pille"
Gravatar #13 - Coney
4. mar. 2008 14:26
#11 Det der bringer du lige en kilde på for det er da absolut ny viden for mig:S
Gravatar #14 - Coney
4. mar. 2008 14:30
Lad mig lige uddybe... Det jeg foreslår, i forbindelse med broen, er at du skal hænge din bro i CNT... Hvilket vil sige at det væsentlige at diskutere er netop trækstyrken... Som i den forstand er utroligt meget stærkere end stål... Jeg kan ærlig talt ikke se hvad problemet skulle være?? Jeg har aldrig påstået at du skulle bruge dem til understøttelse... Til dette er de direkte ubrugbare...
Gravatar #15 - Törleif Val Viking
4. mar. 2008 14:35
#13
Ja alle folk burde faktisk linke til deres viden. Medmindre det er direkte subjektivt det de siger.
Gravatar #16 - Leonhard
4. mar. 2008 14:47
#13 et CNT er vel en 10-20 nm tykt, det skal være en meget lille bro....
Det her materiale har ikke samme trækstyrke, da det ikke er et lille CNT, men derimod en "garnknude" af tilfældigt orienteret rør.

Og det er endnu ikke muligt at lave reb af CNT, da de som i artiklen kun kan laves et par mm lange (Hvilket dog er ekstremt langt når man tænker på at ét CNT faktisk er et enkelt molekyle).

Og hvilken del ønsker du en reference til? Jeg syntes ikke jeg nævner noget der ligger uden for artiklens diskution, og de hiver endda selv nogle tal for tensile strength frem.

At strukturen af materialet har en indvirkning på styrken behøver man vel ikke referere til. Det siger nogenlunde sig selv. Tænk på forskellen mellem hvor let det er at rive gaffa tape over langs fibrene, og hvor umulig en opgave det er at rive det over på tværds af fibrene eks i en 45 graders vinkel.

#15 Dette er ikke et videnskabeligt fora, og alt er subjektivt, men jeg vil med glæde give nogle links til steder man kan finde artikler om carbon nanotubes, dog tror jeg ikke at isiknowledge.com er åben for alle, så det bedste jeg kan gøre er at give referencer til diverse artikler. Men nu mener jeg ikke at have bragt nogen "resultater" eller konklusioner på banen der kræver en dokumentation, så specificer så skal jeg se om jeg kan oplyse.
Gravatar #17 - mortengp
4. mar. 2008 15:58
Og netop det faktum at man (så vidt jeg er orienteret) indtil videre ikke har fundet metoder til at producere CNT uden at de klumper sammen gør det meget besværligt at udnytte deres egenskaber. også det lille problem med at de mindre tubes det bliver lavet ofte placerer sig inden i større tubes er et problem for rensnings processen.

Man har i de projekter jeg indtil videre har hørt om anvendt spincoating til at fordele CNT jevnt på en overflade, men de er stadigt noget rod.

Jeg ved at man har kunnet få CNT til at "gro" lodret fra en overflade, og har derved kunnet holde dem adskilt, men denne proces tager vist ret langt tid...
Gravatar #18 - jnejne
4. mar. 2008 16:13
Carbonnanorør er så stærkt at hvis man lavede eifeltårnet i det, ville man kunne skære sig, på selv de nedderste stænger
Gravatar #19 - Coney
4. mar. 2008 16:45
#16 Ideen er at bruge lidt mere en et enkelt CNT til at lave wiren... samme princip som en stålwire... Dog så vil jeg mene deres "opfindelse" er direkte ubrugelig hvis deres metode fratager CNT de fundamentale egenskaber som gør det så specielt... Hvis trækstyrken er stor skulle det ikke være noget problem at hænge noget op i den... laver man så en stor wire af flere tusind CNTs vil man vil opnå nøjagtig samme funktionalitet som med elmindelige stålwirere?? Eller har jeg misforstået noget?

Hvis det dog ikke er det forskerne har fundet ud af så har jeg svært ved at se det fantistiske i det her?? Så har de vel reelt bare lavet en masse og fået skidtet til at hænge sammen:S?
Gravatar #20 - Assasinator
4. mar. 2008 17:08
#16 jeg kunne godt tænke mig at se en kilde på denne udtalelse:
Det her materiale er kun næsten ligeså stærkt som aluminium og har derfor ikke nogen "speciel" anvendelighed i eksempelvis brobyggerrier som blev fremhævet....

