Wikipedia

Den danske Wikipedia har nået 100.000 artikler

Via Wikipedia - , redigeret af Emil

Verdens mest populære online opslagsværk, Wikipedia, findes også i en dansk udgave, og her har man lige rundet en milepæl – der findes nu over 100.000 danske artikler.

Den 15. januar 2001 blev den første engelsksprogede artikel oprettet, mens den danske version først blev oprettet den 1. februar 2002. Med den flotte milepæl har Wikipedia nu har fået sit 24. medlem af den eksklusive klub af nationale versioner, der rummer mere end 100.000 artikler på det givne sprog.

Det bringer den danske side i selskab med vores nabolande Sverige og Norge (kun bokmål), der i et stykke tid har haft over 100.000 sider på deres respektive nationale sider.

Flere informationer om den danske Wikipedia-historie kan selvfølgelig findes på Wikipedia!

Gå til bund
Gravatar

#1 Nueaf 29. dec. 2008 06:39

Der står da kun 99969, hvis man kigger inde på den danske side??
Gravatar

#2 Pernicious 29. dec. 2008 06:47

hmm, der må være blevet ryddet op - vi udskyder den lige...
Gravatar

#3 inshadow 30. dec. 2008 07:20

Vi er langt bag efter i forhold til Norge og Sverige.
Norge har netop lige rundet 200.000 artikler og Sverige 300.000 artikler.
Gravatar

#4 vandfarve 30. dec. 2008 07:31

#1-2

Man skal ikke altid regne med forsiden, da den ikke opdateres automatisk. Lige nu er der 100.077 ifølge Wiki'ens egen statistik.

Men ja, selv Wikipedianerne tog fejl her. I går fejrede de faktisk også milepælen, hvorefter de trak jubilæet tilbage ekstremt hurtigt.
Bliver der nogensinde folketingsvalg i Danmark? Næppe.

derbliveraldrigvalgever.tumblr.com
Gravatar

#5 Dijkstra 30. dec. 2008 07:35

Lidt interessant.

Der er selvfølgelig "de store verdenssprog": Engelsk, Spansk, Fransk, Russisk (Русский), Portugisisk og Kinesisk (中文).

Derudover er der:
Catala (nogen der ved hvad det er?)
Cesky (tjekkisk?)
Tysk
Esperanto (kunstsprog)
Italiensk
Magyar
Hollandsk
Japansk (日本語)
Norsk
Polsk
Rumænsk
Slovakisk
Finsk
Svensk
Tyrkisk
Ukrainsk
Volapyk (endnu et kunstsprog)

Jeg synes da vi er i godt selskab. Mange af landede har jo en væsentligt større befolkning end vi har.

Men jeg undre mig lidt over at der er ikke mindre end to kunstsprog med over 100k artikler.


Edit:
Derudover synes jeg det er interessant at tysk er næststørst med 843k+ artikler. Så kommer fransk med 743k+ artikler, så flere (japansk, polsk, italiensk, hollansk, portugisisk og spansk) med ca en halv mio. artikler og først senere kommer russisk 342k+ artikler og kinesisk med kun godt 200k artikler.
Nu uden signatur
Gravatar

#6 vandfarve 30. dec. 2008 07:39

Dijkstra (5) skrev:
Catala (nogen der ved hvad det er?)


Ja, det gør Wikipedia - det er katalansk :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_language skrev:
Catalan pronounced /ˈkætəˌlæn/ (català IPA: [kətəˈla] or [kataˈla]) is a Romance language, the national and official language of Andorra, and a co-official language in the Spanish autonomous communities of the Balearic Islands, Catalonia and Valencian Community (where it is known as Valencian) and in the city of Alghero in the Italian island of Sardinia. It is also spoken, although with no official recognition, in the autonomous communities of Aragon (in La Franja) and Murcia (in Carche) in Spain, and in the historic Roussillon region of southern France, roughly equivalent to the current département of the Pyrénées-Orientales (Northern Catalonia).
Bliver der nogensinde folketingsvalg i Danmark? Næppe.

derbliveraldrigvalgever.tumblr.com
Gravatar

#7 lorenzen 30. dec. 2008 07:47

#5
Mon ikke de få kinesiske artikler skyldes noget regeringskontrol?
Gravatar

#8 mathiass 30. dec. 2008 10:01

Desværre er kvaliteten af de danske artikler ret ringe. De er som regel ret korte og elendigt dokumenterede. Danmark er nok et for lille sprogområde til at have folk nok der bidrager til sådan et projekt...
Gravatar

#9 David Munch 30. dec. 2008 10:31

#8 Helt enig.

