mboost-dp1

Condensed Matter Physics Group, Manchester University

Grafenbatteri har kondensator-egenskaber

- Via Ars Technica -

Kinesiske forskere, har brugt materialet grafen, til at lave et batteri der nærmer sig de samme egenskaber en kondensator har. En kondensator kan lades og aflades ekstremt hurtigt, men har ikke en ret stor kapacitet til at lagre energi, hvor et normalt batteri har stor kapacitet, men kan tage lang tid om at oplade og aflade.

Forskerne bruger grafenskum, der er lavet ved at inddampe kulstof på en struktur af metalskum, hvorefter metallet fjernes, hvilket efterlader grafenskummet. En Litium-titan legering (Li4Ti5O12) danner sammen med grafenskummet en elektrode, der er i stand til at aflade komplet på 18 sekunder.

Ud fra disse erfaringer byggede forskerne et rigtigt batteri, der dog ikke havde helt de samme imponerende egenskaber, men stadig kunne oplades på 15 minutter og havde samme energitæthed som et konventionellt Litium-batteri.

En anden fordel ved grafenskummet er, at det er fleksibelt og kan bøjes helt ned til en radius på 5 mm, vel at mærke uden at miste sine egenskaber.

Forskerne peger på, at der er tale om meget tidlige forsøg og der er store muligheder for optimeringer. Det største problem for en kommerciel succes, bliver at finde en billig metode til at lave grafenskummet på.





Gå til bund
Gravatar #1 - Nagelfar^^
12. okt. 2012 14:59
grafen bliver det nye sort
Gravatar #2 - Isambuk
12. okt. 2012 16:37
Grafenskum lyder virkeligt som noget man har lyst til at smage...
Gravatar #3 - Laziter
12. okt. 2012 17:06
Som alt andet der har fået en kommerciel succes, så skal man skabe et udbud og en efterspørgsel. Indtil da vil alt være hunde-dyrt at producere, der vil jo ikke være et behov for at forfine processen og gøre den rentabel.
Det lyder dog som et utroligt spændende produkt, tænk sig at det rent faktisk kunne blive muligt at oplade sin bærbare på få minutter hvis processen blev ordenligt forfinet.
Grafen er virkeligt et materiale med fremtid i.
Gravatar #4 - OxxY
12. okt. 2012 17:15
Laziter (3) skrev:
Som alt andet der har fået en kommerciel succes, så skal man skabe et udbud og en efterspørgsel.

Ja fordi der er slet intet efterspørgsel på gode batterier med de egenskaber ...
Gravatar #5 - cpedesign
12. okt. 2012 18:22
Igen en batteri sentations nyhed, det har vi ikke set før, de er sikker fulde af løgn. Jeg har stadig en mobil der skal lades dagligt.

Hvad med at newz følger op på sine batterteknologi artikler, og fortæller om hvordan det er gået med alle de førnævnte teknologier? Anyway tro ikke på det før det kan købes kommercielt.

3# siger:
Grafen er virkeligt et materiale med fremtid i

hvorfor, hvad har grafen bidraget med rent teknologisk? Kan du nævne nogle konkrete eksempler på hvad man har brugt grafen til, som eksistere i virkeligheden. Altså noget JEG kan købe?
Gravatar #6 - Laziter
12. okt. 2012 18:45
OxxY (4) skrev:
Laziter (3) skrev:
Som alt andet der har fået en kommerciel succes, så skal man skabe et udbud og en efterspørgsel.

Ja fordi der er slet intet efterspørgsel på gode batterier med de egenskaber ...


Det var ikke det jeg mente..
Selvfølgelig er der efterspørgsel på netop den type batterier, men de skal jo betales først. Hvis ingen er villige til at gøre det, så kan efterspørgslen være nok så stor, intet vil ske.
Jeg ville da heller ikke som udvikler sidde og lave noget som ingen ville betale for uanset hvor godt det end kunne være.
Det er os som forbrugere der skal lufte muldvarpeskindet og sige; Det vil vi dælme godt smide pengeefter. Vi er selv nødt til at være kickstartere/crowdfundere for at den slags lader sig gøre.
Gravatar #7 - RMJ
12. okt. 2012 18:53
En eller anden dag sker det nok at tilfældighed af der faktisk kommer bedre batterier.

Vi har godt nok haft mange nyheder om det, og der sker bare ikke en skid, vi sidder stortset med de samme lorte batterier som da vi var børn.

1984 called, it wants it shitty batteries back.
Gravatar #8 - atke
12. okt. 2012 19:13
#7 Det passer ikke. i 1990 havde et opladeligt AA batteri 500mAh. Var man heldig fandt man nogle helt vilde nogen med 600mAh. Idag har det 3500mAh.

Prøv også at sammenligne bly/syre-batteriet i en Ellert med de Li-Ion batterier der får en Tesla Roadster til at rykke fra Ferrari...
Gravatar #9 - El_Coyote
12. okt. 2012 20:25
#7
Hold da op jeg tror man får mere ud af at tale med en væg af pap.

