mboost-dp1

Flickr - saschaaa

Bredbåndsambitionerne er for lave

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak

Efter videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen meldte ud, at alle danskere skal sikres 100 Mbps bredbånd i 2020, har der været en del debat om det mål.

Hos en række af de politiske partier, som Computerworld har haft fat i, er man ikke overvældede over målsætningen og især ikke over, at der ikke er opstillet nogle delmål.

Hos det Radikale havde man håbet på, at Højhastighedskomiteens anbefaling om 50 Mbps til 80 % af danskerne i 2013 var et mål, men det har det siden vist sig ikke at være.

Også hos regeringspartneren Dansk Folkeparti er man skuffet over, at der ikke er nogle delmål, men synes dog det er glædeligt, at planen omfatter hele Danmark og ikke kun 80 %.

Socialdemokraterne går mere radikalt til værks og mener, at målet er for uambitiøst set i forhold til tidsrammen på 10 år. It-ordfører Yildiz Akdogan så gerne, at målet var 1 Gbps i stedet for.





Gå til bund
Gravatar #1 - Wickedmike
4. jun. 2010 09:43
It-ordfører Yildiz Akdogan så gerne, at målet var 1 Gbps i stedet for


Det var også hvad jeg nævnte i en anden tråd, og jeg kunne ikke være mere enig.
Gravatar #2 - f-style
4. jun. 2010 09:49
Ja det er et af de store problemer. Det er mål til 2020 og til den tid er regeringen skiftet og en ny regering kan komme af sted med at sige det var oppositionen der havde planen og ikke dem.
Uden delmål bliver dette ikke til noget, slet ikke hvis det er TDC som skal stå for udbredelsen.
Istedet skulle forslaget byde på synkrone forbindelser istedet for bare "100 mbit" envejs. Er der ikke upload til at trække forbindelsen kan det mere eller mindre være ligegyldigt om du så har en 1 gbit forbindelse hvis du kun har 1 mbit upload lol.
Så kom ind i kampen, synkrone forbindelser samt 100 mbit, det vil være ambitiøst.
Så kunne de sætte delmål op såsom 30% udbredelse i 2013, 50% i 2015, 70% i 2017 og 100% i 2010.

Men politikkerne er nok bange for at det ikke lykkedes og så har oppositionen et trumf i ærmet og derved bliver vi alle sløvet ned, istedet for at lave et bredt forlig som ingen af partierne kan løbe fra. Men der er nok for mange interesser i spil så der ikke kan nås en løsning som sædvanelig.
Gravatar #3 - Wickedmike
4. jun. 2010 09:52
#2 Men som ministeren har udtalt, så er det teleselskaberne der skal stå for uploaden kommer med.

Hvilket jeg ikke er enig i de skal.

Jeg så også hellere en gerne at der kom et mål om at få upload med i pakken.
Gravatar #4 - noxity
4. jun. 2010 10:04
f-style (2) skrev:

Så kunne de sætte delmål op såsom 30% udbredelse i 2013, 50% i 2015, 70% i 2017 og 100% i 2010.


Fail ! :)

Tror hurtigt alle kan blive enige om at det er for svagt en mål, specielt set i forhold til en periode på 10år.

Men når det er sagt, så tror jeg ikke det gør en forskel hvilken regering som sidder ved magten. Det er altid let at kritisere, når man ikke selv er en del af beslutningsprocessen.
Kan godt være at S melder ud med 1 Gbps nu, men når de først kommer til magten, så er dette længe glemt og fejet under gulvtæppet.

Det er synd for udviklingen at de folk som sidder på magten, ofte ikke aner hvad fanden der er brug for. :(

Tror det var Vestager fra de Radikale, som blev spurgt hvad hun ville være hvis hun nu ikke skulle være i politik, og her svarede hun pølsemand. Det synes jeg afspejler den reelle problematik meget godt. Der er desværre alt for mange på borgen, som er levebrøds politikere, og ikke kan finde ud af andet. Det gælder både rød og blå blok. Det handler ikke om at gøre noget godt for Danmark, det handler om at blive siddende i den varme stol.
Gravatar #5 - Zhor
4. jun. 2010 10:08
De skulle nu hellere bare sige at kobberet skal skiftet ud meget snart syndes Danmark hænger i det lort for længe... Kan godt være de er førende indenfor IT område men de er satme langt bagud i Net hastigheder...

