mboost-dp1

unknown

Danmark mangler udviklere

- Via Erhvervsbladet - , redigeret af Pernicious

Inden for IT-branchen er der i øjeblikket en massiv mangel på højtuddannede udviklere. Det er så slemt at flere virksomheder, overvejer at flytte deres softwareudvikling til udlandet, for at finde den fornødne arbejdskraft.

Microsoft mangler alene 40 nye medarbejdere pt. og regner med at skulle bruge 100 i løbet af 2006.

IT-Brancheforeningen opfordrer folk med en kort eller mellemlang IT-uddannelse, til at videreuddanne sig. Virksomhederne mangler i øjeblikket ikke folk der har korte IT-uddannelser.





Gå til bund
Gravatar #1 - lerduen
3. jan. 2006 11:24
Nu ved alle jo at korte it uddannelser som datamatiker og multimediedesigner er lige til at rulle ud i lokummet. Derfor er vidreuddannelse en god ide, hvis bare de uheldige med sådanne uddannelser havde muligheden.

Det er typisk at Microsoft efterspøger velkvalificerede og certificerede udviklere til, fortsat, at holde den høje standard i deres produkter.
Gravatar #2 - bjerh
3. jan. 2006 11:35
#1 datamatiker, er da ikke en kort uddannelse? :S
Men man kan i hvert fald videreuddanne sig til datamatiker, vha. en kort uddannelse.
Gravatar #3 - castor
3. jan. 2006 11:38
#1:
Kort: ca 2 år
Mellemlang: 3-3½år
Lang: 4-5 år
Gravatar #4 - LarsCharmer
3. jan. 2006 11:41
(Microsoft)piv piv piv

Det er ikke bare fordi de er for nærige med lønnen, eller fordi de har nogle dårlige arbejdsforhold. Jeg mindes specielt en tv-udsendelse, hvor man fulgte tre tidliggere m$ ansatte, hvor den ene var udbrændt. Hvad med de selv smed nogle penge i at uddanne de personer, de mener de har brug for, i steden for at undergrave forsknings miljøet i danmark, ved at stikke deres fede snabel i forskningsmidlerne.
Gravatar #5 - Mort
3. jan. 2006 11:43
Så vil jeg da også gerne lige tilføje at en lang uddannelse (4-5 år) ikke er nok for at blive "kvalificeret" som højtuddannet.

Som datamekaniker/datafagtekniker bliver man på arbejdsmarkedet vurderet som om man har en kortvarig uddannelse, fordi den 5 årige uddannelse foregår på teknisk skole og ikke på et universitet.

Altså er de højtuddannede folk som branchen tilsyneladende mangler kun universitetsuddannede folk med en uddannelse på 5 år eller derover.
Gravatar #6 - lerduen
3. jan. 2006 11:44
#2
Jo, nu er datamatiker kort videregående. check

http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?article_id=udb-da...
Gravatar #7 - lerduen
3. jan. 2006 11:46
...Slet....
Gravatar #8 - bleze
3. jan. 2006 11:49
Datamatiker uddannelsen er jo også kun overfladisk (har ikke nogen anden at sammeligne med men det er min opfattelse). Man får lov til at snuse til en masse, men må selv senere eller imens dykke ned i dybden.
Gravatar #9 - mathiass
3. jan. 2006 11:50
#5 Nej, man bliver vurderet sådan fordi der ikke er tale om en videregående uddannelse (som ligger i forlængelse af en gymnasial uddannelse), men derimod om en erhvervsuddannelse. Og nej, man behøver ikke være universitetsuddannet for at have en lang videregående uddannelse. Eksempelvis er IT-ingeniør-uddannelsen også en lang videregående uddannelse.

Når alt dette er sagt, så er én af problemerne for mig at se at en lang videregående uddannelse ikke giver nogen væsentlig højere indkomst efter skat i Danmark i forhold til en kortere. Jeg tror at der er mange der af samme grund ikke gider uddanne sig så meget som de kunne. Det er ikke kun virksomhedernes skyld, men også skattesystemet der er skruet uheldigt sammen.
Gravatar #10 - blid
3. jan. 2006 12:05
#9 Har også altid undret mig over hvorfor folk skal straffes med topskat blot fordi de har valgt at tage en længerevarende relavant uddannelse. Vi har gratis uddannelse i Danmark og man får SU. Nej folk der tager en længervarende uddannelse havner sansynligvis i topskats indtægtsgruppen og skal derfor betale en strafskat på 15%. Jeg har ikke noget imod at folk, der tjener mange penge betaler mere i skat, men det er dobbeltmoralsk og sige tag dig en lang uddannelse. Så plukker vi dig i skat bagefter.
Gravatar #11 - CyboKid
3. jan. 2006 12:05
Og efter den højere uddannelse skal man stadig til at lære en masse, som studiet ikke kan lære en.

