mboost-dp1

SXC - Gokoroko

Imod Grundloven at kræve medbragt computer i folkeskolen

- Via Berlingske - , redigeret af Net_Srak , indsendt af searchia

Computere er for længst blevet en normal del af undervisningen på de danske folkeskoler, men på nogle skoler sker undervisningen på computere, som eleverne selv skal have med. Det, mener flere, er imod Grundloven.

Folkeskolen skal sikre lige undervisning til alle, og det mener en række lærere og forældre, ikke sker, når man som skole kræver, at eleverne skal have deres egne computere med.

Anders Balle, formand for Skolelederforeningen til Berlingske skrev:
Vi har som samfund pligt til at stille gratis undervisning og de nødvendige undervisningsmidler til rådighed for børn i folkeskolen. Det står klart og tydeligt i Grundloven og folkeskoleloven.

Når skolerne gør det alligevel, er det oftest et spørgsmål om økonomi.





Gå til bund
Gravatar #51 - NeedNoName
18. nov. 2009 11:15
ghostface (1) skrev:
Ja hvad skulle det ellers være? De gør det næppe for at drille/pine/terrorisere de børn der ikke har en bærbar.

De danske folkeskoler er dog havnet i en gordisk knude. De skal være med på bølgen og stille moderne faciliteter til rådighed samt give ungerne en god og bred undervisning der kan klare alle former for indlæringsmetode.

Samtidig skal de spare, proppe så mange elever ind i klasserne så muligt og lærerne kommer i bedste fald sjældent på kursus i moderne teknikker.

Det må sku ikke være nemt at køre en folkeskole idag når det forventes at man leverer et bedre og bedre produkt for mindre og mindre penge.

Men hey, alt for at undgå en skattestigning, det kunne jo være vi måtte nøjes med en 40" fladskærm istedet for den 42" vi altid har drømt om.....


Vil ikke tilføje noget - bare ytre min fulde opbakning til den kommentar, for jeg er SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ enig... At fortsætte med den nuværende regering fordrer kun egoisme og gør skellet mellem fattige og rige større. Det er så klamt når mennesker med masser af penge holder størstedelen af dem fra det samfund, som har hjulpet dem når de havde brug for det - f. eks. med en gratis uddannelse...
Gravatar #52 - NeedNoName
18. nov. 2009 11:16
locky (3) skrev:
Nemmerlig, de burde lave nogle ordninger, så forældrene kunne købe maskinerne før skat, for derved at sikre bedste undervisningsmeteriale og derved spare på de få penge skolerne får.

Kan ikke passe de ikke kan gøre nogle tricks der gavner eleverne på længere sigt.


...og hvis forældrene ikke har råd til en computer?
Gravatar #53 - NeedNoName
18. nov. 2009 11:20
illishar (10) skrev:
Den gang for mange år siden hvor jeg gik i folkeskole, der krævede de ligeledes at vi købte en TI30 lommeregner!!! Den var gaaanske dyyyyr ....

Kom over det! Man kan købe en netbook for 2.5k og en rigtig laptop for 4k. Og modsat en TI30, så kan en netbook også bruges til andet end skolearbejde.


...og hvis de forældre så har 3 børn i folkeskolealderen? Er iøvrigt enig med #13 - det er en principsag - og en vigtig én!
Gravatar #54 - illishar
18. nov. 2009 11:20
#53 Hvis Netbook'en kan købes før skat og moms, som du citerer til, så vil den koste ca. 1000,-
... 2 måneders bleer.
Gravatar #55 - Coney
18. nov. 2009 11:26
illishar (54) skrev:
#53 Hvis Netbook'en kan købes før skat og moms, som du citerer til, så vil den koste ca. 1000,-
... 2 måneders bleer.


Det vil nok overraske dig, men der er faktisk folk i det her land der ikke kan finde 1000 løse kroner i budgettet selvom de sparer op i flere år... Og de personer skal i hvert fald SLET ikke stilles yderligere dårligt...
Gravatar #56 - Whoever
18. nov. 2009 11:31
I bund og grund kan "problemet" jo løses ret nemt ved at skolen tilrettelægger undervisningen på en helt anden måde. Jeg ser absolut INGEN grund til at hver enkelt elev har en computer. Børn bør få undervisning i informationssøgning, men det kræver ikke en PC pr. barn. Mig bekendt er der mellem 25-35 børn pr. klasse, så 10 PC'er ad gangen burde være rigeligt.

