mboost-dp1

Flickr - Jacob Bøtter

Dansk forskning beviser ny type magnetisk hukommelse

- Via ScienceDaily - , redigeret af Net_Srak

Mange forskere rundt omkring i verden har arbejdet på at kunne kontrollere en elektrons spin, hvilket er den rotation, en elektron har omkring sin egen akse. Da en elektron i princippet er naturens mindste magnet, kan teknologien bruges til lagring af data.

Hvad der indtil nu kun har været teori, er nu lykkedes for tre forskere fra Niels Bohr Institutet. De tre forskere Jonas Hauptmann, Jens Paaske og Poul Erik Lindelof har ved at bruge kulstof-nanorør som transistorer, kunnet styre en elektrons spin. På denne måde kan transistoren bruges som magnetisk hukommelse.

De tre forskeres arbejde vil blive offentliggjort i tidsskriftet Nature Physics.





Gå til bund
Gravatar #1 - SpYkE112
8. apr. 2008 12:34
Men hvor meget energi har de brugt på det her? Og umiddelbart lyder det ret vildt at kunne kontrollere et elektronsbane i elektronskyen :O
Gravatar #2 - mattiasg
8. apr. 2008 12:41
Kinda offtopic:
Man bliver sku' så stolt af lille Danmark, når man hører sådan noget her:)

Ontopic:
Lyder til at være rimelig revolutionerende - det kunne være spændende at høre, hvornår det eventuelt kunne udnyttes kommercielt.
Gravatar #3 - SpYkE112
8. apr. 2008 12:46
#2 - Tror det er noget vi ser om 2-3 år :) Men skal ikke kunne sige noget med sikkerhed :P
Gravatar #4 - vevil
8. apr. 2008 12:49
Syntes det bedste er at "Danske forskere" bruge mere end "USA´s samlede energiforbrug" :P

Nå - pjat... Ret cool alligevel.
Gravatar #5 - vevil
8. apr. 2008 12:50
Der skete sgu da et eller andet fuckup... Læste om den ene artikel, og svarede på en anden... wierd..

GLEM DEN!
Gravatar #6 - Leonhard
8. apr. 2008 12:50
#1 "elektronsbane i elektronskyen" Er en meget forkert sætning. I Bohr modelen har elektronen en bane, i Kvantemekanik "er" den en sky, den har ikke nogen bane i skyen. Mere teknisk siger man at den er et felt, beskrevet ved en bølgefunktion.
Gravatar #7 - tazly
8. apr. 2008 13:02
Interessant - kvantecomputeren rykker en smule nærmere.

PS: Det hedder en elektron - elektronen. http://sproget.dk/search?SearchableText=elektron Kommaerne er også hen i vejret - stram lidt op, tak!
Gravatar #8 - SpYkE112
8. apr. 2008 15:36
#6 - Hvad skal man så tro på? For de her forskere siger jo de har fået den til at følge en bestemt bane, men hvis det kommer an på måden man ser elektronen, så er det jo ikke til så meget nytte? Og da slet ikke set i lyset af kvantemekanik, hvor der i følge dig slet ikke er en bane?

Jeg er sku forvirret :D
Gravatar #9 - Tyrian
8. apr. 2008 15:45
#8
"Dem der siger de har forstået kvantemekanik, har slet intet forstået.". Det sagde Bohr engang. Så blot fordi det virker ulogisk for dig, betyder det på ingen måde at du er den eneste der er forvirret - jeg er selv i den gruppe:)

Men bemærk, at forskerne har lært at styre elektronens spin, ikke dens bane (om atomet gætter jeg på du mener).
Gravatar #10 - Xill
8. apr. 2008 19:06
#SpYkE112 ... vi prøver lige at læse det igen ...

Mange forskere rundt omkring i verden har arbejdet på at kunne kontrollere en elektrons spin, hvilket er den rotation, en elektron har omkring sin egen akse.
Gravatar #11 - Törleif Val Viking
8. apr. 2008 19:27
Tror ikke elektronen er klar over at dens første opgave bliver at gemme på Pr0n O.o
Gravatar #12 - Alrekr
8. apr. 2008 21:16
#6, en elektron kan ikke beskrives teknisk ved et felt. Den kan beskrives ved et felt, ja, men det er matematisk, og det er kun for at gøre livet lettere for kvantemekanikerne ;)

Summa summarum: En elektron kan beskrives matematisk ved et felt. Ikke teknisk.

#11, hvis jeg var elektronen var jeg blevet skuffet - jeg troede min første opgave var at sørge for strøm?!
Gravatar #13 - erchni
8. apr. 2008 21:16
Det lyder da helt vildt smart kan slet ikke forestille mig, at man kunne lave noget mere kompakt end at styre elektron spin. Det må da give hen helt vild data tæthed. Glæder mig til at se hvad der kommer ud af det. Gad vide hvor langt ude sådan en teknologi er fra kommercielt brug
Gravatar #14 - andes
9. apr. 2008 04:59
#13
At de enkelte lagerceller er små er vel ikke ensbetydende med at tætheden er stor. Hvis der skal være, say, 1 meter i mellem hver elektron for at de kan aflæses foretrækker jeg mine gamle RAM.
Gravatar #15 - SpYkE112
9. apr. 2008 05:10
#10 - Hmm, whoops :D
Jeg var vist lidt fraværende lige det, my bad :)
Gravatar #16 - sjoeberg
14. apr. 2008 12:39
Uddybende til #9 Kvantemekanikken er ganske forvirrende - det er der vist ingen tvivl om. Jeg tror personligt, at Bohr havde fat i noget med sin legendariske kommentar. Desværre er vi mennesker rigtig gode til at visualisere/forestille os ting - men når vi kommer ned i kvantestørrelserne er vores fantasi måske ikke altid tilstrækkelig. Ekspempel: En elektrons spin kan _forklares_ som rotationen, men kan kun være up eller down (svært at forestille sig i et tre-dimensionalt rum). Vi ved ikke hvor den er eller hvor stort et moment den har, vi kan kun estimere det (kender vi placeringen, aner vi intet om momentet og omvendt - Heisenberg). Det er ikke fordi vi mangler teknologien til det - universet tillader det ikke!

Det er mig en stor gåde, at vi alligevel er blevet så gode til at manipulere med dem :o)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login