mboost-dp1

Eniro

Krak klar med gadefoto i tre danske byer

- Via Computerworld DK - , redigeret af Emil , indsendt af The-Lone-Gunman

Google var de første, som gav mulighed for at se en gade fra gadeplan i billeder via deres Street View-funktion i Google Maps og Google Earth. Funktionen er dog aldrig kommet til Danmark, selvom Google har haft deres bil rundt i flere danske gader, men nu er Krak, ligesom DGS, klar med deres udgave.

I første omgang er der “kun” taget billeder i 1.700 gader fordelt på tre byer; København, Århus og Odense, hvilket dog er flere end i den tilsvarende tjeneste hos De Gule Sider.

Billederne i tjenesten er taget af firmaet C3, der i en periode på en måneds tid i sommeren 2009 tog 2,7 millioner billeder i de nævnte byer. Det er blevet til en lang række 360° fotos i god kvalitet.

Googles tjeneste har fået en del kritik i visse lande for at krænke folks privatliv, til trods for automatisk sløring af de fleste ansigter og nummerplader. Det ser dog ikke ud til at skræmme Eniro, der ejer Krak, idet kun et fåtal af personer og nummerplader er sløret. Der opfordres i stedet til, at folk blot skal henvende sig, og så vil billedet blive redigeret.

Ifølge produkt- og markedschef Claus Thor Nielsen fra Eniro Danmark er erfaringen fra Sverige, hvor samme tjeneste har været i luften i over en måned, at meget få klager over billederne.

De nye Krak gadefotos kan prøves her.

Gå til bund
Gravatar #1 - snotskovlen
17. jan. 2010 17:26
Fedt nok, desværre for dem har de fucket Jens Baggesens Vej i Århus godt og grundigt op da den den indeholder billeder fra både Randersvej, Norges Allé, Langelandsgade og endda også ringvejen .. alle gader rundt om virker som de skal, men præcis den vej er helt i skoven.


Gravatar #2 - rasmusv
17. jan. 2010 17:38
Kvaliteten af Kraks kort stinker generelt. Den her gadefunktion stinker ditto. Stort set alting jeg har kigget på i Århus er placeret forkert. Tit op mod en kilometer forkert, og det er ikke en systematisk transformeringsfejl på data.


"Det ser dog ikke ud til at skræmme Eniro, der ejer Krak"

Åbenbart ikke. Jeg kiggede kort efter Århus Universitets ejendom på Haslegårdsvej 10. Her har de filmet på den forkerte side af grunden (som ikke er statsejet). Det er sådan set privat ejendom de har været inde på, og hvis det er gennemgående at man filmer på den måde så skal vi vist til at diskutere virksomheden igen.
Gravatar #3 - BattY
17. jan. 2010 18:02
Hmm, de steder jeg har kigget i København ser udmærket ud. Billedekvaliteten er også i top efter min mening, men det går lidt langsomt og hakkende, i forhold til Google StreetView, synes jeg.
Gravatar #4 - dyg
17. jan. 2010 18:18
#1 - De har fucket rigtig meget op flere steder på Silkeborgvej og Viborgvej også.
Gravatar #5 - Erroneus
17. jan. 2010 18:18
Det er en glimrende service, min bil er nemlig med! :D

Det er lidt sjovt at se, de har kørt forbi flere gange samme sted, så der kommer nogle interessante skift af lyset.
Gravatar #6 - freesoft
17. jan. 2010 18:18
Ja Århus er da helt helt ved siden af.
Et sted på Silkeborgvej kommer der billeder fra en helt anden gade når man går frem i den ene vej bane, og fra Silkeborgvej i den anden... smart nok :-)

#4 Kom lidt før :P
Gravatar #7 - ghostface
17. jan. 2010 18:19
#2 der må jeg lige stille spm. tegn.

Kraks orthophoto (deres overflyvnignskort) er fra COWI og er præcis de samme billeder som google, bing osv. benytter. COWI er de eneste der laver den type overflyvninger i Danmark (Blom er langt lavere opløsning og laver ikke over hele danmark, Forsvaret tager kun selektivt billeder og af en helt anden type)

Du kan dog have ret i deres adressekort har visse problemer, noget der specielt kommer til syne hvis du anvender deres WMS på en multiscale klient.

