mboost-dp1

SXC - clix

Kritik af tempoet ved fiberudrulningen i Danmark

- Via Buisness 2.0 - , redigeret af Emil

I Danmark er elselskaberne i fuld gang med at få rullet fiber ud til så mange danske husstande som muligt, men nu vil de gerne have, at teleselskaberne skal give en hånd med.

Udmeldingen kommer fra Dansk Energi, der er en brancheforening for alle danske elselskaber, Efter at EU for nyligt påpegede, at der skal satses mere på fiber end hidtil.

TDC har tidligere kritiseret elselskaberne for, om udgifterne til udrulningen af fiberkablerne nogen sinde bliver tjent hjem. Flere mener også, at fibersatsningen kan trues af f.eks. priskrige på DSL eller mobilt bredbånd.

Elselskaberne mener, at fremtidens teleinfrastruktur ligger i fiber, og ifølge en analyse, som Dansk Energi har fået udarbejdet på baggrund af tal fra IT- og Telestyrelsen, vil det komme til at koste i omegnen af 35 milliarder kroner at dække alle danske husstande og firmaer med fiber inden for en overskuelig tid. For at klare den opgave, mener Dansk Energi, at alle skal hjælpe til.

Ud over elselskaberne er blandt andet TDC og ComX også i gang med at grave fiber ned. Danske Energi håber, at politikerne vil tage sagen op, således at der kan laves en fælles plan for at løse opgaven.





Gå til bund
Gravatar #1 - ph1l
8. okt. 2008 06:04
Om pegnene vil blive tjent? Se nu bare at få det rullet ud.

Bill sagde også, at en pc vil aldrig komme til at anvende over X antal ram - remember?

Sæt igang!
Gravatar #2 - .dot
8. okt. 2008 06:11
#1 - Nej gjorde han ikke, men ja sæt igang.
Gravatar #3 - LennyBoy
8. okt. 2008 06:16
Det er vel som #1 nævner bare et spørgsmål om at de skal til at tilbyde fibernet til folk..

Jeg har selv midtvestbredbånd og hverken dsl eller mobilt bredbånd kommer nok aldrig til at blive en erstatning for fibernettet for mig..

#2: Jo det gjorde han.

"640K ought to be enough for anybody. - "Bill Gates, 1981
Gravatar #4 - -N-
8. okt. 2008 06:17
Det lyder næsten som om TDC er paranoiede for at miste lidt markedsandel. Men det er selvfølgelig også deres direkte levebrød der bliver et alternativ til.

Glæder mig til at programmet om det, selvom det mest af alt lyder som en gang propaganda TDC har sat i gang. Det er jo set før, at virksomheder bruger forbrugermagasiner til at flame hinanden.

Sandsynligheden for at det ikke bliver rentabelt er meget lille, fiber kan trodsalt skaleres til ukendeligheden også i fremtiden.

Med andre ord, så det vil et faktum at fiber er fremtiden, hvilke andre alternativer er der? TDC kobbernet, yeah right :-D

Fibernettet får vel samme levetid som kobbernettet, da det er ikke pt findes noget bedre eller alternativ til fiber.
Gravatar #5 - Emmek
8. okt. 2008 06:19
Tror efterhånden at elselskaberne ville tjene flere penge ved at køre udlån til banker, end at lave fiber til folket.

Tror fiber kan være rentabelt hvis man ikke skal grave fiber ned for lånte penge (TDC skylder en spandfuld væk) så derfor tror jeg det giver god mening for dem at vente, indtil fx. WDM-pon bliver mere modent som teknologi, over PON som vist blive brugt i stor stil idag..

Så TDC kan vente til der er høvlet lidt af gælden og til 'bedre' teknologier er til rådighed.
Gravatar #6 - Roath
8. okt. 2008 06:26
Jeg synes det er godt hvis teleselskaberne hjælper til, er selv enig med at tempoet er utrolig langsom, jeg bor selv i Gråsten og fiberkablet stopper mindre end 1km fra min mobil (midt i byen) og ifølge sydenergi er der ikke nok interresse at få det ind i byen.
Med teleselskabernes hjælp ville det gå hurtigere og flere vil også kunne få det.

