mboost-dp1

Cranberry

Læs din dvd i år 3009

- Via The Inquirer - , redigeret af Net_Srak

Almindelige brændbare dvd’er anbefales oftest ikke til langtidsarkivering af data, idet data typisk begynder at forsvinde efter nogle år. Det sker, fordi materialerne, mediet er lavet af, begynder at nedbryde.

Der findes producenter, der laver medier, de selv påstår har en længere levetid, f.eks. Kodak, men nu vil det nystartede firma Cranberry sætte alle konkurrenter på plads. De har lavet en brændbar dvd, kaldet Diamondisc, som de påstår, kan holde på data i op til 1.000 år.

Af gode grunde er det svært at bevise påstanden, men firmaet peger på, at de har testet deres medier under meget vanskelige forhold som høje temperaturer og høj luftfugtighed, der skal simulere mange års brug.

For at øge holdbarheden på Diamondisc har Cranberry fjernet det reflektive lag, ligesom de anvender et materiale, der er meget hårdere end det, der normalt anvendes.

Det betyder, at man ikke kan anvende en almindelig dvd-brænder til skiverne, men skal købe Cranberrys egenudviklede brænder, som har en meget kraftigere laser. Brænderen koster 4.995 dollars, men så følger der også 150 medier med, der ellers koster 29,95 dollars stykket.





Gå til bund
Gravatar #1 - thomsen48
13. nov. 2009 12:39
Virker meget ubrugligt i forhold til hvad andre løsninger koster.
Gravatar #2 - TuxDK
13. nov. 2009 12:44
#1

Også min tanke.
Hvis man alligevel skal bruge andet hardware, er der massere af andre løsninger.

Hvis de lavede en skive der kunne brændes med nuværende brændere, så havde det været noget helt andet jo.
Gravatar #3 - x_Fi
13. nov. 2009 12:45
thomsen48 (1) skrev:
Virker meget ubrugligt i forhold til hvad andre løsninger koster.

Ja - med prisen på et Flash-RAM medie nutildags, er det faktisk nærmest ubrugeligt.
Gravatar #4 - Curon
13. nov. 2009 12:45
så kan man så sige. Hvad skal man bruge en skive til der holder 1000 år? Okay visse ting er da rare at give videre til generationerne eller arkiver, forskning etc. Men hvad med SSD diske eller andet flash medie? Hvis de bliver udviklet endnu mere, kan de vel også holde i adskilligere år?
Gravatar #5 - MVA
13. nov. 2009 12:49
Det virker på mig megetdumt at begynde at lave sådan en skive.

Jeg vil nemlig vædde med at skiver som vi kender dem i dag, ikke er i brug om 1000 år. og skulle man gemme noget i så mange år, er det nok fordi det er meget vigtigt og så tror jeg simpelthen det er billigere og mere funktionelt med serverløsninger som alle store virksomheder bruger i dag.

Men det er da et forsøg værd.

tage en Gmail konto og gemme filerne på den
og så brænde dem på en skive.

Så kan man jo se hvilken løsning der er mest holdbar :)
Gravatar #6 - NeoNmaN
13. nov. 2009 12:52
Det det meget smart aligevel, tænkt på isted for en backup tape stasion som ofte er remlig dyrt, så ser dette som en god løsning.

der ud over hvis den holder til mere ang. forhold m.m. er det jo også nemere at bruge sådan en DVD skive i expisoner som norpolen og andet som man gerne vil kunne anvæne det på, som jeg vil skyde på en normalt DVD ik kan holde til.

altså tror ikke deres mål er os normale bruger men mere folk der går til extramt brug af DVDen.
Gravatar #7 - Kew
13. nov. 2009 12:55
#6, og nu er DVD-film ellers kommet ned i rimelige priser :) Nu ser vi snart et nyt format af film: NPS-DVD (North Pole Secure) - til skyhøje priser! :/
Gravatar #8 - Monroc
13. nov. 2009 12:59
Javel. De kan så gemme data i 1000 år. Bare træls, at der om 1000 år ikke er nogen afspillere, der så kan læse de data længere :/
Gravatar #9 - HydrA
13. nov. 2009 13:04
#5
Hvordan det? Med http://www.allscoop.com/tools/gmail/ ?
Virker ikke længere...
Gravatar #10 - TuxDK
13. nov. 2009 13:09
#9

