mboost-dp1

Statsministeriet

Ny regering har ambitiøse it-mål

- Via Statsministeriet - , redigeret af Emil , indsendt af nubus

Danmarks nye S-R-SF regering har her til eftermiddag fremlagt deres regeringsgrundlag under navnet “Et Danmark, der står sammen”, som byder på flere store ændringer og tiltag på it-området ud over den allerede annoncerede nedlæggelse af IT- og Telestyrelsen.

Blandt andet har regeringen et ambitiøst mål om, at al kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige skal foregå digitalt inden udgangen af 2015. Dette mål skal nås gennem en digitaliseringsreform af velfærdsområderne.

Et Danmark, der står sammen skrev:
Nye digitale løsninger på f.eks. undervisningsområdet, sundhedsområdet og handicapområdet kan øge kvaliteten og reducere omkostningerne.

På ældreområdet planlægger regeringen også at kigge på digitale løsninger og såkaldt velfærdsteknologi som for eksempel videosamtaler i stedet for hjemmebesøg hos ældre borgere.

Et Danmark, der står sammen skrev:
Regeringen vil undersøge muligheden for at give ældre ret til digitale løsninger, som et led i deres velfærd, når det kan øge kvaliteten og reducere omkostningerne, f.eks. hvor hjemmebesøg erstattes af videosamtaler.

På kulturområdet vil regeringen sætte fokus på blandt andet digitale platforme for kulturelle aktiviteter, ligesom de vil “fremme digitaliseringen af den danske kulturarv”.

Og sidst men ikke mindst vil regeringen fortsat støtte de digitale medier og internetmedier.





Gå til bund
Gravatar #1 - tazimn
3. okt. 2011 19:43
Det lyder alt sammen godt.. jeg havde dog håbet på at de ville sørge for IT-infrastruktur i form at Bredbånd/Fiber.. Det giver mening at Staten ejer disse, ligesom staten ejer vejnettet og statsbanerne..

Så kan TDC/ComX/Fullrate/Whatever leje sig ind på kablerne, ligesom DSB lejer sig ind på skinnerne..
Gravatar #2 - Zombie Steve Jobs
3. okt. 2011 19:58
Jeg havde håber på noget nyt og frisk og overraskende, "Et splittet Danmark" eller sådan noget. Øv bøv!



eksempel videosamtaler i stedet for hjemmebesøg hos ældre borgere.
Ja, for det højner virkelig livskvaliteten hos ensomme, gamle mennesker, der knapt har forstået hvordan et tv virker... Men tvivler nu på, at det sker, de der SOSU'er må sikkert ikke anvende en skærm der er mere end 4 centimeter fra gulvhøjde eller et eller andet stupidt.
Gravatar #3 - bjerh
3. okt. 2011 19:58
#1 Det sker nok ikke lige foreløbigt. Men man kunne håbe på, at man ville gøre noget mod kommuner der forhindrer udbredelsen af mobilantenner - og derved det mobile internet.
Gravatar #4 - graynote
3. okt. 2011 20:05
Er det ambitiøst?
Gravatar #5 - idiotiskelogin
3. okt. 2011 20:08
De eis iz smelting at ze pøhles!
Gravatar #6 - Mort
3. okt. 2011 20:15
idiotiskelogin (5) skrev:
De eis iz smelting at ze pøhles!


I det mindste skal han ikke være udenrigsminister... Eller... Aaaargh!
Gravatar #7 - webwarp
3. okt. 2011 20:16
#4 næ lyder bare som en en masse tom luft ganske som den gamle regering, nu får vi at se om de rent faktisk vil gøre noget ved det,..
Kommunerne kan jo ikke ligefrem prale af at have lavet særlig gode løsninger til os som borgere indtil nu online, det er ganske som i banker mange steder, at ting printes og sendes med post fortsat fremfor at benytte emails eller anden digital kommunikation.. Tvivlsom om de kan være gearet til at tage imod os alle om 4 år.. Tror jeg det bliver største problem, mere end at få brugerne med, hvis blot tjenesterne virker (ordentlig).

