mboost-dp1

newz.dk

Internetudbyder bombarderet med 82.000 + krav om at afsløre påståede internetpirater

- Via TorrentFreak - , redigeret af modgaard

For nogle år siden kunne man læse, hvordan folk i England og USA havde problemer med såkaldte ‘Copyright Trolls’ – et advokatfirma, der sendte trusselsbreve ud til folk.

I brevet ville stå, at ulovlig fildeling har fundet sted på den pågældende IP-adresse, og at det i værste fald ville kunne føre til en retssag. Dog var advokatfirmaet villig til at indgå et forlig, hvis modtageren af brevet ville betale et vis beløb i skadeserstatning.

Denne praksis har i de seneste år fundet vej til Skandinavian, og diverse ISP-firmaer bliver nu bombarderet med krav om udlevering af deres abonnenters adresser – abonnenter, som advokatfirmaet mistænker for at have brudt et copyright.

Et af de firmaer, der har modtaget sådanne krav, er Telia, som sidste år modtog krav om udlevering af lidt over 82.000 IP-adresser.

I henhold til EU’s IPR-håndhævelsesdirektiv (IPRED) skal internetudbydere overdrage personlige oplysninger om mistænkte pirater til ophavsretshavere, hvis de lokale myndigheder finder det passende.

Telia har selv udtalt, at selv om de er forpligtiget til at overholde retsafgørelsen, vil de også gerne respektere deres kunders privatliv, så derfor har de valgt og være gennemsigtige med modtagelsen af kravene.

Telia bemærker desuden, at mængden af krav er eksploderet. De forrige år ville de pr. regnskabsår måske højst modtage 10 sådanne oplysningsforespørgsler, men dette er eskaleret voldsomt sidste år.

I Sverige er det sidste år blevet pålagt at overdrage abonnenternes identitet bag mere end 45.000 IP-adresser. Samme periode i Finland bød på næsten 37.000 retsordrer på IP-adresser.

Fire retsordrer i Danmark kræver for tiden overgivelse af data om “hundredvis af kunder”.

Telia siger, at det danske advokatfirma Njord Law står bag mange af kravene. Virksomheden er forbundet med internationale ophavsretroller, der opererer ud fra USA, Storbritannien og andre steder.

“Det dansk advokatfirma (NJORD Advokatfirma), der repræsenterer den Londonbaserede ophavsretsindehaver Copyright Management Services Ltd, blev for nylig (2017-01-31) tildelt en retsorden, der tvinger Telia Sweden til at videregive til advokatfirmaet abonnentidentiteterne bag 25.000 IP-adresser,” noterer firmaet.

Copyright Management Services Ltd. blev indarbejdet i Storbritannien i oktober 2014. Dets eneste direktør er Patrick Achache, der også driver det tysk-baserede BitTorrent tracking firma MaverickEye.

Begge er en del af den berygtede internationale trolling operation Guardaley.

Copyright Management Services, der er baseret på samme London-adresse, som den medfølgende britiske copyright-trolling partner Hatton og Berkeley, indgav konti i juni 2016 og hævder at være et sovende selskab. Bortset fra det har den aldrig indgivet nogen finansiel information.

Copyright Management Services vil være lovligt forpligtet til at offentliggøre mere detaljerede konti næste gang, da virksomheden nu klart handler, men dens rolle i denne operation er langt fra klar.

Telia håber på sin side, at retten har foretaget den nødvendige kontrol, når den overlader oplysninger til partnerfirmaet Njord Law.

“Telia forudsætter, at domstolene udfører tilstrækkelige vurderinger af de beviser, der er givet af ovennævnte advokatfirma, og også, at domstolene foretager en tilstrækkelig vurdering af proportionaliteten mellem ophavsret og privatlivets fred,” lyder det fra Telia.

Det er dog ikke alle, der har lige meget til overs for Telias måde at gøre tingene på.

Jon Karlung, der er chef for ISP Bahnhof, har påpeget, at hvis Telia ikke lagrede kunde-IP-adresser i første omgang, ville det ikke have noget at uddele til copyright trolls.

“Bahnhof lagrer ikke disse data – og vi kan ikke give noget, som vi ikke har. Den samme logik skal gælde for Telia. Vi gemmer dem i 24 timer lige længe nok til at og fjerne mulige tekniske fejl men ikke længe nok til og være til nogen nytte for diverse Copyright Trolls,” sagde han.





Gå til bund
Gravatar #1 - CBM
15. maj 2017 09:24
"Telia håber på sin side, at retten har foretaget den nødvendige kontrol, når den overlader oplysninger til partnerfirmaet Njord Law.

"Telia forudsætter, at domstolene udfører tilstrækkelige vurderinger af de beviser, der er givet af ovennævnte advokatfirma, og også, at domstolene foretager en tilstrækkelig vurdering af proportionaliteten mellem ophavsret og privatlivets fred," lyder det fra Telia."

Telia vasker hænder og skubber ansvaret over på en instans som
ingen chance har for at løfte det ansvar!

Domstolene har ingen muligheder for at vurdere beviser i disse sager og
ej heller for at vurdere om hensynet til privatlivets fred overholdes,
så de vil sikkert vælge at udlevere data uanset, just in case!

Jeg kunne lige så godt bede min (utekniske) svigermor om at tage stilling til om naboen har hacket mit wifi!

Gravatar #2 - Athinira
15. maj 2017 10:56
CBM (1) skrev:
Telia vasker hænder og skubber ansvaret over på en instans som
ingen chance har for at løfte det ansvar!

I så fald er det lovgivningen der er fejlen, og ikke Telia.

At retsinstanserne ikke er klædt på til opgaven er et politisk problem. Uanset hvad så skal Telia jo udlevere oplysningerne hvis de bliver pålagt af det af en retten- også selvom retsinstansen ingen kompetencer har på området.

Og Telia er, så vidt jeg ved, PÅLAGT at gemme informationerne om IP-adresser på deres kunder i Danmark, også selvom logningsdirektivet er blevet lukket. Så medmindre det er mig som er helt galt på den, så er Karlungs kritik forfejlet.
Gravatar #3 - CBM
15. maj 2017 13:41
#2:

Det er korrekt at det er et politisk problem

(som ikke vil blive løst og blot ignoreret da samtlige politikere tilsammen lader til at vide endnu mindre om IT end domstolene).

Jeg ved ikke om de har muligheder for at omgå regler omkring at gemme IP adresser.

Der kan være noget om at Bahnhof, værende et Svensk selskab,
ikke er underlagt Danske regler.

3 er også Svensk AFAIK. Men siden de opererer i Danmark også, er
de så underlagt både Danske og Svenske regler eller kun Svenske?

Jeg tænker at Telia kunne forsøge, og det har de måske også gjort.

Telia burde dog nok rette en officiel kritik imod de danske regler,
således at de signalerer at de ikke blot bukker sig forover uden
at udtrykke utilfredshed.

Det er simpelthen utroligt at vi i året 2017, fortsat kan have en situation hvor samtlige politikere er så katastrofalt uvidende om teknologi helt generelt ( nogle endda i ekstrem pinlig grad, Bramsen fx -> https://duckduckgo.com/?q=IT+ordf%C3%B8rer+tennis+... ).
men alligevel rask væk lovgiver på området og sikkert også "rådgives" af "uvildige parter"
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login