Spørger du hvordan man ligger filer på sin Gmail eller...?
Gravatar #11 - Rasped
13. nov. 2009 13:13
Sygt... 150 kr for en DVD skives opbevaring... jeg tør slet ikke tænke på hvad det hele vil koste i Danmark.
Google skulle bare tage sig sammen og lave google storage, det ville være lettere for alle.
Gravatar #12 - duppidat
13. nov. 2009 13:23
#11 Nu ville sådan en skive have større chance for at overleve en krig end f.eks. googles data centre ;-)
Gravatar #13 - Bean
13. nov. 2009 13:33
Det store spørgsmål er om vi overhovedet bruger strøm om 1000 år.

En eller anden kraft kunne det godt tænkes at vi bruger (med mindre vi får en atomkrig eller andet behageligt, om nogle hunrede år) men vil denne kraft kunne bruges / omdannes til 220 volt strøm ?

Hvis ikke, er det så ikke meningsløst at lave noget der afhænger af nutidens teknologi?

Bøger og skrifter der er 1000 år gamle kan stadig læses nogen lunde, men havde man brugt en eller anden bestemt dingenot (magi evt. for at tage noget tilfældigt) til at åbne bogen/skriftet den gang, kan man ikke regne med at forskere anno 2009 kan bruge det til noget.


Nææ... Skal det gemmes flere tusinde år skal det skrives ind i sten og placeres i en ørken. hvorfor ikke forme dette lager af information som en toblerone-form? Hvad er det de hedder...? NÅÅÅ JA, Pyramide... :)
Gravatar #14 - Unbound
13. nov. 2009 13:40
Det lyder som om der er rigtigt mange NASA folk herinde. De har da i hvert fald samme problem i dag, masser af bånd fra 60'erne der er ved at være så dårlige at de er begyndt at miste data.

Der er masser af grunde til at bevare data i lang tid. Og der er store problemer i øjebliket med data der mistes fordi medier de er gemt på ikke holder ret længe.

Kopiering af data er heller ikke en fornuftig løsning, da der altid er mulighed for fejl i kopieringen. Der er lige så genialt som at tage fotokopier af fotokopier af fotokopier... det bliver kun værre...

Gængse lagermedier i dag, holder sjældent mere end et årti eller to. Selv højkvalitetsmedier holder under 100 år.
Gravatar #15 - vandfarve
13. nov. 2009 13:57
Bean (13) skrev:
Det store spørgsmål er om vi overhovedet bruger strøm om 1000 år.

En eller anden kraft kunne det godt tænkes at vi bruger (med mindre vi får en atomkrig eller andet behageligt, om nogle hunrede år) men vil denne kraft kunne bruges / omdannes til 220 volt strøm ?

Hvis ikke, er det så ikke meningsløst at lave noget der afhænger af nutidens teknologi?

Bøger og skrifter der er 1000 år gamle kan stadig læses nogen lunde, men havde man brugt en eller anden bestemt dingenot (magi evt. for at tage noget tilfældigt) til at åbne bogen/skriftet den gang, kan man ikke regne med at forskere anno 2009 kan bruge det til noget.


Nææ... Skal det gemmes flere tusinde år skal det skrives ind i sten og placeres i en ørken. hvorfor ikke forme dette lager af information som en toblerone-form? Hvad er det de hedder...? NÅÅÅ JA, Pyramide... :)


Sig mig, hvor meget har du drukket i dag? Mit gæt vil være for meget.

Jeg ved, at det er svært at spå og især om fremtiden (tak Piet Hein), men jeg vil vædde hele mit kongerige på, at vi i al fremtid vil bruge strøm som energikilde. Hvorfor skulle vi ikke bruge strøm? Hvilken magisk kraft har du i baghaven, som vil erstatte strøm?

Vi kan erstatte måderne at få strøm som energikilde, men der findes ingen andre energikilder i universet, som kan erstatte strømmen. Det giver derfor i mine øjne ikke mening at snakke om, hvorvidt vi overhovedet bruger strøm i fremtiden, da jeg umuligt kan forestille mig, at vi skulle bruge andet.