Gravatar #8 - freesoft
17. jan. 2010 18:23
#7
Hvor er De Gule Siders luft fotos fra så? De er i hvert fald ikke de samme som COWIs.

Et par links:
http://www.blominfo.dk/denmark/da/produkter--servi...
http://www.cowi.dk/menu/services/raadgivningstyper...
Gravatar #9 - Lares
17. jan. 2010 18:37
Super ... den vej jeg bor på er halvdelen væk, og resten er forskudt. I den ene ende stopper det ved at man kører ind i en mur, hvor vejen burde dele sig, og i den anden ende havner man på en kirkegård en hundrede meter eller mere, inden den er der. Til gengæld mangler det stykke vej, hvor jeg bor, så jeg skal ikke bekymre mig om at folk kan glo ind af mine vinduer.
Gravatar #10 - rasmusv
17. jan. 2010 18:59
#7 Jeg mente ikke deres overflyvningskort. Det er ganske gode. Jeg tænkte på deres plain simple 2D kort. Der er mappet veje som ikke eksisterer. Rundkørsler som ikke er runde er tegnet således. Private vejanlæg er mappet som offentlige. Busveje (altså lukkede veje) er tegnet som åbne veje. Det er umuligt at kende forskel på farbare veje og reelt ufremkommenlige veje. Veje er mappet ude i vandet. POIs f.eks. museer er ofte placeret hundredevis af meter de forkerte steder på forkerte bygninger. Søer hvor der ikke er søer. Etc. Etc.
Det lugter af alt kortdata er genereret af en computer med et værktøj som teknisk er utilstrækkeligt uden menneskelig kvalitetskontrol => Jeg er uimponeret.
Gravatar #11 - ghostface
17. jan. 2010 19:14
#8
Scankort Digitalglobe. Hvor de får dem lavet ved jeg ikke men hvis du mener deres er bedre end COWIs så syntes jeg du skal søge en ny optiker.

http://map.krak.dk/m/MzRAV

vs

http://www.degulesider.dk/mapalocation.ds?newSearc...
Gravatar #12 - qutazs
17. jan. 2010 19:25
Hvis jeg var på et af de billeder der var blevet taget så ville jeg... IKKE EN SKID! Det da nice! :p
Gravatar #13 - knasknaz
17. jan. 2010 19:33
Mit nabolag synes at se rigtigt ud.
Der er godt nok en heftig kontrast på de billeder. Det ser lidt boostet ud. Men ellers ganske cool.
Gravatar #14 - ty
17. jan. 2010 19:39
Hvem finder det første pinlige billede?
Gravatar #15 - Taxwars
17. jan. 2010 19:45
Hvad fanden er det for en formulering "Funktionen er dog aldrig kommet til Danmark," - den er ENDNU IKKE kommet til Danmark.
Det tager dem et par år at forbedre dataerne.
Gravatar #16 - on_dope
17. jan. 2010 20:00
Har kørt Odense godt igennem nu, har ikke fundet fejl.. Rigtig fedt, da det er første gang med så detaljeret street view her.
Gravatar #17 - Eniac
17. jan. 2010 20:06
Så længe det ikke er realtime er jeg ikke imponeret. Og så er jeg ligeglad med hvor mange privatlivskrænkende biler det ville kræve.
Gravatar #18 - Cloud02
17. jan. 2010 20:06
Der opfordres i stedet til, at folk blot skal henvende sig, og så vil billedet blive redigeret.
Hvad er det for noget pis?
Man skal altså huske hvor man har været på en ukendt dag, for at gøre dem opmærksomme på at man ikke vil vises?
Gravatar #19 - JSJ
17. jan. 2010 20:09
Cloud02 (18) skrev:
Hvad er det for noget pis?
Man skal altså huske hvor man har været på en ukendt dag, for at gøre dem opmærksomme på at man ikke vil vises?


Tro godt du ved hvis der er taget et billed af dig. Den larme en del, når den tag billeder, og så er det jo ikke verdens mest normale bil de kører i.
De tog billeder af min på vej ud med affald :)
http://map.krak.dk/m/Mzwlr
Gravatar #20 - myplacedk
17. jan. 2010 20:14
JSJ (19) skrev:
Tro godt du ved hvis der er taget et billed af dig. Den larme en del, når den tag billeder, og så er det jo ikke verdens mest normale bil de kører i.

