mboost-dp1

Qiang Cheng og Tie Jun Cui

Kunstigt sort hul skabt i laboratorium

- Via NewScientist - , redigeret af Emil , indsendt af gnаrfsan

Kunstige sorte huller er noget, de fleste har hørt om i forbindelse med LHC (Large Hadron Collider), men der findes en anden måde at lave dem på.

Forskerne Evgenii Narimanov og Alexander Kildishev fra Purdue University, USA, udgav tidligere på året en rapport, hvori de foreslog, at man kunne lave et kunstigt sort hul, der simulerer en af de mest grundliggende egenskaber ved et ægte sorthul. De udtænkte en enhed, der kan bøje lys ind mod sit centrum for ikke at lade det slippe ud igen.

Nu har to forskere fra Nanjing Universitetet i Kina omdannet teori til praksis, dog i første omgang ved at indfange mikrobølger og ikke synligt lys. Resultatet har de opnået ved at anvende metamaterialer. Ved at lave 60 lag af materialerne placeret i en helt bestemt struktur er det lykkedes dem at indfange mikrobølgerne i centrum af enheden, hvor de omdannes til varme.

Næste skridt bliver at gøre det samme for synligt lys, en opgave de regner med at have løst inden udgangen af i år.

Forskerne ser store muligheder i sådanne optiske sorte huller, idet de vil være meget effektive til at udnytte f.eks. solenergi.





Gå til bund
Gravatar #1 - Orange
16. okt. 2009 06:21
... and the world shall burn!

Lidt en Ekstra-Bladet overskrift synes jeg, det er jo kun et pseudo sort hul, og et ret vagt et af slagsen.
Gravatar #2 - oOAnriOo
16. okt. 2009 06:40
#1 Ja man kan da slet ikke kalde det et sort hul bare fordi det kan emulere en enkelt af sorte hullers egenskaber.

Så kan jeg også kalde min mund for et sort hul for naboens pomfritter, når jeg er med på grillen.
Gravatar #3 - Frankie
16. okt. 2009 06:50
Interessant! Skulle lige til at sige noget smart med at man måske kunne udnytte det til noget energi af en art, indtil jeg så sidste linje.

Man skulle lige have fortalt nogle for 10 år siden at vi regner med at bruge storte huller på vores tage til at lave energi med.
Gravatar #4 - Wassini
16. okt. 2009 06:51
#1, #2: Det er vel et spørgsmål om hvordan man definerer et sort hul!

Dette sorte hul kaldes også for et "elektromagnetisk sort hul", da det tiltrækker mikrobølger, men da masse og energi er 2 sider af samme sag, så er dette et godt stykke på vejen - om ikke andet så i hvert fald til forståelsen af teorien bag et sort hul.
Gravatar #5 - Krydolph
16. okt. 2009 07:06
Den dag jorden går under for alvor er når de får lavet et ordentlig sort hul der tager magten for dem og suger hele kloden ind i sig selv! Jeg tror ikke meget på dommedagsteorier, men dette er jo yders sansynligt!
Gravatar #6 - miicklol
16. okt. 2009 07:27
#5 Jeps, de får det sikkert fixet i tide til år 2012 hvor den der lolkalender går ud, og deres profeti opfyldes!
Gravatar #7 - vandfarve
16. okt. 2009 07:31
#5 Som forskere ved LHC og Cern har udtalt utallige (!) gange, så laver de ikke andet end handlinger, der sker konstant på og omkring Jorden. Hvis der ikke er opstået et sort hul omkring Jorden på nuværende tidspunkt efter 13 milliarder år, så sker det nok ikke nu...

Desuden skal du huske, at det kræver ekstraordinære mængder af energi og masse for at skabe et sort hul. Solen er alt, alt for lille til at skabe et sort hul, og LHC bruger kun en brøkdel af den energi, som solen skaber. Derfor er det vildt usandsynligt, at de skulle skabe et sort hul.