#1 troede netop at DSB, postDK, vejnettet var eksempel på hvorfr staten absolut ikke skal drive internet forretning... Hvis man vil satse på fiber kan man give støtte til at ligge det ned.. Evt. mod krav om hvor i landet det placeres. Men at lade staten styre det, det bør historien tale imod.

"Nedlæggelse af IT- og Telestyrelsen" lyder jo allerede der, som om man ikke har tænkt sig at beskæftige sig ret meget med området..?

#0 hvordan kan man skrive det her er ambitiøst IT plan, ordet internet står kun nævnt 3 gange med omtale om dagbladene nu skal have penge for at have en avis online.. der er da ingen store planer at læse ?
Gravatar #8 - LordMike
3. okt. 2011 20:29
Mht. Offentlige projekter.
Man kunne lade flere universiteter / klasser heri lave nogle portaler efter et kravsæt (evt. Lade hver klasse klare en del..).

Så er der gratis arbejdskraft (betalt gennem su), gode cv anbefalinger, undervisningsmateriale, og en portal / produkt lavet af ambitiøse it studerende :P
Gravatar #9 - webwarp
3. okt. 2011 20:47
#8 ja at fjerne erhvervslivets indtægter er vejen frem .oO
Så kan vi alle sidde og nyde vores egne cubanske cigarer.. mens kineserne har fornøjelsen af alle de nye sql injection muligheder det uomtvisteligt ville lede af sig. Måske bare bedre at kræve at firmaer skal tage studerende/lærlige ind i forbindelse med offentlige projekter..
Gravatar #10 - Bladtman242
3. okt. 2011 20:52
Rettelse: "Ny regering mangler virkelighedssans"
OT: jeg ved nu heller ikke hvor ambitiøst jeg synes det er?
At opdatere hjemmeplejen på den måde øger næppe kvaliteten af den.
Og som andre har nævnt havde jeg heller set fibernettet udvidet af staten :/
Og så ikke mere af det der "ipads til skole børn".
Jeg håber stadig det bare var meningsløst valgflæsk, for mening giver det da ikke i hvert fald :)
Gravatar #11 - Athinira
3. okt. 2011 21:06
graynote (4) skrev:
Er det ambitiøst?


Så absolut.

Repræsentanter fra mange ældre har allerede været ude og kritisere planen fordi at mange af de ældre der ikke er vokset op med computere simpelthen ikke kan følge med udviklingen. Mange af dem har ikke engang en computer eller en internetforbindelse, og mange af dem har ikke den fjerneste ide om hvordan man benytter sig af en, and you know what they say: You can't teach an old dog new tricks. Derudover vil det tvinge mange ældre til at skulle gå på f.eks. biblioteket flere gange om ugen for at se om de har fået nyt fra det offentlige.

Så ja det er så absolut ambitiøst på højeste plan. Jeg siger ikke at alt ikke kan foregå digitalt i 2015, men helt at afskaffe papiralternativet til den tid er overordentligt ambitiøst, og vil i mine øjne først være realistisk i 2030-2040 hvis vi ikke skal tabe flere ældre mennesker på gulvet.
Gravatar #12 - nubus
3. okt. 2011 21:52
Athinira (11) skrev:
at afskaffe papiralternativet til den tid er overordentligt ambitiøst, og vil i mine øjne først være realistisk i 2030-2040 hvis vi ikke skal tabe flere ældre mennesker på gulvet.


Hvis du havde startet med at læse det afsnit i regeringsgrundlaget så står der at ældre og handicappede vil få særlig hjælp.

I øvrigt er det helt ligegyldigt om det er papir eller digitalt - de ældre forstår jo alligevel ikke hvad det offentlige skriver til dem ;-)
Gravatar #13 - Athinira
3. okt. 2011 22:46
nubus (12) skrev:
Hvis du havde startet med at læse det afsnit i regeringsgrundlaget så står der at ældre og handicappede vil få særlig hjælp.


Jeg har læst det, og jeg henviser igen til mit eget indlæg hvor du kunne have læst delen om "You can't teach an old dog new tricks".

Nogen ældre er simpelthen ikke klar, og vil aldrig blive klar, til et skifte, om så de får hjælp eller ej. Det er ærgeligt, men sådan er realiteterne nu engang.
Gravatar #14 - Yock
4. okt. 2011 01:22
Video samtaler istedet for hjemme besæg ved de ældre?!