Når jeg er i Århus centrum er der rigtigt mange mærkelige lyde, hvis jeg skulle kigge efter dem alle ville jeg få ondt i nakken.

Det er ikke godt nok at bilen larmer og ser mærkelig ud.
Gravatar #21 - thomaxz
17. jan. 2010 20:14
Jeg var ikke klar over at krak havde fået nye 2d kort, men de stinker da, kun kigge kortet kort igennem og har funder flere fejle end i de gammel.

og så er den at hovedvej og mortorvej har fået samme farve, og derfor svære at adskille.
Gravatar #22 - myplacedk
17. jan. 2010 20:19
#21
Haha, den kan ikke engang finde vej fra nummer 10 til nummer 12 på min vej. I praksis har de fælles indkørsel, på kortet er de 100 meter mellem hinanden på vejen.

(Den kan heller ikke finde ruter mellem nogen af de andre numre på vejen jeg har prøvet.)
Gravatar #23 - Mortin
17. jan. 2010 20:26
Super! Det var noget vi manglede her i lille Danmark. Kan godt li man kan søge efter ting og sager i den der supersøg og så få dem præsenteret på kortet også geografisk de tætteste ting på en selv. Så mangler iPhonen appen bare at blive opdateret med streetview :-)

#21 Og alligevel er det de bedste kort over Danmark. Selv brandvæsnet bruger dem og alarmcentralen 112.
Gravatar #24 - Mortin
17. jan. 2010 20:30
thomaxz (21) skrev:
Jeg var ikke klar over at krak havde fået nye 2d kort, men de stinker da, kun kigge kortet kort igennem og har funder flere fejle end i de gammel.

og så er den at hovedvej og mortorvej har fået samme farve, og derfor svære at adskille.

Prøv at zoome ud :-)
Gravatar #25 - Jakob Jakobsen
17. jan. 2010 20:32
Hvordan kan de omgå lovgivningen med hensyn til at offentliggøre billeder af privatpersoner?
Det er rigtigt de generelt må offentliggøre billeder af privatpersoner uden tilladelse, så længe de ikke kan betragtes som det primære i motivet.
Men hvis der er tale om billeder der fremstiller dig på en uhensigtsmæssig måde, er det stadig ulovligt.

Så for at det kan være lovligt, skal de altså sidde og kigge samtlige billeder igennem manuelt, før de kan sikre sig at de er lovlige.

De kan jo ikke bare sløre ansigter, det er jo nemt at genkende en person, hvis han/hun alligevel render rundt ude foran sit hus, i sin have eller lign.
Gravatar #26 - Eniac
17. jan. 2010 20:32
#19: JSJ
Så privatlivet er hermed sat ud af drift da man fremover skal bede om at få fjernet alt materiale på nettet som man ikke ønsker?

Mig bekendt er det så godt som umuligt at fjerne noget der først er lagt ud (hvem sagde Facebook).
Jeg håber de bliver ramt at sagsanlæg hvis de ikke strammer op med sløring, eller i det mindste spørger samtlige personer der indgår i et billede.
Gravatar #27 - graynote
17. jan. 2010 20:34
rasmusv (2) skrev:
Stort set alting jeg har kigget på i Århus er placeret forkert. .
FreeSoft (5) skrev:
Ja Århus er da helt helt ved siden af.


Jeg og mange andre københavnere synes, at I har fuldstændigt ret!

:)
Gravatar #28 - Mortin
17. jan. 2010 20:40
#27 lol!

Hvem finder den første bussemandspiller i sin bil? Så en før nu kan jeg ik finde ham igen da det bare var random gade :/

BTW!
Sad lige og søgte videre, hvorfor er vi så langt bagud i DK?
Se lige Eniro i Norge, de har argumented reality på iPhonen når man skal finde sine søgeresultater geografisk:
http://www.gulesider.no/info/gulesiderlive/
Gravatar #29 - thomaxz
17. jan. 2010 20:50
Mortin (24) skrev:
thomaxz (21) skrev:
Jeg var ikke klar over at krak havde fået nye 2d kort, men de stinker da, kun kigge kortet kort igennem og har funder flere fejle end i de gammel.

og så er den at hovedvej og mortorvej har fået samme farve, og derfor svære at adskille.