Jeg gad rigtig godt vide hvad det er der kræver, at hver enkelt barn har en PC? Der er vel ikke noget krav om at skulle bruge tekstbehandlingsprogrammer eller lign.?

Men stop nu diskussionen om hvorvidt forældre har råd eller ej. Som det jo allerede er sagt, så er folkeskolen gratis og der kan ikke stilles krav til eleverne om at de skal have PC eller ej, DIXI. Skolerne må sætte sig ned og tilrettelægge undervisningen på en anden måde.
(samme gælder iøvrigt mobiltelefoner; skal eleverne bruge en mobil til interviews eller lign. ja så må skolen jo levere den nødvendige HW. Kan den ikke det, så må man jo droppe den del af undervisningen).

Illishar, håndterer din bedre halvdel økonomien hos jer? :P Kan sgu da godt være at bleer, børnehaveplads osv bortfalder, men børnechecken ændres også med alderen, og udgifterne til tøj, fritidsaktiviteter og lign. stiger altså også ret meget.
Har selv #3 på vej, og hvis jeg ellers kunne finde et job så havde vi da ikke nogle problemer (cand.polyt. og cand. jur indtægter). Indtil da så er vores økonomi ret stram, idet vi ikke kan få nogen former for tilskud eller lign. Siden vi fik børn (5 år siden) har der reelt ikke været råd til at rejse udenlands (det kunne vi nok godt have fået råd til, men vi har så prioriteret sund mad og ikke grøntsager i form af pommes frittes. Det koster kassen skal jeg hilse at sige). I den dur, så nej, skatten skal selvfølgelig ikke sættes op til 70%; især ikke når man ved at sænke moms på sunde varer og hæve den på usunde kunne løfte sundhedsniveauet så meget, at samfundets udgifter til sundhed ville være væsentligt lavere end idag. Samtidig ville man også øge indlæringen hos børn.
Gravatar #57 - Magten
18. nov. 2009 11:39
illishar (54) skrev:
#53 Hvis Netbook'en kan købes før skat og moms, som du citerer til, så vil den koste ca. 1000,-
... 2 måneders bleer.
Hvorfor skal vi pludselig til at yde så vilde rabatter for at få PC'er til skolebørn?

Iøvrigt lyder du ikke som en der kommer fra en fattig familie.. Men hvis du kendte lidt til det, så ville du også vide at selv 1000kr kan være svært at hive ud af budgettet.
Det kan godt være det "bare" er 2 måneders bleer, men hvad helvede har det med noget at gøre? Tror du børn stopper med at koste penge, bare fordi de stopper med at bruge bleer?
Gravatar #58 - Fjolle
18. nov. 2009 11:44
Coney (55) skrev:
Det vil nok overraske dig, men der er faktisk folk i det her land der ikke kan finde 1000 løse kroner i budgettet selvom de sparer op i flere år... Og de personer skal i hvert fald SLET ikke stilles yderligere dårligt...

De må jo bare stoppe med at ryge så :)
Gravatar #59 - fidomuh
18. nov. 2009 11:56
Jeg kan ikke rigtigt se det store problem, maa jeg indroemme.

Der er ikke noget krav til det - vi havde det ogsaa for 10 aar siden, da jeg gik i fokeskole.
Der blev stillet stationaere til raadighed, men folk maatte hjertens gerne have deres egen laptop med.

Til trods for at jeg var i den meget fattige ende af skalaen ( Enlig mor, en soester og en far der ikke var i stand til at betale bidrag ), saa oplevede jeg ikke skellet paa den maade.
Jo, der var da nogen der fik masser af penge til gaver, laptop, etc, men i sidste ende handler det altsaa langt mere om skolens tilgang til opgaven.

Saalaenge der ikke foreligger krav om det, saa synes jeg egentligt at det er fint nok.