Jeg har selv spurgt rundt ved mine naboer og andre jeg kender i byen, de er alle meget interreseret i fibernet, men sydenergi har ikke gjort noget for at gøre opmærksom på at man faktisk skal ind og skrive til dem på deres hjemmeside, for at de kan spore det.
Men nok om midt problem :)

Hvis Teleselskaberne bliver indvolveret så bliver der jo med stor sandsynlighed lagt fiberkabler ud hurtigere end lige for tiden, dog er jeg lidt bange for at prisen for at få fiber vil stige endnu mere.
Gravatar #7 - wango
8. okt. 2008 06:31
#2
Han benæget selv at have udtalt det, og det er ikke bekræftet nogen steder.
http://www.computerworld.dk/art/46577?page=1
Gravatar #8 - NeoNmaN
8. okt. 2008 06:52
ja er helt enig, få det nu bare rullet ud, vil vildtr gerne have fiber i min lejlighed, 10/2mbit er alt for lidt :/ kan ikke trække mere for så bliver mit kobber alt for ustabilt.
Gravatar #9 - Max_Payne
8. okt. 2008 07:06
#6 Jeg synes Sydenergi er nogle sløve padder. Jeg bor i Haderslev og her er byen meget lidt dækket ind.

Tager du lidt mod vest til Vojens er alle stort patchet up. Det er for ringe.

Kunne også godt bruge en 20/20mbit ;-)
Gravatar #10 - tachylatus
8. okt. 2008 07:08
#8
Du, min ven, og mange af jer andre, har et "luksusproblem".
Jeg bor på kollegie med 45 andre mennesker, og vi har éen 8/2mb forbindelse til deling!.

Hvorfor får vi ikke fiber eller opgradering?
Fordi vi ikke kan. Ja, spørg TDC hvorfor Aalborg skal ligge på bredbåndshistoriens længstlevende stenalderkort. Elselskaberne må ikke grave fiber i byen, for det har byrådet besluttet. "Unfair konkurrence", ja godmorgen!!
Så fordi jeg bor i Aalborg centrum er jeg altså dømt til at have en skod-ADSL-forbindelse, mens alle der bor lige udenfor byen kan få fiber.

[/rant]
FUCK hvor gad jeg bare fiber, eller bare en 25/25 til kollegiet - ville være heaven.
Gravatar #11 - henrikmk
8. okt. 2008 07:09
Jeg har arbejdet lidt med fibernedgravning hos et lille selskab der arbejder for HEF, og selvom jeg ikke er 100% inde i det, så gad jeg nok vide om det langsomme tempo skyldes at deres ressourcer og mandskab er opbrugt eller om de bruges forkert.

Jeg mistænker lidt det sidste, da der næsten dagligt optræder kommunikationsfejl med HEF, fejl i HEF's graveplan, fejl i nedgravning af rørene (så de skal graves op igen), fejl i monteringen af kassen ind til huset, fejl i rørkonstruktionerne fra fabrikkens side. Jeg kan komme med en del hjernedøde eksempler, hvis folk gerne vil høre dem.

Typisk kunne vi nå at lægge 1-2 km fiber ned om dagen. På en rigtig god dag er det 4-5 km, men nogle dage kunne der kun arbejdes to-tre timer om dagen, fordi vi brugte al tiden på at køre rundt og finde arbejdssteder der rent faktisk var gjort klar til fibernedlæggelse.
Dvs. der er gravet, lagt rør ned og de er lagt KORREKT ned, dvs. ikke er bulede, bøjede eller indeholder jordrester inden man satte rørene sammen, og ja, at de går det rigtige sted hen.

Når det går galt, skal der gerne ventes en times tid på en ledig gravemaskine.