Det bliver først værere når vi får flere og flere ting der kræver Internet...
Gravatar #6 - DanielR
4. jun. 2010 10:12
Er helt enig med socialdemokraterne, jeg sidder på en delt gigabit forbindelse. Og jeg elsker hvert sekund. Hvis jeg kunne få min egen gigabit linje, så var lykken nået.
Gravatar #7 - Loke76
4. jun. 2010 10:24
Det er så skønt når vores regering og politikere laver komiteer med højtlønnede medlemmer der får op til flere år for at undersøge et område og når så konklusionen kommer bliver den smidt ud fordi regeringen og politikerne ved bedre... Gad vide hvor mange millioner der spildes på den slags
Gravatar #8 - GibStorm
4. jun. 2010 10:41
At sætte et så lavt mål for noget 10 år ude i fremtiden, er jo det samme som ikke at ville forpligte sig til noget. Endnu et eksempel på at det er nogle sølle skvatmikler der sidder som regering!
Gravatar #9 - atrox
4. jun. 2010 10:42
Som #6 siger, så er det "skønt" at sidde på en 1 Gbit linje.

Men hvorfor er det skønt og hvorfor er det vigtigt?

Kombiner Chrome 5 med en meget hurtig fiber linje, og så får man pludselig en MEGET anden opfattelse af Internettet. Der er ikke længere noget der føles som om at det skal "hentes ned" først. Det ligger der bare.

Sammenlign det med en kande vand. Den skal fyldes fra vandhanen. Så skal der isterninger i. Vandet hældes i glasset og drikkes herefter. En hurtig linje giver dig en følelse af at du bare skal række armen ud, og så er der et glas isvand for enden af dine hænder, hele tiden, altid.

Det er ikke et spørgsmål om at vi skal kunne hente X antal GB på Y antal sekunder eller minutter. Det handler om tilgængelighed og at tilgængeligheden skal være øjeblikkelig.

Hvad kan det så bruges til, denne hurtige adgang til alt? Alt faktisk.

Befolkningen vil få et andet forhold til Internettet. Som det er nu så er det noget man går på og bruger. Hvad det kan blive, er en integreret del af mange af de ting vi foretager os. Som Google har vist os er der mange muligheder for søgning i mange sammenhænge. Herunder nemme forbindelser til varekøb, information, billeder, video og lyd af alt, omkring alt.

Jeg gad da personligt godt slippe for mine harddiske til backup derhjemme, og så bare kunne bruge Internettet med samme hastighed. Dette er på ingen måde muligt med ADSL eller Kabel Internet for den sags skyld. Indtil videre er det kun fiber forbindelser jeg har set kunne præstere dette.

Hvorfor skal et medie center have en harddisk? Hvorfor er alle film ikke bare tilgængelige via nettet? Alt skal kunne streames og bruges, direkte fra nettet så det er tilgængeligt altid og overalt. Drop de fysiske medier og drop den forældede tankegang.

Den bedste måde vi som race udvikler os selv på, er ved at kommunikere. Internettet ER kommunikation og intet andet. Hvis kommunikationen er hurtig giver det belæg for at udviklingen kan være hurtig.
Gravatar #10 - AcidCrow
4. jun. 2010 10:44
Charlotte Sahl-Madsen har da slet ikke brug for delmål med sin "100 Mbps bredbånd i 2020" udtalelse.
Det er heller ikke en målsætning, men bare en forudsigelse, som under alle omstændigheder vil holde stik.
A true job for Captain Obvious!
Gravatar #11 - Wickedmike
4. jun. 2010 10:55
Gravatar #12 - T_A
4. jun. 2010 10:55
Suk.

Et landsdækkende fibernet vil koste måske 30-50mia kr.

De udbydere der bruger kobber har ikke sådan summer liggende.

Skal man låne så vil bare renter og afdrag på et sådan beløb blive så store at kunderne ikke vil betale dette oven i deres normale regning.