Nogle gange kan det bedre betale sig at få foden indenfor, og opkvalificere sig den vej, fremfor at sidde 4-5år på skolebænken, og først bagefter virkelig få fingrene ned hvor man lærer noget.

Bare min mening
Gravatar #12 - lerduen
3. jan. 2006 12:14
#11

Man kunne tage social og sundhedsassistenter og ansætte dem i lægestillinger og give dem noget sidemandsoplæring. Aj vel? Du sætter jo heller ikke en datamatiker med ansvaret for et stort it-system hvis stabilitet og sikkerhed er altafgørende.

Lang boglig uddannelse - også inden for it. Statsministeren sagde uddannnelse ca. otte gange i sin nytårstale. Der er nok noget om snakken.
Gravatar #13 - CyboKid
3. jan. 2006 12:18
#12
Og du vil kunne læse dig til hvad, som jeg ikke kan lære ved at arbejde med det i 4år?

Personligt har jeg utroligt svært ved at se hvad en uniperson kan, som andre der har arbejdet med det i de 4år han har læst, ikke kan. Men det er nok bare mig der ikke kan sætte mig ind i det, fordi jeg arbejder et sted hvor det lige præcis er sådan, at ligemeget hvad du er uddannet som, så skal du vise du kan stoffet, ellers kan du feje gulvet.
Mange chefer her, er ikke højt uddannet, men tro mig, de ved ganske udemærket hvad de snakker om.

Skal da være den første til at sige jeg aldrig har gidet spilde tiden med at læse 4år omkring udvikling, men underligt nok er jeg ansat faktisk som systemudvikler idag...

Og med det indlæg på newz.dk for ikke så længe siden, har jeg så tilmed udsigt til at leve længere ^^
Gravatar #14 - sunekj
3. jan. 2006 12:20
#1 Det er muligt for folk med en datamatikeruddannnelse at tage en cand. IT i softwarekonstruktion - som er rettet specielt mod softwareudvikling, hvis nogen skulle være i tvivl. Det kan gøres på Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg (se mere på itvest.dk).

#9 og #10
Nu er jeg personligt af den holdning, at man skal vælge uddannelse efter hvad man gerne vil og ikke efter hvor mange penge man kommer til at tjene. Hvis ikke det er ysten der driver værket, bliver det også en drøj omgang at kæmpe sig igennem 5 års videregående uddannelse indenfor et område, der måske dybest set ikke er det man brænder for.
I øvrigt kan man jo også argumentere for, at en person med en lang videregående uddannelse har kostet staten væsentlig flere penge, både til SU og selve uddannelsen, end en person med en håndværksmæssig baggrund. Hvis de så oven i købet tjener flere penge, er det vel kun rimeligt at de betaler lidt ekstra i skat? Eller hvad? (Og nej jeg vil ikke ud i en lang ideologisk diskussion om skattetrykket, jeg prøver bare at vende jeres pointe om).

#11 Der findes helt sikkert autodidakte folk rundt omkring i de danske virksomheder, der er dygtige og tjener kassen. Men jeg vil påstå at i forhold til de universitetsuddannede (eller andre med lange uddannelser), er de i fåtal, da det trods alt er de færreste der er så dygtige at de selv kan oplære sig de samme kompetencer som en højere læreanstalt kan formidle.
Når du går fra universitet med din kandidatgrad i hånden, har du ikke alene papir på at du er uddannet indtil højeste niveau inden for dit felt, du har også et stykke papir, der beviser, at du har lært at lære, således at du er istand til at forblive på højeste niveau, selvom du ikke går i skole længere.
Gravatar #15 - mathiass
3. jan. 2006 12:23
#11 Det er jeg helt uenig i. For mig at se er én af problemerne i IT-industrien at alt for mange mennesker ikke er ordentligt uddannet til det de laver, men er startet som hjemme-hackere der har arbejdet sig op. Der er alt for mange fejl i IT-systemerne generelt, og selv om vi hurtigt kan blive fuldstændig enige om at man ikke er verdensmester efter 5 år på en skolebænk, så mener jeg helt klart at en betydeligt større del af IT-folkene burde have et sådant grundlag inden de kommer ud og får "fingrene ned hvor man lærer noget".
En læge skal også have en lang uddannelse før han kommer ud og prøver tingene af i virkeligheden, og der kunne gives mange andre eksempler, men når alt kommer til alt vil jeg nok hellere opereres af en læge med nogle års erfaring end af en portner der har øvet sig i smug lige så længe (ja, det var ikke nogen super god analogi, men jeg er sikker på at pointen er klar...)
Gravatar #16 - mathiass
3. jan. 2006 12:27
I øvrigt kan man jo også argumentere for, at en person med en lang videregående uddannelse har kostet staten væsentlig flere penge, både til SU og selve uddannelsen, end en person med en håndværksmæssig baggrund.