Slemt er det også, når der er så mange folk indblandet i den øvre ledelse at de ikke lærer af hinandens fejl, så i løbet af det års tid jeg har været indblandet i det, er fejlene nøjagtigt de samme som da jeg startede. Problemet kører også på tværs af energiselskaberne, idet de ikke vil dele af hinandens erfaringer med nedlægningsarbejdet.

Det værste er, når der er lagt en km rør ned, som er konstruereret forkert fra fabrikken, så fiberet kun kan føres 100-200 meter frem ad gangen. Så skal man grave huller for hvert 100-200 meter, føre hele fiberen op igennem det første hul, pille alt udstyr ned fra det første hul og sætte op ved det næste hul og føre resten af fiberen op gennem det næste hul, og så fremdeles indtil man når frem til huset. Det kan godt tage 2-3 dage at føre 1 km fiber frem på den måde.

Fiber er pissedyrt at lægge ned af den ene grund at man ikke må bryde det. Det gør nedlægningsarbejdet langsommeligt og besværligt, fordi et brudt fiber skal som regel udskiftes, og det er immervæk nemt at knække selv et godt beskyttet fiberkabel.

Der er selvfølgelig tale om forsinkelser på dage og evt. uger, men det tæller jo op i sidste ende, og jeg tror det har en del at sige ved kritikken.
Gravatar #12 - Jske
8. okt. 2008 07:24
mmmm 40/40 mbit er meget rart at have
Gravatar #13 - Palnatoke
8. okt. 2008 07:25
#8 neeej hvor er det synd for dig :O
Det er jo næsten umenneskeligt.

Jeg bor 7km fra Hadsten i en lille lorte by med 10 huse. de har godt nok ikke fiber i hadsten endnu, men det kommer til at tage endnu længere tid for os at få det.
Ifølge TDC er den hurtigste forbindelse de kan levere til os nu 2Mbit ned og 0,5 op :(
Gravatar #14 - Loke76
8. okt. 2008 07:29
#9

Den gamle bor i skrydstrup og har lige fået. Hold da ferie en samling amatører der arbejder i deres kundesupport. Den gamle bestilte tv + net + tlf.. Startede med at få tlf, en oprigning til support, så kom TV boxen men stadig intet net. Det krævede så 4 opkald over 3 dage at få nettet aktiveret. 2 opkald mere så fik hun også den rigtige hastighed. På trods af, at hun havde viasat før, og det er viasat der har TV delen nu, så har der ikke været andet end bøvl her med skiftet.. Til sidst måtte der også lige en tekniker ud, for at placere boxen der hvor der oprindeligt var bedt om at placere den, de havde placeret den i modsat ende af huset....

Samtidigt er de da nok lige de sløveste i verden til at få skidtet rullet ud, og information om forventet opkobling er en by i Rusland.. Deres strategi for hvor de ligger net ned, ser ud til at være bestemt af en bagstiv Christianit. Kender flere der bor i små byer, uden fælles antennenet og med de ringeste netforbindelser i landet. Her ville man mene der er mulighed for 100% tilslutning, fiberkablet går lige forbi byen, de har ikke engang fået et spørgeskema for at se hvor mange der evt ville tilslutte..

El selskaberne har sku snakket og snakket og snakket, uden der er sket det store. De har sku selv tabt bolden.. Når de er færdige med udrulning har vi 4G og så kan fiber rende og hønse
Gravatar #15 - tachylatus
8. okt. 2008 07:29
#11
Rigtig fedt at høre fra en med erfaring.

Kan godt forestille mig det helvede det er, og ja, det er for nemt at brokke sig over ting.
Jeg synes nu stadig det er en fuldstændig tåbelig indstilling at forbyde elselskaberne at grave fiber i Aalborg by, hvilket mit tidligere indlæg var rettet mod. Man kan altid diskutere hvor lang tid det tager før fiberen er tjent hjem, men den skal da nok gøre det.
Mobilt bredbånd fremtiden? Hvor mange år går der ikke lige før de overhovedet kan matche ADSL-forbindelserne i dag - nu snakker jeg den reelle båndbredde, ikke en eller anden teoretisk. Man skal heller ikke glemme grunden til at vi vil have fiber: Behovet for kapacitet er større end hvad ADSL kan levere. Så kan det godt være at det stiger igen, men som #4 skrev kan fiber jo skaleres til ukendelighed.

