mboost-dp1

SXC - Obscenity

Computere har ændret menneskets hukommelse

- Via New York Times - , redigeret af Pernicious

Brugen af internettets muligheder for dataopbevaring har ændret den måde, som folk husker informationer på, for mennesket bekymrer sig ikke i samme grad om at huske ting, som man nemt kan finde frem igen på anden vis.

Opdagelsen kommer fra et hold af forskere, der ville undersøge, om folk huskede informationer på en anden måde, hvis de vidste, at de senere kunne få adgang til informationerne igen via en computer.

Ved hjælp af fire eksperimenter fandt man frem til, at folkene i høj grad var afhængige af computeren til at huske tingene for dem. Et af eksperimenterne gav to hold deltagere samme informationer, som de skulle skrive ind på en computer, men det ene hold fik at vide, at de senere ville kunne slå informationerne op igen, og dette hold var betydeligt dårligere til at huske, hvad de havde skrevet.

Et andet eksperiment viste, at folk var bedre til at huske hvilke mapper på computeren, informationer blev opbevaret i, frem for informationerne selv.





Gå til bund
Gravatar #1 - Lomholt
15. jul. 2011 11:56
Det er lidt skræmmende, jeg kender det desværre fra mig selv. Det er nemmere at skrive det ind i Evernote, end at huske det...
Gravatar #2 - Silwing
15. jul. 2011 12:02
Ved ikke helt om jeg synes man kan konkludere ud fra det forsøg der beskrives at vores hukommelse ligefrem er ændret... Det hold der fik at vide de senere kunne tilgå oplysningerne igen fik jo automatisk fokus på at det var unødvendigt at huske oplysningerne og så er det da logisk nok at man ikke bruger hjernekapacitet på det? Alt andet ville vel egentlig være underligt...
Vores muligheder i dag med computere er anderledes end de har været førhen og deraf er vores adfærd også anderledes, det kan man konkludere, men synes det er lidt vagt at gå direkte fra adfærdsændring til fysiologisk ændring eller hvad?
Gravatar #3 - kblood
15. jul. 2011 12:04
Hukommelsen er ikke ændret nej, det er bare måden vi vælger at huske det på.
Gravatar #4 - DEEF
15. jul. 2011 12:12
Lige så snart vi lærte at skrive ting ned ændrede vi vores hukommelse.
Gravatar #5 - lorric
15. jul. 2011 12:16
Nu sætter jeg bare endnu mere pris på sølvpapirshat! Den beskytter min hukommelse!
Haha!
Hahahahaaa hahahaaaaa!
*dyb indånding*
Moooahahaaaaaaa!
I feel like .... like I could ...
like I could ... take on the world!
Gravatar #6 - burgurne
15. jul. 2011 12:19
Hvad overraskende er der i denne nyhed? Da børn lærte at bruge lommeregner, blev de dårligere til hovedregning, men dygtigere med en lommeregner.

Når man får teknisk mulighed for hjælp, ændres ens fokus til at benytte sig af hjælpemidlet.
Gravatar #7 - moulder666
15. jul. 2011 12:20
Surprise, surprise...mine forældre er meget bedre til at huske telefonnumre, datoer, opskrifter, you name it...

Til gengæld er jeg herremeget bedre til at google! :-)
Gravatar #8 - Orbe
15. jul. 2011 12:24
7#

Heeh lige mine ord :) det kan da ikke komme bag på nogen ?
Gravatar #9 - kblood
15. jul. 2011 12:24
Ville nok være mere sigende, og stadig lige så sensationelt at skrive at computere har ændret vores måde at tænke på. Ligesom så meget andet elektronik.

Man er nød til at tænke lidt i, hvordan kan denne information være blevet indekseret? Og hvilke søgeord vil kunne give mig det søgeresultat jeg søger?

Men telefoner, som ikke altid siges at være computere, har da også meget at sige. Mobiltelefoner med indbygget telefonbog, liste over navne, adresser, telefonnumre.

Hvem her prøver overhovedet at huske på telefonnumre istedet for bare at taste det ind på en mobil eller et andet sted for så med vilje at glemme det igen?
Gravatar #10 - f-style
15. jul. 2011 12:27
#7
google et hemmeligt nummer biaaatch :D.

