mboost-dp1

SXC - clix

Intel opnår gennembrud inden for fotonik

- Via eWeek - , redigeret af Emil

I dag sker kommunikationen af data internt i computere via elektriske signaler, men det vil inden for en årrække sandsynligvis ophøre til fordel for lys.

Ved at anvende lys kan man undgå en række af de problemer, som bliver større og større for elektriske signaler, som f.eks. støj, ligesom energiforbrug og dermed varmeudvikling sænkes. Ud over disse fordele så vil hastigheden også kunne hæves markant.

Intel har netop fremvist en ny lys-detektor af typen APD (Avalanche Photo-Detektor), som de selv mener, er et gennembrud inden for detektorer. Den kan arbejde på hastigheder på op til 340 GHz, men er fleksibel og kan også arbejde ved lavere hastigheder.

Vælger man en lavere hastighed, så er signalstyrken bedre. Det vil sige, at på korte afstande kan detektoren levere store mængder data, og på lange afstande er hastigheden mindre.

Samtidig med at detektoren er bedre end hidtidige udgaver, så er den lavet i silicium, et materiale der er væsentligt billigere end Indium-fosforit, som lys-detektorer normalt laves af.





Gå til bund
Gravatar #1 - Anders Fedеr
8. dec. 2008 16:27
Det lyder sejt, men det kunne være interessant at se tal på hvor meget det betyder i praksis ifht. elektriske signaler.
Gravatar #2 - vandfarve
8. dec. 2008 16:46
Anders Feder (1) skrev:
Det lyder sejt, men det kunne være interessant at se tal på hvor meget det betyder i praksis ifht. elektriske signaler.


Nyheden skrev:
Den kan arbejde på hastigheder på op til 340 GHz, men er fleksibel og kan også arbejde ved lavere hastigheder.


Hvis jeg ellers forstår dit spørgsmål korrekt, så burde det være svar nok.
Gravatar #3 - Anders Fedеr
8. dec. 2008 16:54
vandfarve (2) skrev:
"Den kan arbejde på hastigheder på op til 340 GHz, men er fleksibel og kan også arbejde ved lavere hastigheder."

Hvis jeg ellers forstår dit spørgsmål korrekt, så burde det være svar nok.

Signaleringen er vel ikke den eneste flaskehals i et stykke elektronik? Det jeg mener er hvilke hastigheder vi i praksis komme til at se på CPU'er, netværkskabler og hvor man ellers kunne forestille sig denne teknologi kunne anvendes.

Hvis man f.eks. ikke har transistorer der kan operere ved 340 GHz (hvilket jeg går stærkt ud fra at man ikke har), så vil man jo ikke kunne få en CPU på 340 GHz alene ved at øge signaleringen til 340 GHz. Det vil være et spørgsmål om mindste fællesnævner.

Men hvad vil den mindste fællesnævner være når man har signalering der kan opererer på op til 340 GHz, kunne jeg også spørge.
Gravatar #4 - vandfarve
8. dec. 2008 17:03
Anders Feder (3) skrev:
Men hvad vil den mindste fællesnævner være når man har signalering der kan opererer på op til 340 GHz, kunne jeg også spørge.


God pointe, men jeg regner vel også med, at alle transistorer fjernes fuldstændigt fra moderne CPU'er, således at den kun er baseret på fotonik. Altså, at man helt fjerner flaskehalsene, men CPU'en skal vel også et eller andet sted kunne kommunikere med resten af HW, så du har fat i den lange ende der.
Gravatar #5 - Anders Fedеr
8. dec. 2008 17:13
vandfarve (4) skrev:
God pointe, men jeg regner vel også med, at alle transistorer fjernes fuldstændigt fra moderne CPU'er, således at den kun er baseret på fotonik.

Man kan vel næppe fjerne transitorerne da det er dem der laver arbejdet, men man kan måske erstatte dem med nogle fotoniske transistorer - men hvilke hastigheder opererer de så i givet fald ved? Næppe 340 GHz?
Gravatar #6 - EmailFX
8. dec. 2008 17:51
<object humor="false">
Kan det mon så trække Crysis uden lag?!!1!one
</object>

Det lyder sgu vildt. Der skal noget fart på RAMene der skal fodre den :-)

/EmailFX
Gravatar #7 - Izaaq
8. dec. 2008 17:57
#3 En af de store udfordringer ved dagens digitale arkitekturer, er kommunikationen mellem enkelte blokke på en integreret kreds, som f.eks. en CPU.

