mboost-dp1

Nokia

Smartphones skader vores hukommelse

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

En række forskere har på det seneste givet udtryk for, at smartphones og deres evige adgang til uendelig viden ikke nødvendigvis er et rent gode for menneskeheden – den evige adgang til hurtig information får os nemlig til at bruge vores hukommelse mindre og mindre, og det er skadeligt for hjernens evne til at huske.

Den canadiske forsker Norman Doidge forklarer således, at hjernen er bygget op omkring princippet “use it or lose it”, og når vi skal bruge vores hukommelse mindre og mindre, fordi alting er lige ved hånden i vores smartphone, så svækkes evnen til at bruge hukommelsen også.

En anden forsker er enig i Doidges udlægning og forklarer problemet således:

Chia-Huei Tseng, hjerneforsker, University of Hong Kong skrev:
Denne type teknologi kan gøre dig mindre motiveret for at huske information. For når du har muligheden for at lagre informationer på en lettilgængelig enhed, vil du sandsynligvis ikke bruge hverken tid eller kræfter på at træne din hukommelse til at gøre det.

Tseng mener dog, at ligesom mennesket for 100 år siden var fysisk stærkere, end vi er i dag, så har vi alligevel rykket os fremad ved at kompensere på andre punkter; det samme tror Tseng, der vil ske her, hvor mennesket simpelthen vil kompensere for en svag hukommelse ved brug af andre evner eller redskaber.





Gå til bund
Gravatar #1 - ochita
19. apr. 2011 09:21
haha
Gravatar #2 - terracide
19. apr. 2011 09:26
ochita (1) skrev:
haha


Du beviser deres pointe om ringere aktivitet i de små grå meget godt nu...
Gravatar #3 - BeLLe
19. apr. 2011 09:27
Mon ikke vi på en eller anden måde via evolutionen kommer til at udnytte den frigjorte hjerne kapacitet til noget andet end hukommelse.
Gravatar #4 - terracide
19. apr. 2011 09:27
#3:
Du skulle nok kigge på hjernens opbygning...it's aint like a computer.
Gravatar #5 - trylleklovn
19. apr. 2011 09:29
terracide (4) skrev:
#3:
Du skulle nok kigge på hjernens opbygning...it's aint like a computer.


Du skulle nok prøve at læse "artiklen"
Artiklen skrev:
Hun er dog overbevist om, at vi vil udvikle nye kognitive evner til at erstatte det, der går tabt ved at bruge smartphones i stedet for at huske ting selv.



Udover det virker det som en nogen uvidenskabelig udtalelse af en tilfældig forsker.
Gravatar #6 - simonjespersen
19. apr. 2011 09:32
Så når jeg har set x antal TEDs, Sprogminuttet og Orientering på P1 via Podcast på min iPhone, og har brugt min erhvervede viden derigennem til diskutioner med venner, familie osv., så er jeg blevet dummere? Næppe.

Det handler om ligesom med alle andre situationer at være bevidst om sine omgivelser og tage ansvar for at udvikle sig i den rigtige retning. Det er ikke smartphone der gør os dummere, men derimod en lad indstilling til at optage viden.
Gravatar #7 - gentox
19. apr. 2011 09:34
Det er jo logisk nok, at det du ikke benytter henfalder.
Sådan er naturen nu engang, det behøver man ikke være forsker for at kunne konkludere.
Gravatar #8 - Space Hopper
19. apr. 2011 09:37
Ja artiklen giver mening.
Kroppen er bygget til at spare energi på alle måder den kan.
Så hvis du ikke bruger din hukommelse maksimalt, kan der godt spares lidt energi der (og hjernen bruger en del energi).

Samme gælder muskler, knogler osv, men det ved de fleste forhåbentligt.
Gravatar #9 - mireigi
19. apr. 2011 09:37
Bare fordi ting som aftaler, mærkedage, adresser, emails og telefonnumre bliver lagret i en telefon, betyder ikke at vi mister hukommelsen.