Ej men det er jo logisk, så snart man får "hjælp" så ændrer man adfærd og tilpasser sig. Ligesom vi ikke nedlægger elefanter med vores bare nævner (vi ville få SÅ mange bank :D ) men derimod våben som bedøvelsespile eller mere drabelige våben. Det samme gør vores hukommelse, den arbejder på at optimere og gør tingene så let som muligt. Hvis informationen er let tilgængelig så behøver vi ikke bruge mange kræfter på huske dem da det vil være hurtigere at slå det op igen.
Gravatar #11 - Thinq
15. jul. 2011 12:50
Den hukommelseseffekt har ikke specifikt noget med computere at gøre.

Ved eksamen er det f.eks. almindeligt at man ikke kan huske en specifik detalje, men man kan huske hvilken bog man har læst det og kan måske endda huske præcis hvordan siden så ud hvor det stod og at det er nederst på siden.
Eller man kan ikke huske hvornår man skal til tandlægen. Men man ved præcis i hvilken bunke på bordet, at indkaldelsen ligger, og hvor langt nede i bunken.
Gravatar #12 - arNoold
15. jul. 2011 13:01
MrDanielson (1) skrev:
Det er lidt skræmmende, jeg kender det desværre fra mig selv. Det er nemmere at skrive det ind i Evernote, end at huske det...


Kender det desværre alt for godt selv. dog skriver jeg ikke alting ned i Springpad (som jeg bruger i mit tilfælde) og det er drøn irriterende, for hvis man spørger folk (lad os gå ud fra folk har fortalt en noget man skal huske) igen så virker det som om man overhovedet ikke høre efter. Specielt hvis det sker et par gange :(
Gravatar #13 - Montago.NET
15. jul. 2011 13:24
Mængden af ting man skal huske i dag er også ååååansdvagt mange - så det kan ikke undre at folk ikke kan huske en skid, mig inklusiv.

Vi er bygget til at huske følgende:
- Hvor vi sidst har jaget
- Hvor der er godt at jage
- Hvor vi har lagt forråd henne
- Hvor vi bor
- Hvor vores venner bor
- Navne på alle 50-100 vi kender
- 2000 ord til at beskrive vores hverdag

og så lige et par ting mere... resten er bare et held vi også kan huske, og i en moderne verden med millioner af indtryk og genstande er vores primitive hjerne bare ikke god nok.

edit...

det gik lige op for mig at vores hjerne er positionel/relationel, hvilket forklare hvorfor vi er bedre til at huske hvor informationerne skal findes end at huske dem...

som sikkert hænger sammen med at vi er bygget til at finde rundt i naturen... i dag finder vi rundt i skoven af informationskilder.
Gravatar #14 - Makey
15. jul. 2011 14:29
Det her får mig til at undre mig over hvor dumme eksamener og generel skolegang efterhånden er blevet i forhold til tidsalderen vi lever i. Udensadslære var fattigmands svar på at man ikke havde råd til bøger, så hvis informationer ikke lå i hovedet, så havde man ikke adgang til dem.
I dag skriver vi så ned på computere i timerne men må ikke tage sin computer med til eksamen eller have noter med. Derudover bliver vi stillet spørgsmål som man ikke kender på forhånd hvilket var effektivt til at teste udenadslære men ingen steder hører hjemme når vi lever i en verden hvor indeksering og effektiv søgning er mere relevant end enkelte fakta.

Tit når folk undrer sig over noget eller stiller spørgsmål kan jeg ligesom dem svare: "Det ved jeg ikke". Til gengæld kan jeg svare: "Men jeg ved hvor jeg kan finde ud af det!"

Personligt ser jeg det som en meget størrere styrke at have forholdsvis hurtig adgang til en meget stor mængde information (indeksering) kontra at have super hurtig adgang til en lille mængde information (udenadslære).

Så nej, for mig er dette ikke nogen overraskelse, jeg ærgrer mig bare over at det danske skolesystem ikke er fulgt med. Men forhåbentlig kan denne undersøgelse bruges som et argument for at få indført fremskridt.
Gravatar #15 - dome
15. jul. 2011 15:07
Vores hukommelse er jo lavet til at fungere gennem tråde, gennem associationer. Det er meget nemmere at bringe noget frem i hukommelsen gennem "recognising" end det er ved "remembering", så når vi bare kan huske på noget der associere til alt det vi skal huske er det meget mindre ressource krævende. Det er nærmest som pointers :D
Gravatar #16 - Mnc
15. jul. 2011 16:28
Er jeg den første der tænker "Gentagelse..."?
Har der ikke været en lignende nyhed for få måneder siden...?
Gravatar #17 - ipwn
15. jul. 2011 16:31
Det er vel det samme med bøger?