Prøv at zoome ud :-)


Og? i de gamle kunne du se mortorvej adskille tæt på.Mortin (23) skrev:

#21 Og alligevel er det de bedste kort over Danmark. Selv brandvæsnet bruger dem og alarmcentralen 112.


Der nye eller de gamle?
de gamle var fine, de nye stinker.

f.esk

Vesterbro ligger i fisketorvet shoppingcenter :S
http://map.krak.dk/m/Mz6ek

Nørebrobycenter er blevet til et omsorgscenter :S
http://map.krak.dk/m/Mz6Sf

De nye jernbane steger meget næsten helt umuligt at finde
endvidre "køre metroen af sporet" da stregen er ikke samlet ordenligt.

http://map.krak.dk/m/Mz6AD


Et utal af teskter er placeret forkert.

bl.a. Bibliotek som ikke ligger der men inde i centeret
http://map.krak.dk/m/Mzjbq

og mangle label

http://map.krak.dk/m/MzjPE


og der er sikker flere fejl som jeg ikke har opdaget endnu.

Alle ting som ikke manglede i de gamle 2d kort. :S
Gravatar #30 - onetreehell
17. jan. 2010 20:53
Jeg har fundet mig selv på kortet :P Jeg kan godt huske jeg så bilen i august og tænkte "hey, det er nok googlebilen!". Det er det så åbenbart ikke :)
Gravatar #31 - rasmusv
17. jan. 2010 21:05
#22 Det kan være en artefakt ved de bruger ældre KMS data, hvor husplaceringer er "gætværk" for nogle ejendomstyper. Du kan f.eks. se om det er tilfældet på nominatim.openstreetmap.org som søger i KMS' 2002 datasæt. Men det er rent gætværk fra min side af hvordan deres proprietære halløj fungerer.
Gravatar #32 - nezz_dk
17. jan. 2010 21:16
der er godt nok mange fejl på billederne i århus, der er rigtigt meget der er placeret helt forkert.
Gravatar #33 - Mortin
17. jan. 2010 21:21
#29 forstår din harme, hader også når der er fejl, men hvis vi flueknepper så er der fejl overalt.

Prøv at søg de samme ting på flere kort (Google, DGS) og du vil opdage mange fejl, Googles version indeholder ikke bygninger (Kun gråzoner), metrospor osv. plus 70% af kortene er fra 2004/2005 og ingen 2009'ere.

DGS, jah... de var fede i 2003, nu er de bare vamle og uopdateret, min bil siden 2002 har holdt samme sted, det er satme ringe, de nyeste fra 2008, der har piloten vist glemt at pudse linsen over Sjælland, det er umuligt at se på plus de er mørke. Og så får jeg lange boller af load funktionen når man zoomer ind og ud, så skal hele billedet fade væk og frem igen i et forkert koordinat så man skal hive fat i kortet og sætte midten igen. O M G.

Men Krak's kort har altid været de bedste, ingen tvivl om det, jeg bruger dem hver dag i mit arbejde og vi har haft mange kort til vurdering, intet når dem til sokkeholderne og det koster liv hvis der er fejl.

Mvh Ambulancefyren :-)
Gravatar #34 - onetreehell
17. jan. 2010 21:28
De har ikke sløret min mors ansigt, men tilgengæld har de præsteret at sløre en potteplante i pustervig... wtf
Gravatar #35 - Ronson ⅍
17. jan. 2010 22:53
Gravatar #36 - jeldtoft
17. jan. 2010 23:01
#35 Siamesisk tvilling? Det er da meget plausibelt.
Gravatar #37 - D_V
18. jan. 2010 00:25
Gad vidst om de havde special tilladelse til at køre i busslusserne.

Nørrebrogade 209:
http://map.krak.dk/m/MzkMC

Nørrebrogade 34:
http://map.krak.dk/m/MzkML

Stengade:
http://map.krak.dk/m/Mzkpg

Rantzausgade
http://map.krak.dk/m/MzkIW


Alle fra nørrebro.
Gravatar #38 - gnаrfsan
18. jan. 2010 00:46
Mange fejl i Århus, ja. F.eks. ligner botanisk have umiskendeligt Randersvej. Men bortset fra at de har fucket placeringerne op, så synes jeg at det er fedt. De må smide nogle folk på, der kan rette dem.

D_V (37) skrev:
Gad vidst om de havde special tilladelse til at køre i busslusserne.