( Og ioevrigt, jeg ved ikke hvilken skole folk har gaaet paa, men vi fik altsaa udleveret blyant og papir, hvis vi ikke selv kunne betale for det ........ - i Albertslund .. Fattig kommune, etc )
Gravatar #60 - LinguaIgnota
18. nov. 2009 13:11
Skolerne kunne nok få en fin aftale med en computerproducent, hvis de indkøbte maskiner til samtlige elever. Computerne kunne forældrene så tvinges til at lease under et loft, der f.eks. hed 60-70 kr. om måneden, inkl. forsikring.
På den måde kan skolerne indkøbe nye computere hver 4.-5. år, og ingen kommer nogensinde til at sidde med en MSI Wind U100 i år 2025.
De fleste familier kan nok betale 700-800 kr. om året, og dem der ikke kan må søge tilskud hos kommunen.

Hell, man kunne give de mere velbeslåede forældre muligheden for at betale lidt ekstra, hvis de ville.
Havde jeg et barn i folkeskolen, så havde jeg med glæde givet en hjælpende hånd til hans/hendes klassekammerater i form af lidt småpenge. Så må sponsoratet til lille afrikanske Umbuku bare sættes på standby så længe.

Fordelen er, at alle sidder med det samme hardware, ingen føler sig udenfor og ingen behøver at vide hvem der har betalt selv, og hvem der har fået økonomisk støtte.

Er det på nogen måde lovstridigt, så må loven revideres. Det giver kun mening, at børn i 11-12-års-alderen får mulighed for at arbejde med en computer, både i skolen og derhjemme.
Gravatar #61 - Tindstar
18. nov. 2009 13:28
Enig med #60

Problemet med kravet synes at være centreret om de familier som ganske enkelt ikke kan bære ekstra udgiften (det burde være ganske få). Ville det mest rimelig her, for samfundet og en tidsnærværende uddannelse for alle, ikke være at lade kommunen tage udgiften for de familier der kommer i klemme ? (vurderet udfra indkomst eller rådighedsbeløb hos familierne.)
Gravatar #62 - DanaKaZ
18. nov. 2009 13:28
fidomuh (59) skrev:
Saalaenge der ikke foreligger krav om det, saa synes jeg egentligt at det er fint nok.

Men det er jo lige netop det der gør.
http://www.berlingske.dk/danmark/boern-skal-have-pc-med-i-skole skrev:
»Ja, og derfor siger vi også kun, at vi forventer - og ikke kræver - at eleverne selv medbringer computer,« siger skolelederen.

Hvad er forskellen?

»Forskellen er kun juridisk. I praksis betyder det nøjagtigt det samme. Men vi vil hellere bruge penge på at købe nye undervisningsprogrammer end på at købe computere, som de fleste elever i forvejen har,« siger skolelederen.
Gravatar #63 - Windcape
18. nov. 2009 13:29
Jeg synes slet ikke computere hører hjemme i folkeskolens daglige undervisning.

Efter 3 år på HTX's IT linje, hvor vi brugte bærbare i den daglige undervisning, så kan jeg slet ikke skrive i hånden mere.

Derudover mener jeg slet ikke 6-16 årige har den nødvendig disciplin til at arbejde struktureret på en computer hele dagen.
Gravatar #64 - RepearDK
18. nov. 2009 15:08
# 48 Genbrugs papir, plus den energikilde vi har nu alligevel ødelægger jorden.. hvornår får de gang i noget mere brint..


# 49 niks kun ca 10 år siden, jeg blev færdig med det
Gravatar #65 - shantri
18. nov. 2009 15:12
Hvis man nu læser det relevante materiale vedr. denne sag, vil man hurtigt opdage at skolerne faktisk stiller en pc til rådighed til de elever der ikke kan medbringe en hjemmefra.

Og herfra går der prestige i det, for en del forældre føler sig presset til også at investere i en bærbar, da de ikke overfor de andre vil se ud som om de ikke har råd.


Personligt mener jeg det er forældrenes eget problem at de føler sig presset, de er absolut ikke tvunget til dette køb. Hvis folk bare gad lade være med at bekymre sig om hvad andre tænkte, var det her slet ikke et issue.
Gravatar #66 - Lunxed
18. nov. 2009 17:02
Windcape (63) skrev:
Jeg synes slet ikke computere hører hjemme i folkeskolens daglige undervisning.

