mboost-dp1

The Inquirer

Norsk firma vil lave gennemsigtige solceller

- Via Ingeniøren - , indsendt af ktg

Der sker en kraftig udvikling af solcelle-teknologien, hvor ydelsen konstant forøges, men også på andre områder ændrer solcellerne sig. Et norsk firma ved navn Ensol er nu på vej med gennemsigtige solceller. Det skriver Ingeniøren.

Normalt er solceller ikke gennemsigtige, hvilket nogle gange kan være en ulempe, men hos Esol forventer de at have deres gennemsigtige model klar i 2016.

Der er tale om en tyndfilmssolcelle, der anvender en matrix, hvori der er indlejret nanopartikler i metal som det aktive lag, hvilket dog ikke fortæller meget om, hvordan den gennemsigtige solcelle fungerer. Gennemsigtigheden kan justeres ud fra, hvordan nanopartiklerne tilpasses solcellen.

Hos Ensol forventer man en udnyttelsesgrad på mindst 20 %, når produktet kommer i produktion, men danske Arne Nylandsted Larsen, der er ekspert i solceller, er skeptisk over for den norske solcelle.

Han har svært ved at gennemskue, hvordan teknologien skulle virke; en teknologi, der ifølge Ensol er opfundet af britiske Phil Denby på University of Leicester. Normalt publiceres sådanne opfindelser, men der findes ingen dokumentation af den art hos universitetet.





Gå til bund
Gravatar #1 - BrianB
17. aug. 2010 06:59
Hvis lyset fiser lige igennem, så er det vel heller ikke muligt at udnytte lysets energi. Selv om der nok er en sjat energi i den ikke synlige del af sollys, så lyder det usandsynligt at de kan få så meget energi ud af det.
Gravatar #2 - eviro
17. aug. 2010 07:08
#1 Jeg tænkte præcis det samme da jeg læste nyheden ;)
Gravatar #3 - ghostface
17. aug. 2010 07:09
#1 hvis det kan udnyttes 20% så må det jo alt andet lige betyde der kommer 20% mindre lys ind. Effekten må altså være lidt ala tonede ruder hvilket gør det særdeles ubrugligt i almidnelige huse og bygninger hvor vi netop sætter ruder i for at få lys ind og for at kigge ud.
Gravatar #4 - thskyt
17. aug. 2010 07:10
Mon manglen paa artikler om opfindelsen (opdagelsen?) kunne skyldes at den ikke blev beskrevet som 'photovoltaik celle' men som en bisaetning i et stoerre projekt?

Se evt. denne artikel i det britiske ingenioertidsskrift:
http://www.theengineer.co.uk/

Og denne artikel om et eksperiment ham Phil Denby var med til at udfoere, der netop gik ud paa at paavirke nogle elementer med lys:
http://www.srs.ac.uk/
Gravatar #5 - Sugardad
17. aug. 2010 07:17
#3 det er ikke alle steder man gør det, langt fra. i mange af de store byer bruges der ENORMT meget energi på at køle bygningerne. selvom det ikke giver så meget energi så vil en hel bygning med de her som vinduer kunne lave lidt energi, og det er bedre end at lave ingen energi. nu mangler vi bare at det her bliver masseproduceret som en motherfucker
Gravatar #6 - Montago.NET
17. aug. 2010 07:24
der findes skudda allerede glaspartier som indeholder solceller og som derved har en skyggende virkning...

#3 - netop for ikke at skabe "drivhuse", bruger man tonet glas.
Gravatar #7 - Maeva
17. aug. 2010 07:36
opvarmning af planeten udøver stigende indflydelse på vores liv. For at beskytte det miljø, vi alle nødt til at leve et lavt kulstof. Vi bør handle ud fra de små ting i livet. som denne, kan vores liv bliver mere og mere smuk. og solfiltre er gode for miljøet.
Jeg foreslår at bruge: <link fjernet af redaktionen pga spam>
Gravatar #8 - Decipher
17. aug. 2010 08:01
#1 Der er ganske meget energi i den ikke-synlige del af sollys - ligesom, som andre også har nævnt, at den lysdæmpende effekt kan være gavnlig mange steder (som ikke lige er kolde DK formentlig).
Gravatar #9 - jhm
17. aug. 2010 08:44
Er der nogle der kan forklare hvad fordelen ved gennemsigtige solceller overfor normale er?
Gravatar #10 - alecto
17. aug. 2010 08:49
#1 m.fl: Nu er det ikke al lys der er synligt. Hvis man f.eks. lader al synligt lys "fise" igennem, kan man passende høste energien fra det ikke-synlige spektrum.

#3 Der beskrives i artiklen på ing.dk at det også vil være muligt at lave helt sorte solceller. Jeg vil mene det er rimeligt at antage at det er disse som opnår en virkningsgrad på 20%

#9 At man kan se ud af dem, og derved dække en endnu større flade af en bygning med solceller
Gravatar #11 - Donsig
17. aug. 2010 10:24
ER det ikke allerede blevet opfundet på DTU med hjælp fra et dansk firma?

Anyway, det virker som tonede ruder hvis man bruger det i vinduer ;)
Gravatar #12 - dyrmann
17. aug. 2010 15:25
#9 En solcelles virkningsgrad mindskes drastisk ved opvarmning. Men gennemsigtige solceller, kan man altså klare sig med mindre køling.
Gravatar #13 - Chewy
17. aug. 2010 18:40
Jeg kan godt mærke at jeg er lidt pernitten idag.
Men hedder det ikke en matrice på dansk?
Der er tale om en tyndfilmssolcelle, der anvender en matrix,
Gravatar #14 - gnаrfsan
17. aug. 2010 19:11
Man kan jo godt lave gennemsigtigt glas, der fanger energien i UV og IR stråler, uden at det bliver tonet at se på for det blotte øje.
Gravatar #15 - Keba
17. aug. 2010 21:33
Det åbner da op for helt nye muligheder hvad angår solbriller, idet der stod at de kunne bestemme ved hvilke bølgelængder solcellen skulle virke ved. Man kunne forestille sig solbriller, med indbygget oplader til sin MP3-afspiller. Nice nok.
Gravatar #16 - thethufir
18. aug. 2010 07:05
Da jeg læste nyheden kom jeg til at tænke på om man så ikke med success kunne sætte 5 af disse solceller op bagved hinanden, og dermed udnytte mere af solen på det areal de dækker? Altså hvis de er gennemsigtige...

Altså forstået på den måde at de fotoner den første celle ikke opfanger ryger igennem og bliver opfanget af den næste.

Det var bare en strøtanke :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login