mboost-dp1

unknown

FDIH: Ny EU-lov kan skade internethandel

- , redigeret af peter_m

EU kommissionens forslag til nye regler for handel kan være til stor skade for danske e-handelsvirksomheder advarer FDIH tirsdag.

FDIH’s formand, Claus Hjorting og direktør Morten Kamper opfordrer EU og nationale politikere til hurtigt at revurdere forslaget, kendt som Rome 1, inden det præsenteres for EU parlamentet i denne uge.

Efter forslaget kan et dansk firma, der sælger varer eller tjenesteydelser til forbrugere i EU, ikke længere være sikker på, at handlen overordnet reguleres efter danske regler. I stedet vil virksomheden skulle sætte sig ind i regler i op til 27 forskellige medlemslande hvor reglerne ofte konflikter eller, endnu værre, vælge at afholde sig fra at sælge til kunder uden for Danmark
FDIH frygter, at forslaget vil komplicere aftaleindgåelse og påføre virksomheder en del ekstraomkostninger. Hertil kommer, at det vil ændre på en række etablerede principper for handel med virksomheder i andre lande.

De nuværende regler giver en fornuftig balance mellem behovet for at beskytte forbrugere, samtidig med at man respekterer virksomhedernes forretningsmæssige interesser. FDIH frygter, at Kommissionens forslag ændrer på den balance og derved skader handel på tværs af lande og reducerer forbrugernes valg.





Gå til bund
Gravatar #1 - Hop3
23. jan. 2007 11:41
Æv, eller.. forstod faktisk ik en skid.. hvorfor skal folk bruge alle de smarte ord? ;( suk
Gravatar #2 - Qualon
23. jan. 2007 11:55
Smarte ord? - Lidt snørklet formuleret, men syntes sq ik det er fordi ordene er noget særligt.
Gravatar #3 - -N-
23. jan. 2007 11:58
Sådan som jeg læser det, er det vel egentligt et forsøg på at øgeforbrugerens sikkerhed, så de kun skal kende den lov som gælder i det land de selv kommer fra. Sikkert ud fra den betragtning at det er uoverskueligt for den almene forbruger at sætte sig ind i fremmedlandes handelsvilkår.
Men det ville efter min mening have været bedre at lave en EU lov, som gælder handel over EU grænser, så alle parter kun skal kende den nationale lovgivning og den europæiske, hvis de vil handle overgrænser.

Denne løsning virker ikke alt for heldig, for så har store virksomheder en fordel, idet de har bedre mulighed for at overskue mange landes lovgivninger.
Gravatar #4 - xssive
23. jan. 2007 12:14
Hvis jeg tager til spanien og køber et ur køber jeg det efter spanske regler og ikke danske, bare fordi jeg er dansker. På nettet skal det være på præcis samme måde og det er mit ansvar som forbruger at sætte mig ind i reglerne i det land jeg køber fra. Ellers må jeg jo holde mig til det danske.
Gravatar #5 - Borg[One]
23. jan. 2007 12:22
#4 så når jeg på nettet, shopper lidt hash i en hollansk online coffeeshop, så skal det være helt legalt?

Manner - jeg skal finde nogen amerikanske online våbenbutikker, så skal der eddermame indkøbes noget tyverisikring.... :-P
Gravatar #6 - Odyssey
23. jan. 2007 12:24
Betyder det at man f.eks. ikke kan sælge CD'er uden afgift til lande hvor der skal betales afgifter?
Gravatar #7 - p1x3l
23. jan. 2007 12:27
#5 bordset fra det stadig ik må importeres da hashen/våbenet stadig er ulovligt i dk :)

men ja vis alle tænkte som dig får de nok et problem med den lov da de ikke kan lukke de butikker der sælger lovligt i eget land og sender

vilket minder mig om dom mod allofmp3.com ville være ugyldig ? da det de gør er lovligt i rusland og "sender" musiken lool :D
Gravatar #8 - xssive
23. jan. 2007 12:31
#5 - Ja, det er skam helt legalt for dig at købe. Som #7 skriver så er det importen ind i landet der giver dig et problem. Som jeg skriver, hvis du tager til Holland og køber hash er det også legalt, men det vil også i det tilfælde være illegalt for dig at importere det til DK. Det kan dog ikke være ejeren af coffee shop'ens problem, det er dit.
Gravatar #9 - p1x3l
23. jan. 2007 12:34
#5, #8 og som der står på siden vil sagen så blive behandlet i holland (er det lovligt at importere hash til danmark efter hollansk lovgivning / eksportere det fra holland "de kan jo dårlig ha en lov om import til forskellige land") :S ? :) jaja bare de selv finder ud af det ......
Gravatar #10 - Eiffel
23. jan. 2007 12:34
#5 Er USA blevet medlem af EU?
Gravatar #11 - p1x3l
23. jan. 2007 12:40
#6 ja vil jeg mene cd´er fra tyskland/sverige til danmark skal sælges med afgifter eller kan copydan/kodak sagsøge den butik der sælger eller hvem skal holde øje ?
Gravatar #12 - -N-
23. jan. 2007 13:56
#7 Nej du vender den forkert. Firmaet der sælger, skal overholde den danske lovgvingen. Indtil har firmaet du køber fra skulle overholde firmaets nationale lovgivning.
Gravatar #13 - luuuuu
23. jan. 2007 14:01
er jeg den eneste der ser det her som (endnu) et forsøg på at lukke allofmp3?

