mboost-dp1

Intel

Fra sand til processor

- Via TechRadar - , redigeret af Emil

Hos TechRadar har man set på de processer, der skal til, for at almindelig sand ender med at blive til en processor.

Hele processen består af over 300 trin, men TechRadar har forsøgt at koge det ned til bare 10 trin. Trinene dækker over alt fra, hvilket sand der bruges, til hvordan man ender med en færdig die.

Sandet, der bruges, er silica-sand, hvorfra man udvinder silicium ved at opvarme sandet til over 2.000°C og blande det med kulstof. Det udvundne silicium har typisk en renhed på 99%, hvilket dog langtfra er nok til at kunne bruges i elektronikindustrien, da man her skal bruge en renhed på 99,999999%, hvilket opnås ved en række destilleringsprocesser.

Trods den meget rene silicium er materialet stadig ikke klar til chipproduktion, da det består af en masse små individuelle krystaller. For at kunne bruges til at lave chips med, har man brug for en enkelt stor krystal, hvilket skabes ved at bruge Czochralski-processen. Efter dette er man nu klar til at skære siliciummet ud i wafers og gå i gang med selve chipproduktionen.





Gå til bund
Gravatar #1 - luuuuu
1. jun. 2009 07:29
99,999999%... Nåja, hvis mindre ikke kan gøre det.
Gravatar #2 - cryo
1. jun. 2009 07:50
Meget imponerende. Specielt trin 4C er ekstremt kompliceret med de størrelser man er nede i nu om dage. En sådan 45nm stepper-maskine koster nemt mange millioner dollar, og benytter sig af alverdens tricks (væske-litografi, dobbelt-patterning etc.) for at komme så langt ned i skala.
Gravatar #3 - glitch
1. jun. 2009 08:18
Arhh fedt nok!!, så kan vi selv lave vores CPU'er for eftertiden, opskriften står jo lige der :D
Gravatar #4 - Niversen
1. jun. 2009 08:24
#3 bare vent om 2-3 generationer laver børn computere i sandkassen... selvom de har kogt det så meget ned tror jeg ikke det bliver noget lægmand kommer til at fremstille... ikke til de priser som der er i øjeblikket
Gravatar #5 - Brianmanden
1. jun. 2009 08:38
[lettere of topic]
#3 - Hvis du virkelig vil igang med at bygge din egen CPU så peg din weblæser den her vej:

http://www.homebrewcpu.com/

[/ot]
Gravatar #6 - drenriza
1. jun. 2009 10:12
99,999999% Sådan noget skidt er jo ikke til at få has på.
Gravatar #7 - Bladtman242
1. jun. 2009 11:22
Jeg anede ikke man lavede cpu'er af sand?
Gravatar #8 - Martinta
1. jun. 2009 11:50
Bladtman242 (7) skrev:
Jeg anede ikke man lavede cpu'er af sand?


hvorfor tror du de ikke er direkte kompatible med vand :P

_____________//on topic\\______________

spændende ;) men kan ikke forestille mig at det er sådan helt nemt at gå igang med, og ved heller ikke hvem der skulle have en interesse i at lave sin egen cpu.

men hvordan måler de lige at den er 99,999999% ren? hvis den skal være så ren kan de jo næppe stikke nogen instrumenter ned i den uden det bliver beskidt?
Gravatar #9 - TrolleRolle
1. jun. 2009 13:47
#4 Hmm.. jeg tror at du (og evt. andre) har misforstået artiklen. Det er jo ikke gjort nemmere at lave en cpu eller noget, og det er jo ikke en opskrift som skal gøre det muligt at lave en cpu hjemme i sin egen sandkasse.

Det eneste som er sket er at TechRadar har beskrevet hvordan cpuer laves... og det har de så gjort i 10 steps... så alle os normale mennesker kan forstå det, og følge med... og ikke mindst... ikke bliver trætte af at læse det.

Bare fordi Discovery viser et program om rumraketter betyder det jo heller ikke at I alle sammen skal til at lege astronauter hjemme i stuen.
Gravatar #10 - Firestorm
1. jun. 2009 15:57
#7 --> Cpu'er, dvs transistorer, laves ikke af sand, men af det siliciumoxid som sandet indeholder (største bestanddel af hvidt strandsand). Der findes andre måder at få fat i siliciumet på, men at udvinde det fra sand er den biligste og nemmeste metode.

Silicium er et såkaldt halvleder materiale, dvs. at det er en mellemting mellem et metal og et ikke-metal (det står på grænsen mellem metaller og ikke-metaller i det periodiske system). Def. på et metal er at det kan lede en elektrisk strøm.. modsat med et ikke-metal.

Af andre halvleder materialer/grundstoffer kan nævnes bla hafnium og germanium. Men det er hovedsageligt silicium der bliver brugt i dag.
Gravatar #11 - B230FT
1. jun. 2009 21:37
Ganske spændende.

Man kan iøvrigt drage en parallel til solcelleindustrien, som også behøver rent raffineret silicium - vores egen danske virksomhed, Topsil, er her i front, med deres FZ-teknologi (på trods af at denne benyttes primært til fremstilling af silicium til produktion af højeffektkomponenter hos bla. ABB og Siemens).

Her er iøvrigt en oversigt over forskellige internationale solcellevirksomheders beherskelse af diverse dele af produktionsprocessen:

http://www.photon-magazine.com/ppvx/index.htm

/B230FT
Gravatar #12 - Bladtman242
9. jun. 2009 12:09
#10: tusind tak for info:)

#8 stupid yet funny;) i lol'ed:D
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login