mboost-dp1

Flickr - LaertesCTB

Cambridge fremviser det kraftigste mikroskop i Storbritannien

- Via SWNS - , redigeret af Pernicious

Det kraftigste mikroskop i Storbritannien er for nyligt blevet fremvist på Cambridge University. Titan 3, som mikroskopet hedder, har kostet 3,9 millioner pund og kan se enkelte atomer, hvilket er en million gange mindre end bredden på et menneskeligt hår.

Forskere mener, at det nye mikroskop måske kan hjælpe dem med at løse mysteriet bag sygdomme som Alzheimers.

Dr Colin Humphreys, University of Cambridge skrev:
We can finally see single atoms and it will enable us to solve problems that have eluded science until now. The technology is amazing.

Det nye udstyr er dog så skrøbeligt, at det har været nødvendigt at investere en halv million pund i en boks, som skal beskytte mikroskopet mod stråling samt rystelser og lydbølger forårsaget af stemmer og fodtrin. Derudover har det været nødvendigt at grave et hul i bygningens gulv og lave et separat fundament til mikroskopet.

Titan 3 er designet af det amerikanske mikroskopfirma FEI, hvorefter det blev konstrueret af specialister i Holland. Mikroskopet blev derefter samlet på Cambridge i sidste uge.





Gå til bund
Gravatar #1 - Tore
14. sep. 2010 07:06
Så er der endelig en chance for at jeg kan finde mit lem!!!
Gravatar #2 - Montago.NET
14. sep. 2010 07:09
#1

nej...


#0

hvad har enkelte atomer med alzheimers at gøre ?
Gravatar #3 - MTK
14. sep. 2010 07:13
#2

Intet, men den eneste måde man kan få funding på, er at sige at det man laver kan helbrede enten kræft eller Alzheimers.
Gravatar #4 - done
14. sep. 2010 07:21
#3 Jeg er nu ret sikker på at du har ret, men så alligevel er atomerne jo byggestenene i alt så mon ikke det kan nogle svar som man bare ikke har kunne se før.
Gravatar #5 - Remmerboy
14. sep. 2010 07:31
det næste skridt må være at kunne se neutroner, protoner og eleltroner
Gravatar #6 - marty
14. sep. 2010 07:39
Ehmm... hvad er det nye i det her? Kan ikke rigtig se om de benytter en ny teknik, oder was?

Nogen der ved om det er SEM/TEM?
Gravatar #7 - NinjaZee
14. sep. 2010 08:29
Det nye udstyr er dog så skrøbeligt, at det har været nødvendigt at investere en halv million pund i en boks, som skal beskytte mikroskopet mod stråling samt rystelser og lydbølger forårsaget af stemmer og fodtrin.


Det er jo ikke "skrøbelighed"... Skrøbeligt betyder at det let går i stykker. Den her beskyttelse er jo fordi det er "fintfølende", og man har taget de her forbehold for ikke at få ødelagt resultaterne.
Gravatar #8 - groensagen
14. sep. 2010 08:44
Det er TEM
Gravatar #9 - izzit
14. sep. 2010 09:17
#2 + 3 + 4
Alzheimers skyldes prioner. Kort fortalt er prioner et protein der er foldet forkert, og tvinger de andre normale proteiner til at folde sig som dem, hvilket gør at de ikke virker som de burde.

Derfor kan det være med til at løse gåden bag alzheimers...
Gravatar #10 - FeedMe
14. sep. 2010 09:40
Hmm. Tvivler på det er optisk :D
Gravatar #11 - mbp
14. sep. 2010 10:18
Jeg synes jeg husker en dokumentar udsendelse for nylig som sagde, at vi aldrig ville kunne se enkelte atomer via et mikroskop. At vi kun kan regne os frem til at de eksisterer ved at fremsætte teorier og lave tests... Men det er middelaldersnak?
Gravatar #12 - izzit
14. sep. 2010 10:36
#11 - af hvad jeg ved, så er det middelaldersnak. Men det kan også være at de bare snakker om lysmikroskoper. Deres bølgelængde er større end atomerne, og vi kan derfor ikke skelne dem fra hinanden.

Elektronmikroskoper, fungerer ved at bombadere objektet med elektroner (og vi kan derved "måle/observere" ting der ikke er mindre end elektroner). Når elektronen rammer noget, vil den blive bøjet i sin vej, og ved at måle afvigelsen skulle man kunne udregne dens 3D-struktur,
Gravatar #13 - Qw_freak
14. sep. 2010 11:55
Ku godt tænke mig at se hvordan den visualisere et atom! og over hvor lang tid atomet er "fotograferet!"

Edit: der er et billede i kilden, men det er da godtnok noget at det uskarpeste!
Gravatar #14 - izzit
14. sep. 2010 12:49
http://amath.colorado.edu/outreach/demos/hshi/2002...

Det er f.eks. et elektronmikroskopi-billede. Det er en celle man kan se, som er fyldt med celle-organer (organeller). Hvis jeg finder min gamle lærebog, kan jeg poste et mere sigende billede senere
Gravatar #15 - Leonhard
14. sep. 2010 14:52
#5. Det er praktisk talt umuligt at "se" elektroner i et elektron mikroskop. Forestill dig en at skulle fotografere en tennisbold der ligger midt på en tennisbane ved at affyre en milliard andre tennisbolde mod den, og bagefter registrere hvilke retninger de bliver spredt ud i efter at have ramt den du ville tage billedet af.

Det er nogenlunde sådan et elektron mikroskop virker, netop ved at affyre en røvfuld elektroner ind igennem dit motiv, og register hvilke retninger de kommer ud i.

Dog skal de nævnes at vi fint kan "se" elektroner i partikelacceleratorer, der er der bare ikke tale om insitu tidsopløste billeder, men derimod en enkelt optagelse der kan bruges til at regne tilbage til hvad der skete da partkilerne kloliderede.

#11 Du vil aldrig kunne se dem. Dine øjne opfanger lys (fotoner) ved bølgelængder der er i det synlige område dvs. ca. 400nm til 800nm, den atomare struktur er først synlig når man har en opløsning der er i nærheden af et 1-4 nm, så det menneskelige øje kan simpelthen ikke se det. Vi kan dog lave tricks som eksempelvis elektron mikroskopi eller partikel kollisioner for at danne os et billede af hvad der foregår i disse skalaer.
Gravatar #16 - marty
14. sep. 2010 16:58
#13

Prøv at lave et image Google search på "SEM atomic resolution" eller "TEM atomic resolution". Så får du masser af resultater.

Dog peger nogle af dem resultater fra AFM og STM, som ikke kan kaldes elektronmikroskopiske metoder (tjo, STM kan vel på en måde, men det er vist en anden diskussion :) ).
Gravatar #17 - trylleklovn
14. sep. 2010 17:22
#13
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login