mboost-dp1

Flickr - William Hook

Kamp om posten som digital-TV gatekeeper

- Via Business.dk - , redigeret af Pernicious

Den 7. december åbnede Kulturministeriet for udbrudsrunden for digital TV-gatekeeper.

Telenor, som er en af de mulige fremtidige gatekeepere til DVB-T sendenettet, har før udbudsrundens igangsættelse, etableret et dansk firma til varetagelse af opgaven.

De får nu konkurrence fra svenske Boxer, der nu også har oprettet et firma i Danmark, Boxer TV A/S, med Henning Kruse Petersen som direktør. Boxer driver i forvejen det svenske DVB-T net, og de har ikke gået stille med, at de også gerne vil ind og drive det danske sendenet.

Gatekeeperen udpeges i løbet af foråret 2008.





Gå til bund
Gravatar #1 - fuzzynoise
19. dec. 2007 14:56
Sjovt, han er jo kendt ham Henning Kruse for at tænke kreativt...konkurrence skader heller ikke på den digitale platform for TV....men for FS...give us HD TV today....not tomorrow !!!
Gravatar #2 - ess^pe
19. dec. 2007 15:33
Gad vide om det ender ligesom med Post Danmark, hvor alting nu bliver dyrere?
Gravatar #3 - MacroMe
19. dec. 2007 17:51
# 2

ja hvad tror du SELV ?? er lidt ligesom regeringens løfter vedr. både ditten og datten, det ser EDDERSPRØDT ud på tryk, men er sjældent sammenligneligt med virkeligheden .. ..

btw, lidt O-T, men, kan du huske da Post Danmark reklamerede med, at HVIS privat personer betalte omkring 2100 Dkk "extra" om året, så var man garanteret at få sin post inden kl 10 om formiddagen ?? jeg betaler IKKE til det projekt, derfor får jeg som regel min post kl ca 09:30 .. stof til eftertanke, måske, og også lidt "selvransagelse" til PD ??

BH

MM
Gravatar #4 - LecTer
19. dec. 2007 19:53
Fordelen ved at Boxer får den er, at de kommer med en masse erfaring.
Gravatar #5 - nielsbuus
19. dec. 2007 20:07
Jeg forstår ikke lanceringen af det digitale sendenet i Danmark.

For det første er billedet ofte ringere end den tilsvarende analoge version fordi man insisterer på at sende FIRE kanaler på én mux i stedet for 2 eller 3 og fordi man anvener ældgammel MPEG-2 komprimering i stedet for MPEG-4 H264. Den hensynsløse kompression bliver meget tydelig i sports- og underholdningsprogrammer.

Dette er man tilsyneladende klar over, for i flg. diverse sider så er det politisk planlagt at de fire MPEG-2 kanaler man sender i dag (DR, DR2, TV2 og Tegnsprog) som er sendt siden foråret 2006 skal udfases igen i 2012 til fordel for MPEG-4 versioner af de samme kanaler.

Det vil sige at alle de danskere som har været ude og brænde penge af på digitale settop bokse eller fladskærme med DVB-T tunere i.... de får lov at brænde flere penge af på nye modtagere som understøtter MPEG-4. Det gør dem som sælges i dag nemlig ikke.

Med andre ord så får de MPEG-2 modtagere som man har solgt siden foråret 2006 en levetid på maksimalt 6 år.

Se eventuelt her :
http://digitalt.tv/pics/dvbt/status.jpg

Jeg synes det er at gøre nar af de danskere tv-seere.
Gravatar #6 - _nobody_
20. dec. 2007 00:47
#5

Det vil sige at alle de danskere som har været ude og brænde penge af på digitale settop bokse eller fladskærme med DVB-T tunere i.... de får lov at brænde flere penge af på nye modtagere som understøtter MPEG-4. Det gør dem som sælges i dag nemlig ikke.


Well, nogle af os ser nok de 400 DKK delt ud over de 2-3 år som det device virker som en ok investering.

Det er jo ikke en herregård.
Gravatar #7 - Miwer
20. dec. 2007 08:06
#6:

Jeg tror godt vi kan tillade os at antage, at MadiZone snakker om de digitale modtagere der sidder i fjernsyn, som folk raskt væk giver flere tusinde kr. for. Dem kan man sandsynligvis ikke bare udskifte for 400 kr. Det er et nyt fjernsyn til flere tusinde kr.

Så der må jeg give MadiZone ret - det er noget svineri.
Gravatar #8 - Soze
20. dec. 2007 08:45
#5 MadiZone: Jeg synes du modsiger dig selv lidt -> du vil gerne ha' at det er h.264, men du synes det er snyd at der bliver skiftet fra Mpeg2 til h.264?

Det er korrekt at praktisk talt alle DVB-T modtagerer der er solgt i dag ikke vil kunne modtage Mux1 efter 2012 uden at de får en boks eller et specielt CA modul. Men man vil jo netop gerne skifte til h.264 for at kunne udnytte båndbredden bedre.

Det ville da ha' været dejligt hvis alle bokse der er solgt idag var klar til h.264, men det er vel boksleverandørernes skyld - og ikke kulturministeriets?
Gravatar #9 - Ronson ⅍
20. dec. 2007 11:19
Det er ikke til at skaffe mpeg4 bokse generelt, så det er også svært at sælge dem i butikkerne

Men var det ikke meningen at man skulle kunne smide et modul i tv med dvb-t og så varetog den (mpeg4) dekodningen?
Sådan har jeg da forstået det.