for hvad kan man ellers bruge sådan en helt igennem sinkedum ide til? altså helt ærligt, hvem er det dog der kommer op med den slags ideer? hvorfor har de lov til sådan noget?
Gravatar #14 - p1x3l
23. jan. 2007 14:14
#12 kan ikke edit #7 men ja opfattet det lige forkert ^^ vilket min #11 også hentyder til da den siger det stik modsatte se det lol :P men læste så også lige kilden i mellem de to :)
Gravatar #15 - duckfighter
23. jan. 2007 17:20
#13 -> Mon dog

Det kommer til at koste netbutikker _mange_ penge og ressourcer, at implementere løsninger der retter sig efter kundens land. Det giver hurtigt uoverskuelige konsekvenser. Størstedelen af de små webshops vil konsekvent begynde at lukke for udvalgte lande.

Uanset hvad bliver det i sidste ende kunderne, der kommer til at betale EU-gildet.
Gravatar #16 - heg
23. jan. 2007 19:06
Det kunne minde om en art protektionisme FDIH vil have; som det er nu må man formode at de færreste forbrugere er interesserede i at indgå aftaler med udenlandske forretninger angående overdragelse af fysiske varer.

Med Rome 1, vil man, som jeg forstår det ud af FDIHs pressemeddelelse, kræve at forbrugerne har samme vilkår i udenlandske online butikker, som i de hjemlige, det kan man formode vil bidrage til en højere grad af forbrugertillid til netop de udenlandske butikker. Om de udenlandske butikker så vil være interesserede i at påtage sig de udgifter der er i forbindelse med at overholde disse krav, hvis der sælges til udenlandske kunder, kan jeg dog være i tvivl om; ikke ud fra en betragtning af at de nødvendigvis er onde, men det kan være naivt at tro at de vil forstå forbrugerrettigheder i alle EU lande, når det for selv den danske detailhandel kniber gevaldigt med at forstå basale rettigheder som garanti og reklamationret, samt disses perioder.
Gravatar #17 - Oculus
23. jan. 2007 19:22
Øhhhh.... og?

Som forbrugere skal vi da bare være glade for det her.

Sådan er reglerne jo allerede her i landet og det kan vi kun være pænt tilfredse med.

Hvis en udenlandsk butik reklamerer eller på anden måde henvender sig til danske kunder og sælger til dem, så skal de følge dansk lov. Det vil sige vi har returret, garanti og alt det andet gode snask vi som danske forbrugere nyder godt af herhjemme, selvom vi køber over nettet i udlandet.

Hvis udenlandske butikker skal følge dansk lov, så er det vel bare fair at danske butikker skal følge lovene i de lande de sælger til også.

Hvad hyler de egentlig for. Det kan da ikke være den store omsætning dansk e-handel har med udenlandske kunder med de generelt høje priser vi har på varerne herhjemme.

Udover det så er den danske købelov vel en af de mest forbruger-venlige i EU. Tvivler stærkt på at e-handelen herhjemme vil opleve at de skal leve op til "strengere" regler i andre EU-lande.

Det man kan frygte er at en del udenlandske net-butikker faktisk ikke er klar over at de skal følge dansk lov hvis de sælger til kunder i Danmark, og hvis det her bliver vedtaget så for de måske øjnene op for dette og fravælger Danmark pga. vores skrappe (læs; forbrugervenlige) regler. Hvis det sker kan danske butikker jo bare gnide sig i hænderne når vi er tvunget til at købe varer dyrere herhjemme.
Gravatar #18 - -N-
23. jan. 2007 19:24
#17

Da ikke hvis konkurrencen formindskes. Derudover bliver de administrative omkostninger lagt på varen, og sikker med lidt ekstra fortjenenste.
Gravatar #19 - Oculus
23. jan. 2007 19:35
#18

Hviklet synspunkt kommer du fra?

Som dansk kunde der køber i udlandet over nettet vil den regel her ikke ændre noget som helst. Dansk lov siger allerede at udenlandske butikker skal overholde dansk lov hvis de sælger til folk bosat i Danmark.

Dansk e-handel med kunder fra udlandet skal sætte sig ind i reglerne i de lande de sælger til, ja, ved ikke om andre EU-lande har samme regler som os herhjemme, i så fald skal de allerede gøre det i de lande, men udover det så er det jo ikke hver butik individuelt der skal opfinde den dybe tallerken. Mon ikke reglerne for hvert EU-land vil være at finde hos en brancheorganisation herhjemme kort tid efter dette direktiv træder i kraft?
Gravatar #20 - nhslaw
23. jan. 2007 19:46
Hmm... Det bliver super dejligt at kunne købe sit grej i et land med langt lavere moms, og så alligevel være omfattet af danske regler. Nice. Som forbruger vil jeg have den laveste pris - hvis de danske butikker vil konkurrere må de sætte priserne ned. Personligt er jeg lige glad, så længe jeg får mine varer.
Gravatar #21 - Skobbolop
24. jan. 2007 00:53
#20 Hvorefter de udenlandske forhandlere vælger ikke at sælge til folk i Danmark :D
Gravatar #22 - luuuuu
24. jan. 2007 15:32
#19

tror pointen er at hvis du køber noget fra et andet land så dækker dansk lovgivning jo ikke, ergo den lov der tæller for nul og niks, med mindre det andet land har en lov der siger at butikker skal følge andre landes lovgivning når der sælges over grænser.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login