Det giver bare plads til anden information at huske på i stedet for.
Gravatar #10 - BeLLe
19. apr. 2011 09:42
terracide (4) skrev:
#3:
Du skulle nok kigge på hjernens opbygning...it's aint like a computer.


Præcis - Hjernen kan nemlig over en tidsperiode ændre sig og udvikle nye måde at arbejde på mod at andre evner går tabt.

Så måske en dag om et par millioner år vil mennesket ikke være i stand til at huske selv men har måske så i stedet for nogle evner vi i dag ikke kan fatte
Gravatar #11 - Sikots
19. apr. 2011 09:44
Mon ikke vi så i stedet kan huske hvor vi får vores info fra? (google)

Så kan vi ikke huske eksempelvis 1000 informationer i dybden, men huske på hvor vi får info om 10000 informationer, fordi vi husker overskrifter og har opbygget en logisk måde at finde nødvendig viden frem når vi ikke kan huske tingene eksakt...
Gravatar #12 - Ladykaka
19. apr. 2011 09:45
<slettet af red.>
Gravatar #13 - HenrikH
19. apr. 2011 09:47
simonjespersen (6) skrev:
Så når jeg har set x antal TEDs, Sprogminuttet og Orientering på P1 via Podcast på min iPhone, og har brugt min erhvervede viden derigennem til diskutioner med venner, familie osv., så er jeg blevet dummere? Næppe.

Nej, du er ikke blevet dummere. Men om et stykke tid, så slår du informationen op igen, i stedet for at huske det fra sidst.

Det er ikke at du bliver dummere, det er at du bruger hukommelsen mindre. Sandsynligvis får du en forbedret finger-øje koordination og udvikler et bedre intuitivt instinkt til at finde de korrekte ting på Youtube.

Hvem her kan ikke finde lige nøjagtig den porno de vil have med det samme, men skal bruge noget længere tid på at finde en madopskrift? :-P
Gravatar #14 - atrox
19. apr. 2011 09:52
Nu ved jeg ikke med jer andre, men jeg har aldrig kunnet huske samtlige fødselsdage, adresser, telefonnumre og navne, på alle de personer og familiemedlemmer som jeg er i kontakt med.

Min smartphone har gjort mig i stand til at "huske" alt dette, uden at tænke på det. Kan ikke se hvordan det kan opfattes som negativt at smartphones husker for os. Ja, vi træner vores hukommelse mindre, men hvorfor skal vi overhovedet træne den?

Alle de informationer der er derude, har vi ikke en jordisk chance for alligevel at kunne huske.

Det er kun til menneskehedens fordel at vi lader maskiner gøre hvad de gør bedst, og vi gør hvad vi gør bedst. Bruger energien på innovation og udvikling, i stedet for at fylde hjernen med bedsteforældrenes husnumre og fødselsdatoer.
Gravatar #15 - Space Hopper
19. apr. 2011 09:59
#14
Murphys lov, hvad gør du hvis lortet går ned en dag?
Hvad gør du hvis lortet bliver nede for evigt?

Men ja, jeg kan godt følge dig.
Personligt gider jeg ikke at huske på telefonnumre.
Gravatar #16 - KILLER_BEE
19. apr. 2011 10:02
hvis de absolut skulle bruge penge på at "forske" the obvious så skulle de måske kigge på brug af calculator/laptop i skolerne. Der er der måske et problem at børn nu om dage kan ikke regne i hovedet, selv de simple ting.
Det at man ikke kan huske tlf nr er nok ikke det store tab, men at man skal bruge en calkulator for at svare hvad 2x2 er måske større problem.
Gravatar #17 - atrox
19. apr. 2011 10:13
Space Hopper (15) skrev:
#14
Murphys lov, hvad gør du hvis lortet går ned en dag?
Hvad gør du hvis lortet bliver nede for evigt?

Men ja, jeg kan godt følge dig.
Personligt gider jeg ikke at huske på telefonnumre.

Internettet går ikke ned. Det er det alt for decentraliseret til.

