mboost-dp1

Hi3G - 3 Danmark

Internet-slang er blevet normalt blandt unge danskere

- Via Berlingske Tidende - , redigeret af Emil , indsendt af Trogdor

På internettet har man i chatrum længe kunnet finde forkortelser for alle mulige begreber og sindstilstande. De fleste her på siden vil nikke genkendende til LOL, ROFL, IMHO samt mange flere.

Det er forkortelser, som langsomt er begyndt at flyde ud i det danske sprog, primært blandt unge teenagere. Flere sprogforskere har bemærket tendensen, og hos Dansk Sprognævn har sprogforsker Marianne Rathje også lagt mærke til det.

Marianne Rathje til Berlingske skrev:
De bruger det hele tiden i sms og chat. Det er naturligt at føre det over i talesproget. Hver gang vi forkorter noget, er der mulighed for, at vi ekskluderer nogle udenforstående. Det er derfor sjovt for de unge og oplagt til at ekskludere de voksne med.

Sproget er under konstant udvikling, og sprogkonsulent Line Pedersen bemærker, at ligesom Kim Larsen-generationens udtryk som “knæhøj karse” nu er historie, så er nyere udtryk som “nederen” og “grineren” ved at blive erstattet af de nye chat-ord.

Hvor nogle sprogforskere hilser de nye “ord” velkommen, så er andre mere kritisk og mener, de ødelægger sproget.





Gå til bund
Gravatar #1 - ruvald
27. maj 2009 10:33
1st, LOL :D
Gravatar #2 - Lars.dk
27. maj 2009 10:34
ROFL :(

dammit kun nr 2
Gravatar #3 - Sommer
27. maj 2009 10:34
Ehm, jeg synes folk sagde "lol" for fire år siden, og at folk hurtigt blev dømt på det! Nu siger de da netop grineren eller vildern eller andet *ern...

Er det kun her?

Anyway, så er det den vilde mandarin at sige sådanne ting.

Med undtagelsen af ordet der ALTID kan bruges på en god sommerdag: MILF...
Gravatar #4 - Lars Hesselberg
27. maj 2009 10:37
Bare først nu det er gået op for Dansk Sprognævn :)
Gravatar #5 - Spiderboy
27. maj 2009 10:37
Der var mange, der sagde lol i min gymnasieklasse, og jeg dimitterede i 2002. Men jeg tror at udtalen af imo, wtf, og så videre er kommet nogle år senere.
Gravatar #6 - David Munch
27. maj 2009 10:38
#3 Det er kun hos dig.. ;) Folk siger det engang imellem i min vennekreds, men de ved godt det er pinligt, og derfor undgår de det så vidt muligt...

I mean, cme on wtf, l4m0.
Gravatar #7 - Frandsen
27. maj 2009 10:40
LOL WUT
Gravatar #8 - Zombie Steve Jobs
27. maj 2009 10:40
Jamen, lol, rofl og en humble opinion er jo allerede død på internettet!
Fedt, som de siver ud til den generelle befolkning og kommer i avisen, er der allerede en helt ny meme-kultur. Det er sgu lulz.
Gravatar #9 - RMJdk
27. maj 2009 10:42
IMHO ROFLMAO :)
Gravatar #10 - Chewy
27. maj 2009 10:50
Fuck hvor jeg glæder mig til at komme gående på gaden, mens der kommer en 16-årig popdreng gående forbi og siger: "Årrhhh hvad LOL!".
Og jeg så får muligheden for at stoppe op, vende mig om, pege på ham, mens jeg fuldstændig flad af grin skriger: "FUCK EN KÆMPE NØRD!!!!!" ;-)
Gravatar #11 - vision-dk
27. maj 2009 10:53
Jeg er ikke så bange for at det ødelægger sproget, den har vi hørt mange gange før, fakta er bare at sproget er levende og ændrer sig over tid.
Når det så er sagt, så synes jeg nu også at det lyder åndsvagt når folk går rundt og siger lol, rofl, imo osv. meningen med mange af dem var jo i første omgang at kunne give udtryk for en stemning/holding med få tegn. Udtrykkende er jo ikke praktiske i talesprog, og virker derfor nærmere pinlige.
Gravatar #12 - Windcape
27. maj 2009 10:57
lulz!

can I has cheez burger ?
Gravatar #13 - Chillyskye
27. maj 2009 10:57
Kan nu heller ikke se hvorfor det skulle være så slemt at det danske sproger kommer til at indeholde disse forkortelser.
Vi har løbende opsamlet en del engelske ord som man dengang også sagde ville ødelægge det danske sprog, og det synes jeg ingenlunde det har. Så det her kommer nok heller ikke til at betyde det store.

