mboost-dp1

Flickr - Jacob Bøtter

Flere end hver 3. dansker er medieafhængig

- Via Københavns Universitet - , redigeret af Net_Srak

På Københavns universitet har de foretaget en undersøgelse blandt den danske befolkning, der skal afdække vores medievaner. Konklusionen er ret klar, mange danskere synes de er for afhængige af medierne.

Blandt de adspurgte, der omfatter 1.026 personer i alderen mellem 18 og 74 år, svarede 37 %, at de var meget eller lidt for afhængige af medierne. De fleste, 44 %, synes de bruger for meget tid på internettet, imens 41 % føler, de bruger for meget tid foran fjernsynet.

Fælles for de adspurgte er, at det er internettet, de mindst vil undvære, anderledes ser det ud, hvis man kigger på de forskellige aldersgrupper. Blandt de 18-29 årige kommer mobiltelefonen ind på andenpladsen, hvor det blandt de ældre er fjernsynet.

Professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet vurderer, at man på skoler, virksomheder og i de private hjem indfører begrænsninger for brugen af medier for at undgå, at der skabes for mange mediejunkier.

Den komplette artikel kan læses her (Pdf).





Gå til bund
Gravatar #1 - HydrA
27. okt. 2008 12:59
Undersøgelsen fortæller kun at 37% indrømmer at de er medieafhængig. Men definere "medieafhængig". Der findes da ingen dansker som ikke opfylder mindst én af disse:
Læser nyheder på nettet, ser det på fjernsyn, bruger rejseplanen, benytter sig af "social networking websites", har en e-mail, har en mobiltelefon. Alle i Danmark er da medieafhængig. Man skal vel først til mellemøsten før man kan stille dette spørsmål? :b
Gravatar #2 - Razzia
27. okt. 2008 13:02
Hvornår er man afhængig? Jeg sidder foran en computer +12 timer om dagen, men når jeg er på ferie har jeg ingen problemer med at undvære nettet i en uge eller 14 dage.

Når jeg har adgang til nettet, så er jeg dog storforbruger. Jeg læser nyheder mange gange i løbet af dagen og læser mails få minutter efter de er tikket ind.

Telefonen bruger jeg en smule, men det er ret begrænset.

TV ser jeg slet ikke.
Gravatar #3 - zin
27. okt. 2008 13:03
1000 mennesker er så absolut ikke et tilstrækkeligt stort nummer til at drage nogen som helst konklussion.
Det er en ommer.
Gravatar #4 - trylleklovn
27. okt. 2008 13:09
Professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet vurderer, at man på skoler, virksomheder og i de private hjem indfører begrænsninger for brugen af medier, for at undgå, at der skabes for mange mediejunkier.


Vurderer han at man indfører begrænsninger eller at man burde gøre det?
Gravatar #5 - farmerhe
27. okt. 2008 13:11
*phew* var lige bange...

det er først når man selv syns man har et problem der er et problem...

well tror ikke at der er en eneste dansker (jo måske tante olga på 95) der ikke er "afhængig" af en eller anden form for medie hvad end det er internet, fjernsyn eller telefon.

#4 han snakker om der burde indføres begrænsninger (Yiha Kina #2 samfund hvor der maks må games online 2 timer om dagen...)
Gravatar #6 - trylleklovn
27. okt. 2008 13:13
farmerhe (5) skrev:
#4 han snakker om der burde indføres begrænsninger (Yiha Kina #2 samfund hvor der maks må games online 2 timer om dagen...)

Okay så vil jeg godt flame ham. Men på den anden side forventer jeg ikke han aner en fløjtende fis om andet end statestik.

Begrænsninger er da det mest tåbelige man kan gøre. Det er som at tro unge ikke bliver voldelige så længe de ikke ser film med voldelige temaer.
Gravatar #7 - albani
27. okt. 2008 13:18
#3

Er du sikker? F.eks. refereres der ved de fleste folketingsvalg til meningsmålinger der har adspurgt 800-1500 repræsentativt udvalgte, det er nok til at ramme ret præcist...

Hvorfor skulle der bruges flere i denne sammenhæng?
Gravatar #8 - Hůňděštějlě2
27. okt. 2008 13:21
ZiN (3) skrev:
1000 mennesker er så absolut ikke et tilstrækkeligt stort nummer til at drage nogen som helst konklussion.
Det er en ommer.