Desuden har jeg informationerne flere forskellige steder, som synkroniserer med hinanden, lokalt og via nettet.
Gravatar #18 - terracide
19. apr. 2011 10:15
Jeg kan alle mine koder/pins/adresser i roen.
Kan desuden de fleste tlf-numre jeg har brug for i roen også.

Din hjerne er som en muskel...brug den...eller bliv et skavt.

Terra - Simple as that....
Gravatar #19 - andera
19. apr. 2011 10:26
Det med "det er da ligemeget for så bruger vi bare vore hjerner til noget smartere" synes jeg er noget pjat. Samme ræsonnement er brugt til, at ingen længere kan 17-tabellen eller stave uden stavekontrol. Menneskeheden er på mange måder blevet ringere de senere år - det mest oplagte eksempel er fedme. Smart phones er vel bare en art McDonald's for hukommelsen.
Gravatar #20 - tadeusz
19. apr. 2011 10:33
Jeg husker alle mine passwords samt addresser, emails og telefon numre der er vigtige. Det bliver helt naturligt naar man har oplevet at miste alt sit data flere gange.
Gravatar #21 - Remmerboy
19. apr. 2011 10:42
det er ligesom med biler.
hvis du ikke sparker til dækket engang imellem, så falder bilen sammen...
Gravatar #22 - vulpus
19. apr. 2011 10:48
Det kræver en god teknik at huske godt. Jo bedre du er til at gennemskue sammenhænge og skabe forbindelser imellem andre ting du kender/husker godt, det kan f.eks. være følelser, dufte eller et fagområde du har beskæftiget dig med, jo nemmere er det at huske.
Det er f.eks. svært at huske geometriske formler hvis man ikke forstår hvordan de udledes eller hvordan de skal tolkes.
Gravatar #23 - idiotiskelogin
19. apr. 2011 11:33
Nixen. Har brugt smartphone i mange år uden problemer. Tror jeg fik den første omkring 1975.
Gravatar #24 - skeptiker
19. apr. 2011 12:11
KILLER_BEE (16) skrev:
hvis de absolut skulle bruge penge på at "forske" the obvious så skulle de måske kigge på brug af calculator/laptop i skolerne. Der er der måske et problem at børn nu om dage kan ikke regne i hovedet, selv de simple ting.
Det at man ikke kan huske tlf nr er nok ikke det store tab, men at man skal bruge en calkulator for at svare hvad 2x2 er måske større problem.


Det var dog en ufattelig tåbelig udtalelse!!!

Det er jo kun obvious fordi nogle har forsket i det i på et tidspunkt....Stort set alle de ting du ved, ved du jo kun fordi nogle har forsket i det og fastsat at det hænger sammen som det gør.


Gravatar #25 - KILLER_BEE
19. apr. 2011 12:36
#24 - Tror vist at din udtalelese er den tåbelig... så du mener at der skal forskning til at fortælle dig at hvis du bruger din smartfone til at huske tlf nr for dig at du nok ikke vil huske dem?? ... Tja, det er meget logisk for mig.
Som altid enhver tolkning af forskning sker ud fra nogle præmisser - det man måske ikke har så taget i forskningen er at i stedet for at huske tlf nummer husker vi webadresser f.eks.

Ja ens hukomemlse bliver "dårligere" hvis man ikke bruger det - sådan er sådan set med alle kropsdele (samme gælder muskler), men dermed ikke sagt at det er smartfones skyld.
Som jeg skriver syns jeg at det er nemlig værre at man ikke kan udregne X i en simpel førstegradsligning da der er ikke kun hukommelse med også logisk tankegang som styrkes, og det finder jeg vigtigere end huske min vennes numre udenad.
Gravatar #26 - HenrikH
19. apr. 2011 13:16
atrox (17) skrev:
Internettet går ikke ned.

