mboost-dp1

Hitachi

Hitachi annoncerer metode til at gemme data i kvartsglas

- Via Adelaidenow - , redigeret af Pernicious

Japanske Hitachi har opdaget en måde, som kan bruges til at gemme digitale data på kvartsglas. Glasset er ekstremt hårdført, og kan derfor potentielt gemme på dataene i en uendelighed, med mindre det knækkes.

Kazuyoshi Torii, Hitachi skrev:
The volume of data being created every day is exploding, but in terms of keeping it for later generations, we haven’t necessarily improved since the days we inscribed things on stones.

Metoden benytter laser til at lave små prikker i tynde skiver af kvartsglas, så man dermed får gemt data i binær form. Dataene kan derefter læses med et normalt optisk mikroskop.

Den nuværende prototype af metoden kan lagre omkring 40 MB data på 4 lag af glas hver på knap 6,5 kvadratcentimer. Det er omtrent samme datatæthed som man finder på en normal CD. Forskerne bag metoden mener dog ikke, at det burde være noget problem at tilføje flere lag.

Glasset tager ikke skade af vand, en række forskellige kemikalier og radiobølger, og kan klare meget høje temperaturer før det går i stykker.

Hitachi har ikke besluttet, hvordan metoden skal tages i praktisk brug, men de udtaler, at de til at starte med kunne bruge metoden for regeringer, museer og religiøse organisationer.





Gå til bund
Gravatar #1 - Nize
26. sep. 2012 08:38
Hvis der kommer en relativt billigt 'brænder' og datatætheden øges, så er det nok et produkt der er ret fedt på markedet for arkivering. Med glas har man en bedre idé om hvor længe ens data kan gemmes uden at forvanskes, noget som CD og DVD medier ikke excellerer i.

Sjovt nok er DLT et relativt sikkert medie, selvom det har alderen og kapaciteten imod sig. Spolebånd der opbevares korrekt kan, aflæses længe efter - forudsat man har en computer der kan interface med drevet. Den udfordring skal man også løse her - men det er da rart at vide at man har lidt flere år med glasskiver.

Alternativet er som flere gør, at holde data online på langsommere systemer, hvor man så betaler strøm og skal sørge for redundans og integritet - og den evige fare for at slette ved uheld. WORM holder.
Gravatar #2 - SuperZorro
26. sep. 2012 09:09
Forstår ikke helt nyheden, man kan også gemme data på papir..
Gravatar #3 - mbp
26. sep. 2012 09:14
Og hvad ville du gøre ved det papir, for at sikre, at det holder i en uendelighed? Pakke det ind i glas? Hmm
Gravatar #4 - Bean
26. sep. 2012 09:39
"Glasset tager ikke skade af vand".

._.
Gravatar #5 - Jonas_
26. sep. 2012 10:01
Museer og religiøse organisationer???
Måske ambitionsniveauet kunne skrues en tand op??
Gravatar #6 - Nize
26. sep. 2012 10:30
Jonas_ (5) skrev:
Museer og religiøse organisationer???
Måske ambitionsniveauet kunne skrues en tand op??


Museer har en interesse i at kunne gemme ting i Ret Lang Tid (tm) - og de betaler gerne godt for teknologi der hjælper dem med dette - tænk f.eks. på alle de historiske bøger og billeder der er digitaliseret. Det er dyrt - og en teknologi som det her glasmedie, der måske bliver billigt, og kan holde i lang tid, vil nok vise sig at være noget billigere.

Religiøse organisationer - de vil gerne sikre sig at deres guddommeligheder og profeter (etc) ord gemmes korrekt.

Se bare hvor meget man går op i dødehavsruller, og skriverier fra pyramiderne i egypten omkring ritualer, og hvad der histrisk gik for sig.

Hvis en vis tømrer fra Nasareth havde fået sine ord og gøren dokumenteret på glasskive, så man kunne læse det retvisende og utvetydigt i dag, så ville det være penge værd - og historien ville helt sikkert være en anden. :-)
Gravatar #7 - BeLLe
26. sep. 2012 10:34
#5

Nævn andre organisationer der lever af at benytte meget gammelt data.

Ideen med det her er jo at data der bliver lavet i dag vil kunne læses om mange mange år. Så museer i år 2562 kan vise hvordan man levede dengang i 2012
Gravatar #8 - aadal_dk
26. sep. 2012 10:35
Hehe de har set for meget space odyssey
HAL 9000 er for cool :-)
Gravatar #9 - KimH
26. sep. 2012 11:24
"... in terms of keeping it for later generations, we haven't necessarily improved since the days we inscribed things on stones."

Fordi ting der skrives på sten er jo ikke holdbare...
Jeg vil tro at Jellingestenen holder længere end en gennemsnitlig SSD ;P
Gravatar #10 - HenrikH
26. sep. 2012 11:33
mbp (3) skrev:
Og hvad ville du gøre ved det papir, for at sikre, at det holder i en uendelighed? Pakke det ind i glas? Hmm

Papir med skrift på holder nu ganske længe.

Der var jo en artikel for lidt tid siden med nogle nye måder at gemme på papir på. Datatætheden er stadig noget lavere for papir, men papir holder skam ganske længe.

Ang. skrøbelighed, så er der forskellige svagheder ved begge langtidsmedier. Ja, glasset overlever vand bedre end papiret, men papiret overlever nok et jordskælv bedre end glasset.

#9: Vil nu mene at papir er et skridt over sten, også for langtidslagring. Ja, man skal ikke skrive med en svag blyant og efterlade det direkte i solen, men sten bliver nu også slidt med tiden (og er lidt mindre håndterbart).
Gravatar #11 - Eniac
26. sep. 2012 11:58
#2 Det er holdbarheden af mediet der er det interessante i denne sammenhæng.
Papir holder også rimelig længe under de rette omstændigheder, men det er så til gengæld med begrænset datatæthed.

Hvis man lavede mikroskopiske prikker på papir ville der ikke gå lang tid før der skete skader i informationerne.
Gravatar #12 - ES
26. sep. 2012 14:35
HenrikH (10) skrev:
Der var jo en artikel for lidt tid siden med nogle nye måder at gemme på papir på. Datatætheden er stadig noget lavere for papir, men papir holder skam ganske længe.


Her er så et link, til dem der ikke kan huske:
http://ollydbg.de/Paperbak/

- er dog "stadig" i version 1.0, men hvorfor ændre det der virker?
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login