Jeg kan da heller ikke lige huske på stående fod hvordan forskelligt matematik fungerer, eller alle algoritmer. Men jeg ved i hvilken bog på min boghylde de informationer står beskrevet.

Så det er jo intet nyt, men så gammel som skriften?

Btw, der var en eller anden lært græsk filosof fra før eller omkring år nul, der mente at bøger var ondskab, fordi de gjorde folk dumme; det gjorde det ikke nødvendigt at huske teori længere, og derved ville filosofien forfalde. Men kan simpelthen ikke huske hvem det var! Hvis nogen ved det, tell me :S Jeg har sikkert læst det på en webside, og glemt hvor! (Måske havde han ret; diskussioner ville da være så meget vildere nu om dage, hvis vi kunne huske 10-20 referencer, samt indhold, per emne vi snakker om!)
Gravatar #18 - Montago.NET
15. jul. 2011 16:51
#17
Bøgerber netop årsagen til at viden går videre i generationer, fordi folk ikke kan huske alt.. Det kan bøger derimod.
Gravatar #19 - Taoh Rihze
15. jul. 2011 17:31
#16 Nope, men jeg kan sgu ikke lige huske hvor det var jeg havde hørt det før, jeg regnede med at kunne google det skulle jeg have behov for at finde tilbage til dette.
Gravatar #20 - fe950
15. jul. 2011 17:55
#16 + 19 Jeg har artiklen gemt som PDF i en eller anden mappe på min pc. Jeg kan bare ikke huske hvor !! :)
Gravatar #21 - RMJ
15. jul. 2011 21:22
Vi har vel også adgang til mere viden efter computeren og efterfølgene internettet kom?.

Idag kan du jo stort set for svar på alt du har en interesse om, og endda ting man ikke engang vil have et svar eller viden om.

Vi kan jo ikke huske alt som en elefant. så vi er jo nød til at priotere.
Gravatar #22 - libormortis
15. jul. 2011 22:57
Ok kan godt være vi er dårlige til at huske tlf nr osv, men prøv at få mormor til at programmere kanalerne til tv eller installere nyt isenkram på pcen. vi prioritere vores viden.
Gravatar #23 - ZnabelA
16. jul. 2011 07:14
Jeg får lyst til at spille DDoT nu, jeg kan bare ikke huske hvorfor ?!
Gravatar #24 - Emil Melgaard
16. jul. 2011 12:39
Den tidligere nyhed var denne her fra april:

http://newz.dk/smartphones-skader-vores-hukommelse
Gravatar #25 - Sugardad2
17. jul. 2011 05:49
"Computere har ændret menneskets hukommelse" men det kan bare ikke gå hurtigt nok, hvornår får jeg en chip ind i hjernen og en computer linse ind i øjet, og en hydraulisk diller.
Gravatar #26 - fe950
17. jul. 2011 06:10
#25 Det er der ikke særlig smart. Tænk hvis du fik Stuxnet på din hjerne og din diller gik målrette efter iranske atomkraftværker,
Gravatar #27 - NannaS
17. jul. 2011 12:43
Det kan jeg skrive under på. Før i tiden kunne jeg uden problemer huske 50 forskellige telefonnumre... nu kan jeg knap nok huske mit eget.
Gravatar #28 - fe950
17. jul. 2011 20:47
For mange mange år siden kunne jeg ikke huske telefonnumre. Nu kan jeg huske nogle stykker og mange passwords
Gravatar #29 - Thorun
19. jul. 2011 12:36
Montago (13) skrev:

det gik lige op for mig at vores hjerne er positionel/relationel, hvilket forklare hvorfor vi er bedre til at huske hvor informationerne skal findes end at huske dem...

som sikkert hænger sammen med at vi er bygget til at finde rundt i naturen... i dag finder vi rundt i skoven af informationskilder.


Dette lyder vildt spændende! Er det noget du har henvisninger til? Jeg kan bruge det som forklaring i skolen (er skolelærer) på hvordan eleverne lærer/husker.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login