Hvad jeg til gengæld synes er skidt er at Dansk Sprognævn har tilladt at man kan skrive "viruser" istedet for "vira", gjort en "bjørnetjeneste" til noget positivt og min personlige favorit "forums"/"forumer" istedet for "fora".

Se det er direkte forkert.
Gravatar #14 - Sommer
27. maj 2009 11:04
Ræmolade, majonæse, jugurt osv er da også blevet godkendt, er det ikke?

Eller er det bare groteske myter?
Gravatar #15 - -N-
27. maj 2009 11:05
Jeg har også selv støt på folk der siger lol som udtryk for noget der er sjovt og jeg synes ikke det er et bedre ord end knæhøj karse eller tyk ymer.

#13 Nu er det jo dansk sprognævn der definere hvad der er rigtigt og forkert i det danske sprog. Det er jo ikke være end linier og linjer, eller højttaler eller højtaler som også er blevet korrekt dansk.

Men ligesom dig ville jeg nu også synes det var i øjnfaldende hvis nogle skrev viruser og ikke vira eller forumer istedet for fora. Men det vare nok ikke længe får man også korrekt kan skrive kontoer og ikke konti.
Gravatar #16 - Izaaq
27. maj 2009 11:09
#13 Du har ret. DSN har godtaget bjørnetjeneste som en positiv ting. Det er skræmmende, som DSN bare siger "ok så stav dog bare som I vil".

Dansk er ved at uddø!

Engelsk orddeling er ved at overtage dansk orddeling overalt. Selv i avisoverskrifter og på produkter (tomat ketchup) og alle steder deler man ord på den engelske måde.

Standarden er blevet så lav, at man tænker "Nå ja i det mindste stavede de ordene rigtigt hvert for sig og skrev ikke "lulz tom4t ketchap FTW!!!1one"

Man burde gøre som man gør i Frankrig: Udstede bøder til folk, der misbruger sproget i offentlige sammenhænge.
Gravatar #17 - Zagadka
27. maj 2009 11:15
#13
I disse tilfælde er Dansk Sprognævn gået direkte i fodsporene på engelsk. Flertalsformer på navneord der skifter endelse på den måde forekommer ikke på engelsk, og med engelsk som verdenssprog lægger de sig tæt op ad det. Desuden er det noget rod for der findes ingen regler for hvornår det sker. Dermed ikke sagt at de er særligt kønne og personligt foretrækker jeg stadig fora, vira og hvad du ellers kan finde frem for forummer, virusser og lignende.
Gravatar #18 - Windcape
27. maj 2009 11:24
Izaaq (16) skrev:
Man burde gøre som man gør i Frankrig: Udstede bøder til folk, der misbruger sproget i offentlige sammenhænge.
Man burde så også uddele bøder til Frankrig fordi deres borgerer ikke kan andre sprog end Fransk...
Gravatar #19 - Wumi
27. maj 2009 11:24
lol wtf h8 fkin n00bs way 2 l8 wit tis sh*t

Grinern & Nedern er sku da ældgammelt nu. /fail

Og det er da heller ikke noget der hører hjemme i Dansk Sprognævn, det er jo internet'sk!
Gravatar #20 - dr. jones
27. maj 2009 11:27
Jeg synes i mange tilfælde, at DSN håndterer det rigtigt.
Hvordan definerer man, om et ord er en del af et sprog?
Det er en gråzone. Der skal skelnes mellem nye ord og brug af udenlandske synonymer.
Det mest skrækkelige eksempel er Sidney Lee, der snakker halvt engelsk. Jeg synes kun man bør bruge de engelske ord, hvis der ikke findes et dansk ord i forvejen. Omvendt skal engelske ord ikke nødvendigvis fordanskes for død og pine at have et dansk ord.