Jeg har ikke selv beskæftiget mig særlig meget med intermolekylære bindinger mellem CNTs, men ligger en del i problematikken i at separere dem fra hinanden i enkelte CNTs ikke netop i at de også binder ret godt til hinanden?
Tja, man kan også lave plader af spagetti, og man kan sagtens optimere processen, men det ændre ikke på at styrken eller manglen derpå kommer af strukturen, og ikke af processen.

Er en sammenligning med spaghetti ikke at skyde under målet? Vi har netop ikke med en så tilfældig struktur som et køkkenprodukt at gøre, men med en struktur der på atomar skala har nogle meget kraftige bindinger.
Gravatar #21 - tachylatus
5. mar. 2008 00:15
Beklager at jeg ikke kan fremskaffe kilden på det, men for godt et par år siden lykkedes det forskere i USA at fremstille et enkelt, sammenhængende CNT på... var det hele 2cm?
Det var i hvert fald vildt langt i forhold til den normale størrelse på et enkelt CNT.
Her fandt de så desværre ud af, at strukturen blev svækket af en eller anden grund.
Hvis dette er rigtigt, er den eneste måde at udnytte CNT fuldt ud som byggemateriale, at skabe en proces der "fletter" rørene sammen, lidt ligesom man laver et reb, hvilket vist også var den løsning man kom frem til.

Men som sagt et godt stykke tid siden (inden jeg skiftede fra nanoteknologi til software), og jeg har ingen kilder på det.
Gravatar #22 - mortengp
5. mar. 2008 05:56
Altså de enkelte CNT's er jo helt klart stærkt bundet, men så vidt jeg er orienteret er der ikke nogle egentligt specielt kraftige bindinger imellem forskellige CNT's. Dog må det være fordelagtigt for små CNT's at placere sig indeni større CNT's, men dette hjælper nok ikke så meget.

Man kan dog opnå den før omtalte store træk styrke, hvis man kan få alle CNT'erne orienteret i samme retning, og få dem flettet ind i hinanden. Men her er så igen problemet med at få dem produceret i en ordenet tilstand.

Dermed må det omtalte firma altså ikke være interraseret i egenskaben med trækstyrke, men i nogle andre egenskaber. Hvis man har kunnet lave dem med en meget specifik størrelse og snoning, vil man således kunne bestemme, om man har at gøre med en leder, halvlelder, eller isolator, og da de samtidigt ikke har så stor densitet, kan man bruge dette til noget!
Gravatar #23 - Hald
5. mar. 2008 07:32
hmm hvis det er rør, kan det vel væves sammen..

kunne godt tænke mig et par strikkede sokker i det, så går der ikke hul på dem.. Men måske slider det mine fødder eller gulvet så.. hmm..
Gravatar #24 - Leonhard
5. mar. 2008 15:22
#22 Hvis de kunne lave dem med en specifik snoning ville det være en ekstremt vigtigere opdagelse end at lave dem i par. Der er på nuværende tidspunkt anset for fuldkommen umuligt at producere bare enkelte CNT med samme eller lignende strukturvektorer.


#20 Kilden til min udtalelse om styrken af materialet er ....... nyheden(Du ved, der man kommer hen når man følger linket).
Undskyld jeg rofler.

Strukturen er meget lig spagetti, det er en masse rør der er snoet sammen, og der er ikke nogen microskopisk orden i det.
Jeg har ikke selv beskæftiget mig særlig meget med intermolekylære bindinger mellem CNTs, men ligger en del i problematikken i at separere dem fra hinanden i enkelte CNTs ikke netop i at de også binder ret godt til hinanden?


Nej... Problematikken i at sortere dem er at du typisk producere ufattelig mange rør af gangen, som alle har tilfældige strukturvektorer (Snoningen), som du gerne vil sortere efter snoningen. Desvære kan man ikke "bare" lige samle dem op og sortere dem ved håndkræft grundet størrelse, så man er nød til at bruge nano-scala pincetter, der desvære har det med at brænde CNT's ne over. Samtidigt er det en ret langvarig sorterings process.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login