Blandt andet elektronikbranchen bruger mange ressourcer på at fæste materialer sammen, som normalt ikke er forenelige, mens byggeindustrien også bruger mange penge på reparationer grundet korrosion som får overfladematerialer til at skaller. Det vil forskere fra Aarhus Universitet prøve at gøre noget ved med en ny type superlim. Det skriver Ingeniøren.
Ifølge professor Kim Daasbjerg fra iNano-center, vil den molekylære nanolim i meget små mængder kunne fastholde billige materialer, som normalt ikke kan forbindes, og derved spare dyrere typer materialer.
Kim Daasbjerg til Ingeniøren skrev:
Fidusen er, at vi kan samle to materialer, der i princippet er uforenelige, med en lim, der fungerer i begge ender. Kan vi gøre det, kan industrien måske spare de dyre basismaterialer væk og i stedet blot forstærke de billige
Ved hjælp af 50 nm høje polymerbørster opnår forskerne en meget høj trækkraft. Forsøg med plexiglas og stål har vist, at kun 0,01 mg/cm² af den nye nanolim kan holde 100 kg/cm².
Limen er på nuværende tidspunkt specialiseret i at hæfte til stål, men forskerne vil nu arbejde på at gøre den bedre til at håndtere flere typer materialer. Den danske superlim er skabt i et samarbejde med flere danske virksomheder som tæller SP Group A/S, Grundfos A/S, Lego, Kamstrup A/S samt den engelske leverandør til olieindustrien Techflow.