Af samme grund bruger jeg stort set aldrig den danske, men kun den engelske. De eneste gange jeg faktisk ser en grund til at bruge den danske, som jo også har fære kontrollører, er for at få forklaringen på et fremmedord.
Gravatar

#10 GormDK 30. dec. 2008 10:34

Dijkstra (5) skrev:
Derudover synes jeg det er interessant at tysk er næststørst

Ifølge min historielærer (på gymnasiet) er den tyske wikipedia generelt bedre end den engelske.
Jeg er dog ikke god nok til tysk til at jeg selv har gidet at bruge den tyske.
http://www.dsn.dk/kommaregler_haefte.pdf ;)
Gravatar

#11 vandfarve 30. dec. 2008 10:38

#8-9 Jeg er helt enig, men man kan jo komme i situationer, hvor ordet, begrebet eller personen kun er beskrevet på den danske side, og så må man nøjes.

Desuden burde man altid være varsom med informationerne på åbne encyklopædier, men det ved alle jo, og man behøver heller aldrig at gå på kompromis med kvaliteten, hvis man kan finde bedre artikler (engelsk/tysk > dansk).
Bliver der nogensinde folketingsvalg i Danmark? Næppe.

derbliveraldrigvalgever.tumblr.com
Gravatar

#12 mathiass 30. dec. 2008 10:41

#11 Jeg synes også at det er interessant at mange danske forhold og meget dansk historie er skrevet langt bedre og er meget bedre dokumenteret på den engelske wiki (dog ofte med links til danske sider). Tilsyneladende er det ikke kun de danske læsere som heller vil have den engelske, men også de danskere der skriver artikler.
Gravatar

#13 vandfarve 30. dec. 2008 10:45

#12 Sjovt, for i går sad jeg og stenede på en.wikipedia.org (Overspringshandlinger, yeah, I know), og jeg fandt artiklen om den fremtidige Femernbæltbro meget bedre på den engelske side end den danske.

Måske kan det skyldes, at der findes en kultur på den danske side, at man så vidt muligt også skal fokusere på de danske fænomener på den engelske (og måske også den tyske) side, og at artiklerne på den danske derfor blot er venstrehåndsarbejde?
Bliver der nogensinde folketingsvalg i Danmark? Næppe.

derbliveraldrigvalgever.tumblr.com
Gravatar

#14 mathiass 30. dec. 2008 10:52

#13 Jeg tror også at der er et par andre grunde. Danske akademikere er vant til at læse på engelsk og publicere deres artikler på engelsk. Derfor er det nok meget naturligt at de også vælger bidrage med den viden de har til den engelske wiki i stedet for den danske. Desuden kræver det et ret stort stykke arbejde at lave en god artikel, så jeg kan da godt forstå at man vil have den størst mulige gruppe af modtagere. I sagens natur er der selvfølglig flest som kan læse en engelsk artikel.
Gravatar

#15 bixed 30. dec. 2008 11:51

Jeg må nok desværre sige at jeg også ville foretrække at skrive på den engelske Wikipedia frem for den danske, netop fordi det kun er forholdsvist få der kan få glæde af det man skriver på dansk.

Det kunne måske være relevant at hive fat i det gamle ordsprog
"Man kan give en mand en fisk, og han har mad til en dag, eller man kan lære en mand at fiske, og han vil have mad til resten af livet."
I denne sammenhæng vil det blive:
"Man kan skrive noget viden på dansk, nogle få vil få adgang til en smule viden, eller man kan lære en gruppe danskere engelsk, og de vil få adgang til en stor mængde viden."
http://jonas.meinertz.org/
Gravatar

#16 Kolind 30. dec. 2008 12:47

Eller måske
"Giv en mand et bål og han holder sig varm i en dag. Sæt ild til ham og han holder sig varm resten af livet"


Og on topic: Tillykke til de danske wikipedianere som har bidraget. Jeg kan ikke påstå at det er min skyld den er over 100.000 nu :D
Gravatar

#17 HashKagen 30. dec. 2008 14:22

klapper sig selv på skulderen...
At the moment I'm harvesting the fruits of contemplation and solitude, You could say that I'm going through a Zen period ...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login