Og man kan også helt klart argumentere for at denne person kommer til at tjene en del mere hjem til statskassen. Jeg synes også at man skal give mere i skat, men man skal nok huske på at 40% af 600.000 nu engang er dobbelt så meget som 40% af 300.000.
Gravatar #17 - CyboKid
3. jan. 2006 12:29
#14
Synes nu ikke du kan sammenligne det at være læge, og det at arbejde med IT

Det er 2 vidt forskellige ting, hvor du står med vidt forskelligt ansvar.

Du kan lære stort set alt det kan, hvis du har interessen for det, og bruger tiden på det, og især IT er ikke umuligt at lære. Det drejer sig bare om at dem der nu skal lære dig det, er gode til at lære fra sig

Vi har da nye udviklere der kommer direkte fra Universiteterne, og jeg må ærligt tilstå, deres niveau rent fagligt, skuffer mig, og vist også en del andre i vores afdeling.

De mener vi er til rådighed for dem, og skal afhjælpe alle deres problemer.
Som om de aldrig selv har lært at søge informationer, eller omgåes problemer på andre måder.
Er lidt forkasteligt at man efter så mange år på skolebænken, ikke er istand til at tage stilling til sådanne ting.
Gravatar #18 - Silentkill
3. jan. 2006 12:35
Det kan godt være der mangler højtuddannende udviklere i Danmark, men problemet er, at alle jo helst vil ansætte folk med minimum 3 års erfaring. Jeg har for lidt over 3 måneder siden færdiggjort en lang videregående uddannelse (Informatik på Aalborg Universitet) og siden da søgt utallige udviklerjob, men jeg har endnu ikke fået et. De fleste stillingsannoncer kræver jo man har tonsvis af erfaring. Til de jobsamtaler jeg har så faktisk har været til, har jeg fået det indtryk, at selv om jeg er nyuddannet, så forventer de at jeg kan det samme som en der har været på arbejdsmarkedet i flere år når det gælder systemudvikling.

Læg dertil, at langt de fleste udviklingsvirksomheder ligger i Københavnsområdet (hvilket selvfølgelig er forståeligt nok), så gør det jo, at en masse mennesker måske ikke lige har lyst til at søge job der pga. de vildt opskruede boligpriser (jeg er en af disse personer).
Gravatar #19 - lerduen
3. jan. 2006 12:37
#15 og #16

Jeg er 100% enig. Godt skrevet.
Gravatar #20 - zoree
3. jan. 2006 12:40
#18
Ja kan kun give dig ret, ny uddannede folk har det ikke ment.

Er selv lige blevet færdig med min Datafagtekniker uddannelse i november og har også sendt et hav af ansøgninger, og alle stillings opslag vil have at man har mindst 3års erfaring hvilket jo er totalt umuligt at upfylde som ny udlært...
Gravatar #21 - TYBO
3. jan. 2006 12:59
#16: ingen betaler 40% i skat når man tjener 600000.
Topskatten bøffer lige 68%.
Tænk så på at dem med kort uddannelse kommer før i arbejde, de har ikke så stor studiegæld og får før hus som også stiger i værdi.

Der er også tryk på de korte ITudannelser, vi søger datamatikere lige nu men de fleste når at få arbejde andet sted inden de kommer til samtale.

Der er altid brug for folk med en kort IT uddannelse. Der er mange opgaver inden for IT hvor det er overkill at sætte en datalog til at lave det.
Gravatar #22 - mathiass
3. jan. 2006 13:04
#21 Nej, det er jeg udmærket klar over. Det var ment som modargument til at man betaler 'det samme' i skat hvis procentsatsen er ens men indkomsterne forskellige (som det antydes af andre). Min pointe er netop at top-skatten er uheldig da man kan frygte at mange ikke vil gide give den en ekstra skalle.
Gravatar #23 - blid
3. jan. 2006 13:05
#14 helt enig i at folk ikke slipper igennem en uddannelse, hvis de ikke har interesse i det. Men hvis man vil have flere til at tage længervarende uddannelser, så bør man måske hæve grænsen for, hvornår folk skal betale topskat. Folk skal íkke straffes for deres ønske om at dygtiggøre sig.
Gravatar #24 - lerduen
3. jan. 2006 13:06
#21
"Der er også tryk på de korte ITudannelser, vi søger datamatikere lige nu men de fleste når at få arbejde andet sted inden de kommer til samtale."