Alt respekt, men skru lige lidt ned for sindsygen... :)
Gravatar #16 - Holger_dk
13. nov. 2009 14:00
et niche produkt... kunne måske bruges til nationale arkiver etc.
Gravatar #17 - aben
13. nov. 2009 14:24
virker meget ubrugeligt ifht at jeg er død om senest 80 på.
Gravatar #18 - b.b
13. nov. 2009 14:28
vandfarve (15) skrev:

jeg vil vædde hele mit kongerige på, at vi i al fremtid vil bruge strøm som energikilde. Hvorfor skulle vi ikke bruge strøm? Hvilken magisk kraft har du i baghaven, som vil erstatte strøm?

Vi kan erstatte måderne at få strøm som energikilde, men der findes ingen andre energikilder i universet, som kan erstatte strømmen.


Det er da noget af et snæversynet postulat. Ligesom de ikke havde en chance for at vide noget om fjernvarme, solenergi etc. da de sad om ildstedet for 1000 år siden, har du heller ikke nogensom helst ide om hvordan verden ser ud om 1000 år..
Gravatar #19 - vandfarve
13. nov. 2009 14:45
#18 Læs lige, hvad du selv skriver, og så bagefter hvad jeg skriver.

Jeg er næsten helt sikker på, at vi kommer til at høste energien fra solen, dernæst tusinder af sole, dernæst galakser og så fremdeles en gang i fremtiden.

Jeg siger bare, at der ikke findes grundlag for en anden energiform (ikke kilde) end strøm, der er lige så god, lige så alsidig og lige så nem at lagre, bruge osv.

Vi har ikke andre kræfter end tyndekraften (og bruge et Higgs-boson, som måske ikke findes), elektromagnetisme (som vi bruger i form af elektroner, men dette er ikke elektromagnetisme!), svag kernekraft eller stærk kernekraft.

Sig til, hvis jeg er helt hen i vejret, men vi har SVJV ikke grundlag for at snakke om andre energiformer end de ovenstående. Jeg gentager mig selv derfor:

Hvilken magisk kraft har du i baghaven, som vil erstatte strøm?
Gravatar #20 - Style
13. nov. 2009 15:06
Hallo - hvad er der nu galt med papyrusruller?
Gravatar #21 - HerrMansen
13. nov. 2009 15:07
Lyder da yderst brugbart. Gamle arkiver er jo konstant i risiko for at gå tabt, kan bla. huske at DR's Video arkiv har haft store problem med lige den slags.

Skiverne er ikke helt billige men hvis man har vigtige data som ikke skal risikere at gå tabt efter et par år (Harddiske og Flash RAM har en begrænset levetid) så er disse Diamond Discs da et godt bud og sikkert billigere i det lange løb. Mikrofilm lever fks. 500år. så vidt jeg kan huske. Du finder nok ikke et USB flash stik der overlever så længe (eller overlever et lille stød for den sags skyld)
Gravatar #22 - HydrA
13. nov. 2009 15:22
#10
Ja det gør jeg, hvordan vil du ligge en 1200MB fil på din gmail?
Gravatar #23 - skiderik1337
13. nov. 2009 17:23
Unbound (14) skrev:
Der er masser af grunde til at bevare data i lang tid. Og der er store problemer i øjebliket med data der mistes fordi medier de er gemt på ikke holder ret længe.

Kopiering af data er heller ikke en fornuftig løsning, da der altid er mulighed for fejl i kopieringen. Der er lige så genialt som at tage fotokopier af fotokopier af fotokopier... det bliver kun værre...

Har du aldrig hørt om hashes? Det er trods alt digitale filer vi har med at gøre her. :-)

Jovist, de fysiske medier - hvad enten det så er bånd, harddiske, optiske medier eller andet - bliver naturligvis ældet med tiden, men hvis man har tilstrækkeligt med backups og løbende tjekker dataen op mod kendte checksums (MD5/SHA-1/whatever) vil man jo altid være i stand til at tjekke om dataen er intakt. Hvis ikke er det vel "bare" at tage en backup i brug.

