mboost-dp1

Condensed Matter Physics Group, Manchester University

Grafen får elektroner til at opføre sig, som var de i et magnetfelt

- Via Smart Planet - , redigeret af Emil

Ved en tilfældighed har forskere ved University of California, Berkeley, opdaget, at de kan få elektronerne i et enkelt lag kulstof-atomer til at opføre sig, som var de i et magnetfelt med en styrke på 300 tesla.

Opdagelsen kom, da forskerne lagde grafen på overfladen af en krystal af platin. Det tynde lag af kulstof blev ikke tilpasset helt perfekt, hvilket skabte en belastning i strukturen. Det resulterede i nanobobler i overfladen, hvilket fik elektronerne til at opføre sig, som var de i et magnetfelt.

Det er en vigtig opdagelse for elektronikkens verden, da måden, som elektroner bevæger sig på, er fundamental for elektroniske apparater. Ved at kunne manipulere elektronernes bevægelser, kan man ændre grafens lede-, optik- samt mikrobølge-egenskaber. Derfor er dét at kunne kontrollere stresspåvirkningen for materialet et vigtigt redskab, hvis man vil erstatte silicium med grafen.

Teorien bag er dog ikke ny; allerede i 1997 forudsagde man, at man kunne skabe disse falske magnetfelter, men det var for kulstofnanorør. Dette er første gang, at effekten er blevet set på en flad plade. Tidligere magnetfelter har også kun kunnet holde i få tusindedele sekund med en rekordstyrke på 85 tesla – en rekord som altså nu er blevet slået.





Gå til bund
Gravatar #1 - Multibox
3. aug. 2010 15:18
Er der noget Grafen IKKe kan gøre?
Gravatar #2 - LordMike
3. aug. 2010 15:18
300 Tesla!?!?... Sjeize..

Det fascinerende er da at de kan holde det... Det er jo ikke bare en lille rekord-overskridelse.. Det er jo en revolution i forhold til den tidligere rekord.. :O
Gravatar #3 - Regus
3. aug. 2010 15:47
z4nd (1) skrev:
Er der noget Grafen IKKe kan gøre?

http://en.wikipedia.org/wiki/Graphene skrev:
The carbon-carbon bond length in graphene is about 0.142 nm


kort svar: nej :p
Gravatar #4 - El_Coyote
3. aug. 2010 16:08
Jeg skal have det dersens frafen monteret under min bil, så den kan flyve! :)
Gravatar #5 - tadeusz
3. aug. 2010 16:29
Betyder det at vi kan faa bedre kaffemaskiner eller hva ?
Gravatar #6 - Decipher
3. aug. 2010 17:03
Er der nogen der rent faktisk ved hvad real world implikationerne af denne opdagelse er? Kan det bruges til noget i praksis?
Gravatar #7 - HappyJaZZ
3. aug. 2010 17:08
Skal ærligt indrømme jeg ikke har læst kilden, men det er vel ikke helt rigtigt at tidligere magnetfelters styrke på 85 Tesla er slået? Dette er jo ikke et magnetfelt, men "blot" elektroner der opfører sig SOMOM de bevæger sig i et 300 Tesla felt.
Gravatar #8 - Bllets
3. aug. 2010 19:22
#7
Rekorden var at bevæge elektroner ved en vis styrke, denne er jo nu tydeligvis slået :)
Gravatar #9 - Sugardad
4. aug. 2010 08:42
#1 ja, nemlig at blive brugbar til den bredde befolkning. vi har hørt så meget om grafen, og om at det er det rene guld bla bla bla, men hvornår får vi noget ud af det.... det er den PRÆCIS samme situation man havde med nano-fis får mange år siden. de fremstillede det som om det ville ændre hele verden inden for få år, men intet er sket, trods alle de konkrete produkter de havde på det tidspunkt, så virkede super godt men som aldrig er blevet lanceret, undskyld men hvad sker der?

topic: gladelig nyhed, altid dejligt at læse om ny teknologi, men så kan jeg bare gå hen og surmule i et hjørne, for det går sikkert 5-10 år før der sker noget på området, i hvert fald hvis man skal tro situationen med nano, hvilket grafen begynder at ligne mere og mere
Gravatar #10 - Leonhard
4. aug. 2010 22:49
#6 Forskningens verden er ikke baseret på at lede efter ting der har umiddelbare "real-world-applications". Det er lykkedes dem at udfører eksperimenterne, og det er sådan set interessant i sig selv. I tidernes morgen da rigmænd smed vægte ud fra tårne for at afgøre deres argumenter om hvem der havde ret om hvad der faldt hurtigst havde det absolut ingen "real-world-application", men alligevel er den tids fund nu grundstenen i hvert eneste bygning i den vestlige verden.
Man kan selvfølgelig altid komme med en eller anden arbitrær forklaring om at det måske om 50 år kan bruges i kaffemaskiner, men det er bare øregas fra forskere der forsøger at finde flere penge til at fortsætte deres forskning. Realiteten er at alt ny forskning tager utrolig lang tid før det potentielt er anvendeligt, og hovedparten af alle forsøg bliver blot udført for at forbedre vores viden om verden.

#9 Øhh, det der "nano-fis" er den teknologi der er blevet brugt til at fremstille den cpu du anvender netop nu, for at kunne skrive på internettet. Nanotechnologien er blot den betegnelse der blev bragt frem fordi microteknologien pludselig blev så god at den kunne strukturerer på et meget mindre niveau, og med hensyn til "alle de der produkter" så mener du vel nanocover, som er det eneste jeg kan komme i tanke om som den brede befolkning har associeret med nanotechnologi. Produktet havde intet med nanotechnologi at gøre, men var derimod en blanding af smart kemi og teflon, de brugte bare nano betegnelsen for at være hip med de unge.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login