Løgn og latin.
Gravatar #25 - wizax
3. jan. 2006 13:19
Jeg mener, at Datamatikeruddannelse (som den var for 10 år siden) var en god bund for at komme ind på arbejdsmarkedet, granted, der var et vacuum man nærmest ikke kunne undgå :-)

Jeg kender ikke datamatikeruddannelsen som den er i dag, men jeg synes at der er mange fordele ved at ansætte folk med en kortere uddannelse:

1) Man kan selv videreuddanne dem indenfor den gren af IT som man selv arbejder med, f.eks. platform og prog. sprog.

2) Manglende viden kan gives via div. kurser. Det er straks sværere at "fjerne" overskydende "kapacitet".

3) Erfaring i IT er alfa og omega. jeg vil 100 gange hellere have en Programmør med 4 års erfaring i systemerne på et projekt end en nyuddannet datalog/datanom/hvad der nu end har taget 4 år at blive.

Just my 2 cents
Gravatar #26 - Metfan
3. jan. 2006 13:23
#1 som #14 skriver kan man sagtens videre-uddanne sig som datamatiker. F.eks. har AAU et tæt samarbejde med Nordjyllands Erhvervakademi. Man kan som datamatiker få merit til at starte på 5. semester på datalog uddannelsen, og i Aalborg klarer datamatikere der er kommet ind på 5. semester sig ligeså godt som dem der startede på 1. semester.
Gravatar #27 - mathiass
3. jan. 2006 13:26

3) Erfaring i IT er alfa og omega. jeg vil 100 gange hellere have en Programmør med 4 års erfaring i systemerne på et projekt end en nyuddannet datalog/datanom/hvad der nu end har taget 4 år at blive.

Måske, men når der er gået yderligere et par år hvor datalogen har fået erfaring med dette system og den anden har arbejdet med det et par år mere, så er bøtten for mig at se helt klart vendt...
Gravatar #28 - wizax
3. jan. 2006 13:28
#27: du kan måske pege ud for mig sådan helt specifikt hvad det er en datalog lærer, som gør vedkommende så meget bedre?

Jeg kan ikke se det.
Gravatar #29 - GeneralHumpalot
3. jan. 2006 13:47
#28 Med en lang vidergående uddannelse opnår man et overblik som folk uden en uddannelse ikke har en chance for at få. En datalog vil eksempelvis have den fornødne viden om det større sammenhæng og derfor evnen til at finde de korekte løsninger på et hvilket som helst datalogisk problem. Fordi man har siddet og været kodeabe i 5år har man kun en meget specifik praktisk erfaring og vil famle i blinde når man skal løser problemer, netop fordi en sådan person ikke har det fornødne overblik.
Gravatar #30 - Devin Dazzle
3. jan. 2006 14:02
#28 Fordelen ved en uddannet udvikler er ofte at denne har modtaget undervisning ud over det at sidde og hamre i et tastatur. Kun ganske få applikationer i dag udvikles af en enkelt programmør, og færdigheder såsom at kunne dokumentere sin kode og at kunne arbejde sammen i større projektgrupper er egenskaber, som er væsentligt bedre hos uddannede end selvlærte.

Samtidig skal man også huske på, at bare fordi man har en lang uddannelse inden for IT, så betyder det jo ikke at udvikleren ikke har erfaring ved siden af. Jeg har en del bekendte som ved siden af datalogistudiet på KU arbejdede som udviklere i forskellige firmaer. Når man vælger studie, falder valget som oftest på noget man synes er interessant, og derfor er folk på datalogistudiet ofte personer som har siddet hjemme i kælderen og programmeret på livet løs.

Selvom det er lidt offtopic, så vil jeg alligevel kommentere lidt på de udtalelser der har været om topskat. Lad mig først sige, at jeg selv betaler topskat, bare så det ikke lyder som om, at jeg ikke ved hvad det er. Topskat betales først af den del af lønnen, som efter pensionsbidrag og andre fradrag overstiger 318.700 kr. Dvs. at man inden man betaler topskat allerede har tjent temmeligt godt. Alt under 318.700 kr. skal man altså stadig kun betale almindelig skat af.