Alternativ skal virksomhederne over de næste mange år betale renter+afdrag af lånte penge.

Da alle udbyderne i dag er aktieselskaber, kræver det at ejerne er klar på ikke at få noget overskud i flere år.
Det vil de ikke og vil selv hvis de går med vil rigtig mange sælge deres aktier hvis de ikke kan regne med et par % i afkast.

Når mange sælger og virksomheden ikke kan vise udsigter til at den vil lave overskud i nærmeste fremtid så falder dens værdi.

Hvis et selskab har taget store lån der er tæt på sin egenværdi og begynder at falde i værdi bliver "banken" bange og vil kræve større rente eller garantier og nu stiger udgiften endnu mere på fiberen og prisen for forbrugeren vil stige endnu mere.
Gravatar #13 - HenrikH
4. jun. 2010 10:56
AcidCrow (10) skrev:
A true job for Captain Obvious!

Eh, så skulle nyheden nok være tagget med macnation også -_-
Gravatar #14 - Niversen
4. jun. 2010 11:01
#12 tror ikke det er det eneste problem... grunden til at jeg ikke har fiber hvor jeg bor er at ikke nok af mine kære naboer viste interesse da muligheden bød sig. tror ikke kun det er et spørgsmål om finansiering, selvom det er en vigtig faktor for at det bliver holdt tilbage

desuden... det skal være tilgængeligt, ikke billigt...
Gravatar #15 - terracide
4. jun. 2010 11:11
atrox (9) skrev:
Kombiner Chrome 5 med en meget hurtig fiber linje, og så får man pludselig en MEGET anden opfattelse af Internettet. Der er ikke længere noget der føles som om at det skal "hentes ned" først. Det ligger der bare.


Det har du ikke brug for en 1G linje for at opleve.
Gravatar #16 - Orange
4. jun. 2010 11:25
terracide (15) skrev:
Det har du ikke brug for en 1G linje for at opleve.


Enig, der er da slet ikke behøv for så voldsomme overdimensioneringer. Størstedelen af DK har sikkert ikke engang brug for mere end en 5 Mbit forbindelse pt. og ville ikke ane hvad de skulle stille op med den ekstra hastihed. Dem der har brug for mere har i hvert fald ikke brug for en 200 dobling.
Gravatar #17 - mrKayne
4. jun. 2010 11:41
terracide (15) skrev:
Det har du ikke brug for en 1G linje for at opleve.

Næh, du har heller ikke brug for en 42" fladskærm, du kunne nøjes med en 15" i stedet.

Du har heller ikke brug for den nye <indsæt smart bilmærke>, du kunne nøjes med en gammel polo.

Det er sku ikke hvad man har brug for. Det er sku hvad mulighederne kunne blive til, hvis en så stor forbindelse lå ved vore fødder.

Du tror måske ikke at internettet vil udvikle sig til at kunne udnytte den slags forbindelser? Vi vil stadig ligge og dvale ved nutidens ting, da der ikke er mulighed for at lave større og mere krævende ting?

Det gælder ikke hvad vi har brug brug for, men hvad vi har brug for - men hvad vi KAN få brug for. Fremtidssikring ftw.
Gravatar #18 - terracide
4. jun. 2010 11:51
#17:
Medmindre du mener at hjemmesider fylder mere end 1MB per side, så har lantency mere at sige end båndbredde...eller CPUe' i din PC.

