mboost-dp1

No Thumbnail

NASA’s planetjager klar til start

- Via Wired Blog - , redigeret af Net_Srak

Det er ikke så længe siden, man opdagede den første planet rundt om en stjerne i et andet solsystem end vores eget. Siden er det blevet til flere hundrede observationer, men fælles for dem er, at der er tale om meget store planeter.

Med dagens teleskoper er det kun muligt at registrere planeterne, hvis de er meget store. Det skyldes, at det ikke er selve planeten i sig selv, man observerer, men ændringer i lysstyrken fra en stjerne, når en planet passerer den.

Med rumteleskopet Kepler, der efter planen bliver opsendt senere i dag (lokal tid – kl. 22:49), vil det være muligt at opdage væsentlig mindre planeter end hidtil. Astronomerne hos NASA forventer at kunne opdage planeter på størrelse med Jorden eller sågar mindre.

Du kan læse mere om Kepler og dens mission på den officielle hjemmeside.





Gå til bund
Gravatar #1 - HappyJaZZ
6. mar. 2009 11:17
Så nice!

Men hvilken information vil dette give os?
Hvis det stadig kun er ændringer i lysstyrke fra en stjerne man registrerer, vil det så ikke være umuligt at sige noget om hvorvidt en given Exoplanet minder om Jorden?

Det er jo fint at de kan sige noget om hvorvidt der er en planet eller ej, men det bliver jo først nyttigt når vi kan få info om dens atmosfære, chance for vand, osv. (og ultimativt, chancen for liv går jeg ud fra).
Gravatar #2 - mireigi
6. mar. 2009 12:00
HappyJaZZ (1) skrev:
Så nice!

Men hvilken information vil dette give os?
Hvis det stadig kun er ændringer i lysstyrke fra en stjerne man registrerer, vil det så ikke være umuligt at sige noget om hvorvidt en given Exoplanet minder om Jorden?

Det er jo fint at de kan sige noget om hvorvidt der er en planet eller ej, men det bliver jo først nyttigt når vi kan få info om dens atmosfære, chance for vand, osv. (og ultimativt, chancen for liv går jeg ud fra).


Det vil i de fleste tilfælde være ligemeget om der er vand og atmosfære på planeterne. Lyset fra stjernerne har alligevel været undervejs i flere tusinde år, og der kan ske en hel del med en planet på at par tusinde år.
Gravatar #3 - Anders Fedеr
6. mar. 2009 12:01
#1
I første omgang handler det om at finde planeter med omtrent samme masse som Jorden i baner om en stjerne i nogenlunde samme afstand som Jorden's afstand til Solen, og dermed med ca. samme overflade-temperaturer som Jorden. Disse oplysninger m.fl. kan udledes alene ved at måle ændringer i stjernens lysstyrke.

Derefter kan man så med andre instrumenter bestemme planetens kemiske sammensætning, og et godt stykke ude i fremtiden måske endda afbillede den direkte.
Gravatar #4 - Zombie Steve Jobs
6. mar. 2009 12:03
#2 Tjaaaa... Taler vi om vores planet, hvad er der så sket på 1000 år?
Hvis du mener hændelser som vulkanudbrud, meteornedslag eller andet, ja, ok, de sker jo "bang", men ellers så ændrer en planet sig vel ikke synderligt meget på 1000 år, der sådan cirka er et sekund, geologisk set.
Gravatar #5 - j_jorgensen
6. mar. 2009 12:21
Altså launch 4.35 dansk tid i nat... Zzzz :)

Rettede fordi jeg var en spade til at læse tid ;)
Gravatar #6 - Septamus
6. mar. 2009 12:54
Ah, det forklarer hvorfor Mars er stukket af!
Gravatar #7 - knasknaz
6. mar. 2009 13:53
Yay! Så må vi ikke håbe den crasher på månen, sådan som kinesernes rumsonde gjorde i mandags.
Gravatar #8 - BeLLe
6. mar. 2009 15:20
j_jorgensen (5) skrev:
Altså launch 4.35 dansk tid i nat... Zzzz :)



og derfor heller ikke senere I DAG som teksten siger. Efter midnat er i morgen
Gravatar #9 - Sikots
6. mar. 2009 16:17
knasknaz (7) skrev:
Yay! Så må vi ikke håbe den crasher på månen, sådan som kinesernes rumsonde gjorde i mandags.

Nu husker du vel så lige at kineserne rent faktisk crashede sonden med vilje, ikke?
Gravatar #10 - knasknaz
7. mar. 2009 13:06
Det er sandt, men der er alligevel flere ting ved det crash som virkede ret uplanlagte.

Observers seem to have had little or no warning that China's Chang'e 1 lunar orbiter was going to crash into the Moon on Sunday, meaning little scientific data was likely gleaned from the impact.

"I do not know of any plans that were prepared to observe the plume when Chang'e impacted," says Carle Pieters of Brown University, a member of both Japan's Kaguya and India's Chandrayaan-1 missions, which are now orbiting the Moon.


Læs videre på NewScientist...
Gravatar #11 - Anders Fedеr
7. mar. 2009 17:11
#10
Det betyder bare at Kina er et lukket land som ikke følger alm. akademiske standarder som lige at give et lille tip til ens kollegaer når man f.eks. smadrer en mange millioner dollars dyr sonde ned mod Månens overflade.
Gravatar #12 - erikjust
7. mar. 2009 21:17
1000 år er som sådan fuldstændig ligegyldigt når vi snakker geologisk.
Når vi snakker liv ja selv der er det begrænset hvad der kan nå og ske.
Meneske racen som sådan er lidt over en 4 millioner år gammel (når vi måler fra vores tidligste forfædre til nu) og jo der er sket en del med vores race.
Men hver skridt vi tog mod hvad vi var idag, var vi ca en million år om og ta.
Så rent biologisk er der heller ikke sket så meget.

Hvad der kan ske en del med på 1000 år er civilisationen´s udvikling.

På blot 1000 år gik vi fra og leve i små hytter til og blive en rumfarts nation.
Hvor vi er om 1000 år er ikke til og sige vi er måske nået så langt at vi kan besøge fremmed planeter.
Det er ikke til og sige.

En fremme civilisation kan måske nå endnu længere på 1000 år end vi gjorde (forudsagt at de ikke bliver holdt tilbage i ca 500 år af diverse religiøse kvajpander.)
Gravatar #13 - Anders Fedеr
8. mar. 2009 21:55
#12
Ja, #2 er egentlig en utrolig dum kommentar hvis man tænker over det. Det er da muligt at der er sket meget på 1000 år, men bliver planeten mindre interessant af den grund? Snarere tværtimod vil jeg sige. I øvrigt er det fuldstændig ligegyldigt, for vi kommer jo alligevel ikke tættere på planeten i de næste par hundrede år - vi må betragte og analysere planeten i den afstand vi nu engang er fra den. Hvis planeten har udviklet sig drastisk i løbet af de sidste 1000 år er det derfor ikke noget der vil have nogen betydning i vores levetid. Vi kan snildt bedrive videnskab og lære en masse om universet udfra hvordan planeten engang så ud - af samme grund har man arkæologer, historikere og lign. til at studere hvordan Jorden engang så ud. (Dermed ikke sagt at den person der indsendte #2 er dum, men selve kommentaren giver ingen mening overhovedet.)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login