mboost-dp1

SXC - tonyclough

DRM begrænser brug af bibliotekernes nye lydbøger

- Via FPN - , redigeret af Emil

Det er blevet ganske populært at lytte til lydbøger, når man er på farten, pendler, er ude at løbe eller lignende. Normalt har man skulle ned på biblioteket for at låne lydbøgerne, men en ny tjeneste ændrer dette.

Bibliotekerne har lanceret internettjenesten Netlydbog.dk, men desværre er det ikke ret mange af danskerne, der vil være i stand til at benytte sig af tjenesten. Årsagen er, at lydbøgerne ikke kan afspilles på bl.a. markedets mest udbredte lydafspiller, iPoden.

Problemet er, at bibliotekerne skal beskytte lydbøgerne med kopibeskyttelse (DRM), og her har man valgt at anvende Microsofts løsning, da den er billigst. Apples iPod og iPhone kan ikke læse disse filer, ligesom en række andre lydafspillere, f.eks. Sony Ericssons Walkman-serie af mobiltelefoner.

I Danmark står iPods for 80-85% af det danske marked for lydafspillere, hvorfor mindst 8 ud af 10 danskere p.t. ikke kan lytte til lydbøgerne.





Gå til bund
Gravatar #1 - DStruct
15. okt. 2008 11:13
.. og hokus-pokus, så blev den drm brudt og alle var glade ?
Gravatar #2 - morajodk
15. okt. 2008 11:14
DRM er skod - det gør at jeg ikke gider købe hos Itunes.
Gravatar #3 - TuxDK
15. okt. 2008 11:16

I Danmark står iPods for 80-85% af det danske marked marked for lydafspillere, hvorfor mindst 8 ud af 10 danskere ikke p.t. kan lytte til lydbøgerne.


Er der nogen som helst bevis for denne påstand?
Jeg kender 2 mennesker der har en iPod. Ud af måske 30 mennesker omkring mig.

Størstedelen af mine venner og bekendte benytter deres mobil telefon til afspilning af musik.
Gravatar #4 - BeLLe
15. okt. 2008 11:19
Bibilotekerne er for alle..... der benytter en afspiller der understøtter M$ DRM.

Why oh why overhovedet have DRM på??? Jeg troede at de fleste havde indset at det ikke er vejen at gå


#3
alle jeg kender der har en musikafspiller har en Ipod og ingen bruger deres telefon som afspiller.
Det er måske noget at gøre med hvor man befinder sig hænde og i hvilken aldersgruppe ens omgangskreds er
Gravatar #5 - zymes
15. okt. 2008 11:21

I Danmark står iPods for 80-85% af det danske marked marked for lydafspillere, hvorfor mindst 8 ud af 10 danskere, der har en iPod/SonyEricsson Walkman telefon..., ikke p.t. kan lytte til lydbøgerne.


Så vidt jeg ved ikk 8 ud af 10 danskere der går rundt med en af dem..
Gravatar #6 - siliankaas
15. okt. 2008 11:21
HVis ingen kan afspille lortet, lukker de vel tjenesten igen, eller går nye veje.

(eller er jeg naiv?)
Gravatar #7 - -N-
15. okt. 2008 11:24
Håber apple bliver klogere og understøtter det brede udbud af DRM. Synes ikke længere det unikke ved ved apple er manglende kompatibilitet men design. Tilbage i 80erne og 90erne var imkompatibilitet jo deres store force, den gang var apple også bare grim, firkantet og hvid :-D
Gravatar #8 - brwnx
15. okt. 2008 11:25
#2 itunes har over en mio numre uden drm...
Gravatar #9 - NinjaZee
15. okt. 2008 11:27
Jeg tror ikke mobiltelefoner hører med i den statistik, men at 80% af de solgte MP3-afspillere (som i stand-alone afspiller der ikke er indbygget i en mobiltelefon) er fra Apple, det kan måske godt passe.
Gravatar #10 - [E]Mnemonic
15. okt. 2008 11:33
Mega latterligt og basere noget som helst på DRM.