Terra - Har du mere mundlort? :)
Gravatar #19 - Tomtom
4. jun. 2010 12:07
"Også hos regeringspartneren Dansk Folkeparti"
Det kan godt være at det nogle gange føles som om DF er med i regeringen og har lidt vel meget at skulle have sagt, men teknisk set er de altså "kun" støtteparti. V og K er regeringspartnere, omend man af og til kan synes det ligner et tvangs-ægteskab.
Gravatar #20 - kalash
4. jun. 2010 12:21
Der sker jo bare ikke en skid før TDC beslutter sig for at skotte kobbernettet, så jeg synes det bare handler om man skal sige at TDC skal skotte alt kobber og ud med det fiber inden 2015, så kan jo tdc os få deres troværdighed lidt i top mens de stadig har en chance for det :O
Gravatar #21 - FeedMe
4. jun. 2010 12:28
Hvorfor skal politikerne overhovedet have en mening om det her? Synes ærligt talt de skulle blande sig udenom og bruge deres tid på noget der er vigtigt for borgerne og som vi ikke selv kan håndtere - f.eks. en legalisering af narkotika....please?
Gravatar #22 - kalash
4. jun. 2010 12:33
FeedMe (21) skrev:
Hvorfor skal politikerne overhovedet have en mening om det her? Synes ærligt talt de skulle blande sig udenom og bruge deres tid på noget der er vigtigt for borgerne og som vi ikke selv kan håndtere - f.eks. en legalisering af narkotika....please?


Hvorfor lige legalisering af narkotika :S ?
Gravatar #23 - Orange
4. jun. 2010 12:42
FeedMe (21) skrev:
Hvorfor skal politikerne overhovedet have en mening om det her? Synes ærligt talt de skulle blande sig udenom og bruge deres tid på noget der er vigtigt for borgerne og som vi ikke selv kan håndtere - f.eks. en legalisering af narkotika....please?


Ja, det er da forfærdeligt at politikerne har en mening om hvordan samfundet skal udvikle sig, det er trods alt kun deres job.
Gravatar #24 - mrKayne
4. jun. 2010 13:06
terracide (18) skrev:
#17:
Medmindre du mener at hjemmesider fylder mere end 1MB per side, så har lantency mere at sige end båndbredde...eller CPUe' i din PC.

Terra - Har du mere mundlort? :)


Ligeså meget mundlort som det du lukker ud :)

Nej, men det er kun google og facebook jeg besøger. Ingen andre.

Meeen neeej, ting som online backup on the spot o.lign. findes åbenbart i din indelukkede verden.
Gravatar #25 - kimmerrild
4. jun. 2010 13:21
100 MBit er ifølge min overbevisning meget hurtigt! Jeg kan ikke se hvad alm mennesker skal bruge en så hurtig forbindelse til.
Streaming af T.V kan jo gøres med en ADSL linje, mends en HDTV skal have lidt mere go'w, men ikke nødvendigvis ret meget.

Jeg kan sagtens se at hvis der kom fiber ud i udkantsområderne af Danmark, så ville det "måske" blive lidt mere attraktivt at flytte derud, men hvis det nu koster i gennemsnit 30.000+ at få gravet fiber ned til boliger på landet, så er det ikke så attraktivt mere. Hvem er det der skal stå med den regning? Regeringen med en eller anden pakke=os alle sammen "Og vi har skut fandme ikke råd" eller er det den private husejer der skal punge ud? 30 Kilo!! Så vil jeg hellere have en ny garage!

Desuden. Hvordan skulle vi begrænse trafikken? Jeg kunne ikke forestille mig at min ISP syntes godt om at jeg smækkede en server op med fri båndbredde til UNIX distros. Det ville være en underskudsforretning hvis jeg skulle give?? 750 kr for en 100 mbit/1 gbit som bare fik lov til at høvle derudaf til andre lande.
Der er andre lande som har sygeligt hurtigt inet, men hvor der er begrænsning på, og så er vi da ligevidt!

Jeg vil nu se nedgravning af fiberen som en samfundsmæssig hedhed. Kan det betale sig endnu? Vi står overfor en økonomisk krise, og der er varslet nulvækst indtil 2020, så hvordan' faan' skal vi kunne hive 20-25 mia ud af budgettet til fiber
Vi kunne måske arbejde en time mere i ugen, det er en fair løsning!
Gravatar #26 - kimmerrild
4. jun. 2010 13:27
Lad markedskræfterne selv finde ud af det. hvis der er et demand, så vil man begynde at rulle lidt ud efterhånden, man er jo allerede igang, men indtil der er indtjening på den indvistering, og/eller demand efter produktet. Så vil det ikke ske!