1000 respondenter er absolut et udmærket tal, så længe de er tilfældigt udvalgt.

Fælles for de adspurgte er, at det er internettet de helst vil undvære, anderledes ser det ud hvis man kigger på de forskellige aldersgrupper.


Det er en fejl. Rapporten viser, at folk mindst vil undvære nettet. Rettelse foreslået.
I øvrigt er sætningen "Fælles for de adspurgte" konstrueret forkert. Det er jo ikke noget som de alle har tilfælles. Der burde stå, at et flertal af respondenterne mindst ønsker at undvære nettet.
Gravatar #9 - TwoZero
27. okt. 2008 13:32
ZiN (3) skrev:
1000 mennesker er så absolut ikke et tilstrækkeligt stort nummer til at drage nogen som helst konklussion. Det er en ommer.

Det er ellers cirka det antal man benytter i Opinionsmålinger og som man i mange år har vurderet er tilstrækkelig for, at danne et repræsentativt billede af befolkningen. Så jo, undersøgelsen er i allerhøjeste grad valid IMO. I øvrigt en ret interessant en af slagsen.

Eneste minus skulle da være at undersøgelsen er udført af Zapera. Hermed mener jeg, at folk ofte svarer efter, hvordan de kan score flest mulige point. For dem som ikke ved det, så belønner Zapera deres brugere med point, der kan veksles til diverse gaver eller lodder i en lodtrækning om bl.a. rejser og pengepræmier. Derfor kan man med rimelig grund betvivle brugernes motivation og ærlighed.


OnTopic:
Well, må sgu nok erkende, at jeg selv er mediejunkie. Sidder foran computeren mindst 10 timer dagligt og jeg bliver ofte rastløs, hvis jeg ikke får den daglige dosis. Ferie er udelukket, hvis ikke computeren er en del af ferien.
Gravatar #10 - Hůňděštějlě2
27. okt. 2008 13:36
TwoZero (9) skrev:


Eneste minus skulle da være at undersøgelsen er udført af Zapera. Hermed mener jeg, at folk ofte svarer efter, hvordan de kan score flest mulige point. For dem som ikke ved det, så belønner Zapera deres brugere med point, der kan veksles til diverse gaver eller lodder i en lodtrækning om bl.a. rejser og pengepræmier. Derfor kan man med rimelig grund betvivle brugernes motivation og ærlighed.


Får man flere points alt efter hvordan man svarer??? Så er analysen jo intet værd... :o
Mon ikke man bare får points for at svare? Ikke at jeg kender noget til Zaperas metoder.
Gravatar #11 - Bada
27. okt. 2008 14:02
Nu er Zapera jo et internet-analyse firma, så deres respondenter er ihvertfald ikke repræsentativt, da der er mange danskere der ikke anvender internettet/gider svare på internet-spørgeskemaer.

EDIT: Man kunne måske endda gå så langt og sige at det i højere grad er "internet-junkies" der har tilbøjelighed til at svare på sådanne spørgeskemaer....
Gravatar #12 - Kedekede
27. okt. 2008 14:04
lorteundersøgelse. I fortiden ville man også kunne sige at en procendel var afhængige af at læse bøger eller avis.

Det er bare noget man gør.

I år 2008 er der der en stadig stigende procendel der er afhængig af at bære tøj.

Det giver ingen mening at undersøge om folk er afhængige af medier.
Gravatar #13 - TwoZero
27. okt. 2008 14:11
Hůňděštějlě2 (10) skrev:

Får man flere points alt efter hvordan man svarer??? Så er analysen jo intet værd... :o

Både og.. Hvor mange spørgsmål man stilles, afhænger af ens svar. Flere spørgsmål vil som udgangspunkt give flere point på kontoen.

Et tænkt eksempel kunne være:
Zapera søger respondenter, der er kontorassistenter. Respondenten svarer automekaniker, hvorefter han er uinteressant for undersøgelsen og ikke får flere spørgsmål. I sådan et tilfælde bliver man som regel belønnet med 25 point, mens man måske kunne score 100-150 point, hvis man svarede kontorassistent og besvarer de resterende spørgsmål. Ret tit er det muligt, udfra spørgsmålets formulering og svarmuligheder, at gætte hvad der søges/er bedst at svare.
Gravatar #14 - Bllets
27. okt. 2008 14:11
Jeg er afhængig af medier og jeg siger det stolt, helt ærligt, vi lever i år 2008, medierne er når vi er hjemme, når vi er på arbejde/skole, og endda når man går rundt i byen.