Jeg vil da i hvert fald mene at man vil være rimelig sikker med et system baseret på noget a la PAR-teknologien:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parchive

At dette så er et administrativt helvede i forhold til lagringsmetoder der holder i 1000 år uden vedligeholdelse er noget helt andet...

Xploitz (22) skrev:
#10
Ja det gør jeg, hvordan vil du ligge en 1200MB fil på din gmail?

Det er faktisk ikke et særlig stort problem hvis bare filen er splittet i nok dele, da der er omkring 10 GB lagerplads på Gmail. ;o)

Egentlig er det vel også muligt at splitte endnu større mængder data ved at gøre det over flere accounts, jeg tror bare Google vil være pænt ligeglade hvis indholdet af disse accounts "pludselig" skulle forsvinde.
Gravatar #24 - b.b
13. nov. 2009 18:47
vandfarve (19) skrev:
Jeg gentager mig selv derfor:
Hvilken magisk kraft har du i baghaven, som vil erstatte strøm?

Ingen....endnu..

Hvilken magisk kraft har du siden du kan se hvilken teknologi vi bruger om 1000 år?

Men hey....vi kan jo lige brænde en kopi af denne diskution ned på en af de der Diamondisce og så kan vores efterkommere åbne den i år 3009 for se hvem der skylder en øl.. ;0)
Gravatar #25 - YoBilee
13. nov. 2009 19:42
Det minder mig lidt om et afsnit af Futurame, finder en ældgammel støvet kreditkortterminal frem. DVD is ancient man!
Gravatar #26 - Martinta
13. nov. 2009 20:41
vandfarve (19) skrev:
#18 Læs lige, hvad du selv skriver, og så bagefter hvad jeg skriver.

Jeg er næsten helt sikker på, at vi kommer til at høste energien fra solen, dernæst tusinder af sole, dernæst galakser og så fremdeles en gang i fremtiden.


er du ikke lidt optimistisk?? må jeg gøre opmærksom på at mayaerne siger jorden går under i 2012 ;)

___________//On Topic\\_________

artikel skrev:
kan holde på data i op til 1.000 år.


desuden står der i artiklen at de kan holde OP til 1000 år.. jeg kan da også lave en skive og sige de kan leve op til 10000 år, det er jo ingen garanti... det havde været noget andet hvis de skrev "mindst" 1000 år. så ville de jo give en garanti
Gravatar #27 - f-style
13. nov. 2009 21:25
#26

hvor mange fantasilioner kunne man så få i erstatning såfremt disken ikke virkede efter 999 år :P
Gravatar #28 - Monroc
13. nov. 2009 21:45
#27 I betragtning af, at retssystemet i USA sikkert ikke er blevet mindre blæst om 1000 år, taler vi sandsynligvis om noget a la opfinderens efterkommeres sjæle og førstefødte foruden flere penge end der eksisterer i hele verden...
Gravatar #29 - rockmads
13. nov. 2009 22:01
Altså hvad kan man sige, det skal jo opfindes ^^
Gravatar #30 - TrolleRolle
13. nov. 2009 23:29
#3 & #4
Hverken flashram eller SSD'er (eller normale harddiske for den salgs skyld) vil kunne holde data så længe. Begge teknologier gemmer data på måder som over tid vil ødelægges af divs. vildfarne elektroner og anden stråling som fiser rundt over alt uden at vi normalt tænker over det. Det er kun fordi vi normalt kun gemmer data i kort tid på disse medier at vi aldrig støder på problemet.

Teknologien her er interessant bare på det faktum at vi ved at der findes medier som kan gemme data i tusindvis af år: Bøger og hulemalerier.... men vi har sjovt nok ikke et eneste medie som kan gemme alle de data som vi frembringer i dag i lige så lang tid.

Skulle verden gå på røven og en arkeolog finder denne skive om 1000år... tja.. så er jeg egentlig ret sikker på at den vil blive læst og forstået hvis der på det tidspunkt findes bare noget så simpelt som et mikroskop som kan forstørre skiven nok.