Et ord/sætning/vending skal være brugt over længere tid af større dele af befolkningen, før det officielt optages i det danske sprog.
Gravatar #21 - cyandk
27. maj 2009 11:27
Fanger mig selv i at sige lol mange gange en fredag aften...

Pigerne ser lidt underlig ud når det ryger ud :(
Gravatar #22 - Magten
27. maj 2009 11:30
Måske bare mig, men jeg bruger kun lol osv ved online snak.. At bruge det i hverdagen.. Ahh, det er lige at strække den synes jeg.

Mange af mine gamle venner gik helt amok og sagde lol og rofl ved enhver lejlighed, selv når det ikke var passende.. Det gav mig et had til ordet og jeg har lovet mig selv aldrig at bruge det i daglig tale.. :)
Nu jeg tænker over det, så er de allesammen gamle venner nu.. Hmm..
Gravatar #23 - Integra
27. maj 2009 11:32
Måske er det fordi jeg og min omgangskreds er blevet det ældre, men kan da huske for en del år tilbage, da jeg gik på HTX, at især LOL var meget udbredt blandt drenge. Hvorimod jeg idag sjældent støder på det i tale.

Jeg har aldrig brudt mig om disse udtryk og slet ikke i talesprog. Har mødt personer, der stort ikke har, kunne sige eller skrive en sætning, uden at ordet LOL måtte indgå, som det første eller sidste ord, og har sågar mødt mange der i stedet for at grine blot ssagde LOL. Sørgeligt

Derudover synes jeg ikke forkortelser hører sig hjemme i talesprog, da det ikke er nemmere at sige WTF end What The Fuck. Jeg bruger selv forkortelser til tider, når jeg spiller, såsom IMO, men prøver så vidt muligt at undgå, da jeg selv bliver vildt irriteret, hvis jeg modtager en besked, hvor over halvdelen af ordene er forkortelser. Måske skrivetiden halveres, når der bruges forkortelser, men overdriver man i en sætning, firdobles tiden det tager at læse sætningen, eller sådan oplever jeg det i hvert fald.

For lige at kommentere nyheden, så er de da vidst lidt sent ude. Siden SMS'en blev dagligdag, har unge jo voldtaget det danske sprog skiftligt og man har da også hørt historier om, at der har været problemer til skriftlige eksamener, hvor dette sprog er taget med ind. Slang har altid været der og idag har de mange skriftlige kommunikationsformer, så bare smittet af på det. Mon ikke det danske sprog overlever, ligesom det tidligere har gjort.
Gravatar #24 - Trogdor
27. maj 2009 11:35
Hørte det selv fornyligt, da jeg var på shopping i en butik, en der sagde lol i hver anden sætning.
Jeg syntes bare det var lidt taber-agtigt. Og ens forældre skal da godt nok være gamle(>pension) før de ikke fatter en dyt af forkortelserne.
Gravatar #25 - Magten
27. maj 2009 11:40
Trogdor (24) skrev:
Jeg syntes bare det var lidt taber-agtigt.
Jeg tænker som regel "Hvor stillede jeg mit CS-basher bat?" :)
Gravatar #26 - Lares
27. maj 2009 11:42
#4 - naah .. der er skrevet mange artikler og afhandlinger omkring det. Jeg har selv skrevet om det, da jeg læste sprogvidenskab.
Gravatar #27 - henne
27. maj 2009 11:43
Hvis man siger LOL "out loud", bør det så ikke hedde LOLOL?

Og i øvrigt et ret outdated udtryk blandt nørder, da det er blevet lidt for slidt siden 1995.
Gravatar #28 - tadeusz
27. maj 2009 11:43
Så tænk lige over Lolland ? ... sjovt ik ?
Gravatar #29 - Abech
27. maj 2009 11:44
Jeg hader selv når jeg hører folk sige ordet "nederen" og "grineren", synes det lyder så uintelligent.

Dog tager jeg mig selv i at bruge ordet nogle gange. Noge gange kan man bare bedre beskrive noget sjovt eller en dårlig situation (skrev først nederen) med ordene grineren/nederen.

Man kan jo ikke rende rundt og sige "Det var fandme sjovt dét der!"
Der ligger "Fuck hvor grineren" bedre i munden.

#27
Nej.