Efter 3 år på HTX's IT linje, hvor vi brugte bærbare i den daglige undervisning, så kan jeg slet ikke skrive i hånden mere.

Derudover mener jeg slet ikke 6-16 årige har den nødvendig disciplin til at arbejde struktureret på en computer hele dagen.

Kan kun give dig ret :)

Godt nok er det kun andet år på HTX IT linje, men kan allerede mærke at jeg er blevet vildt dårlig til at skrive i hånden.

Men hvad er det eleverne skal bruge, en bærbar computer til i folkeskolen? Da jeg gik i folkeskole brugte vi papir og blyant, og en aflevering lavede jeg der hjemme på forældrenes computer.


Og jeg tror slet ikke sådan nogle unger, vil kunne arbejde seriøst med en bærbar i timerne. Kan bare se på min egen HTX klasse.
Gravatar #67 - LinguaIgnota
18. nov. 2009 17:42
Jeg forstår ikke, hvad vi skal med papir og blyant, når vi ligeså godt kan mejsle runer i granit.
Gravatar #68 - aben
18. nov. 2009 20:18
Ja jeg forstår ikke hvad vi skal med runer i granit, når jeg ligeså godt kan skide dig i munden.
Gravatar #69 - LinguaIgnota
18. nov. 2009 21:18
aben (68) skrev:
Ja jeg forstår ikke hvad vi skal med runer i granit, når jeg ligeså godt kan skide dig i munden.


Jeg vil egentlig helst være fri. Hvis jeg havde lyst til at smage din fars sæd, så havde jeg taget den direkte fra hanen. Din røv er et overflødigt mellemled.
Men tak for tilbuddet. :)
Gravatar #70 - ajust
18. nov. 2009 21:41
LinguaIgnota (67) skrev:
Jeg forstår ikke, hvad vi skal med papir og blyant, når vi ligeså godt kan mejsle runer i granit.


aben (68) skrev:
Ja jeg forstår ikke hvad vi skal med runer i granit, når jeg ligeså godt kan skide dig i munden.


LinguaIgnota (69) skrev:
Jeg vil egentlig helst være fri. Hvis jeg havde lyst til at smage din fars sæd, så havde jeg taget den direkte fra hanen. Din røv er et overflødigt mellemled.
Men tak for tilbuddet. :)


Gæt en debat! Newz.dk eller Ekstrabladets Nationen!? Det bliver svære og svære at skelne!
Gravatar #71 - aben
18. nov. 2009 22:56
ordet er "sværere"
Gravatar #72 - fidomuh
18. nov. 2009 23:12
#70

Selvmaal.
:D
Gravatar #73 - Ferdy1337
19. nov. 2009 11:42
Tja.. Hvis folkeskolerne grundet at nogle elever fra nogle famillier ikke har råd til de bærbare computerer vælger en tilbagegang i undervisningen.. så kommer flere til at lide under det da er de færeste der ikke har bærbare computere. Omvendt vil det jo så betyde at den sociale arv vil gå igen og så er politikkerne jo allerede helt oppe af sædet og vifte med det røde flag med korslagte arbejdsredskaber på imens Helle har skreget sig hæs ved at råbe "lighed" ;) Og.. hvis man så skal bruge flere penge på folkeskolerne er det så virkelig der de skal bruges? Måske vil nogle elever hellere kunne trække vejret uden at få svamp i lungerne end at ha' en bærbar computer selvom jeg faktisk tvivler på det ;) Så ja.. hva satan gør vi?!? xD
Gravatar #74 - shantri
19. nov. 2009 16:07
#74
Læs mit indlæg længere oppe. Den her historie har intet på sig.

Priotering af skolemidlerne og derfor vedligeholdelse af skolerne, er noget skolerne selv har ansvaret for. Priotering er ordet, og ikke bare råbe på flere penge. Hvis skolerne tuder over de ikke har råd til nye bøger osv, så er det ikke noget nyt, det råbte de også da jeg gik i folkeskole i nogle få år (privatskole senere). Vi fik også out-dated slidte bøger... jeg føler dog ikke jeg har lidt overlast af et gammelt geografi kort, og en knap så up-to-date historie bog.
Gravatar #75 - Windcape
19. nov. 2009 16:19
Ferdy1337 (73) skrev:
Hvis folkeskolerne grundet at nogle elever fra nogle famillier ikke har råd til de bærbare computerer vælger en tilbagegang i undervisningen
Løsningen er jo at vi via. skatten, finansiere højere IT standarder i skolerne.