Argumenter såsom at topskatten fratager folk lysten til at give en ekstra skalle forstår jeg overhovedet ikke. De fleste folk som er højtlønnede er netop dette fordi de yder ekstra, og fordi de laver noget, som de synes er interessant. Jeg vil våge at påstå, at de fleste personer, som tager en uddannelse, ikke tænker så meget på lønnen, men mere på at de laver noget, som de synes er spændende, og som de føler giver noget udfordring. Samtidig er der for de fleste også prestigen i at lave et godt stykke arbejde. Ser man bort fra fagudlærte håndværkere, så er de fleste højtlønnede også månedslønnede, hvilket betyder at de får den samme løn uanset om de arbejder 37 eller 40 timer om ugen. De tre ekstra timer skal afspaseres eller flekses, så løn får de alligevel ikke mere af. Hvor kommer det med at yde ekstra så ind i billedet for disse mennesker, når de alligevel ikke tjener en rød reje mere?

Topskat er nødvendig for at vi kan have det samfund, vi har i dag.
Gravatar #31 - CyboKid
3. jan. 2006 14:06
#29
Jeg tror nu langt de fleste udviklere besidder et større overblik en du giver dem credit for.

Hvis jeg sidder og koder lidt i CICS, betyder det jo ikke jeg ikke ved hvordan andre ting er skruet sammen, men lige pt. er det der jeg ligger mine kræfter.

En ting er ihvertfalde sikkert, jeg gider ikke høre på en der lige er kommet fra en universitetet, som er ved at forklare mig sammenhængen mellem mine forkert satte kommaer i en kommentar, og hans manglende evne til at forstå den kommentar.
Hvis han ikke er istand til at forstå kommentaren, kan han se kodestumpen, giver det stadig ingen mening, skal han nok overveje at tage uddannelsen igen.

Sidder lige pt. og klargør en Z/Os opgradering, og når nu en datalog har overblikket, hvorfor er det så lige præcist at ham vi har, misser ganske mange steder, hvor koden ender på forkerte subsystemer?

Selvfølgelig kan man ikke kæmme alle over en kam, men jeg vil nu også sige jeg vægter erfaring væsentligt højere end en universistetsuddannelse, for der er absolut mange ting en fra uni ingenting ved om endnu, og først skal til at lære.

At alle så kan lære fra alle, er nok en meget overset ting. Ligesom de nyuddannede kan lære fra dem der har erfaringen, kan det omvendte absolut ligeså ofte være tilfældet.
Gravatar #32 - GreatMilenko
3. jan. 2006 14:16
Datamatiker uddannelsen er desværre blevet mindre og mindre værd i takt med at der er flere ledige it-folk på arbejdsmarkedet, man kan altid kræve en universitetsuddannelse og 10 års erfaring hvis der ikke er mangel på ledige.
Det spøjse er at for nogle år siden så jeg et firma der annoncerede efter en udvikler med 3 års erfaring i c# og da havde c# kun været i beta i et års tid, det var ikke engang released i produktionsudgave. Hvilket jo blot endnu engang beviser at de ikke aner hvad de skal have af medarbejdere og så derfor bare tager dem med det længste cv.

Universitets uddannelsen virker mere gearet imod det teoretiske, bla. var det første år kun programmering i eksotiske funktionsorienterede programmeringsprog som ingen havde hørt om og det næste var maskinkode som ingen brugte længere, men begge gav selvfølgelig en indsigt i hvordan programmering foregår. Datamatiker uddanelsen var i c++ med praktisk programmering man også ville støde på i virksomheder, blot mindre komplekst, desværre var der også alt muligt handelshalløj der var lige til at lukke op og skide i (virksomhedsstudie og logistik).
Gravatar #33 - GeneralHumpalot
3. jan. 2006 14:34
#31 Fordi du er ekspert inden for et bestemt område betyder det ikke at du kan overskue konsekvenserne af dine beslutninger fra et arkitektur-niveau til den samfundsmæssige betydning. At du i dit indlæg meget specifikt beskriver hvad du arbejder med bekræfter bare min pointe.

Folk uden uddannelse har ofte svært ved at se værdien af en, netop af den grund at deres eget arbejdsområde er meget begrænset og at de derfor måske oplever hvordan de ved mere inden for deres specifikke område end en højtuddannet person. Det de overser er at den højtuddannede har langt bedre mulighed for at inddrage mange andre arbejdsområder og skabe nye ideer og teknologier. Det er bla. det som fremtidens samfund skal bygges på og hvis der blot er brug for en til at vende koder så er der nok en inder der kan lave det samme til halv pris.
Gravatar #34 - jewlebewle
3. jan. 2006 14:45
For at kommentere den aktuelle nyhed, og forhåbenlig træde de folk som har skrevet noget nedværdigende omkring datamtiker uddannelsen, så vil jeg sige at jeg er Datamatiker. Startede på Uni(DIKU), men faldt fra pga. de lidt omstændige forhold der var derinde. En universitets grad fra Diku er meget bred, hvilket oftest ikke bruges. Det er selvfølgelig fedt at være så bred som mulig, men der er ikke så mange som gider betale for det.