LOL står for Laughing Out Loud
Gravatar #30 - Stagen
27. maj 2009 11:54
Plejer at give mine venner som bruger "lol" i deres sætninger et ordenligt dummeslag. Det virker utroligt nok..
Gravatar #31 - Nielson
27. maj 2009 11:58
Jeg hader normalt når folk bruger lol, rofl osv i almindelig tale, men som "tekstsprog" (hedder det det?) på nettet, synes jeg at det er helt fint :)
Gravatar #32 - crede
27. maj 2009 11:59
Som altid har de glemt DIN MOR!!!
Gravatar #33 - dr. jones
27. maj 2009 12:00
#28 og de snakker tilmed lolsk
Gravatar #34 - Chillyskye
27. maj 2009 12:01
Jeg bruger nok stadig "lol" lige så ofte som "hehe" eller "haha" som udtryk for at grine i online tekst-sammenhænge.
Og det er ikke specielt meget anderledes for dem jeg omgås. Jeg betragter ikke mig selv eller dem jeg omgås som voldsomt langt efter udviklingen, så synes ikke vi kan erklærer det "ord" dødt endnu.

Jeg har selv fra starten af været modstander af denne overdrevne brug af forkortelser, ikke fordi jeg ikke forstår dem eller synes andre må bruge dem, men kan bare ikke se nødvendigheden.
Hvis du ikke kan skrive et ord hurtigt nok uden at forkorte det, så lad være med at skrive SMS'er eller lær at skrive lidt hurtigere på dit keyboard.

Senest er det "idd" jeg har en stor skepsis overfor, det er en halvering af ordets længde, men godt nok ikke nødvendigt. Det er en af de hurtige ord at skrive, fordi der er 2 gange der bliver brugt det samme bogstav 2 gange. Både "d" og "e" indgår 2 gange, hvilket gør det til et ord der stort set ingen tid tager at skrive.

Men som med "imo", "lol" osv er det nok "ord" der kommer til at indgå i selv mit ordforråd, fordi jeg før eller siden giver efter, som så mange gange tidligere.
Gravatar #35 - BeLLe
27. maj 2009 12:09
#34

kan du lige indvie os udvidende i hvad 'idd' er en forkortelse for? jeg kan simpelthen ikke gennemskue det
Gravatar #36 - Magten
27. maj 2009 12:14
#35
Indeed vil jeg tro :)
Gravatar #37 - terracide
27. maj 2009 12:14
"ødelægger det danske sprog"?

Hvilket "dansk"?
Vores sprog består af en masse importeret latin, fransk, engelsk, tysk ect...
Gravatar #38 - terracide
27. maj 2009 12:15
#5:
Prøv at google IDD...fuck folk er dovne...
Gravatar #39 - ipwn
27. maj 2009 12:22
Oh my God, Lol. (Talesprog)

Sproget er en repræsentation af brugerne af sproget, og som naturen af det nu er, så er det evigt foranderligt. Gamle slang udtryk dør, og nye kommer til. Akkurat som os skrøbelige mennesker.

Om det er godt eller dårligt ved jeg nu ikke. Er bare overbevist om at der intet er at gøre ved det.

Sprog er et redskab til kommunikation, men på samme tid også udtryk for følelser, og derved æstetik mv. Kan godt forestille mig at det bliver svært at skrive prosa og skønlitteratur med Internet slang, men så længe det forbliver slang er det vel ligegyldigt. Alt saglig og faglig brug af sprog er vel stadigvæk styret af traditioner og regler.

Mener ikke at flertallet er særligt intelligent, og derved heller ikke sproget. Man behøver skam ikke bruge Internet slang for at være en samfunds taber. Det har de klaret fint at blive siden altid.

Selv bruger jeg en del. Jeg er ligeglad. Jeg kan nemt snakke saglig, fagligt eller pænt. Dem der ikke er i stand til at kunne formulere sig intelligent, gider jeg alligevel ikke føre samtaler med.
Gravatar #40 - Deleet
27. maj 2009 12:26
Engelsk orddeling er bedre end dansk. Især når mediet er SMS, da telefonerne ikke er gode til sammensatte navneord.

Engelsk komma/punktum ved tal er også bedre. Hvorfor bruger man det omvendt i Danmark?