Først havde man et globalt clocknet, hvor alting kørte synkront med hinanden. Senere blev man nødt til at betragte clocknettet som en 'bølge', hvor clocken spreder sig ud fra synkrone punkter og breder sig ud over chipoverfladen. Det gjorde beregningen af interne timings væsentligt mere komplicerede.

Nu er man nået derud, hvor en fælles global clock simpelthen ikke er mulig længere. Man neddeler logikken i clockdomæner, hvor der lokalt lever en clock. Der foretages så en masse tricks, for at muliggøre, at clockdomænerne kan snakke sammen.

MEN, det er jo ikke så sjovt, at hive en 64 bit bred databus tværs over chippen og dele den mellem forskellige clockdomæner. Det koster både areal (bussen selv samt alle drivbufferne (omkring 50% af logikken på Intel chips er idag drivbuffede)) og masser af power pga drivbufferne. Clocktræet i sig selv æder over halvdelen af den power, som chippen suger. Desuden er det svært at finde plads til 64 wires ved siden af hinanden, som så også skal være synkrone (nogenlunde lige langt delay, hvilket oversættes til samme kapacitet og modstand mv.).

Langt sjovere er det at trække en enkelt wire, og køre den ekstremt hurtigt. Du har ret i, at der ikke findes 340 GHz transistorer, men kunne man kaskade-koble aflæserne, så man måske har 64bit som en bølge, der altså på en 340/64 = 5,3GHz clock kunne opsnappe data, så kan man altså gennem en enkelt fiber have en "64bit bred, 5,3 GHz" databus, der kan levere 340 GBit/s tværs over chippen. Og det med minimalt strømforbrug.

DET er sku da lige noget, de glade CAD-drenge hos Intel får våde underhyler af ;).
Gravatar #8 - Naed
8. dec. 2008 18:25
Izaaq (7) skrev:
#3 En af de store udfordringer ved dagens digitale arkitekturer, er kommunikationen mellem enkelte blokke på en integreret kreds, som f.eks. en CPU.

etc.etc.etc
.


Det var da på tide at der kom nogle med bare lidt viden om de sjovere emner til newz blakkede flok af kommentører :)

I tilfælde af misforståelse så er det en ros til Izaag :)


Gravatar #9 - Clauzii
8. dec. 2008 18:26
#6:
Ramhastigheden skal nok komme:

Rambus FTW
Gravatar #10 - Viggo
8. dec. 2008 20:04
Nice... ville gerne se hvor godt den kan trække Crysis med den nye WARP funktion i Windows 7.

http://newz.dk/windows-7-kan-afvikle-crysis-uden-g...
Gravatar #11 - MEGAMASTER4000
8. dec. 2008 21:34
N, det er jo ikke så sjovt, at hive en 64 bit bred databus tværs over chippen og dele den mellem forskellige clockdomæner. Det koster både areal (bussen selv samt alle drivbufferne (omkring 50% af logikken på Intel chips er idag drivbuffede


Lyder som om vi også skal have ansat en del bus-chaufførere.
Gravatar #12 - Du3-
9. dec. 2008 07:45
#11 plat nok joke til den er sjov :P (Forstår ikke flamebait-ratingen du har fået)
Gravatar #13 - Izaaq
9. dec. 2008 11:49
#12
offtopic: Måske skyldes det, at man har brugt mouse wheel, og det er gået lidt for stærkt.
Se evt på Pernicious´ ratings. Han har en del gode indlæg, som har fået flamebait-karakter. Det må bero på fejl...
Gravatar #14 - Anders Fedеr
9. dec. 2008 12:34
Eller måske var det fordi du stavede 'bus-chauffører' med 'e' til sidst. Fyy ha!
Izaaq (13) skrev:
#12
offtopic: Måske skyldes det, at man har brugt mouse wheel, og det er gået lidt for stærkt.
Se evt på Pernicious´ ratings. Han har en del gode indlæg, som har fået flamebait-karakter. Det må bero på fejl...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login