#13
Jeg føler med dig.
#16
Hørt, hørt! :)
Gravatar #16 - atrox
8. okt. 2008 07:30
Når man først har fået en fiberforbindelse ind i huset, skifter man aldrig væk fra det. El-selskaberne kan ikke undgå at blive styrtende rige på det her på længere sigt. De forbindelser vi ser idag på 10/10, 20/20 eller 100/100 er jo kun en smagsprøve. 1 multi-mode fiber kan klare 10Gbit/s med _nuværende_ teknologi.

Det el-selskaberne har gang i, svarer lidt til da Tele Danmark i sin tid nedlagde telefon kablerne. Det ER fremtiden.
Gravatar #17 - arnefar
8. okt. 2008 07:40
Hmm... Mon ikke blot TDC's kritik af fibernettet skyldes misundelse :)
Gravatar #18 - Mnc
8. okt. 2008 07:42
For at klare den opgave mener Dansk Energi, at alle skal hjælpe til.
Det er da rart at der er nogen i DK der har fat i den lange ende.

TDC har tidligere kritiseret elselskaberne for om udgifter til udrulningen af fiberkablerne nogen sinde bliver tjent hjem.
Hold jeres kæft og kom igang. I bærer pt. en stor del af skylden for, at DK falder længere og længere ned af listerne, for hvilke lande der er fremme i skoene hvad angår teknologi.

Nogle politikere burde komme op af stolen og få sat dette skib i søen, således at DK kan komme ud af middelalderen.
Gravatar #19 - Loke76
8. okt. 2008 07:49
15 + 16

Fiber er da fint nok, men der findes nu brugbare bredbåndsteknologi til mobil markedet. 4G mobilt bredbånd ville jeg klart foretrække. 1 GB/s når du står stille. 100 mb/s når du kører i bil og skifter mellem 2 sendemaster. Se det er brugbart og mobilt.. Jeg ville klart foretrække 1 GB/s mobilt over 10 GB/s fast.
Gravatar #20 - SiniSael
8. okt. 2008 08:35
#10 heh heh ^^ vi havde fibetnet på mit kollegie i odense ^^ faktisk opdagede min kammerat at opdatering af hans windows kun var begrænset af vores interne 100 mb netværk :D (han var osse vores IT admin)

Men nu bor jeg i min egen lejlighed som savner mit kollegienet(faktisk dybt seriøst) så lad fiber-rullerne løbe frit!! da jeg kun har 10/2 mbit

ja og jeg er stolt over at kunne whine over et luksusproblem :D
Gravatar #21 - wtfbbq
8. okt. 2008 08:38
Jeg har selv siddet med fibernet i min gamle bolig, men fordi jeg er flyttet over på den anden side af nogen togskinner (ca. 1Km fra min gamle bolig så kan jeg ikke få fibernet hvorimod hele byen på den anden side lige nu kan sidde med en 10/10 forbindelse og 32 TV kanaler for det samme jeg giver for min 3Mbit/768K lige nu..

Jeg savner mit gamle net og den pris jeg gav for det, men så igen, der kommer nok aldrig en ordenlig forbindelse herud på landet.

/WTFBBQ
Gravatar #22 - Roath
8. okt. 2008 08:43
#19 Nu skal du dog lige huske at mobilt bredbånd faktisk har mindre dækning med de hastigheden end fibernettet allerede har.
Jeg har boet i byer som Kolding, Odense og en årgang i Esbjerg, kun Odense havde mobilt bredbånd det var lige under 1Mbit i download, upload kan jeg ikke huske.

Jeg vil dog ikke sige at mobil bredbånd er dårligt, langt fra, og med WiMax eller andre former for trådløst net (lige pt. kender jeg kun clearwire der har det i danmark) så bliver der mange flere muligheder.