Derefter er der vores anti-intuitive taludtalelse. Vi udtaler ikke tallene i den rækkefølge de står som man gør på engelsk.

Etc. (Læser du mr. troll? Det er 'etc.' ikke 'ect.'. Etc. er kort for 'Et Cetera' som betyder 'og resten' på latin.

I'll be happy when the Danish we know today is Gone, Baby, Gone.

(Though having to arbitrary capitalize words like 'Danish' is annoying.)
Gravatar #41 - Spiderboy
27. maj 2009 12:26
Sommer (14) skrev:
Ræmolade, majonæse, jugurt osv er da også blevet godkendt, er det ikke?

Eller er det bare groteske myter?

Det kan du nemt tjekke: http://retskrivningsordbogen.dk/
Gravatar #42 - Spiderboy
27. maj 2009 12:28
Deleet (40) skrev:
Engelsk komma/punktum ved tal er også bedre.

Hvorfor?
Gravatar #43 - el_barto
27. maj 2009 12:40
<ano repatmode="on">
For the lulz!
</ano>
Gravatar #44 - bobske
27. maj 2009 12:44
Hmm står LOLOL så for "Laughing out loud out loud" eller "Laughing out Laughing out loud"?

Gravatar #45 - izym
27. maj 2009 12:48
Jeg prøver så vidt muligt, at undgå de udtryk, selvom der slipper et lille lol ud en gang imellem. Det er sgu lidt pinligt når det sker. :P

WTF er fast inventar i mit ordforråd, dog i fuld længde. Det er jo åndsvagt at sige sådan nogle ting med bogstaver, medmindre det rent faktisk kan udtales som et rigtigt ord.
Gravatar #46 - TezlaByte
27. maj 2009 12:53
#27
Hehe, det må det jo gøre jo! :)

#44
Interessant spørgsmål ;)
Men det må vel være LOL'Out Loud :D
Gravatar #47 - Unbound
27. maj 2009 12:54
Ok tydeligvis noget folk ikke har forstået her, Dansk Sprog Nævn er ikke en religion. Det vil sige det er ikke deres arbejde at fortælle alle folk hvad korrekt sprogbrug er, og tvinge folk til at efterleve disse regler.

Deres arbejde er at holde styr på hvad det danske sprog er, og hvis 50% af befolkningen skriver ræmulade... så er det sådan det danske sprog er. Uanset om det hed noget ande sidste år.

Så det er muligt i syntes det er pinligt at folk siger lol... men er der nok der gør det, så er det nu engang det danske sprog der er sådan.

så alle i n00bs, stfu!
Gravatar #48 - Zombie Steve Jobs
27. maj 2009 12:55
#40 Hvorfor er engelsk orddeling bedre end den danske? Den eneste grund til at dansk orddeling i din mening er dårlig, er vel fordi ingen fatter at bruge den ordentligt, på trods af, at det er pisse simpelt.

Den er jo bare diametralt modsat den danske, så kan ikke se problemet.

Jeg ser ingen grund til at indrette verden efter smsmediet, og jeg ser heller ingen grund til at holde et højt niveau af retstavning i en sms.
Gravatar #49 - TezlaByte
27. maj 2009 12:56
#47
åmg, d bhøvr d ik like kill' us wit teh stfu's :-/
Gravatar #50 - BeLLe
27. maj 2009 12:59
#38

jeg prøvede så a google IDD
Først hit giver mig [url=http%3A%2F%2Fwww.kropla.com%2Fdialcode.htm&ei=SzcdSuHyOJT6kAWSpuCPDQ&rct=j&q=IDD&usg=AFQjCNFunlB8gPv9FZLYsZ1BAUMSIYRssA]International Dialing Codes[/url]

andet hit giver mig IDD - What does IDD stand for?

jeg gætter på at nummer 2 kan hjælpe mig lidt videre men efter at have kigget på den er jeg ikke blevet meget klogere på hvad #34 mener med IDD. Der er en hel del muligheder at vælge imellem.

Google kan ofte hjælpe men når folk bruger mere eller mindre obskure forkortelser er det nemmest bare at spørge hvad lige præcis den person mener da det ikke altid betyder det samme.
Så nej jeg er ikke doven - bare uvidende om lige præcis #34's brug af netop forkortelsen IDD
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login