Batterierne kan meget mere i dag, Enhederne man sætter dem i bruger bare tilsvarende større mængder af strøm, specielt på store skærme.
Gravatar #10 - Laziter
12. okt. 2012 20:29
En anden vigtig ting der skal huskes, er at titanium ikke just er billigt.
Der er ikke noget der ligger og flyder rundt i overflod.
Så selvom produktions-prisen kan ryge ned, så skal der stadig være materialer nok til rådighed for at det kan betales af den almindelige borger.
Jeg kunne fint forestille mig denne type batterier i el-biler, lynopladning og så eller videre på vejen. Ja måske endda kombineret med sol-celler, så ville man kunne klare længere ture uden at skulle besøge en ladestation.
Der er helt bestemt et stort potentiale i forskningen af denne type batterier.
Gravatar #11 - Jim Night
12. okt. 2012 20:37
#10 Mener du med solceller, at man skal have solceller på bilen? Er du klar over hvor lille effekt man kan få ud af det lille areal? Hvis vi sætter det højt, er det måske 4kvm, det er ca. 4kW indstråling på en god dag om sommeren. Med en virkningsgrad på 20 %, bliver det til noget i nærheden af 800W effekt til batteri eller motor.

Kan det betale sig?
Gravatar #12 - Laziter
12. okt. 2012 20:43
#11 - Hvis disse batterier har kondensatorvirkning som beskrevet, så skal der ikke meget til før det kan betale sig. Det vil næppe give et fuld opladet batteri, men måske nok til at kunne spare 20-30 km mellem hver opladning. Det er jo også værd at overveje i en tid hvor vi går meget op i at spare på energien.

Edit: Husk på at solcelle teknologien også er i udvikling, den bliver bedre for hver generation.
Gravatar #13 - Jim Night
12. okt. 2012 20:51
#12 Du har da selvfølgelig ret i at der er udvikling i både pris og effektivitet, men kan det betale sig i dag?

Hvad koster det at indbygge solceller i en bil? Og hvad bliver udbyttet? Mine tal var bare et gæt.. Det skal jo også kunne betale sig økonomisk.
Gravatar #14 - Jakob Jakobsen
12. okt. 2012 22:51
Prøver lige at regne på det.
De bedste solpaneler på markedet, omdanner omkring 21% af solens energi.
På en god sommerdag, er effekten fra solen omkring 1.000W.
En bil i god størrelse, kan måske have, optimistisk sat, 4m2 solpaneler.

Det får jeg til at der kan optages 840W (Husk at der her er tale om høj sol, fra en skyfri himmel).
Heraf går 25-40% af energien til spilde ved lagring på batteri.
SÅ skal vi sige at der er 630W der er brugbare.

En gennemsnits el-bil bruger omkring 300Wh/km.

Det vil så sige at din bil, under de ideelle forhold, kan køre 2,1 km, for hver time den har opladet.

Når man så tænker på udgifter til solpaneler, styring, ekstra vægt osv. Så tvivler jeg på at det er noget man kan bruge til noget seriøst, andet end "Se mig jeg er så grøn at jeg sviner"
Gravatar #15 - RAJensen
13. okt. 2012 16:20
Jim Night (11) skrev:
#10 Mener du med solceller, at man skal have solceller på bilen? Er du klar over hvor lille effekt man kan få ud af det lille areal? Hvis vi sætter det højt, er det måske 4kvm, det er ca. 4kW indstråling på en god dag om sommeren. Med en virkningsgrad på 20 %, bliver det til noget i nærheden af 800W effekt til batteri eller motor.

Kan det betale sig?


Tja. det kan det sikkert siden Fisker med Karma har smidt dem på toppen af vognen.
Hvis ikke det gav nogen effekt, ville det være usmart at placere ekstra vægt på en elbil.
Gravatar #16 - Jakob Jakobsen
13. okt. 2012 16:23
#15

Eller også giver det, som jeg tidligere påpegede, ingen anden effekt end at give et falskt grønt image.
Gravatar #17 - drbravo
14. okt. 2012 07:37
Mercedes eller bmw har det som option på visse topmodeller.
Der driver det klimaanlægget så bilen altid er kølig når man kommer ned til den men så kan det heller ikke bruges til andet.
Gravatar #18 - engfeh
14. okt. 2012 09:22
Svjv. er det det samme på Karma; de kan kun drive klimaanlæg og den slags.
Gravatar #19 - ES
15. okt. 2012 12:47
Li = Lithium, ikke Litium - http://da.wikipedia.org/wiki/Lithium

Dette batteri bliver nok ikke lige til et konsum produkt i mindre bærbare enheder, da Lithium og Oxygen = Sprængfarlig kombination, og jfr. kilden: " its energy density was about 110Whrs/kg."

110 Watt i timen pr. kg = 110*3600 Watt/Sek pr. kg, og aflades et kg materiale over de 18 sekunder der er opgivet - er det 22000 Watt i sekundet der afsættes = Extrem høj varmeudvikling, og ikke ønskværdig at være i nærheden af.

230V stikkontakter har en sikring på typisk 10-13 Amp, hvilket giver en maksimal effektafsættelse på 230V*13A = ca. 3000W

I en crash situation (bil, f.eks) hvor batteriet kan kortslutte - vil der sandsynligvis opstå en elektrisk lysbue, hvorefter batteriet eksploderer/bryder i brand. Branden er i øvrigt praktisk taget umuligt at slukke, da batteriet selv indeholder oxyderende materiale.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login