Når man sidder herovre i det mørke jylland, virker det lidt som om at folk på Nørrebro generelt ikke interesserer sig for tilladelser...
Gravatar #39 - brummie
18. jan. 2010 07:32
"Kan slå Google på præcision"
Den var god Computerworld- Prøv lige alle gade rundt om Botaniskhave i Århus.
Mens Krak prøver desperat at følge med (dvs. efterligne) er Google gået videre og inkluderet gratis StreetView samt GPS navigation i deres ny Android 2.0 operative system for smartphones.
Med en dækning på langt under 1% af Danmark, hvor seriøst er Krak's løsning? Med deres data, borte der i den mindste være links på alle forretingner hvor man kan slå tlf nummer op, eller noget andet for at differentiere sig.
Gravatar #40 - Bubbi
18. jan. 2010 07:58
#37

De har også kørt en tur igennem gågaden i Odense,
så mon ikke de har søgt om tilladelse.

http://map.krak.dk/m/Mzynz
Gravatar #41 - knasknaz
18. jan. 2010 08:30
Cloud02 (18) skrev:
Hvad er det for noget pis?
Man skal altså huske hvor man har været på en ukendt dag, for at gøre dem opmærksomme på at man ikke vil vises?

Nu er alle billederne ikke taget samtidigt, så faktisk kan du godt være med på kortet adskillige steder! Så du skal faktisk gætte alle tidspunkter og steder... eller også lige kigge hele kortet igennem. ;)
Gravatar #42 - nezz_dk
18. jan. 2010 10:57
nogen der har fundet holger endnu? :P
Gravatar #43 - Paranoir
18. jan. 2010 11:14
Hvor trist.. Hvis man zoomer ind ved min opgang, kan man se naboens hund sidde på græsset og skide! Velkommen hjem - Hilsen Krak!
Gravatar #44 - myplacedk
18. jan. 2010 11:22
Gravatar #45 - freesoft
18. jan. 2010 16:39
#11

Vil da mene de er nogenlunde samme opløsning?
Gravatar #46 - Mortin
18. jan. 2010 22:37
brummie (39) skrev:
"Kan slå Google på præcision"
Den var god Computerworld- Prøv lige alle gade rundt om Botaniskhave i Århus.
Mens Krak prøver desperat at følge med (dvs. efterligne) er Google gået videre og inkluderet gratis StreetView samt GPS navigation i deres ny Android 2.0 operative system for smartphones.
Med en dækning på langt under 1% af Danmark, hvor seriøst er Krak's løsning? Med deres data, borte der i den mindste være links på alle forretingner hvor man kan slå tlf nummer op, eller noget andet for at differentiere sig.

Hvor har du de tal fra? Under 1% af Danmark, dvs. de kun har kortlagt under 722 km vej? Alene i KBH er der kortlagt over 72 km2.
Hvis du tjekker under deres firma for links, så kan du jo klikke på navnet og gå ind og læse alt om virksomhederne, du kan også læse dig til at dem som har det ude på forsiden har betalt for det under annoncer knappen.

Men det er jo altid så rart at bashe ting, så din e-penis kan vokse sig stor bag skærmen.

Jeg er fra Norge og jeg lover dig for, der er Eniro større end Google, alle kender det og alle bruger det og sådan går det også i Sverige... DK er lidt bagud også på deres sites men man må da håbe vi her i DK får lidt mere at se.. men igen så er vi vist ikke klar til det teknologisk set.
Gravatar #47 - thomaxz
19. jan. 2010 15:39
Mortin (33) skrev:
#29 forstår din harme, hader også når der er fejl, men hvis vi flueknepper så er der fejl overalt.

Prøv at søg de samme ting på flere kort (Google, DGS) og du vil opdage mange fejl, Googles version indeholder ikke bygninger (Kun gråzoner), metrospor osv. plus 70% af kortene er fra 2004/2005 og ingen 2009'ere.


Den eneste fejl jeg har fundet i krak som også er i dgs er mangle labels, alle andre fejl er ikke ekisterende i dgs.
Og heller ikke i den gamle udgavde af kraks 2d kort, det åndsvagt at inføre noget nyt der ikke når de gamle til sokkeholderne.

Hvis kortene så bare var på samme niveau så havde der intet været.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login