Hvis forældrene har råd til at bruge 4000 på en bærbar til ungen, kan de vel ligeså godt betale de 4000 kr. i skat.

Så går det nok lige op, da staten køber så stort ind de kun skal betale 3000.

SKAT er løsningen på velfærdssamfundet. Vi skal ikke have mere brugerbetaling på skole og børne området!
Gravatar #76 - shantri
19. nov. 2009 16:33
#75

Nu går vi over i en skarp politisk diskussion. Og jeg kan se vi er vildt uenige her.

Dit forslag svarer til at sige dr-licens bare skulle gå over skatten. Lad os fjerne friheden og muligheden for at vælge selv, og istedet betale 90% skat.

hvorfor mener jeg man kan sidesætte de to ting? fordi begge ting ikke er nødvendige for at kunne fungere. Bærbaren som tv'et, er et luksustilvalg, som IKKE er nødvendigt for at kunne fungere i vores samfund. Det bør ikke være en del af skatten, men være det som det er, et luksustilvalg.

Gravatar #77 - Windcape
19. nov. 2009 16:39
shantri (76) skrev:
Dit forslag svarer til at sige dr-licens bare skulle gå over skatten
Det ville også være min mening.

shantri (76) skrev:
Lad os fjerne friheden og muligheden for at vælge selv, og istedet betale 90% skat.
Licens og folkeskole er ikke et valg, det er et krav. Derfor er det relevant at køre det over skatten.

Gravatar #78 - shantri
19. nov. 2009 16:43
Nej ingen af tingene er et krav.

læs mit indlæg #65 for det første. Licens er ikke et krav, men noget du skal betale hvis du har internet over en hvis hastighed (medielicens), eller tv eller radio.

Du har faktisk en valg. Hvis du ville kunne du nøjes med at betale radiolicens, eller ingen licens, hvis det var tilfældet. Det er et valg. Så kan vi diskutere hvorvidt man kan "leve" uden disse ting i 2009, men det ændre ikke ved om det er et valg eller ej.
Gravatar #79 - Windcape
19. nov. 2009 16:45
shantri (78) skrev:
Du har faktisk en valg. Hvis du ville kunne du nøjes med at betale radiolicens, eller ingen licens, hvis det var tilfældet. Det er et valg. Så kan vi diskutere hvorvidt man kan "leve" uden disse ting i 2009, men det ændre ikke ved om det er et valg eller ej.
Implicite valg hører til teori, ikke praksis.

Og har jeg ingen interesse i at diskuttere teori.
Gravatar #80 - aben
19. nov. 2009 17:56
#78: Folkeskolen ER et krav. Der står i loven at man skal gå i skole minimum 9 år, hvilket de arbejder på at få ændret til 12 eller 13 år.

Det behøver godt nok ikke være i den fysiske folkeskole, man kan blive tutoret hjemme eller andre steder... men det er jo altså det de fleste gør.
Gravatar #81 - shantri
19. nov. 2009 17:59
aben (80) skrev:
#78: Folkeskolen ER et krav. Der står i loven at man skal gå i skole minimum 9 år, hvilket de arbejder på at få ændret til 12 eller 13 år.


Perfidt indlæg... diskussionen gik på bærbar i folkeskolen... hvis noget er gået tabt i oversættelse, er det en beklagelse..


EDIT til nedestående.... I forhold til diskussionen har det handlet om hvorvidt bærbar i folkeskolen var et krav.. det er det jeg siger det IKKE er... håber ikke det er så svært at forstå. Kan godt se windscape har skrevet folkeskolen og licens. At vi tidligere snakkede om bærbar, og ikke folkeskolen som, har gjort jeg svarede som jeg gjorde, da jeg gik ud fra han glemte et ord. I min verden var det underforstået. Så I forhold til hvad diskussionen gik ud på, er det korrekt som skrevet står.

