mboost-dp1

Danmarks Tekniske Universitet

Dansk forskning kan gøre elektronik mindre og mere effektivt

- Via Videnskab.dk - , redigeret af Pernicious

Vi er efterhånden blevet vant til, at elektronik bliver mindre i takt med, at det også bliver mere effektivt. Det ser dog også ud til, at udviklingen inden for elektronik er ved at ramme en mur, eftersom størrelsen af elektroniske komponenter når molekylær størrelse, hvilket er et område, der ikke er udforsket tilstrækkeligt endnu.

En ny dansk forskning skal dog ændre på dette, eftersom Thomas Frederiksen og Mads Brandbyge fra DTU Nano Tech i samarbejde med andre europæiske forskere har formået at lave et elektronisk kredsløb, der kan undersøge, hvor godt molekyler kan lede strøm.

Dette er gjort ved hjælp af en atomtynd nål og et skanning tunnel-mikroskop, som gør det muligt at sætte ét molekyle i kontakt med et andet og derved måle den mængde strøm, der ledes mellem disse.

Forsøget har indtil videre vist, at molekyler leder strøm ufatteligt dårligt – op til 100 gange nedsat fra ét molekyle til et andet. Thomas Frederiksen fortæller, at man altid har haft en fornemmelse for, at molekyler leder dårligt, men at det ikke har været muligt at bevise omfanget før nu.

Forskningen kan ifølge Thomas Frederiksen bane vej for mindre og mere effektiv elektronik, eftersom det vil være muligt at pakke molekyler tæt op ad hinanden, uden de betydeligt påvirker hinanden.





Gå til bund
Gravatar #1 - moso
17. nov. 2009 10:46
Er det dét vores skattekroner går til? Lab-geeks, der sidder og prikker små nåle ind i bitte små ting for at få orgasme over at de kan måle strømmen i mellem dem?

Spøg til side.
Jeg synes det her er "total opturs-lagkage".
1) Det betyder - måske på lang sigt - at vi kan få knaldet flere og/eller hurtigere ting i vores gadgets.
2) Det er fandme danskere der har fundet ud af det! Tag den! :)
Gravatar #2 - Avenger-
17. nov. 2009 10:48
#1
Vores nyhed nævner ikke, at Thomas Frederiksen er ansat ved Donostia International Physics Center i Spanien, så jeg tror faktisk, det er spanske euro, der går til den danske forskning - dobbelt op på nice?
Gravatar #3 - LordMike
17. nov. 2009 11:20
Vent.. De siger at:

1. Molekyler leder strøm, meget dårligt... 100 gange svagere fra molekyle til molekyle.

Men derefter:
2. Vi kan nu pakke dem tættere sammen - fordi at vi nu ved at de leder strøm dårligt?...

....
Gravatar #4 - TrolleRolle
17. nov. 2009 11:25
#3 Ja, når strømmen ikke ledes godt kan man nemmere isolere de enkelte "printbaner".

Det er jo klart at hvis isoleringen mellem to strømførende baner ikke behøver være mere end et par molekyler bred, så kan man mase ret meget elektronik ned, på meget lidt plads.
Gravatar #5 - LordMike
17. nov. 2009 11:26
#4.. Ah..
Men de enkelt printbaner må da være relativt svage så?...

Hvis de har samme modstand som 'væggene'...?
Gravatar #6 - nielsbrinch
17. nov. 2009 11:41
TrolleRolle (4) skrev:
Ja, når strømmen ikke ledes godt kan man nemmere isolere de enkelte "printbaner".


Men hvis det havde vist sig at molekyler er gode til at lede strøm ville man vel kunne have fået en anden fordel ud af det? Lyder som om der var godt nyt på vej, uanset hvad resultatet af deres undersøgelse var.
Gravatar #7 - Cambiare
17. nov. 2009 12:44
Jeg synes bare det er vildt at tænke på at vi ikke kan lave noget der er mindre fordi det er på molekylstørrelse! :O damn, var nok det sidste jeg havde troet skulle blive en begrænsning!

Men hvad så optisk? Man kan ikke lede lys igennem dem istedet?
Gravatar #8 - Leonhard
17. nov. 2009 19:54
#3 Har du nogensinde hørt om en processor lavet i et metal (Nej, snakker ikke om interconnects)?
Silicium er også en ret dårlig leder, endda en helt forfærdelig leder når den oxiderer, og netop derfor er det let at lave transistorer i den.

Det med at vi engang kan lave bedre elektronik på grund af forskningen har intet at gøre med at de leder dårligt, det er bare en hurtig begrundelse for forskningen, og det Mads Brandbyge arbejder med handler i langt højere grad at finde ud af hvordan molekyle leder, og ikke hvor meget. Dvs, at karakterisere energiniveauerne, og se hvordan de påvirkes af temperaturer og strukturerer i molekylet.

#5 Man kan ikke rigtigt snakke om printbaner. Vi har helt fantastiske strømledere (hej guld!?), og vi kan sagtens lave dem i samme størrelse som molekyler (Der er sådan de laver målingerne). Det vi skal bruge for at lave interesant elektronik er ikke bedre ledere (Hej superledere?).

#7 Ligesom med #3, at lave computereringer handler i langt højere grad om ikke at lede end det handler om at lede, og jo du kan eksisterer molekyler optisk men hvor vil du hen med det? Så har du et system hvor du skal bruge en laser (som er ret store).

#6 Netop, det handler i langt højere grad at forstå hvad der sker end at være så heldige at der sker noget uventet.

Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login