Klap derfor gerne hesten lidt endnu. :)
Gravatar #8 - Eniac
16. okt. 2009 08:44
Hvis vi kan lave kontrolleret sorte huller, har vi så ikke løst et problem mht. opbevaring af radioaktivt affald og lignende?
Gravatar #9 - Dreadnought
16. okt. 2009 08:52
Metamaterialer er da meget interessante. Men jeg synes ikke jeg hører andet end at de altid er begrænset til en bestemt bølgelængde. Det er jo også princippet i disse materialer, da strukturerne er fintunet til en bestemt bølgelængde. For at dække et bredere spektrum, skal de lagdeles med forskellige typer, hvilket med garanti vil sænke den gennemsnitlige absorbering.

oOAnriOo (2) skrev:
Så kan jeg også kalde min mund for et sort hul for naboens pomfritter, når jeg er med på grillen.

Nå du så skider det ud dagen efter, er du det længe ventede bevis for kvantefysikkens påstand om at sorte huller fordamper.

Eniac (8) skrev:
Hvis vi kan lave kontrolleret sorte huller, har vi så ikke løst et problem mht. opbevaring af radioaktivt affald og lignende?

Ikke ifølge kvantefysikken, som foreslår at sortehuller fordamper.
Gravatar #10 - XorpiZ
16. okt. 2009 09:01
Noget jeg aldrig helt har forstået ved sorte huller, er hvor massen bliver af?

Jeg er godt med på, at et sort hul er en kollapset stjerne, der suger ting, der kommer indenfor en vis længde (event horizon) til sig. Men jeg har aldrig kunnet finde noget om, hvor tingene bliver af.

Jeg så en dokumentar forleden, hvor de fortalte, at inde i det sorte hul kører massen meget hurtigt rundt og skaber temperaturer på mange millioner grader. Men ender det hele der? Eller hvor forsvinder det hen?
Gravatar #11 - ChristianLJ
16. okt. 2009 09:22
#10.
Læs lidt om Hawkin og hans teorier.. En af dem går ud på at sorte huller fordamper og bliver til "Hawkin-stråling". Og meget af det tyder på at hans teori faktisk følger praksis.
Gravatar #12 - terracide
16. okt. 2009 09:32
#6:
Der er ingen profeti om verdens undergang i maya-kalenderen, den er bare bygget op på en anden måde end vores...det er sølvpapirshat-tosser der har fundet på dét og det svare i bund og grund til at sige Jorden går under den 31. December...for der stopper vores kalender *rolling eyes*
Gravatar #13 - Wassini
16. okt. 2009 10:08
#10: Det er fordi du tænker på et "sort hul" som et hul i jorden, hvor man hælder ting ned i og bliver fyldt op. Et sort hul hedder blot dette, fordi intet (næste intet) slipper ud fra det. Det er blot et himmellegeme med en meget stor masse = meget stor tyngdefelt, der ikke tillader noget at undslippe.
Så tingene forsvinder ikke - de bliver bare mast ned i "planeten", der er i centrum af "hullet". Derved bliver hullet bare større og større.

Ligesom jorden har et tyngdefelt, der giver en undvigelseshastighed på ~ 9.82 m/s² (du kan ikke hoppe ud i rummet), så har et sort hul en undvigelseshastighed, der er højere end lysets hastighed - derfor kan ikke engang lys slippe væk. Og når lys ikke kan slippe ud - kan vi ikke se "planeten" og derved kaldes det "sort".
Gravatar #14 - XorpiZ
16. okt. 2009 10:17
#13

Tak for den enkle forklaring. Sad og kiggede lige på Hawking-strålingen, men fik nærmest hovedpine af alle de formler hehe.
Gravatar #15 - Slettet Bruger [910071585]
16. okt. 2009 10:32
#12

21 december ^^ ikke 31.