Og så er det bestemt ikke kun lange it uddannelse der mangler. Jeg er nuuddannet Datamatiker, som nævnt, og jeg får cirka et jobtilbud om ugen. (Selvfølgelig får andre også de samme tilbud) men har da fået dit jobs jeg ville have. Og med hensyn til lønnen, så for jeg da nogle tusinde under en kandidat og lign, men har sparet 3 år på skolebænken og sparet 3 års liv på SU...

Nu vil jeg ikke anbefale alle bare skal læse til datamatiker(for det betyder færre penge til moi, udbud og efterspørgsel) men de udfylder hver deres segment. Og jeg sviner bestemt ikke Universitetsgraderne, for de er suplime til at give en stor uddannelse som Microsoft og diverse Medicinal firmaer efterspørger.

Jewle
Gravatar #35 - Oculus
3. jan. 2006 15:50
Nu er multimediedesigner og datamatiker uddannelserne ikke dårlige per princip.

Jeg er selv uddannet multimediedesigner og har efterfølgende fået job hos et større marketingsbureau, men multimediedesigner er ikke en IT-uddannelse, så den skal nok holdes helt ude af den her diskussion.

Firmaer der skriger på højtuddannede IT-folk er ikke noget nyt. Det har de altid gjort. Hvis de gad gøre en indsats selv, ville de ikke, ifølge dem selv, konstant stå og mangle erfaren arbejdskraft. Erhverserfaring kommer ikke af sig selv og i IT-branchen er den altså ligeså vigtig som de lange år på skolebænken.
Gravatar #36 - BJack
3. jan. 2006 16:16
Jeg er uddannet multimediedesigner, og jeg mener nu at man selv lægger fokuset på uddannelsen. Jeg har valgt IT som omdrejningspunkt, og derfra kan man ikke videre uddanne sig.
Gravatar #37 - bugger
3. jan. 2006 16:20
De kunne jo gøre som spilbranchen og indse at uddannelsessystemet ikke skaber de bedste udviklere. Jeg kan kun grine af deres bureaukratiske tankegang, når jeg ved hvor meget bedre kvalificeret en selvlært programmør ofte er.
Gravatar #38 - Windcape
3. jan. 2006 16:50
Datamatikere er jo hip som hap... det er for det meste bare programmører, som har lært lidt om kode, og alt for lidt om design (af programmer).

Udviklere må jo netop være folk som har lært at udvikle ting, og ikke bare arbejde med dem, og dette kræver netop en længere uddanelse som datalog eller it-ingegør, hvor man specialisere sig på et felt længere henne i forløbet.

Og IT-uddanelser fra Teknisk-Skole tæller altså ikke med, det er bare bundudd. til folk der mangler lidt SU i budgettet.
"Webintegrator, ja.. jeg kan da bruge frontpage, men HTML ved jeg altså ikke hvad er"

Men siden vi ikke rigtig ved hvilke steder der mangler udviklere , er det svært at udtale sig om hvilke konkrete uddanelser der er best at tage , lige for tiden.
Gravatar #39 - sunekj
3. jan. 2006 16:55
#37
Som #38 også er inde på, er der en væsentlig forskel på at være programmør og systemudvikler. Gode programmører koster næsten-gratis i Indien, hvorimod en god systemudvikler foruden at have en dybdegående indsigt i arkitektur også har kompetencer indenfor design af programmer og ikke mindst brugerinddragelse i designprocessen.
Gravatar #40 - philthy
3. jan. 2006 17:15
To personer søger et job som .NET programmør. Den ene har lige afsluttet datalogi studiet med speciale i .NET.
Den anden har 10 års god erfaring som programmør, og har været med på .NET bølgen lige fra starten, men har ikke rigtig nogen formel IT uddannelse. Annoncen sagde godt nok noget om relevant IT uddannelse, meeen...
Hvem har størst chance for jobbet?
Gravatar #41 - bugger
3. jan. 2006 17:18
#40 Ærligt? Ham med uddannelsen. Trist, men (ofte) sandt.
Gravatar #42 - GeneralHumpalot
3. jan. 2006 17:20
Nu er selve programmeringen og kendskab til et specifikt system jo ikke det sværeste i verden og vil kunne læres på ganske kort tid. Af samme grund er dette ofte nytteløs viden da programmeringssprog og systemer udvikler sig hurtigere end man kan lære at kende dem.

Af den grund er det vigtig at have en stærk teoretisk baggrund så det er nemt konstant at sætte sig ind i relevante underemner.