[OT]
Jeg mener at have læst en artikel om at man havde udvidet teknologien til fiberkabler så de kunne sende/modtage meget mere data, jeg leder efter artiklen og vender tilbage med et link (er temmelig sikker på det var fra popsci.com)
EDIT Det viser sig at det ikke direkte handlede om hurtigere hastighed, men at det var en af de fordele det kunne bringe,

Artiklen kan læses her:
http://gizmodo.com/gadgets/fun-with-light/corning-...
Gravatar #23 - Loke76
8. okt. 2008 09:16
#22

Øhh jeg snakker 4G, det har 0% dækning i DK da vi slet ikke har det nogen steder
Gravatar #24 - BeLLe
8. okt. 2008 09:57
#19

det lyder da fint nok men skal den 1GB/s ikke stadig deles mellem alle dem som er koblet op på sendemasten?
Gravatar #25 - Wlah
8. okt. 2008 10:18
Hvad med ejerskab?

Hvis det fysiske fiber i Danmark er ejet af 50 forskellige virksomheder, hvordan kommer det så til at spille mht udveksling af data og lign? Ender det med en form for samarbejde mellem alle disse firmaer mht hvem der skal have hvilke kunder?

Lige PT er det jo simpelt nok... alle betaler til TDC fordi de ejer de fysiske linjer, og TDC har ansvar for dem så de skal også sende teknikere ud for at løse dem.

Men hvordan bliver det med fiber?
Hurtigere hastighed, sure. Men hvordan vil det foregå rent praktisk/teknisk bag alle kampagnerne?

mht 4G kan jeg godt forstå begejstringen mht mobil internet, men jeg forbinder stort set altid trådløst med packetloss...
Wimax har jeg prøvet og det stinker, så hellere fiber uden nogen form for støj.
Gravatar #27 - netbank
8. okt. 2008 10:19
#6, det er bare om at komme igang med noget græsrods arbejde, og lægge noget knofedt i det hvis du gerne vil have fiber frem til din egen dør.

Et eksempel:
I 1998 (dengang det kostede ca. kr. 6-900 om måneden at have en 23:59-timers 128-kbit ISDN forbindelse hos World Online - som heldigvis efter et par måneder kunne skiftes til en SUPER HURTIG 256kbps forbindelse) der lavede jeg et lille netværk til ca. 9 af mine naboer i et parcelhus kvarter. Det kostede ca. kr. 3.000 at lave hele nettet, indkøbe switch og låne/leje en ISDN router. Selve etableringen at det fysiske net kan bedst beskrives som at jeg "kastede" cat-5 kobberkabler rundt til naboerne, og ellers hæftede det til plankeværk og bygninger hvor det var nødvendigt for at se pænt ud ved føring langs hus osv. Nedgravede så lidt som muligt, men igen, det som var nødvendigt for at det så pænt ud, og så der ikke var nogen der faldt i kablerne. Hjalp alle ni med at få sat netkort i deres pc, og opsat IP etc. Alle betalte kr. 100 i oprettelse og kr. 100 om måneden for forbindelsen, jeg lagde selv resten ud til netværket, og i løbet at ca. 1½ år så var der balance i regnskabet.

Tiden er løbet fra at lave sådan et netværk, da ADSL priserne og folks ønske om at være uafhængige af naboer etc. gør at de hellere vil betale for "deres eget".
Men i den periode var der et "marked" for DIY netværk med internet forbindelse til kun kr. 100 om måneden. Frem til 2001, der klarede vi os helt fint med at deles om en 256 kbps forbindelse, da alle kun skulle bruge forbindelsen til "lovlige" aktiviteter.

Et andet eksempel:
I 2002 flyttede jeg i lejlighed (prisen for den billigste ADSL forbindelse var ca. kr. 300 om måneden), og jeg var irriteret at skulle gå fra kr. 100 om måneden (som jeg havde kunnet nøjes med siden 1998) og op til kr. 300 om måneden, så jeg kom med forslag til afdelingsmødet om at etablere et fælles netværk.

