mboost-dp1

Mike Willis

Forskere skaber fiberkabler, der kan nå 99,7 % af lysets hastighed

- Via ExtremeTech - , redigeret af Net_Srak

Forskere ved engelske University of Southampton har formået at producere fiberoptiske kabler, der kan sende data igennem med en hastighed på 99,7 % af lysets.

Kablerne er blevet brugt til at sende data med hastigheder på 73,7 terabit per sekund, hvilket svarer til cirka 10 terabyte data i sekundet. Dermed er kablerne omkring 1.000 gange hurtigere end eksisterende fiberoptiske kabler, og har desuden også mindre forsinkelse.

Eksisterende fiberoptiske kabler benytter silikatglas, hvilket lys er 31 % langsommere til at rejse igennem, end sit maksimum på 299.792.458 m/s i vakuum. Lys er dog hurtigere til at rejse igennem luft end glas, og derfor benytter de nye fiberoptiske kabler udhulede fiberrør, der dermed består mest af luft.

Metoden med udhulede fiberkabler har man prøvet før, men der har blandt andet været problemer med at få lyset til at følge med, når kablerne bøjede rundt om hjørner, da brydningsindekset var et andet end for silikatglas. De problemer har forskerne dog overkommet, således at signalstyrken kun falder 3,5 dB per kilometer.

Tabet af signalstyrke er dog stadig for stort til, at de nye kabler kommer til at erstatte eksisterende fiberkabler over store afstande. Til gengæld kan de give en betydelig fartstigning for eksempel imellem computerne i en supercomputer eller i et datacenter.





Gå til bund
Gravatar #1 - HerrMansen
26. mar. 2013 12:24


They've gone to plaid!
Gravatar #2 - Regas
26. mar. 2013 12:31
"Tabet af signalstyrke er dog stadig for stort til, at de nye kabler kommer til at erstatte eksisterende fiberkabler over store afstande."

Aww.. Troede lige at vi kunne droppe den fjollede idé med at have forskellige servere til de forskellige verdensdele... :b
Gravatar #3 - Hack4Crack
26. mar. 2013 12:40
Puha, godt jeg ikke har fiber... tænk på alle de der skal have gravet nyt fiberkabel ned, inden der er gået 5 år.

Jeg mindes DVB-T MPEG2/MPEG4 kaos.
Gravatar #4 - SAN
26. mar. 2013 12:46
#3 Tror det er yderst tvivlsomt at man vil grave nyt fiber ned til folk der allerede har.
Gravatar #5 - Slettet Bruger [1584074058]
26. mar. 2013 12:51
#3
De fiber kabler jeg kender til ligger i rør og derfor er der meget lidt grave arbejde. Tror desværre heller ikke at denne teknologi hedder consumer-grade om 5 år. :(

Tror mere denne teknologi vil blive set f.eks. til transatlantisk forbindelser som en start.

Som consumer-grade, lad os nu se om/hvornår vi kan udnytte de nuværende fiber kabler først. Der er nok rigeligt med potentiale i de nuværende fiber kabler. Så vidt jeg har forstået, så kan der tilføjes lidt multiplexing af bølgelængderne og vi har mange gange den nuværende kapacitet i et enkelt fiber.
Gravatar #6 - equalixer
26. mar. 2013 12:52
#3
Desuden, så kan de højst sandsynligt bare trække fiberkablet tilbage, og puste nyt i hvis det er nødvendigt.

De orange rør de lægger rundt omkring, er jo tomme.
Gravatar #7 - koogco
26. mar. 2013 13:13
Hvis kablerne ikke duer til lange strækninger er den mindskede forsinkelse nok ligegyldig for private brugere (jah, du sparer 27% af de 1-2ms forsinkelse til din udbyder, men der er stadig 70ms til USA?)
Det kunne dog give god mening indenfor supercomputere vil jeg tro.
Gravatar #8 - amaby
26. mar. 2013 13:21
#3
Som Yvossen også nævner så ligger kablerne i rør og blæses ud med luft når de skiftes.
Gravatar #9 - Törleif Val Viking
26. mar. 2013 13:21
yep. Data centre vil nok være himmelrygte!
Gravatar #10 - PunaniPounder
26. mar. 2013 13:28
Hvilket himmelrygte tror du, datacentrene helst vil være?
Gravatar #11 - Törleif Val Viking
26. mar. 2013 13:30
Mere hastighed internt er da lige noget for dem :)
Gravatar #12 - kasperd
26. mar. 2013 18:55
Metoden med udhulede fiberkabler har man prøvet før, men der har blandt andet været problemer med at få lyset til at følge med, når kablerne bøjede rundt om hjørner, da brydningsindekset var et andet end for silikatglas.
Det siger sig selv da brydningsindekset udelukkende afhænger af lysets hastighed i de to materialer det bevæger sig mellem. Det er derfor man har lavet fibre af materialer med så lav hastighed i første omgang.

Det betyder også at det er en ret imponerende bedrift at få lys til at dreje med en fiber uden at blive bremset ned mere end 0,3%.

Til gengæld kan de give en betydelig fartstigning for eksempel imellem computerne i en supercomputer eller i et datacenter.
Kan det? Jeg har endnu ikke hørt nogen argumentere for, at man skal undgå at have for store bunder af overskydende fiber hængende af hensyn til latens. Der er mange andre gode argumenter for at undgå det, men latens er endnu ikke blevet præsenteret som et af dem.

Hvis jeg har regnet rigtigt, så er forskellen mindre end et nanosekund per meter. Bekymrer man sig om det indenfor en bygning?

Regas (2) skrev:
Troede lige at vi kunne droppe den fjollede idé med at have forskellige servere til de forskellige verdensdele
Selv hvis vi kunne gå til 100% af lysets hastighed og vi kunne undgå den omvej det udgør at følge Jordens krumning, så ville der stadigvæk være for langt mellem verdensdelene til interaktiv kommunikation.

Hvis man alligevel vil sende lyset i en ret linie, så er brydningsindekset ligegyldigt, hvilket har været den største forhindring for større hastigheder. Vi skal bare lave et rør som vi kan pumpe lufttomt, og som kan modstå det tryk, temperatur og strømninger det vil blive udsat for ved at tage en ret linie.

Desværre tror jeg ikke der findes noget materiale som kan holde til alt det. Så vi må nok droppe idéen igen. Og det vil heller ikke være hurtigt nok til at vi kan undvære servere i forskellige verdensdele.

Yvossen (5) skrev:
Tror mere denne teknologi vil blive set f.eks. til transatlantisk forbindelser som en start.
Det ville være rart i de tilfælde, hvor man er tvunget til at vente på transatlantisk kommunikation. Men desværre står der at der er for stort tab til at bruge det over store afstande. Jeg har bare ikke lige gennemskuet hvad tabet skyldes.
Gravatar #13 - cryo
26. mar. 2013 20:02
kasperd (12) skrev:
Jeg har bare ikke lige gennemskuet hvad tabet skyldes.


Interaktion med materialet vel? En foton absoberes af et atom i kanten, måske, som senere udsender en anden foton, men i en tilfældig retning som så går tabt til varme. Tabet på 3 dB pr. kilometer er jo en del. Signalet er så halveret efter en kilometer, hvis det er effekt-dB
Gravatar #14 - Remmerboy
26. mar. 2013 23:50
gad vide om dette område kunne revolutioneres af grafen
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login