Men du har ret i at folkeskolen er obligatorisk.. dog ser du stadigvæk folk der ikke går 9 år i skole... ja det forekommer endnu, de bliver dog oftest sat til andre aktiviteter.
Gravatar #82 - aben
19. nov. 2009 18:02
indkassér ikke 5000 og gå tilbage til start. Du har jo ikke ret når du siger at hverken licens eller folkeskole er et krav.
Gravatar #83 - cazotaro
19. nov. 2009 18:14
shantri (65) skrev:
Personligt mener jeg det er forældrenes eget problem at de føler sig presset, de er absolut ikke tvunget til dette køb. Hvis folk bare gad lade være med at bekymre sig om hvad andre tænkte, var det her slet ikke et issue.


Problemet er bare ikke forældrenes e-peen. Men derimod børnenes, for de driller og mobber hinanden, og hvis lille Jens i storebrors aflagte tøj låner computer af skolen mens Ditlev i det dyreste outfit fra efterårsferien i NY sidder med sin Macbook air, og iøvigt er et lille svin af en møgforkælet snotunge - så kan jeg se adgang til store problemer. Behøver vidst ikke udmejsle det mere, men har en bautasten stående hvis det er..

IT i folkeskolen.
Tjaa, man må nok starte med at bestemme sig for om man vil det eller ej. I hvert fald sidder vi i en overgangsface når man på den ene side ønsker at lære børn at bruge det - og lave afleveringer på det fra den alder hvor afleveringer høre sig til - og på den anden side ikke gennemføre det.

Der skal nogle folk til at stå for det, dermed det hele - simpelt hen en kommunal IT afdeling der skal sikre driften på skolerne. De folk der skal holde det ved lige skal være med til at købe ind. De skal være med til at sætte det op og derefter stå for supporten. Ikke sådan at de skal være på skolen til lige at sætte stik i når Lille Per roder i computerrummet, men sådan at de kan komme forbi når den IT-ansvarlige lære ikke kan klare det uden at det går ud over hans undervisning.
De lærere der sidder som IT folk har jo ikke tid og overskud til at skulle administrere så mange computere.. Få nu fingeren ud og gør det ordenligt. (Dette virkede fint på Søvind Skole i Gedved kommune for en del år siden hvor jeg gik i 3. - 2002 eller noget)

Selvfølgelig kan det ikke bare smækkes ind i hele landet fra i morgen, det er der ikke råd til. Men synes ikke skolerne har opdateret deres maskinpakker på en fornuftig måde, som andre er inde på kan det lade sig gøre hvis man gør det ordentligt.

(jaja jeg kan sagtens snakke her fra skrivebordet)

Gravatar #84 - aben
19. nov. 2009 18:14
#81 - Ok, det fremgik ikke klart at det var det du mente.
Gravatar #85 - Windcape
19. nov. 2009 18:20
cazotaro (83) skrev:
Problemet er bare ikke forældrenes e-peen. Men derimod børnenes, for de driller og mobber hinanden, og hvis lille Jens i storebrors aflagte tøj låner computer af skolen mens Ditlev i det dyreste outfit fra efterårsferien i NY sidder med sin Macbook air, og iøvigt er et lille svin af en møgforkælet snotunge - så kan jeg se adgang til store problemer. Behøver vidst ikke udmejsle det mere, men har en bautasten stående hvis det er..
Skoleuniformer, gogo!
Gravatar #86 - shantri
19. nov. 2009 18:43
Cazotaro du snakker som om du har forstand... og dog er formanden for danmarks lærerforening ikke helt enig. han mener også forældrene ydmyges.

Nuvel der kan opstå mobning. Men hvis vi skal snakke mobning, bevæg-grunde og hvordan man kan undgå dette...kræver det vidst sin helt egen tråd

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2009/11/17/102819...

"Lærere: Forældre ydmyges
Skolen stiller bærbare computere til rådighed for alle, der ikke selv har råd til at købe en, understreger han.
Men det sætter både forældre og elever i en ubehagelig og ydmygende situation, at de skal låne en computer, fordi de ikke har råd til at købe en selv, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen."
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login