Samme problem med TDC Play, virker kun på Windows dåsen.. Hvor plat er det?

iPOD kunne sagtens understøtte DRM, men det krlæver at de giver Microsoft penge hver gang de sælger en iPOD. Pænt mærkeligt at en eller anden domstol endnu ikke har krævet at Microsoft fjernede det latterlige monopol...

Hvorfor ikke kræve pengene fra dem der signerede musikken med det BRAS..
Gravatar #11 - Zaiathon
15. okt. 2008 11:33
Tja jeg synes godt nok også 80% er uforholdsmæssigt højt, set i forhold til hvor mange små afspillere til et par hundrede kroner der findes..

Og ja det er da typisk at der ikke er nogen der kan finde ud af at arbejde sammen om et ordentligt system - for netop i tilfælde som bibliotekslån er et af de få steder hvor DRM rent faktisk har en eksistensberettigelse (da man jo netop IKKE køber et produkt - og det derfor er ok for rettighedshaverne at begrænse filerne).
Gravatar #12 - [E]Mnemonic
15. okt. 2008 11:36
#11 Problemet er bare at bibliotekerne skal være for alle, og ikke en udvalgt skare det benytter Microsoft Windows som deres styresystem. Du ved alt de Huppi fis der... Så dette går jo fuldstændigt imod dette princip.
Gravatar #13 - angrysurmøgstodderasshole
15. okt. 2008 11:39
hvorfor i hede hule motherfucking motorsavshelvede er det, at hver gang et offentligt organ skal træffe en beslutning, SÅ ER DET DEN FORKERTE BESLUTNING?!

få dog fat i nogen der er kvalificerede til at træffe de beslutninger, og gerne nogen der faktisk selv lever ude i verden og selv vil bruge de her ting!! Så kunne vi også rykke alle offentlige kontorer over på linux og openoffice istedet, nu vi var igang!
Gravatar #14 - Vasquez
15. okt. 2008 11:45
Rigtigt mange biblioteker udlåner DRM-kompatible afspillere. Dermed er tilbuddet vel teknisk set for alle. Desuden kan man stadig bruge det på en alm. Windows-maskine, og så bliver tallet jo pludselig vendt på hovedet.

Med det sagt, så tror jeg godt jeg tør love, at ingen der arbejder med projekterne (Netmusik og Netlydbog) har nogen som helst forkærlighed for DRM!
Gravatar #15 - Jonasee
15. okt. 2008 11:46
Imponerene lille udvalge de har, der er kun 266.

Så vidt jeg husker må man ifølge danske love bryde kopi beskyttelsen for at høre det.
Gravatar #16 - UltimateW
15. okt. 2008 11:46
haha, er da glad for jeg har en SE telefon og en Ipod.

Imo er det iorden med en DRM i forbindelse med et udlån, dog lidt trist man ikke kan bruge det.

Hmmm er der nogle bil radioer der kan afspille WMA DRM ?
Gravatar #17 - LinguaIgnota
15. okt. 2008 11:49
I Danmark står iPods for 80-85% af det danske marked for lydafspillere, hvorfor mindst 8 ud af 10 danskere p.t. ikke kan lytte til lydbøgerne.

Huh? Forhindrer ejerskabet af en iPod brugeren i at afspille filerne på sin PC? ;)
Langt de fleste mennesker har Windows på deres computer, så langt de fleste mennesker kan bruge tjenesten. Det er selvfølgelig surt for dem der ikke kan, men det er ikke altid lige let at tilgodese alle. Jeg kunne godt være interesseret i at vide, hvor mange borgere (med internetforbindelse) der reelt set ikke kan bruge tjenesten. - Mit bud er under 10%, og det er vel egentlig ikke SÅ slemt.
Gravatar #18 - Vasquez
15. okt. 2008 11:49
#15
Sakset fra artiklen:"Det er teknisk muligt at knække de koder, der beskytter lydfilerne, så lydbogen kan overføres til iPod, men det er ifølge Kulturministeriet ulovligt."

Tror det du snakker om, kun gælder ting du har købt.
Gravatar #19 - mathiask
15. okt. 2008 11:56
"I Danmark står iPods for 80-85% af det danske marked for lydafspillere, hvorfor mindst 8 ud af 10 danskere p.t. ikke kan lytte til lydbøgerne."