Da der var 386 lejemål i afdelingen, så viste det sig at den var for stor til at der kunne arrangeres et DIY netværk med fælles nabo-hjælp. Så jeg måtte med i antenneforeningen hvor man i et par år havde diskuteret muligheden for at få lavet et bedre netværk på en eller anden måde. Samtidigt så endte det med at det nu var ca. 1800 boliger der skulle kobles op! Det tog to år med møder ca. her 14 dag, at få etableret fase et af netværket, og de første ca. 1400 blev koblet op, og så tre år mere med møder ca. 1 gang om måneden for at få de sidste 400 koblet op.
Men nu har jeg igen mulighed for at få en Internetforbindelse for ca. kr. 100 om måneden, og for bare kr. 300 om måneden en 10/10Mbps forbindelse.


Dit eksempel:
Alt hvad du skal gøre, er at lave noget græsrods arbejde med at få så mange naboer som muligt til at gå ind på sydenergis hjemmeside og notere at de er interesseret i af få fiberforbindelse.
Jeg er helt sikker på, at du så vil få mulighed for at få en ordentlig internet forbindelse et par år før end hvis du bare venter på at få det hele forærende.

Lav en A4 eller A5 side som du omdeler til lige så mange naboer som du kan.

Inviter til åbent-hus i et par timer hos dig selv eller på skolen, eller hvor du nu kan få lov til det. Og hjælp folk med at blive registreret på Sydenergis hjemmeside.

Sig til dig selv: Frem til d. 10 december, så vil jeg bruge 3 timer om ugen på at gøre folk opmærksomme på hvor lækkert og nemt det er at have fibernet.




#8, har du undersøgt mulighederne for at få en FWA forbindelse til kollegiet? Har du gjort noget for at høre hvad resten af dine kollegianere gerne vil have - og hvad det må koste?
Hvad med at etablere 4x 8/2 forbindelse til kollegiet, det er da bedre end 1x 8/2!


#13, det lyder som om du også bør lave lidt græsrods arbejde med at få etableret noget lokalt WiFi, og så få en eller anden god trådløs (FWA) forbindelse ud i verden.

Kig på DD-WRT.COM for noget godt WiFi software.



#14, Ja, kundeservice er dyrt og meget svært at få kvalificeret arbejdskraft til.
Oplysninger om forventet levering af fiber køre for mange leverandører også som vinden blæser. Årsag se indlæg fra #11.
Al opstart er besværlig. Min erfaring er ca. 95% af alle nye brugere oplever en eller anden form for besvær, og noget der ikke lige fungerer første gang, og at ca. 10% af alle nye brugere må igennem noget der ligner det som du beskriver.

Dette er en af årsagerne til at TDC har ventet så længe som det overhovedet har kunnet, før de er gået igang med fiber og tripple-play (TV, telefoni og Internet over samme forbindelse), det er først nu at stumperne er så billige at der reelt er "råd til" at kundesupport koster halvdelen af etableringsomkostningen for en ny bruger.


Det lyder også som om at nogen i alle de små byer har brug for at lave lidt græsrodsarbejde, så de kan få stemningen i orden hos brugerne, og så de kan få undersøgt hvornår det er ressource og økonomisk realistisk for leverings selskaberne at levere til de små steder.


Ahh... 4G??? 100 Mbps - 10 Gbps pr. bruger eller 7 Mbps - 1 Gbps pr. radio mast til deling for alle brugere. Tjoe, tjae, hvad vil jeg helst have? Svaret er selvfølgelig: BEGGE DELE, da de jo supplerer hinanden helt fint.



#0, det er klart at "discount selskaberne" gerne ser noget politisk indblanding, så der bliver en koordineret indsats om at de kan sikre sig en rentabel afvikling af de betydelige mængder af penge som de har kastet i udrulning af fiber.
I deres kalkyler har de tilsyneladende troet at kundeservice for ny teknologi, har samme pris som kundeservice på 100 år gammel teknologi, og det har den vist ikke!