På den anden side. Hvis vi kan se om i vores nabolande at det er en god indvistering at have FTTH, så vil vi selvfølelig komme efter, og der kan forholdsmæssigt hurtigt blive rullet fiber ud til alle i Danmark. jeg ser det ikke som noget problem at vi ikke har fiber endnu. Jeg ville meget meget gerne have det selv, me jeg vil ikke punge 30k ud for et stykke plastik, og Danmark som sådan har ikke råd. Hvorfor er det lige at vi stadig diskuterer det?
kassen er tom!
Gravatar #27 - Orange
4. jun. 2010 13:45
kimmerrild (26) skrev:
Lad markedskræfterne selv finde ud af det. hvis der er et demand, så vil man begynde at rulle lidt ud efterhånden, man er jo allerede igang, men indtil der er indtjening på den indvistering, og/eller demand efter produktet. Så vil det ikke ske!

På den anden side. Hvis vi kan se om i vores nabolande at det er en god indvistering at have FTTH, så vil vi selvfølelig komme efter, og der kan forholdsmæssigt hurtigt blive rullet fiber ud til alle i Danmark. jeg ser det ikke som noget problem at vi ikke har fiber endnu. Jeg ville meget meget gerne have det selv, me jeg vil ikke punge 30k ud for et stykke plastik, og Danmark som sådan har ikke råd. Hvorfor er det lige at vi stadig diskuterer det?
kassen er tom!


Fordi kassen er endnu mere tom om 10 år, hvis Danmark ikke tænker frem af?
Gravatar #28 - Videbæk
4. jun. 2010 14:25
Ifølge Energi midt står der i højhastighedsrapporten at det reelle behov i 2020 er 1000 mbit/s.

Så 100 mbit/s lyder som et sikkert mål, der ihvertfald ikke er skudt for højt. Men 100 mbit/s internet lyder sikkert af meget for den menige dansker.
Gravatar #29 - squad2nd
4. jun. 2010 14:27
Giv os nu bare 1000 mbit linier!!

Er det virkelig så uhyggeligt at Danmark er foran på bare ét sølle punkt, udover de skide vindmøller?
Gravatar #30 - binderup
4. jun. 2010 14:29
kimmerrild (25) skrev:
100 MBit er ifølge min overbevisning meget hurtigt! Jeg kan ikke se hvad alm mennesker skal bruge en så hurtig forbindelse til.
Streaming af T.V kan jo gøres med en ADSL linje, mends en HDTV skal have lidt mere go'w, men ikke nødvendigvis ret meget.


Jo der er behov for 100mbit og i begge retninger. TV er én årsag til behovet - om 10 år vil der næppe være SD kanaler tilbage - selv DK4 vil være i HD, og vi vil se det på flere enheder i hjemmet - ikke kun på et centralt placeret husalter.

Ser vi 10 år tilbage, så var data mængden i vores computere begrænset - harddiskene den gang var på ca 1-10GB i størrelse - i dag kan man vel knapt købe en computer (stationær) med under 1-2 TB plads og hvis udviklingen fortsætter så vil det være et sted mellem 10-100TB som minimum om 10 år. Denne data vil i fremtiden ikke komme via DVD'er eller Blue Ray, men via nettet og det alene vil gøre 100mbit/s som det absolutte minimum.

Samtidig vil der også være et stigende behov for at have en offsite backup af ens data (i dag typisk et seperat produkt, men sikkert en standard komponent i internet abonnementer i fremtiden).

I dag er HD det hotte, men allerede i denne uges tilbudsaviser reklamerer de med 3D tv, som igen vil kræve mere båndbredde hvis det skal være i net streamet form. Og igen skal hele familien have det på op til flere enheder, så vil 100mbit igen være lige i underkanten.

Men hvis vi ser på ren surf, twitter, fjæsbog, chat osv. ja så vil 5-10 mbit være rigeligt.
Gravatar #31 - f-style
4. jun. 2010 14:36
#29

Ja vi har brug for noget nyt at være bedst til. For vi er ikke den mest drikkende nation længere, så det kan vi heller ikke prale af mere :( .
Gravatar #32 - DarkwingDK
4. jun. 2010 14:46
Det ser ud til at oppositionen sigter endnu højere så der er da udsigt til et bredt forlig. Et bredt forlig forpligter uanset hvem der sidder på magten.
Så er det store spørgsmål "bare" om de kan blive enige derinde i fjolletinget.