Så de forudsætter at HELE Danmarks befolkning har investeret i en dedikeret MP3-afspiller?

Det kunne tænkes, at mange af iPod-ejerne har en telefon med windows mobile, og derfor godt kan høre lydbøgerne? (min far eksempelvis)

Det kunne tænkes, at mange af iPod-ejerne har en almindelig PC der er inficeret med Windows? Den burde da kunne afspille Microsoft DRM.

Man skal ikke kaste sig ud i statistiske sammenligninger, hvis man ikke har lidt flere parametre.
Gravatar #20 - dinmor
15. okt. 2008 12:00
Jeg er som de fleste andre fornuftige mennesker grundlæggende imod drm på den musik man har købt og betalt, den er dybt urimelig... Men når det er sagt, så kan jeg altså godt forstå, at det er nødvendigt med en eller anden ordning der tidsbegrænser mulighederne for at høre de ting man har lånt, ellers svarer det jo til at bibliotekerne bare giver alting væk, og det er jo ikke det der er meningen - men jeg har intet oplagt løsningsforslag på problemet, andet end at jeg vil indskyde at bibliotekernes netmusik virker rigtig fint, under forudsætning af at man har kompatibelt hard- og software...
Gravatar #21 - DusteD
15. okt. 2008 12:00
Ærligt talt, om den kun kan afspilles på det ene propiotære lukkede system eller på det andet propiotære lukkede system, det gør da absolut ingen forskel.

Hele fejlen her er at den kun kan afspilles på lukkede propiotære systemer.
Gravatar #22 - Staeren
15. okt. 2008 12:03
Man har valgt Microsofts DRM fordi den er billigst. Jamen så er den vel heller ikke længere, man kan da ikke klandre dem for ikke at have råd til Apples eller nogen andens DRM. Det er jo bare for dumt.

Hvis alternativet er, at lydbøgerne aldrig ville udkomme, så er det her jo absolut den bedste løsning.

Problemet her er jo ikke Microsofts DRM, det er de andre som er for dyre.
Gravatar #23 - starz#1
15. okt. 2008 12:17
Staeren (22) skrev:
Problemet her er jo ikke Microsofts DRM, det er de andre som er for dyre.


jo, problemet er netop DRM.
Om det er MS', Apples, Warners eller Sony's rootkit, er problemet stadig DRM.
Gravatar #24 - sorenweber
15. okt. 2008 12:24
Det er vel i bund og grund et politisk problem, der kræver en politisk løsning. Man kan jo vælge fra politisk hold, at lydbøgerne ikke må have DRM, og så gøre folk opmærksomme på, at de skal slettes efter en vis tid (f.eks. med en e-mail eller sms).

Det er jo principielt set det samme, der sker, når man låner CD'er, som jo heller ikke har DRM (der virker). Her kan folk også kopiere dem uden vanskeligheder.
Gravatar #25 - Casperin
15. okt. 2008 12:27
#20 Bibliotekernes formål er folkelig oplysning, så fra deres side ville det være optimalt at lade folk få fri adgang til bøgerne. Kravet er uden tvivl fra industriens side.
Gravatar #26 - GrillBiller
15. okt. 2008 12:29
og omvendt...
købt musik fra itunes kan ikke afspilles på andet end ipod ;)
Gravatar #27 - mhartvig
15. okt. 2008 12:32
#3 - Så du siger jo egentlig selv, at 100% af dine venner har ipod som lydafspiller..

(NEJ SKJOLD!!!!! DU KAN IKKE MODSIGE MIG - så skal du også kalde din bil for et UR)
Gravatar #28 - Magten
15. okt. 2008 12:54
DRM-modstandere: Så find en anden måde hvorpå biblioteket kan administrere hvor lang tid mediet er lånt? Det er ikke bibliotekerne eller folkene bag løsningen der er problemet her - det er rettighederne på mediet!