Er vores ældre som også har arbejdet hårdt for dette land virkelig reduceret til objecter man bare lige skal se til?
Gravatar #15 - starfinder
4. okt. 2011 05:13
Bare lige så folk ikke tror det er den nuværende regering der har lavet denne plan.


Planen har været under vejs i lang tid - og udkom omkring. 1 sep.

http://www.kl.dk/Fagomrader/Administration-og-digi...

"sigh"...
Gravatar #16 - Mizzreznor
4. okt. 2011 05:34
Jeg har for ganske nylig været til på Teknologisk Institut og se noget af det velfærdsteknologi, som er udviklet og klar til brug; når godkendelse er fundet sted. Og selvom jeg bestemt er fortaler for "de varme hænder", så hilser jeg teknologien velkommen. Hvis skærme (kaldet: "giraffen") kan gøre, at de ældre igen får "omsorgs-/tryghedsbesøg", så fint med mig :)
De er nu anvendt i flere andre lande med stor succes.
Som virkeligheden er lige nu er tilsynsbesøg ikke længere en ydelse, som kan visiteres. Disse tilsyn som blev brugt på at kigge ind for at tjekke almen trivsel, huske på mad eller medicin eller for at hjælpe borger med at holde styr på døgnet.
Man kan få gjort sent hver 3-4 uge, og få hjælp til at komme i bad hver 2-3 uge.... Hvis teknologi er alternativet, så glæder jeg mig til, Det gør det muligt at ændre på det nutidige tilbud i ældreplejen
Gravatar #17 - Unimox
4. okt. 2011 06:11
#1 Tjaaa hvor godt er det lige det går for bane danmark?
Spor 100+ år gamle?
Signalering 80 år +?
el ledninger fra første verdenskrig?

Uhmmmmm
Gravatar #18 - Alrekr
4. okt. 2011 06:51
webwarp (7) skrev:
#1 troede netop at DSB, postDK, vejnettet var eksempel på hvorfr staten absolut ikke skal drive internet forretning...


Det britiske frasalg af jernbanen er et eksempel på hvorfor staten skal beholde visse infrastrukturopgaver. PostDK er også kun blevet dyrere siden det blev solgt fra - og TDC-salget blev fortrudt noget så grusomt af Nyrup-regeringsfolk, og enkelte fra den tidligere VK-regering har også kritiseret salget af TDC.

Unimox (17) skrev:
#1 Tjaaa hvor godt er det lige det går for bane danmark?
Spor 100+ år gamle?
Signalering 80 år +?
el ledninger fra første verdenskrig?

Uhmmmmm


Udtaler du dig nu mod bedre vidende? De signaler, som sørger for passage ved København H, på S-togsnettet, Storebælt og Øresund (de mest belastede enkeltpunkter/strækninger i landet) er ikke ældre end 20 år. Ved Esbjerg og Horsens står der ganske vist gamle signaler - men det er ikke dem, der volder BaneDanmark problemer. Kørestrømsledninger fra 1. Verdenskrig? Det finder jeg svært at tro på - alene af den grund at S-togene er fra 1929. Spor over 100 år finder du heller ikke - ikke aktive spor, i hvert fald.

BaneDanmark er i øvrigt på vej med nyt signalanlæg til KBH, S-banen og resten af banen (to forskellige signaler til S-banen og fjernbanen).
Gravatar #19 - Sengir
4. okt. 2011 07:14
I smell a lot of Apple products incoming! Ipad's for everybody!
Gravatar #20 - ykok
4. okt. 2011 07:38
tazimn (1) skrev:
Det lyder alt sammen godt.. jeg havde dog håbet på at de ville sørge for IT-infrastruktur i form at Bredbånd/Fiber.. Det giver mening at Staten ejer disse, ligesom staten ejer vejnettet og statsbanerne..

Så kan TDC/ComX/Fullrate/Whatever leje sig ind på kablerne, ligesom DSB lejer sig ind på skinnerne..


