mboost-dp1

Flickr - net_efekt

Intel fremviser trådløs strømforsyning

- Via New York Times - , redigeret af Emil , indsendt af -N-

Efter at trådløse dataforbindelser er blevet almindelige i selv små enheder, ligger der stadig en del strømkabler under skrivebordet, der sætter en begrænsning for den trådløse oplevelse.

Intel er nu kommet et skridt nærmere en løsning på dette problem og har på IDF (Intel Developer Forum) fremvist en teknologi, der kan overføre 60 watt på en meters afstand med et tab på 25 %. Teknologien bygger på magnetisk induktion, der før er anvendt til at overføre energi, men her har det været nødvendigt, at sender og modtager næsten rører hinanden.

Intel forudser, at teknologien kan bygges ind i møbler, der så kan levere strøm til de apparater, der måtte være i nærheden, f.eks. oplade mobiltelefoner og andre elektroniske enheder. I første omgang vil man dog satse på at lave et system, der kan indbygges i en bærbar computer.

Udviklingen af teknologien sker i samarbejde med forskere fra MIT (Massachusetts Institute of Technology), der tidligere har demonstreret energioverførelser på op til flere meter, dog med tab på op til 50 %.

Teknologien er endnu ikke udviklet så meget, at det er klar til kommerciel brug, og der er ikke nogen meldinger om, hvornår det evt. vil ske.





Gå til bund
Gravatar #51 - kasperd
24. aug. 2008 12:06
[url=#47]#47[/url] andes
den energi der faktisk reelt bliver overført kun svarer til noget i retningen af 12V jævnspænding.
V er en enhed for spænding ikke energi. Og om det er jævnstrøm eller vekselstrøm har heller intet med energi at gøre. Hvis du har et apparat med en strømforsyning der laver 220V vekselstrøm om til 12V jævnstrøm, så er effekten før og efter ca. den samme. Der går selvfølgelig lidt effekt tabt i strømforsyningen. Strømforsyningen til min laptop kan f.eks. sagtens levere 90W på jævnstrømssiden hvilket er væsentligt mere end hvad en typisk 220V glødepære trækker. I øvrigt vil man typisk først lave 220V vekselstrøm om til ca. 12V vekselstrøm og derefter lave vekselstrøm om til jævnstrøm.

Du kan snakke om hvor mange W der bliver sendt gennem luften, men volt giver ikke mening, og energi giver kun mening hvis du også angiver et tidsinterval.

[url=#48]#48[/url] rmariboe
Du trækker altså stadig en del flere ampere igennem højspændingskablerne end i 230 V nettet.
Det kommer an på hvor du måler det. Hvis du måler før strømmen går ind i en transformatorstation og efter den kommer ud, så vil der være væsentligt flere ampere på den side med den lave spænding. Men det skal nok passe at højspændingskablerne trækker flere ampere end en typisk husstand på trods af at spændingen er et par størrelsesordner højere.
Gravatar #52 - andes
24. aug. 2008 12:52
51 skrev:
V er en enhed for spænding ikke energi. Og om det er jævnstrøm eller vekselstrøm har heller intet med energi at gøre. Hvis du har et apparat med en strømforsyning der laver 220V vekselstrøm om til 12V jævnstrøm, så er effekten før og efter ca. den samme. [...] Du kan snakke om hvor mange W der bliver sendt gennem luften, men volt giver ikke mening, og energi giver kun mening hvis du også angiver et tidsinterval.

Du begynder, som det ofte er tilfældet på de her fora når blot man nævner noget der har med elektricitet at gøre, på en masse udredninger om nogle enheder og betegnelser der slet ingen relevans har for diskussionen. Det er ikke en fysikopgave det her.

Det som det handler om er at den 230V vekselspænding som nogle snakker om er en sundhedsrisiko, mens den 12V jævnspænding som den nye teknologi skal kunne levere trådløst ikke er en sundhedsrisiko. Længere er den ikke.
Gravatar #53 - kasperd
24. aug. 2008 19:36
[url=#52]#52[/url] andes
Du begynder, som det ofte er tilfældet på de her fora når blot man nævner noget der har med elektricitet at gøre, på en masse udredninger om nogle enheder og betegnelser der slet ingen relevans har for diskussionen.
Når diskussionen går på hvorvidt et magnetfelt er på 230V eller 12V, så er det da ret relevant at et magnetfelt ikke har nogen spænding. Og i øvrigt har jeg ikke tid til at påpege alle de fejl jeg bemærker i det her forum.

Selvfølgelig skal der være plads til at man kan diskutere et emne som man ikke ved alt om. Og hvis nogen der ved mere om emnet så påpeger misforståelser er det blot en glimrende mulighed for at blive klogere.

Ønsker du et forum hvor debatten udelukkende består af personer, som ikke aner hvad de snakker om? Det kan du sagens få, men i så fald bliver det uden mig.

Det som det handler om er at den 230V vekselspænding som nogle snakker om er en sundhedsrisiko
En sundhedsrisiko kan man vel godt kalde det, man kan jo trods alt dø af at røre ved det. Men hvis man overlever at røre ved det, så vil man stort set altid slippe uden varrige mén, så ens sundhed er i så fald ikke berørt.

Men nu handler det her jo om at sende energi gennem luften. Man kan ikke sende 230V gennem luften (i hvert fald ikke særligt langt). Der skal så vidt jeg husker omkring 1000V til per mm. for at starte en strøm gennem luften, og en noget mindre spænding for at opretholde strømmen på grund af ionisering.

Det minder mig så i øvrigt om et punkt hvor jævnstrøm kan være farligere end vekselstrøm. Kørte elnettet med jævnstrøm ville man have en risiko for at der kunne opstå en lysbue i en kontakt. Fordi afstanden mellem kontaktfladerne starter med at være lille kan der opstå en strøm imellem dem på trods af den lave spænding og den kan opretholdes selvom fladerne bevæges langt nok fra hinanden til at der ikke kunne spring en gnist imellem dem. Med vekselstrøm vil risikoen være meget mindre fordi lysbuen nemt kan brydes når strømmen skifter retning.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login