mboost-dp1

NASA

NASA har eneret på nye exoplaneter opdaget med Kepler

- Via Videnskab.dk - , redigeret af Net_Srak , indsendt af ktg

NASA opsendte tidligere på året rumteleskopet Kepler, hvis primære opgave er at observere stjerne for at afgøre, om der kredser planeter rundt om dem.

Hos videnskab.dk beretter Christoffer Karoff om sit arbejde med de data, de modtager på Aarhus Universitet fra det nye teleskop, og han er begejstret over kvaliteten. Dog kan han også oplyse, at blandt de 300 forskere, der studerer Keplers data, er det NASA, der vil offentliggøre fund af nye planeter først.

For at sikre dette har alle forskerne underskrevet en aftale om, at de ikke må fortælle noget, hvis de evt. opdager en planet. Derudover bliver data screenet manuelt for planeter, og til sidst sørger software for at maskere data, der kunne indikere en planet.

Denne “sikkerhed” skal vare frem til januar, hvor NASA for første gang officielt vil præsentere sine resultater af arbejdet med Kepler. Rumfartsorganisationen har dog allerede luftet lidt af, hvad teleskopet er i stand til, da de for nyligt offentliggjorde, at de havde opdaget en atmosfære på en exoplanet.





Gå til bund
Gravatar #1 - oOAnriOo
15. sep. 2009 09:48
Hmm.. Er det mon kraftigt nok til at afgøre om der er planteliv på en planet?

Det her skal nok medføre en ny konspirationsteori eller to.

For mig at se, er der ingen forretningsmessig fordel ved at hemmeligholde fund, så mon de frygter hvad det vil medføre hvis de fandt liv derude!?
Gravatar #2 - knasknaz
15. sep. 2009 09:59
Jeg tror de sparer op til en kæmpenyhed, hvor de fremviser så mange nye opdagelser på én gang, at de får en masse opmærksomhed ved det. Og det kunne være med til at få både befolkningen og regeringen til ikke at skære ned på NASA's budget.
Gravatar #3 - BeiiJ ?!
15. sep. 2009 11:07
Jeg har hørt, at forskerne her i Danmark selv har været med til at udvikle softwaren til maskering af eventuelle planeter.
Der kommer dog nok alligevel nogen konspirationer..
Gravatar #4 - hviidskid
15. sep. 2009 11:30
#2
Du har ganske ret, det her handler om at få NASA til at fremstå godt i vælgernes øjne. Jeg er ikke meget for hemmeligheds kræmmeri men det her vil på sigt skaffe flere penge til rum forskningen (hvem sagde rom) og dermed hjælpe alle.



Gravatar #5 - Thinq
15. sep. 2009 11:44
Når de er så pressede økonomisk kan jeg godt forstå at de gerne vil komme med eventuelle store nyheder selv, og få den positive publicity. Det er trods alt dem selv der har betalt gildet.

Udover at styre publicity handler det også om at undersøge materialet ordentligt, før man offentliggør resultater. Det handler ikke om hemmeligholdelse men om rettidig omhu. Det er der mange der kunne lære lidt af. Grunden til den beskrevne procedure er for at nogle forskere kan få fingre i materialet FØR det bliver offentliggjort.

#1 Kepler har målt lysintensitet fra 2000 stjerner, hver halve time i 10 dage. Det er et dyk i denne intensitet der altså kan tolkes som tegn på en planet der passerer foran stjernen (stjerneformørkelse?). Det er vist ren screening og der kan hverken detekteres atmosfære eller noget som helst fra planeten (højst størrelsen).
Gravatar #6 - Nikto
15. sep. 2009 11:47
Hvordan har de tænkt jeg at maskere data? Ved at ændre lidt i dem, så det ser ud til at der ikke er fundet planeter. Det vil da skade NASAs omdømme hvis de bevidst ændrer opserveringsdata. Og hvem sender de så den fakede data ud til?
Gravatar #7 - knasknaz
15. sep. 2009 13:57
#6: Jeg tror ikke de sender "faket" data ud, men snarere data hvor dele af nattehimlen tydeligt og åbenlyst er masket ud.

Jeg er heller ikke helt ellevild med den fremgangsmåde, men hvis NASA føler at det her er nødvendigt for at overleve, så kan jeg se gennem fingre med det.

Økonomien har det skidt, og de har en ny regering. Jeg tror der er sved på panden hos NASA for tiden.

NASA er helt sikkert også klar over hvor meget man skal passe på censur, efter at den der sorte firkant på Google Sky resulterede i hele "Nibiru" konspirationsteorien.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login