kom dog endelig med noget dokumentation der modsiger sølvpapirs banditterne.. det er ikke til at google sig frem til :(
Gravatar #16 - gnаrfsan
16. okt. 2009 11:47
Jeg kaldte det et kunstidt sort hul fordi det netop ikke har et rigtigt sort huls egenskaber i modsætning til et kunstigt skabt sort hul, som jo ikke er kunstigt. Jeg beklager forvirringen.
Gravatar #17 - Dijkstra
16. okt. 2009 12:00
#9, - Den Hawkins stråling der kommer ud af et sort hul har intet at gøre med hvad det sorte hul har 'spist'.
Så bare fordi det er fodret med radioaktivt materiale kommer der ikke radioaktivt materiale ud.

Men gad vide om Hawkinsstrålingen er specielt sund...
Dette vil dog være uafhængigt af om det er uran og plutonium vi har puttet derind eller gulerødder og selleri.
Gravatar #18 - Zombie Steve Jobs
16. okt. 2009 12:11
#15 Nu taler terra om vores kalender...
Gravatar #19 - terracide
16. okt. 2009 12:18
#18:
Scchhhh...ikke ødelægge mit grineanfald ;)
Gravatar #20 - xenocrates
16. okt. 2009 14:18
#17 Hawking-strålingen er termisk stråling og altså rimelig ufarlig (i forhold til gamma-stråling, altså). Det er ganske enkelt elektromagnetisk stråling med en bølgelængde på ca 380 nm og opefter - sandsynligvis i det infrarøde område af spektret.
Gravatar #21 - shantri
16. okt. 2009 15:36
interessant forsøg uden tvivl..

men nu må newz.dk da lige se at få sorteret ud i dem der leger sensations journalistik. Med de overskrifter reduceres newz.dk til eb.dk
Gravatar #22 - brokkehoved
16. okt. 2009 16:06
Wassini (13) skrev:
Ligesom jorden har et tyngdefelt, der giver en undvigelseshastighed på ~ 9.82 m/s² (du kan ikke hoppe ud i rummet), så har et sort hul en undvigelseshastighed, der er højere end lysets hastighed - derfor kan ikke engang lys slippe væk. Og når lys ikke kan slippe ud - kan vi ikke se "planeten" og derved kaldes det "sort".


Hvorfor er undvigelseshastigheden en acceleration? Og tilfældigvis lig tyngdeaccelerationen i DK? Hele den formulering er vidst en ommer!
Gravatar #23 - Slettet Bruger [910071585]
16. okt. 2009 18:16
brokkehoved (22) skrev:
Hvorfor er undvigelseshastigheden en acceleration? Og tilfældigvis lig tyngdeaccelerationen i DK? Hele den formulering er vidst en ommer!


Næ.. brokkehovedet ^^ det giver da mig et fint godt billede af hvordan det fungere
Gravatar #24 - xenocrates
16. okt. 2009 20:14
SlettetBruger (23) skrev:
Næ.. brokkehovedet ^^ det giver da mig et fint godt billede af hvordan det fungere
Håber det er en joke
Gravatar #25 - themuss
16. okt. 2009 21:19
miicklol (6) skrev:
lolkalender
lol, lolkalender :)
Gravatar #26 - drejedoktor
16. okt. 2009 23:42
#10

En anden stiller det samme spørgsmål på engelsk her:

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answer...

Om en tur til det sorte hul:

http://archive.ncsa.illinois.edu/Cyberia/NumRel/Bl...

Gravatar #27 - Wassini
17. okt. 2009 16:29
brokkehoved (22) skrev:
Hvorfor er undvigelseshastigheden en acceleration? Og tilfældigvis lig tyngdeaccelerationen i DK? Hele den formulering er vidst en ommer!


Ok! Fejl i tallet. Det skulle være 11 km/s og ikke 9,82 m/s² - sorry. Jeg skrev det bare lige frit fra hukommelsen.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login