Lige i det her tilfælde vil jeg vove og påstå en eller anden form for begrænsning/kontrol er nødvendig.
Gravatar #29 - BeLLe
15. okt. 2008 12:59
#28

Hvis vi ser bort fra udgifterne ville den optimale DRM løsning vel være at de understøttede alle former for DRM.
Altså at de tilbød flere versioner af samme fil med enten MS, apple, sony eller whatever DRM på.
Gravatar #30 - mathiask
15. okt. 2008 13:41
#29

Løsningen er vel nærmere, at der findes en standard for DRM.
Gravatar #31 - Dreadnought
15. okt. 2008 14:08
På en tidligere afstemning på MacNation var der 65% som ikke havde en Ipod og heller ikke ønskede sig en. Så de 80% er vidst helt hen i vejret. De 80% er nok baseret på antal solgte enheder, og ikke antal individer som ejer af sådan en dims. Hvis man nu inkl. antallet af solgte non-Ipod MP3-afspillere hvor stor ville danmarks befolkning så være? 300%? 400%?
Statestik når det er bedst.
Gravatar #32 - flywheel
15. okt. 2008 14:57
mathiask (30) skrev:
#29

Løsningen er vel nærmere, at der findes en standard for DRM.


Der har vi så problemet med alle de andre platforme - da MS tilsyneladende skal kontrollere alt (Tilsyneladende mener de ikke at de vil være istand til at konkurrere på lige fod) og Apple/Sony er næppe bedre på DRM punktet.
Gravatar #33 - zin
15. okt. 2008 15:57
#31: Den afstemning viser dog ikke om de, der ikke havde en iPod havde en mp3-afspiller overhovedet. Hvis de ikke har det, mon så de indgår i de omtalte 80%?
Det tror jeg ikke. :)

Anyway, yey for DRM, verdens løsning på alle vores problemer - nåh, nej, vent. -.-

#28: Ingen løsning er bedre end en utroligt dårligt fungerende løsning.
Gravatar #34 - JunkStar
15. okt. 2008 17:08
Nizzle at ha en Zune2 nu :D
Gravatar #35 - natterjack
15. okt. 2008 17:29
Også lækkert at sidde med en Mac, uden mulighed for at bruge TV2 Sputnik.
Gravatar #36 - Magten
15. okt. 2008 17:38
BeLLeDK (29) skrev:
#28

Hvis vi ser bort fra udgifterne ville den optimale DRM løsning vel være at de understøttede alle former for DRM.
Altså at de tilbød flere versioner af samme fil med enten MS, apple, sony eller whatever DRM på.
Som du selv siger: Udgifterne... De vil være mange dobbles hvis man skulle stille filerne til rådighed under alle de forskellige slags DRM..

Men sådan er det jo desværre ofte.. Optimalt = for dyrt
Gravatar #37 - DanaKaZ
15. okt. 2008 19:41
#31 Og hvorfor er antalte solgte enheder ikke dækkende? Hvis 80% af solgte enheder er iPods så er det også rimeligt at antage af omkring 80% af enheder i brug er iPods.

Hvis du har svært ved at accepterer at Apple har et populært produkt, så er det dig der har et problem med statistikken ikke statistikken der har et problem.

I Fona er langt størstedelen af solgte mp3 afspillere iPods og jeg tror at Fonas salgstal siger mere om DKs befolkning end en brugerafstemning på Newz.dk
Gravatar #38 - kurtadam
15. okt. 2008 21:19
Lige en enkelt ting omkring det at lydbøgerne skal være for alle. Det afhænger af om din kommune har betalt for at være med, så her er der altså også forskel på folk.
Gravatar #39 - Septamus
15. okt. 2008 23:36
Jep, DRM er umoralsk.
Gravatar #40 - spiral
16. okt. 2008 00:28
Jeg forstå det ikke hvorfor Microsoft og Apple laver ikke i samarbejde et fælles standard format som kan afspilles i hinandens bærebar enheder?

/off topic
Det kan godt være at Apples iPod har et lækkert design, men det frister mig ikke at købe den fordi:
Jeg er imod DRM og lukket musik og video formater!
Jeg vil gerne have en musikformat som f.eks. MP3 hvor jeg kan afspille den over alt.
Gravatar #41 - natterjack
16. okt. 2008 16:18
#40 Du mener, du vil ikke have en iPod, fordi du er imod Apples forretningsmetoder mht. DRM?
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login