Vi har jo set det før hvor forskere har siddet i årevis og stykket stumper af brændte bøger sammen blot for derefter at sidder i lige så mange år for at finde ud af hvilket sprog de mon er skrevet på, og hvad budskabet mon var.


Gravatar #31 - Martinta
14. nov. 2009 00:23
TrolleRolle (30) skrev:


Teknologien her er interessant bare på det faktum at vi ved at der findes medier som kan gemme data i tusindvis af år: Bøger og hulemalerier.... men vi har sjovt nok ikke et eneste medie som kan gemme alle de data som vi frembringer i dag i lige så lang tid.

Skulle verden gå på røven og en arkeolog finder denne skive om 1000år... tja.. så er jeg egentlig ret sikker på at den vil blive læst og forstået hvis der på det tidspunkt findes bare noget så simpelt som et mikroskop som kan forstørre skiven nok.

Vi har jo set det før hvor forskere har siddet i årevis og stykket stumper af brændte bøger sammen blot for derefter at sidder i lige så mange år for at finde ud af hvilket sprog de mon er skrevet på, og hvad budskabet mon var.


så det du mener er at du kan tage en cd skive som jeg har smidt et word document.. smide den under et microskob og så se hvad jeg har skrevet??

du skal huske der er en forskel, dengang skrev de direkte til et medie (sten osv) idag skriver vi i kodet format som VORES computere forstår og dermed oversætte for os, det er altså langtfra sandsynligt at de vil kunne læse vores data i fremtiden.. måske de i stedet vil sige "vi har en teori om at disse genstande blev benyttet til at pynte huset med sin status" :P
Gravatar #32 - TrolleRolle
14. nov. 2009 08:41
Jeps det er netop det jeg mener.

En CD / DVD er trods alt ikke så high tech at man selv efter civilisationens fald og genopstandelse ikke vil opdage at den består af små huller. (Især på den som omtales i artiklen er det specielt tydeligt.)

Herefter vil man forsøge at skabe en mening ud af dette. Nøjagtigt som vores civilisation har gjort med utallige tegn og skrifter som vi har fundet. (Mange af dem skrevet på sprog som er døde for tusind år siden.)

Naturligvis er det en større opgave da der skal gættes rigtigt på at det er binært, at der er 8 bit i et tegn og hvad hulen der så står...og hvad det betyder, men jeg tror det ville være muligt.

Derudover skal man jo, desværre, ikke undervurdere det kraftige aftryk af information (læs: uforgængeligt skrald), som vores generation propper ned i planeten i dag. Disse ting vil hjælpe fremtidens histrorikere en del.


Det er i hvert fald sikkert at hvis en civilisation på vores stadie opdagede sådan en DVD så ville de ikke bare antage at det var en pyntegenstand. Den fejl har vi gjort tit nok tidligere til i dag at vide at alle ting skal undersøges i hoved og røv før vi konkluderer hvad det er.
Gravatar #33 - Mirk
15. nov. 2009 00:32
Ultimative test ville være at brænde en 3-4årigs ynglings film ud på denne dvd og lade barnet have den i 1 måned.
Gravatar #34 - supremewulff
15. nov. 2009 10:40
Ja personligt er jeg jo gået tilbage til hulkort af ren granit - de holder i hvert fald et stykke tid..
Gravatar #35 - retrospect
15. nov. 2009 10:53
Til dem der mener at dette er for dyrt, gammeldags og ubrugeligt kan jeg sige at i bare skulle vide hvad der bliver brugt af resourcer på at arkivere gamle filer.

Det er fuldstændigt vildt og noget der blot for DR kræver ekstremt mange mandetimer og specialdesignet hardware (controller kort bla.).
Gravatar #36 - Okda
15. nov. 2009 13:10
Udgiv Futurama på sådan en disc :D
Det ville være cool at finde sådan en boks om 1000 år.
Gravatar #37 - Mnc
15. nov. 2009 16:48
#36
Sammen med en syvkløver? ;)
Gravatar #38 - mbs
15. nov. 2009 16:49
Yeah! Sådan en brænder MÅ jeg da bare ha' ! Så kan jeg gemme ALLE mine billeder, også om 1000 år.... er den sku nok væk.

Ubrugeligt i mine øjne.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login