Så lige en artikel i comon om at TDC muligvis skal til at tvinges til at udskifte kobberet med fiber:
http://www.comon.dk/art/198387?a=rss&i=0

Bevares, det er ikke så godt som når fiberen er udbyderneutral, men det er vel bedre end ingenting. Personligt skifter jeg til WAOO - tildels for at give TDC noget konkurrence (eftersom jeg ved alle mine andre muligheder som minimum betaler linjeleje til dem).
Gravatar #21 - Whoever
4. okt. 2011 07:46
Postulat:
Der er ikke en eneste person i folketinget der fatter digitalisering!

Bevis:
Min kone måtte (igen) bruge 1½ time imorges på at få deres virtual desktop til at virke

Nogen der har nogle andre beviser på hvor fantastisk det offentlig er til at indføre IT?

Ej, det er overdrevet, og så alligevel alvorligt. Det offentlige (over en kam) er bare ikke særlig gode til at få store IT systemer til at glide flydende, efter min mening fordi man gang på gang på gang undervurderer hvad det reelt koster at udvikler og ikke mindst drifte/vedligeholde et stort system. Derudover så har jeg fra flere kanter fået fortalt den samme historie: Man opgraderer én ting, men da resten af systemerne er 10 år gamle, så er gevinsten væk med det samme.

Den bedste IT strategi for det offentlige ville i det her finanslovsår være at få samtlige eksisterende systemer gjort up-to-date, samt at øge budgetterne til vedligehold og drift markant!
Gravatar #22 - HenrikH
4. okt. 2011 07:52
#20: Interessant artikel, men lavere priser på kobber vil da mere sandsynligt lede til billigere adsl, af endnu ringere kvalitet end i dag, vil det ikke?

Jeg finder også formuleringen ret vag. TDC har jo rigtig meget fiber, de mener bare ikke at det skal de sidste par meter ud til kunden.

Men ellers ville muligheden for at opgradere ud over en ustabil 4/0,5 da være kærkommen.

EDIT: Jeg ville hellere håbe på at placeringen af reguleringen under vækstministeriet, vil afstedkomme nogle små spark i retning af at få sat folk i gang med at grave fiber ned :-P I mean, fremrykning af 10 mia. offentlige investeringer? :-P
Gravatar #23 - fjols
4. okt. 2011 09:51
#21: Ham her mener ellers at det offentlige smider for mange penge efter deres løsninger.
Gravatar #24 - Whoever
4. okt. 2011 10:57
#23 har læst den og andre...og jeg tror da også at det offentlige ofte giver for meget for deres løsninger. Til gengæld tror jeg så heller ikke Mogens har i sine kontrakter at han skal betale xxx procent eller kroner tilbage hvis han er forsinket el. lign. Men min pointe var nu mere at de skulle penge på at sikre systemerne rent faktisk kan køre, og evt. bruge de 5-10 millioner hvert 5. år (måske mindre) og så løbende opdatere systemerne. Istedetfor idag, hvor det offentlige bruger 4 år og 40 millioner på et system, der så kun virker 85% efter hensigten... rabble rabble rabble!
Gravatar #25 - arne_v
14. okt. 2011 17:44
Whoever (21) skrev:
Den bedste IT strategi for det offentlige ville i det her finanslovsår være at få samtlige eksisterende systemer gjort up-to-date,


"samtlige" og "det her finanslovsår"??

Så når de har ordnet det i 2012, så fixer de lige world hunger i 2013Q1, global warming i 2013Q2, skaber fred i mellemøsten i 2013Q3 og fikser verdensøkonomien i 2013Q4?

Det er ca. lige så realistisk! :-)
Gravatar #26 - arne_v
14. okt. 2011 17:45
#23

Jep.

Men nu skal man ikke lade standup komikere bestemme den slags.

:-)
Gravatar #27 - arne_v
14. okt. 2011 17:49
#fiber

Fiber markedet er så vidt jeg ved åbent så hvis tilstrækkeligt mange er villige til at betale tilstrækkeligt meget, så skal der nok blive lagt fiber ned.