Historien fra #11 viser jo også at deres udrulning er ALT for rodet og omkostningsfyldt. En kost-effektiv udrulning kan KUN forventes hvis man benytter de bedste regler og erfaringer fra ISO-9000 principperne.


TDC har altid været gode til at kræve en ordentlig og høj pris, for at levere en ordentlig og nogenlunde kvalificeret kundeservice. Dog har konkurrencen (og salget til pengevridere) i de senere år også presset dem til at spare på kvaliteten af kundeservice.


Så for at undgå at hele fibereventyret går op i brok og konkurser, så er det klart at man efterlyser bedre folkelig og politisk opbakning. Det undskylder eller fjerne imidlertid ikke behovet for ordentlig ledelse af de involverede selskaber.


Nå, det blev da vist til et forfærdeligt langt indlæg, men sådan er det altså.
Gravatar #28 - sKIDROw
8. okt. 2008 11:39
Jeg skal gladeligt melde mig blandt kritikerne.

Det er snart nogle år siden, jeg sidst hørte den annoncere deres storslåede plan. Og siden er der omtrent intet sket!.

#1 / #3

Der er ingen dokumentation for det citat, så nej det er der intet belæg for at han skulle have udtalt. Det er blot en sjov vandrehistorie.
Gravatar #29 - -N-
8. okt. 2008 12:17
#19 Tror man skal hade sig selv, hvis man investere den slags trådløst bredbånd.

Der er mange forskere der har påvist at almindelige telefoner forstyrre søvnen pga. indvirkningen på hjerne. Det er så påvist, at sundshedsstyrrelsen siger at man skal slukke sin mobil om natten eller have den over 4m væk fra sengen.

Forestil dig hvad der sker når energien i signalet mange dobles, som det er tilfælde i f.eks. 4G.

Det er lidt ligesom med 3G, der var en masse som have påvist den skadelige virkning, lige indtil at der gik penge i lortet, så måtte de lukke munden. Jeg har i hvertfald en holdning om, at den videnskab der blev lavet på rotter før 3G nettet blev oprettet er ligeså gyldig som den efter. Hvordan de er nået til to forskellige resulater ved jeg ikke, men jeg ved at staten og mange virkersomheder havde stærke interesser i at nå det sidste resultat. Og ja, forskerne følgerne pengene, de første var uvildige, de sidste var ikke.

Jeg håber inderligt ikke at 4G bliver lovligt. De må finde en bedre måde at transmitere trådløst end at hæve energien i bølgerne.
Gravatar #30 - .dot
8. okt. 2008 13:25
#3 - Eh nej.
Gravatar #31 - michaeltrolle
8. okt. 2008 16:12
Til alle jer kritikere!

Jeg forstår virkelig slet ikke jeres kritik, har i set priserne på fiberbredbånd?

Jeg bor i Esbjerg og her er priserne da helt ude i hampen, i øjeblikket giver jeg 189 kr. pr. md. for 8mb/0.5 mb ved YouSee, SydEnergi vil have 249 kr. pr. md. + et "fiberabb." på 68 kr pr. md. altså 317 kr. pr. md. for 2mb/2mb det ser jeg altså ikke som noget vildt fantastisk tilbud.

SydEnergi's Prisliste: http://bredbaand.sydenergi.dk/internet/Priser/Side...

Jeg ved da selvfølgelig ikke om der er andre steder det er billigere men til den pris kan bliver jeg bare ved YouSee.
Gravatar #32 - byteeater
8. okt. 2008 16:47
#4 Hvor ser du propagandaen fra TDC? udmeldingen kommer altså fra Dansk Energi(elselskaberne) og TDC har jo længde været i gang med at grave fiber ned.
TDC har tidligere meldt ud at elselskaberne får svært ved at tjene pengene hjem og det har jo også vist sig at være svært. Nogle selskaber har erkendt nederlaget og trukket sig mens andre laver samarbejder med andre. De havde jo ikke lige regnet med at priserne faldt og de andre teknologier stadig kunne/kan følge med.
Jeg mener nu ikke vi er så meget bagud i danmark. Priserne dumpes konstant samtidigt med at vi faktisk har hurtige forbindelse. Næææj, det er skam mere på indholdet det kniber. Der skal mere indhold til hvis vi skal have gavn af de hurtige forbindelser.
Gravatar #33 - mattiasg
8. okt. 2008 17:12
#10