Det at udføre selve kodningen er i grunden trivielt arbejde. At kunne overskue hvilke algoritmer der er optimale i en given situation, indse hvornår et stykke kode er optimeret til arkitekturen eller være i stand til at afvise et program fra starten fordi det er teoretisk umuligt at konstruere eller ubrugeligt for slutbrugeren er blot nogle af de evner en længere vidergående it-relevant uddannelse burde kunne give og som ikke ville kunne opnås ved erfaring med programmering fordi det kræver en bred viden som umiddelbart ikke har relevans i den almene programmørs hverdag.

Samtidg er det hvad der er brug for, for at kunne videreudvikle og nyskabe god og anvendelig software. Derfor er der brug for virkelig indsigt til systemdesign imens selve implementeringen let kan udliciteres til lavtlønslande eller i teorien automatiseres.
Gravatar #43 - Mort
3. jan. 2006 18:00
#38: At kalde alle uddannelser fra teknisk skole for bunduddannelser, for folk som bare vil have SU, er vist kun baseret på for lidt viden om uddannelserne.

For det første er der flere uddannelser fra tekniske skoler, end lige en. Der findes både korte og lange IT uddannelser på tekniske skoler og jeg vil vove den påstand at de lange af dem uddanner bedre udviklere end mange videregående uddannelser gør.

At en uddannelse er videregående betyder ikke i sig selv at eleven er bliver bedre uddannet der. Der er meget lidt IT relevans i den uddannelse man får på et gymnasie - Og der taler jeg også af egen erfaring.
Gravatar #44 - snailwalker
3. jan. 2006 19:17
#43 Tror ikke på at en person der har taget en it-uddannelse fra teknisk skole vil være bedre systemudvikler end end den samme person som har læst datalogi.

Datalogi er jo i bund og grund matematik, og en datalog vil lære en række meget avancerede matematiske værktøjer som den der bliver uddannet fra teknisk skole aldrig kommer i nærheden af.

For at sætte tingene lidt på spidsen og som andre også har nævnt, så kan "alle" lære at kode, men matematikken bag er nok langt sværere at sætte sig ind i, her tænker jeg fx på neurale netværk mv.
Gravatar #45 - Windcape
3. jan. 2006 21:46
#43

sjovt.. min erfaring er bygget op, på fortællinger fra alle dem jeg kender/har kendt, der har gået på tenisk-skole's IT-uddanelser.

Og ja, som #44 skriver... hvis du ikke engang har lært sinus og cosinus, kan du så lære advanceret former for integralregning, og vektorer i 3D på et par uger ?

Tvivler jeg på... folk tager vel de korte uddanelser, fordi de har indset at lange uddanelser, til advanceret jobs ikke er dem.
Hvis jeg vil være systemudvikler, vil jeg jo nok ikke snyde mig til at blive det, fordi så forsvindet hele ideen med det.

Udover penge altså.... men en arbejdsgiver kan vel (for det meste) se igennem gode og dårlige folk.

www.thedailywtf.com , hvis i skal se de arbejdsgivere som opdagede snyderne :D
Gravatar #46 - luuuuu
4. jan. 2006 03:29
Jeg er på nuværende tidspunkt igang med en Datatekniker (førhenværende datafagtekniker) uddannelse. Nogle af de grunde til at jeg valgte denne 4 1/2 års tekniske uddannelse frem for gymnasiet og derefter universitetet er:

1. Erhvervserfaring. Det får du sgu ikke på et universitet, og det er netop der mange akademikere (generelt) har problemer med at få jobs.
2. Relevant uddannelse. Jeg sidder ikke på en skolebænk i 6-7 år (gym og uni sammenlagt), lærer en masse - for mig - ubrugelige ting som biologi og andet. Jeg går kun i skole 10 uger ad gangen, lærer nogle brugbare ting og kommer med det samme ud og prøve dem af i det virkelige liv.
3. Selvom jeg ikke har været på gymnasie, HTX eller andet, har jeg stadig mulighederne for at videreuddanne mig på universitetet, både indenfor ingeniør området og inden for programmeringsområdet.
4. På datatekniker uddannelsen kommer man igennem hele CCNA, eller også er det CCNE (der følger dog ikke en Cisco certificeringstest med i købet, desværre :)), samt man får diverse Microsoft certificerings kurser, der i sig selv koster flere tusinde kroner (igen er certificeringstestne ikke inkluderet, dem skal man selv betale for, de er dog ikke så dyre som Ciscos).
5. Og sidst men ikke mindst; SU stinker. Læreløn er meget bedre. ;)

Datatekniker uddannelsen er ikke som i gamle dage, specielt ikke efter den nye revision fra i sommers. De har virkelig oppet sig må man sige; Den har nu heller ikke noget som helst med IT-Supporter uddannelsen at gøre, som den havde før, hvor man først tog IT-Supporter, og derefter Datafagtekniker. De to er nu fuldt adskilt, og jeg skal også lige nævne at IT-Supporter uddanelsen heller ikke er værst længere. Før i tiden var den et utroligt spild af tid, ja, men ikke længere.
Gravatar #47 - CyboKid
4. jan. 2006 07:53
#33
Eftersom jeg arbejder som systemudvikler, er jeg sådan set nødt til at kunne designe programmerne, ellers var der jo ingen mening med det jeg laver.

