mboost-dp1

NASA/Ames

Månesonde finder is på månen

- Via NASA - , redigeret af Pernicious

Der har længe været diskuteret hvorvidt der er vand på Månen i større mængder, eller ej. Nu har NASA bekræftet, at de har opdaget betydelige mængder is, og dermed også vand.

Opdagelsen skete i forbindelse med LCROSS-eksperimentet den 9. oktober, hvor månesonden LCROSS styrtede ned i Cabeuskrateret, tæt på månens sydpol.

Det resulterede i, at en sky af partikler blev slynget op, og de foreløbige analyser af skyen er nu afsluttet og afslører, at den blandt andet indeholdte vand.

Opdagelsen blev gjort ved at analysere data fra LCROSS’ spektrometre, og de passede med det af vand.

Anthony Colaprete, NASA skrev:
We were only able to match the spectra from LCROSS data when we inserted the spectra for water. No other reasonable combination of other compounds that we tried matched the observations.

Opdagelsen af vand er vigtig, idet det blandt andet kan bruges af en kommende månebase, ligesom det vil være muligt at udvinde brint af vandet til brug som raketbrændstof.





Gå til bund
Gravatar #1 - nielsbrinch
15. nov. 2009 08:14
"Raketbrændstof". Ja, det kan bruges til raketter, men såmænd mere interessant at det kan bruges til andet end lige raketter. Det er energi og det man jo anvende til at danne hvad som helst - i hvert fald i Star Trek.
Gravatar #2 - bjerh
15. nov. 2009 08:25
#1 Nåja.... og så kan man også drikke det. Så skal de bare fragte et ton pulvermad med op på månen, så har de en udsigt til 1½ års hygge deroppe. :)
Gravatar #3 - T_A
15. nov. 2009 08:46
Vand på månen betyder mulighed for liv. Uden vand ville månen højest kunne blive en robotstyret mine til at forarbejde råstoffer.
Med vand og energi (sol og fission) så kan vi leve der og bruge den som byggeplads for alle objekter vi ønsker at sende ud i rummet.
Gravatar #4 - Silver Mane
15. nov. 2009 10:03
#3 Men spørgsmålet er hvor meget vand er der? Hvis der kun er 10 liter, eller måske lidt mere realistisk, 10 millioner liter, hvor længe kan det egentlig holde? Men det er fedt nok alligevel
Gravatar #5 - Daniel-Dane
15. nov. 2009 10:25
Hvis der kun er vand og sten/mineraler, er der ikke meget liv at finde. Hvor er de organiske molekyler henne?
Gravatar #6 - Aske Uhd
15. nov. 2009 11:21
#4 bruger vi det som raketbrændstof skal vi hurtigt få fyret det hele af. bruger man til det mennesker kan man genanvende meget af det ved affugtning af luften og rens af urinen.

Gravatar #7 - Lejsgaard
15. nov. 2009 12:16
Jamen hvis der er vand, så kan man lave forholdsvis billig og vedvarende energi. Hvis man laver en elektrolyse af vand og gemmer brinten, som spaltes ud fra vandet, så kan de bruge brinten i en brintmotor, som laver den modsatte proces af en elektrolyse, hvis eneste biprodukt er vand, så ville de kunne have gode muligheder for at blive der oppe i noget tid.
Nu handler det bare om, at finde noget der kan levere strøm til elektrolysen.
Gravatar #8 - Slettet Bruger [1624491778]
15. nov. 2009 12:19
Fra DT:

To give a little meaning behind the 100 kilograms (100 liters) of water vapor/ice they detected (mostly vapor), a person on average loses 80 ounces, or ~2.4 liters, of water from their body a day, with half of that being returned in their food. So, a person can survive on 1 liter of drinking water a day. In a 20 meter crater, which they only got a small windowed snapshot of the content of, they found enough water to allow one person to survive for 100 days. And that's without recycling technology.
Gravatar #9 - Daniel-Dane
15. nov. 2009 13:07
Lejsgaard (7) skrev:
Nu handler det bare om, at finde noget der kan levere strøm til elektrolysen.
Det vil jo kræve en kæmpestor energikilde tæt på månen...

Solen.
Gravatar #10 - cyandk
15. nov. 2009 13:13
Jeg er alt for rumforskning osv men jeg syntes det er lidt morsomt at dette gemmenbrud kommer 1 måned før Obama skal fastlægge NASAs fremtidige budget...

?
Gravatar #11 - xenocrates
15. nov. 2009 13:52
Lejsgaard (7) skrev:
Jamen hvis der er vand, så kan man lave forholdsvis billig og vedvarende energi. Hvis man laver en elektrolyse af vand og gemmer brinten, som spaltes ud fra vandet, så kan de bruge brinten i en brintmotor, som laver den modsatte proces af en elektrolyse, hvis eneste biprodukt er vand, så ville de kunne have gode muligheder for at blive der oppe i noget tid.
Nu handler det bare om, at finde noget der kan levere strøm til elektrolysen.


Det lyder som om din ide bryder med termodynamikkens 2. lov.
Du skal tænke på at der går enormt meget energi til spilde ved at lave elektrolyse på vand. Som du selv skriver så mangler man også en energikilde til at drive elektrolysen - men var det måske ikke smareter at bruge den energikilde direkte til at drive en motor i stedet for at spilde energi på at konvertere strømmen til brint og konverte brinten tilbage til strøm?
Gravatar #12 - noramskull
15. nov. 2009 14:09
lol, jeg fandt is i mit køleskab her til morgen. Så er man godt nok for dum hvis man tager helt til månen for at hente det.
Gravatar #13 - Lejsgaard
15. nov. 2009 14:20
#11

Ja, jeg ved godt der skal bruges meget energi til elektrolyse processen. Men det var mere ideen her fra jorden, med at bruge den overskydende vindmølle energi som "kraft". Men så igen, hvor meget vedvarende energi er der lige på månen, hehe?

Det er der ideen falder lidt til jorden. Ved det godt.
Gravatar #14 - Daniel-Dane
15. nov. 2009 14:56
#13
SOLEN?!
Gravatar #15 - MiniatureZeus
15. nov. 2009 15:27
#14 Det er jo for åbentlyst... Der skal helst være lidt udfordring i det.
Gravatar #16 - T_A
15. nov. 2009 15:38
#7

Man vil enten smide en trationel atomreaktor derop (og så sende uran op til hver 20. År) eller vil man rulle en masse solceller ud.

Man har ikke brug for at spalte vand til brug deroppe, man vil bare bruge batterier.
Gravatar #17 - Ferdy1337
16. nov. 2009 09:21
Så fandt de jubeltosser da også endelig noget interresant i den store grå sandkasse vi kalder månen. Hvornår kan vi så forvente små grønne mænd der kommer for at overtage jorden? xD
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login