Hvis der ønskes billig fiber ved at skatteyderne betaler, så har jeg meget svært ved at se nogen pointe i det.
Gravatar #28 - terracide
17. okt. 2011 06:11
arne_v (27) skrev:
#fiber

Fiber markedet er så vidt jeg ved åbent så hvis tilstrækkeligt mange er villige til at betale tilstrækkeligt meget, så skal der nok blive lagt fiber ned.

Hvis der ønskes billig fiber ved at skatteyderne betaler, så har jeg meget svært ved at se nogen pointe i det.


Er det ikke danskerne i en nøddeskal...de vil have at andre skal betale for dem?

JEg har gang på gang påpeget at du kan få fiber overalt i Danmark...bare du er villig til at betale for det.

Men det er folk ikke, næ nej, det er os andre der skal betale for deres torrentlinje...
Gravatar #29 - Bladtman242
17. okt. 2011 09:53
#28: Så den næste motorvej/bro/hospital/whatever skal udelukkende betales af beboerne i lokalområdet?
Gravatar #30 - arne_v
29. okt. 2011 03:14
#29

Hvis du vil have en private motorvej op til din garageport er det vel rimeligt at du selv betaler.

Alle de internet forbindelser der bruges af mange brugere er vel på fiber for læng side og nu taler vi om de sidste hundrede meter fra en eller anden central til stikket i privatboligen.
Gravatar #31 - Bladtman242
29. okt. 2011 11:09
#30: Det er simpelthen ikke korrekt :)
Som eksempel er fiber slet ikke en mulighed der hvor jeg bor, så det er ikke et spørgsmål om "de sidste par meter i min indkørsel".

Desuden holder din sammenligning heller ikke.
Staten har jo nettop lagt vejen helt ud til mit hus.
Gravatar #32 - Hubert
29. okt. 2011 14:31
arne_v (27) skrev:
#fiber

Fiber markedet er så vidt jeg ved åbent så hvis tilstrækkeligt mange er villige til at betale tilstrækkeligt meget, så skal der nok blive lagt fiber ned.

Hvis der ønskes billig fiber ved at skatteyderne betaler, så har jeg meget svært ved at se nogen pointe i det.


Ved at vælge den løsning får du også problemer med de elselskaber der har brugt formuer på at rulle fiber ud. Deres investering er lige pludselig spildt når de på ingen måde kan klare sig mod et statsdrevet net.
Gravatar #33 - terracide
29. okt. 2011 21:37
Bladtman242 (31) skrev:
#30: Det er simpelthen ikke korrekt :)
Som eksempel er fiber slet ikke en mulighed der hvor jeg bor, så det er ikke et spørgsmål om "de sidste par meter i min indkørsel".

Desuden holder din sammenligning heller ikke.
Staten har jo nettop lagt vejen helt ud til mit hus.


Jeg vil vædde med at med et CVR nummer og penge kan du få fiber...selv på din bopæl.

Problemet er bare at du ikke vil betale prisen, men forventer at vi andre skal spæde til...
Gravatar #34 - arne_v
30. okt. 2011 00:00
Bladtman242 (31) skrev:
Som eksempel er fiber slet ikke en mulighed der hvor jeg bor,


Har kommunen forbudt nedgravning af fiber eller hvordan?

Bladtman242 (31) skrev:

Desuden holder din sammenligning heller ikke.
Staten har jo nettop lagt vejen helt ud til mit hus.


Den holder da perfekt.

Staten har ikke lagt motorvej til dit hus. De har lagt en vej. Staten har også givet TDC forsyningspligt således at du kan få dig en internet forbindelse.
Gravatar #35 - Alrekr
30. okt. 2011 10:23
Jeg føler mig nødsaget til at påpege at det er kommunerne som sørger for almindelige villaveje. Staten tager sig af motorveje og motortrafikveje - velsagtens hvad man kan sammenligne med backbone.
Gravatar #36 - Bladtman242
31. okt. 2011 18:23
#43: ja, men de har stadig lavet motorvejen.
Jeg havde lidt satset på at du selv ville se tanken at:
kobber --> fiber --> world != villavej --> motorvej --> world.
Da kobbernettet sætter en grænse, uanset hvor meget fibernet mine pakker kommer forbi senere.
(Men okay i en debat skal man vel aldrig forvente at modparten underbygger dine argumenter :D )