Men de kan jo mødes på midten og give os 1Gbit down / 100Mbit up :p
Gravatar #33 - HenrikH
4. jun. 2010 15:29
Orange (23) skrev:
Ja, det er da forfærdeligt at politikerne har en mening om hvordan samfundet skal udvikle sig, det er trods alt kun deres job.

Problemet er jo bare at de, som altid, kommer med en gang øregas, og så ellers ikke gør noget ved det!

Højhasighedskommiteen siger at det er 1 GB i 2020. Men regeringen har valgt ikke at tage denne mening til sig. For det at man har sat en række eksperter til at undersøge noget, er jo ikke ensbetydende med at man skal gøre som de anbefaler. For politikkerne ved da helt klart bedre.

Note: Ovenstående kan indeholde en lille bitte smule sarkasme -_-
Gravatar #34 - thethufir
4. jun. 2010 18:00
#9 Du har fat i den helt rigtige grund til at man som privatperson burde gå ind for hurtige fiberforbindelser. Selv sidder jeg på en 15/15mbit fiber, og jeg synes personligt det er lækkert at jeg kan tilgå mine data hjemmefra hvor jeg er i verden uden at skulle nøjes med 1mbit i upload, men det kunne sagtens blive meget hurtigere.
Har overvejet at opgradere til 50/50, ikke fordi jeg henter ret meget (har omkring 5% konstant gennemsnitligt forbrug af forbindelsen), og det er da heller ikke derfor jeg vil have en forbindelse med høj kapacitet, men netop som du siger fordi alting bare går hurtigere, hvis jeg skal hente den nyeste iso af Ubuntu, eller tage backup til en remote server. streame HD fra youtube, og så videre.

Der er mange ting som gør det super favorabelt. Det ville også give mulighed for at lave et "LAN" på tværs af internettet, så jeg f.eks kunne spare strøm ved kun at have 1 server stående 1 sted istedet for at jeg skal have en server stående hos både mig mine forældre for at tage backup af deres ting, hvis vi begge havde 100mbit eller 1gbit for den sags skyld, kunne jeg jo bare nøjes med en!
Det er ikke muligt pt. da mine forældre sidder på en 20/1 forbindelse hos TDC (Jo... Hvis ikke uploaden var nødvendig for at de kan browse), de har immervæk et par GB private billeder efterhånden.
Gravatar #35 - T_A
4. jun. 2010 18:14
#25: kimmerrild skrev:
Hvordan skulle vi begrænse trafikken? Jeg kunne ikke forestille mig at min ISP syntes godt om at jeg smækkede en server op med fri båndbredde til UNIX distros. Det ville være en underskudsforretning


Nemlig på en 100/100Mbit kan man meget hurtigt have så meget trafik af ens ISP mister penge på en.

#28: Videbæk skrev:
Ifølge Energi midt står der i højhastighedsrapporten at det reelle behov i 2020 er 1000 mbit/s.


Og de siger ikke dette fordi, de har en fond de kan bruge penge af så de selv slipper for at betale for at ligge fiberen ned?
Hvis så alle selskaber kunne bruge penge af denne fond så længe det gik til at ligge fiber ned så ville det være fair.
Gravatar #36 - FeedMe
4. jun. 2010 19:10
kalash (22) skrev:
Hvorfor lige legalisering af narkotika :S ?


Fordi narkotikaen er fri. Og det vil den altid være.

En legalisering vil betyde en afkriminalisering af store dele af samfundet og vil tage forskellige banders vigtigste indtægtskilde væk.

Det er ren og skær idioti at narkotika ikke er lovlig i DK.
Gravatar #37 - FeedMe
4. jun. 2010 19:12
Orange (23) skrev:
Ja, det er da forfærdeligt at politikerne har en mening om hvordan samfundet skal udvikle sig, det er trods alt kun deres job.