Tror nu godt at alle herinde godt ved at det hersens internet bare er en dille... Den er der sku ingen der bruger om et par år :-P
Gravatar #27 - mireigi
19. apr. 2011 13:23
HenrikH (26) skrev:
Tror nu godt at alle herinde godt ved at det hersens internet bare er en dille... Den er der sku ingen der bruger om et par år :-P


Ja, det er glemt på nogle år, ligesom automobilet!
Gravatar #28 - KILLER_BEE
19. apr. 2011 13:26
hehe en af de mest berømte:

"I think there is a world market for maybe five computers."
-- Thomas Watson, chairman of IBM, 1943

og andre lige så "fremsynet" :D
http://wilk4.com/humor/humore10.htm
Gravatar #29 - moulder666
19. apr. 2011 13:42
"Smartphones skader vores hukommelse"

In other words - "Forskere holder sig heller ikke for gode til at mene, at alt var bedre dengang de var unge!"
Gravatar #30 - fe950
19. apr. 2011 13:54
Smart-telefoner skader hukommelsen! Den udtalelse er ligeså tåbelig som at sige at papir skader hukommelsen, for så behøver vi ikke at huske noget.

Det er manglende hjernegymnastik der gør skader og ikke smartphone eller papir eller en privat sekretær.

Gravatar #31 - Mulpacha
19. apr. 2011 14:04
Til dem der faktisk er interesseret i hvordan vores hjerne virker kan jeg varmt anbefale Teachers Guide - Information about the brain.

Langt de fleste dele af vores hjerne kan trænes til at understøtte en vilkårlig funktion. Det er fx derfor at blinde bliver utroligt gode til at føle og høre, og derfor at døve kan udvikle deres synssans til fx mundaflæsning.

Der er sågar lavet studier af chimpanser der har fået styringen af en robotarm implanteret i hjernen, hvor dette område af deres hjerne efter træning overtog styringen af den 3. arm, som blev opfattet som en del af dem selv.

Vi behøves ikke at vente generationer på at bruge vores frigivende hjernekapacitet. Mange folk med SmartPhones, lommeregnere, Laptops, Desktops osv. osv. bruger højest sandsynligt allerede deres frigivende kapacitet til noget andet.
Gravatar #32 - JesperZ
19. apr. 2011 14:40
Det er jo heller ikke normalt at bruge sin tid i dag på at huske mindre væsentlige ting. I dag tænker vi mere komplekst, og abstraherer mere og mere fra de små detaljer eftersom vi bliver udsat for mere komplekse opgaver. Og man kan jo også argumentere for om det ikke er vigtige at kunne finde information fremfor at kunne huske information. Ikke at sidstnævnte er ligegyldig, men for at der kan ske fremskridt er abstraktion nødvendig. Vores hjerner kan ikke blive ved med at stige i kompleksitet, så derfor må vi fokusere på de ting der nu er nødvendige, og lade detaljer ligge når de ikke er vigtige.

Og når vi nu alligevel satser så meget på teknologi, så kan jeg ikke se problemet i af vi bliver afhængige af det i forhold til hukommelsen. Hvis teknologien en dag forsvinder er mangel på hukommelse blot en af mange problemer, og vi skal nok dø af noget der er mere væsentligt end det.
Gravatar #33 - Drextan
19. apr. 2011 17:11
Så må vi alle stoppe med at bruge smart-phones.
Gravatar #34 - trylleklovn
19. apr. 2011 18:50
#33 Grundet mit overforbrug af smartphones har jeg allerede glemt hvorfor vi skulle. SÅ LAD OS SPILLE NOGET ANGRY BIRDS 'TILL THE END OF TIME WOOHOOO!!
Gravatar #35 - svenskmand
19. apr. 2011 22:52
Gravatar #36 - smeden05
20. apr. 2011 00:21
jeg ville skrive noget relevant.. men jeg har glemt hvad det var..
Gravatar #37 - kblood
20. apr. 2011 05:03
Ja, det har også været min teori. Desto mere computere tænker for os, desto mere har vi tillovers til at blive mere kreative. Det virker til at være det punkt som vi kan overgå computere på mest af alt.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login