Jeg er afhængig af medierne, men det er verdenen sådan set også efterhånden.
Gravatar #15 - kg
27. okt. 2008 14:17
jeg er også afhængig af medier... jeg bruger en stor del af min månedsløn på medieludere... jeg er meget, meget syg. :/
Gravatar #16 - Lares
27. okt. 2008 14:18
Begrænsninger? Er det da skadeligt at modtage informationer?
Selvfølgelig kan jeg forstå det hvis det lignede en egentlig afhængighed på linje med ludomani. Men det gør det jo ikke. Og hvis det gør, viser "undersøgelsen" det i hvert fald ikke.
Gravatar #17 - reschat
27. okt. 2008 14:53
At vi i dag er afhængige er medier, er tilsvarende til at man i gamle dage var afhængige af papiraviser, lokal sladder, pornoblade, fysisk sport osv.

At vi er afhængige, betyder blot at uden medier ville vi fx ikke få vores nyheder eller kunne kommunikere med folk på længere afstand end hvad man kan råbe. Så dermed er det ikke dårligt at vi er medieafhængige.

Jeg er afhængighed af min mobiletelefon, eftersom at jeg ikke har en fastnettelefon, og jeg en gang i mellem har brug for at få kontakt med folk.
Jeg er afhængig af internettet, eftersom jeg får diverse opgaver over det og benytter internettet til at finde information til at løse prostillinger og opgaver.
Jeg er afgængig af min mp3-afspiller, da jeg ikke rigtig har så meget andet at fordrive tiden med, når jeg cykler eller kører i tog.

Hvori ligger det dårlige i af at være afhængige af medier? Vi er også afhængige af varme, vand, mad, tøj osv. - Men disse afhængigheder forsøger vi da ikke at arbejde imod.
Gravatar #18 - izym
27. okt. 2008 15:01
http://newz.dk/over-hver-3-dansker-er-medieafhaengig skrev:
De fleste, 44 %, syntes de bruger for meget tid på internettet

Count me in.
Gravatar #19 - Banko-Jim
27. okt. 2008 15:09
Hůňděštějlě2 (8) skrev:
1000 respondenter er absolut et udmærket tal, så længe de er tilfældigt udvalgt.


Det er korrekt, at 1000 respondenter er rigeligt til at dække den danske befolkning. Alle undersøgelser viser, at tallet ikke bliver mere præcist, hvis man bruger flere.

Men det er helt forkert, at de skal være tilfældigt udvalgt. Tværtimod skal de være repræsentativt udvalgt, så alle meninger afspejles med den rette vægtning. Det er analysebureauernes forskellige opfattelse af, hvad der er repræsentativt, der er skyld i, at man fx til folketingsvalg ser forskellige resultater.
Gravatar #20 - Dane
27. okt. 2008 15:26
jeg tror overskriften skulle have været "Over hver 3. dansker er blevet for pjattet", siden radioen blev hvermands eje så har en eller anden form for media været aftens underholding for hele familien Danmark, det er der jo intet nyt i, det eneste nye er at vi har fået mange flere valgmuligheder.
Gravatar #21 - vandfarve
27. okt. 2008 18:43
Banko-Jim (19) skrev:
Men det er helt forkert, at de skal være tilfældigt udvalgt. Tværtimod skal de være repræsentativt udvalgt, så alle meninger afspejles med den rette vægtning. Det er analysebureauernes forskellige opfattelse af, hvad der er repræsentativt, der er skyld i, at man fx til folketingsvalg ser forskellige resultater.


Det er mest korrekt ud fra et metodisk synspunkt at lade respondenterne være fuldstændig tilfældigt udvalgt, så man opnår det mest præcise resultat. Dog er det ofte svært, da, som mange af jer nævner, kan ligge en bias i at spørge folk over nettet, så nogle vælger også ofte at lave analyser på baggrund af repræsentativt udvalgt befolkningsgrupper.

Læs evt. Political Science Research Methods, hvor det hele er meget klart formuleret i et letlæseligt sprog (Amerikanske undervisningsbøger er og bliver sgu underlige).
Gravatar #22 - Systran
27. okt. 2008 19:38
Hov, er jeg den eneste, der synes at de har brugt Hůňděštějlě2's avatar som billede til nyheden!?
Gravatar #23 - ipwn
27. okt. 2008 19:52
Jamen, jeg forstår ikke negativiten? Eller jo, det er måske nogen gange besværligt at være afhængig af et medie.