Du er jo også nødt til at have rimelig styr på arkitektur, men det tror jeg nu også de fleste systemudviklere har, ellers er det skidt.

Men igen, det er altså noget man sagtens kan lære, uden at skulle bruge en masse år på skolebænken.
Er ikke sikker, men næsten sikker på, at alle systemudviklere et eller andet sted har nogenlunde styr på matematik, ellers ville de hurtigt løbe panden mod en mur.
Gravatar #48 - Mort
4. jan. 2006 07:57
#44: Som datamekaniker/datafagtekniker/datatekniker (Hvorfor faen bliver de ved med at rename den uddannelse ?) får du blandt andet en baggrundsviden om:
Hvordan computere er opbygget.
Hvordan man programmerer direkte til en processor.
Hvordan et netværk fungerer, i detaljer.
Hvordan man udvikler drivere og applikationer.
Hvordan man designer databaser.
Hvordan man dokumenterer, designer, udvikler og fejlfinder et produkt.
Hvordan servere sættes op, konfigureres og vedligeholdes.
Hvordan hardware og software interfacer.
Hvordan man som en gruppe løser en opgave, selvom ens baggrund er forskellig.

Det er fuldstændig rigtigt at man på denne uddannelse ikke lærer matematik på højt niveau, men til gengæld lærer man detaljer om computere som datamatikere og ingeniører mangler.

Jeg har arbejdet sammen med et utal af folk som har taget videregående uddannelser, men som ikke har haft en anelse om hvordan computeren virker rent praktisk, hvordan et netværk fungerer, hvordan man designer en database, hvordan man interfacer mellem computer og hardware eller hvordan et servernetværk fungerer. Har du ikke en basal baggrundsviden indenfor disse områder så har du svært ved at udvikle software som skal køre i disse miljøer - Hvilket betyder at du spilder en masse tid på at lave løsninger som bare ikke virker i praksis.
Gravatar #49 - UltimateW
4. jan. 2006 08:44
Nu skal det lige nævnes, at det faktisk er erhverslivet der har bestemt store dele af indholdet på den nye "Datamekaniker/Datafagtekniker" Datatekniker uddannelse, det vil sige den er strippet for alt hardware udvikling som tidligere fyldte en del. Der er nok lige så mange meninger om det er godt eller ondt, men fakta er det er erhverslivet der har været med til at bestemme det. Personligt er jeg nu meget glad for lige at have afsluttet min Datafagtekniker, men kan jo ikke rigtig samligne den med den nye, før der bliver spyttet nogle ud.
Gravatar #50 - AndersL
4. jan. 2006 08:46
jeg mangler et grundlag og beviser for at forstå mange de indlæg i kommer med. allerede da jeg læste #1 tænkte jeg: "hvor har han lige det fra?" så derfor:

Alle jer der mener at datamatikeruddannelsen er så dårlig vil jeg gerne ha til at komme med saglige argumenter for hvorfor i mener dette. At skrive "Nu ved alle jo at korte it uddannelser som datamatiker og multimediedesigner er lige til at rulle ud i lokummet." (citat #1) lugter langt væk af manglende viden omkring hvad en datamatiker rent faktisk kan.

Som I nok kan gætte det så er jeg selv datamatiker og mener faktisk at uddannelsen er glimrende. Det kommer bare an på hvad den skal bruges til. Hvis du søger et kodehoved så vil jeg mene at en datamatiker er fin. Hvis du søger en mere analyserende og teoretisk person jamen så skal du gå efter en med uni-udd. Dette baserer jeg på at en datamatiker starter med praktisk arbejde (kode) fra dag 1. en uni-fætter lægger mere vægt på den analytiske del. Selvfølgelig kommer de til at kode, men for mig virker det ikke som om det er det der er hovedpointen ved uddannelsen, det er teorien derimod. Men her kan jeg tage fejl da jeg selv mangler viden om eksempelvis datalogiuddannelsen. (har selv taget det første år som civ ing i datateknik og her rørte jeg ikke ret megen kode ud over SML...)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login