Jeg kan informere dig om, det ikke er en af byrådets beslutninger, men en konsekvens af denne bekendtgørelse, kaldet: Bekendtgørelse af lov om elforsyning (den aktuelle paragraf er §4, stk. 2).

Den siger ganske rigtigt at det er konkurrenceforvridende, såfremt et offentligt drevent firma, begynder at agere på et ellers markedsbaseret marked.

Jeg dykkede selv ned i denne problematik et halv års tid siden, da der iflg. dette denne udgivelse fra konkurrencestyrelsen var planlagt udrulning af fibernet. Da jeg spurgte ind til dette, hos AKE NET, var svaret ikke andet end en henvisning til §4, stk. 2. Da jeg så mindede dem om, at samtlige andre elselskaber har stået overfor samme paragraf, og konsekvensen har været en udskillelse af privat firma, og derfor at paragraffen ikke var gældende mere, var svaret:

Jeg kan desværre kun henvise til Ellovens §4, stk. 2, hvori der står, at kommunale selskaber kun må nedlægge bredbåndskabler, hvis det er tilknyttet elforsyningsmæssigt formål

Ved det ikke er den store trøst, men i det mindste...nej, ikke noget - det er direkte latterligt.
Gravatar #34 - sKIDROw
8. okt. 2008 17:35
#31

Det er ikke så små forbindelser, det kan betale sig med fiber.
Mit eget forsyningsselskab, lader dig vælge indholdsudbyder. altså de leverer kun lysleder forbindelsen, så vælger du selv hvem der skal levere båndbredden.

Dansk Bredbånd er ikke specielt billige med 2/2 299.
Til gengæld koster 25/25 449.

Jay.net har så "glemt" at skrive priser på deres side.
Gravatar #35 - FidusenDK
8. okt. 2008 17:47
Går og venter på at få min 5/5 fiber opgraderet til en ny powerpakke med 50/50 + tv + tlf til kun 399.- det er vist ikke så tosset en pris.
Gravatar #36 - michaeltrolle
8. okt. 2008 17:49
#35

Nej det lyder da som et godt tilbud;) men priserne for tv i Esbjerg er også alt for langt ude når man ser på hvad der er i de forskellige kanalpakker, hvilket område bor du i?
Gravatar #37 - FidusenDK
8. okt. 2008 17:54
jeg bor i Ikast, tv pakken er de danske kanaler + lidt tysk og svensk dog uden zulu og charlie, tv pakken koster 79 for 21 kanaler og tlf til 40+forbrug resten er til internet,
giver pt 299 for en 5/5 internet
Gravatar #38 - Deleet
8. okt. 2008 19:02
#2 et al

http://en.wikiquote.org/wiki/Bill_Gates

* 640K ought to be enough for anybody.
o Often attributed to Gates in 1981. Gates considered the IBM PC's 640kB program memory a significant breakthrough over 8-bit systems that were typically limited to 64kB, but he has denied making this remark.[4] Also see the 1989 and 1993 remarks above.

I've said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough for all time... I keep bumping into that silly quotation attributed to me that says 640K of memory is enough. There's never a citation; the quotation just floats like a rumor, repeated again and again.

* Bloomberg Business News (19 January 1996); also WIRED (16 January 1997)

Do you realize the pain the industry went through while the IBM PC was limited to 640K? The machine was going to be 512K at one point, and we kept pushing it up. I never said that statement — I said the opposite of that.

* U.S. News & World Report (20 August 2001)



#OP

BE OM HURTIGERE UDRULNING! Internet <3
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login