Jeg er f.eks. afhængig af internet i den forstand, at jeg hverken kan lave lektier eller dyrke mine hobbyer (Software udvikling) uden Internet. Hvis mit Internet går ned, må jeg cykle ud på Universitet og gøre det i deres computer lab... Det er sjældent jeg kan gøre det, fordi ligesom mange andre "fornuftige" studerende, så laver jeg mine lektier Søndag aften når tømmermændene har foretaget sig :)

Når Internet derimod virker, har jeg altid en opdateret plan over aftaler på skolen I form af en online kalender, alle lektier, materialer, reference mv., er at finde på mine kursers hjemmeside. Og så kan jeg selvfølgelig også kontakte diverse igennem mail systemet for at lave aftaler. Så jo, jeg er afhængig. Men det ville dælme være bøvlet, langsomt og uorganiseret hvis jeg nægtede at være afhængig...
Gravatar #24 - Hůňděštějlě2
27. okt. 2008 20:56
Banko-Jim (19) skrev:
Det er korrekt, at 1000 respondenter er rigeligt til at dække den danske befolkning. Alle undersøgelser viser, at tallet ikke bliver mere præcist, hvis man bruger flere.

Men det er helt forkert, at de skal være tilfældigt udvalgt. Tværtimod skal de være repræsentativt udvalgt, så alle meninger afspejles med den rette vægtning. Det er analysebureauernes forskellige opfattelse af, hvad der er repræsentativt, der er skyld i, at man fx til folketingsvalg ser forskellige resultater.


Jeg er ikke glad ved at være enig med Vandfarve ;) Men du tager altså fejl. En tilfældig udvælgelse giver oftest det mest retvisende resultat. Der er visse analyser hvor det giver mere mening at udvælge respondenterne, eller eventuelt at vægte dem efterfølgende, men det er undtagelser.
Problemet ved at udvælge repræsentativt er at man sjældent (aldrig) kan definere alle subgrupper, hvorfor man let kommer til at overse en eller flere vigtige grupper. Derfor er alle valgprognoser da også baseret på på mere eller mindre tilfældigt udvalgte respondenter. At resultaterne varierer skyldes den statistiske usikkerhed på omkring 2 procentpoint.

Så er det rigtig nok, at eks. Dansk Folkeparti konsekvent undervurderes med omkring 2 % når man spørger folk hvad de stemmer (i forhold til valgresultaterne), men det er (mener jeg) ikke en god nok grund til at droppe den tilfældige udvælgelse. Det er derimod en god grund til at undersøge hvordan man får flere mennesker til at svare/svare ærligt når de bliver spurgt, hvem de stemmer på.

Systran (22) skrev:
Hov, er jeg den eneste, der synes at de har brugt Hůňděštějlě2's avatar som billede til nyheden!?


Haha! Det har du sgu ret i :D En skam jeg selv har stjålet det fra nettet. Så kan jeg ikke sagsøge Newz :p
Gravatar #25 - Hůňděštějlě2
27. okt. 2008 21:12
For også lige at kneppe nogle fluer, så er det ikke korrekt at mere end 1000 respondenter ikke giver et bedre resultat. Jo flere desto bedre, men stigningen i pålidelighed er så lille, at det ikke er værd at bruge ressourcerne. Hvorfor bruge 10.000 respondenter på at få et måske 99% konfidentinterval, hvis 1000 giver 98%?
Gravatar #26 - iamjesse
28. okt. 2008 07:40
Jeg må indrømme jeg bruger meget tid på pc'en, alt fra 6-14 timer om dagen, afhængigt af hvad jeg ellers skal.

Internettet er jeg til dels afhængig af, men på ferie kan jeg sagtens "koble ud". Jeg plejer dog tage på netcafe 1-2 timer om ugen for at tjekke mail, og tjekke diverse andre potentielle posts.

Men det er stort set kun på ferie jeg kan koble fra, dvs. ferie i et østeuropæisk land, hvor ingen kan kontakte mig, for mit studie afhænger sådan set af internet, og som #23 siger så er det oftest om søndagen man laver lektierne, og der orker man sgu ikke at bevæge sig helt hen på uni :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login