Når der bruges en metafor/analogi/lignelse skal man jo lige have for øje hvor langt hen af vejen den holder.
Jeg vil mene at staten lægger vej/fiber er gyldig, hvor forskellen på fiber-kobber / villavej-motorvej ikker er det :)

Og ja, kommunen forbyder det.
Der er ingen udbydere i nærheden, og jeg tvivler på jeg får lov at grave et kabel end til den nærmeste landsby :)
Gravatar #37 - Danish Dude
31. okt. 2011 18:30
Bladtman242 (36) skrev:
#43: Blablabla...
(Men okay i en debat skal man vel aldrig forvente at modparten underbygger dine argumenter :D )
Mere blablabla...


Det er altså lidt unfear at kræve underbyggelse af et argument i et indlæg, der ikke engang er skrevet endnu?!

B~)
Gravatar #38 - Bladtman242
31. okt. 2011 18:36
#37: meh, jeg mente 34 :)
Gravatar #39 - arne_v
31. okt. 2011 18:38
Bladtman242 (36) skrev:
ja, men de har stadig lavet motorvejen.


Fiber backbone eksisterer også.

Bladtman242 (36) skrev:

Jeg havde lidt satset på at du selv ville se tanken at:
kobber --> fiber --> world != villavej --> motorvej --> world.
Da kobbernettet sætter en grænse, uanset hvor meget fibernet mine pakker kommer forbi senere.


Den passer da perfekt. Din villavej begrænser også trafikken uanset hvor meget motorvej der kommer senere.
Gravatar #40 - arne_v
31. okt. 2011 18:40
Bladtman242 (36) skrev:
Og ja, kommunen forbyder det.


Virkeligt.

Noget link til et byråds referat?

Og gælder det kun nye ledninger eller også gamle ledninger? Hvis det også omfatter gamle ledninger, så må TDC og elselskaberne da have et problem. Men selv med nye ledninger må det da give problemer ved nybyggeri??
Gravatar #41 - Bladtman242
31. okt. 2011 18:41
#39: Nej den gør ikke.
Kun hvis vi snakker om hastighed, snakker vi bandwidth er det to vidt forskellige ting.

Motorvejen fører mig hurtigere til KBH, selvom jeg først skal over min lille vej.
Fiberbackbone giver mig ikke min film/musik/whatever hurtigere,
da kobbernettet sætter grænsen.
Gravatar #42 - arne_v
31. okt. 2011 18:44
Bladtman242 (41) skrev:
Kun hvis vi snakker om hastighed, snakker vi bandwidth er det to vidt forskellige ting.


En villavej har skam også mindre bandwidth end en motorvej.

Bladtman242 (41) skrev:
Fiberbackbone giver mig ikke min film/musik/whatever hurtigere.


Det kan du godt nok tro at den gør.

Hvis alle Danmarks internet backbones kørte på kobber, så ville dine film komme i very-slow-motion.
Gravatar #43 - Bladtman242
31. okt. 2011 18:49
En villa vej har mere BW ja, men den sætter ikke en allestedsnærværende grænse for min hastighed, det gør kobbernettet.
Min forbindelse til nettet vil aldrig overstige den grænse, uanset hvor meget fiber youtube klippene ryger igennem før de når mig.
Det samme (allestedsnærværelsen af begrænsningen) er ikke gældende for vejnettet.
Gravatar #44 - arne_v
31. okt. 2011 18:55
#43

Vejnettet har præcis den samme restriktion. Den begrænser antal biler der kan komme til dit hus i timen. Uanset hvor mange 8 sporede motorveje der er længere ude i landet.

At du er mere interesseret i at downloade GB fra Youtube end i at have 50000 biler der kører til dit hus er ikke er specielt godt argument for at skatteyderne skal betale en del af prisen for din internet forbindelse.
Gravatar #45 - Bladtman242
5. nov. 2011 19:47
Det er stadig ikke den samme begrænsning jo :)

villravej --> motorvej fører mig hurtige frem end villaveje anlene.
kobbernet --> fibernet fører ikke pakkerne hurtigere ind af min dør end kobbernet alene..
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login