Kræver selvfølgelig et CA slot eller hvad det nu er.
Gravatar #10 - nielsbuus
20. dec. 2007 11:43
#8 - Ja, jeg vil gerne ha h264, det er jeg helt med på. Jeg synes det useriøse er at man i foråret 2006 begynder at slå på tromme og fortælle hr. og fru. danmark om de nye spændende digitale sendenet med fantastisk digital kvalitet (læs: mange artifacts) og bilder hele Danmark ind at de skal ud og investere i nye fjernsyn og modtagere, selvom det alligevel bare er en midlertidig løsning med en levetid på maksimalt seks år.

Jeg synes det er svineri af værste skuffe og udtryk for tankeløs og uduelig planlægning. Den analoge udsending af tv slutter i 2009, så ALLE der ikke har kabel-tv er på det tidspunkt TVUNGET til at købe en ny tuner eller et nyt fjernsyn som de så i øvrigt kun kan bruges indtil 2012 hvor de så IGEN skal have ny tuner.

Jeg kan slet ikke se hvorfor det er nødvendigt med dette mellemtrin! Jeg er med på at man nok har haft MPEG-2 i tankerne da man begyndte helt tilbage i 1990'erne at spekulere i det digitale sendenet, men når nu H264 har været tilgængeligt længe før den digitale transmission begyndte i foråret 2006, hvorfor har man så ikke brugt H264?

I Norge har man satset på at køre med H264 fra starten af og deres sendenet gik i luften i september 2007 - det vil sige kun halvandet år efter det danske - men nordmændene slipper for at skulle betale TO gange for skiftet til det digitale sendenet. Det er sølle 18 måneder vi snakker om.

Se evt: http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/norway/...

"Nååå ja" vil nogen så sige og spørger "Er det ikke prisen for at være i front med ny teknologi?" - Tjae, spørgsmålet er så om vi reelt er i front.

Sverige har udsendt deres public service kanaler på deres digitale sendenet med DVB-T/MPEG-2 siden 1999! Det vil sige SYV år før Danmark. Med andre ord, vores sendenet er syv år forsinket i forhold til svenskerne og når det så endelig kommer, så er det teknologisk forældet fra dag 1.

Vores broderlandes regeringer har formået at styre overgangen fra analog til digital med fornuft og ambitioner. Sverige startede tidligt og dengang var der kun MPEG-2, så det kan de ikke klandres for. Norge har valgt at se tiden an for tilgengæld at gå i luften med et bedre codec - det er også fornuftigt.

I Danmark man set tiden an og så gået i luften med et forældet codec.

Jeg aner ikke om det er sosserne eller venstreløverne eller nogle embedsmænd der skal have en lammer, men det er godt nok en ommer!
Gravatar #11 - nielsbuus
20. dec. 2007 11:52
For lige at svare klart og tydeligt...

#5 MadiZone: Jeg synes du modsiger dig selv lidt -> du vil gerne ha' at det er h.264, men du synes det er snyd at der bliver skiftet fra Mpeg2 til h.264?
Jeg synes ikke man skulle have introduceret MPEG-2 til at starte med når man først åbnede i 2006. Så kunne man lige så godt have gået i luften med H264.

Det ville da ha' været dejligt hvis alle bokse der er solgt idag var klar til h.264, men det er vel boksleverandørernes skyld - og ikke kulturministeriets?
Det er Kulturministeriets skyld at de bokse som markedsføres og sælges i dag og som hele familien Danmark er i gang med at indkøbe og installere fra Skagen til Gedser, er fuldkommen værdiløse i 2012.

Det er Kulturministeriets skyld at danskerne i forbindelse med dette skift bliver prakket en forældet teknologi på, når man lige så godt kunne have startet ud med H264. Boksleverandørerne leverer bare det som markedet efterspørger - og hvis Kulturministeriet havde gjort sit arbejde ordentligt, så ville du finde H264 dekodere i stedet for MPEG-2 dekodere ude i de danske radio/tv butikker.

I folks bevidsthed er et fjernsynssignal noget som bare er der - det har været der siden 50'erne. Så der er formentligt en del modvilje allerede der når man kommer og forlænger at de skal skifte deres modtagere ud, fordi man bare så frygteligt gerne vil til at udsende digitalt. At man så oven i købet tvinger dem til at skifte ENDNU en gang få år senere - det er groteskt.
Gravatar #12 - bnm
20. dec. 2007 12:11
jeg købte min mpeg-2 dekoder fuldt bevidst om dens begrænsede levetid og jeg er edderspændt på at der kommer et enormt antennebaseret sortiment. Det bliver en helt ny tv situation.
Gravatar #13 - Soze
20. dec. 2007 15:53
#11:
boksleverandørerne var ikke klar til at levere h.264 bokse da mux1 blev planlagt og skulle driftes.

For langt de flestes vedkommende opleves der en forbedring af signalet, selvom vi taler om et forholdsvis hårdt komprimeret Mpeg2 signal. Men det er korrekt at et perfekt analogt signal står bedre end hvad der bliver sendt ud i Mux1 idag.

De tunere der bliver solgt til det nye netværk, vil både kunne modtage Mpeg2 og h.264 signaler. Lige nu arbejdes der hård i "Nordig" for at få specs klar, så boksleverandørerne kan lave bokse der virker i lang tid fremover.
Så dem der køber bokse i 2009 vil ikke købe Mpeg2 bokse (forhådentlig (: ) men derimod de nye h.264 bokse.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login