Du kan ikke sige at de skal have en mening om alt bare fordi de er politikere.
Jeg går ikke ind for 5-årsplaneri. Politikernes opgave er at lovgive og enkelte andre ting. Men de skal ikke sætte planer op for hvordan samfundet skal udvikle sig - det skal samfundet nok klare selv.
Gravatar #38 - BlackFalcon
4. jun. 2010 21:38
thethufir (34) skrev:

Der er mange ting som gør det super favorabelt. Det ville også give mulighed for at lave et "LAN" på tværs af internettet, så jeg f.eks kunne spare strøm ved kun at have 1 server stående 1 sted istedet for at jeg skal have en server stående hos både mig mine forældre for at tage backup af deres ting, hvis vi begge havde 100mbit eller 1gbit for den sags skyld, kunne jeg jo bare nøjes med en!
Det er ikke muligt pt. da mine forældre sidder på en 20/1 forbindelse hos TDC (Jo... Hvis ikke uploaden var nødvendig for at de kan browse), de har immervæk et par GB private billeder efterhånden.


Der er masser af årsager til at have hurtigt internet, men der er vel ingen grund til at sende hele datamængden ("et par GB") afsted hver dag? Med inkrementiel backup bør du kunne synkronisere ændringerne (=evt. tilføjelser) og det kræver jo ikke 15 mbit upload - dertil kan du schedulere det til at køre om natten, så det ikke forstyrrer dagligt brug :)
Gravatar #39 - Grisly
4. jun. 2010 22:00
Man skulle finde ud af hvad 1 Gb i gennemsnit koster i Watt, også lade forbrugeren betale for det.
Mener at have læst et sted at bare Éen søgning på google koster 6-8 øre i strøm.
I det hele taget gad jeg godt vide hvad internettet koster i strøm. Tror ikke hele Danmarks energi forsyning er stor nok.
Gravatar #40 - FeedMe
4. jun. 2010 23:27
Grisly (39) skrev:

I det hele taget gad jeg godt vide hvad internettet koster i strøm. Tror ikke hele Danmarks energi forsyning er stor nok.


Hvis du virkelig vil vide det, så må du lige finde ud af hvad internettet er først - for det er der nemlig ikke nogen der helt ved endnu...
Gravatar #41 - kimmerrild
5. jun. 2010 07:26
Det er meget godt at der bliver brug for hurtigt internet i fremtiden - jeg er selv med på den vogn, men!! Er der ikke lige nogen der vil vise mig HVOR vi skal hente 30 mia kr for at oprette nettet. Er det fra ældreområdet? Er det fra sygehusområdet? Er de fra universiteterne?
Grunden til at TDC ikke lægger fiber ned når DONG graver, er at DONG selvfølelig vil have penge for at tilbyde hullet til TDC, hvilket jeg udemærket forstår, men der er jo spekulationer om at TDC står overfor et forestående salg. Det er cool buisniss, intet andet.
Man vidste selvfølelig ikke bedre end at man ikke skulle sælge TDC ud dengang, men koen er virkelig blevet malket meget, og nu står den overfor en slagtning. Danmark ville have været bedre af hvis tlf. nettet stadig var statsejet. Men det emne er blevet diskuteret til hudløshed, så lad det være ved det.

Jow, Fibernettet vil tilbyde rigtig mange muligheder. Arbejde fra hjemmet, remote storrage, 3D oplevelser, Cloud gaming osv osv. Men bare fordi lille Gert gerne vil spille Counterstrike 3 på en sky sammen med sine venner - er hans forældre klar til at betale det det koster for at etablere fiberen? Det er jo ikke kun en engangsudgift, der er jo også driftomkostninger, Tv licens, internet regninger og alle mulige slags gebyrer.
Giv opgaven til DONG/elværkerne om at der skal være lagt fiber ud til alle husstande i Danmark, inden for en rimelig årerække, 25 år? Så kan de selv planlægge og brede indvisteringen ud over længere tid, derved kan de få kunder, erfaringer, forskellige tilbud på services osv+ at de kan begynde at tjene penge ind igen sådan at hullet ikke er for stort.

P.S Jeg vil meget meget gerne have en fiber, Men det er tossetænkning at tro at vi bare hiver 30 mia ud af finansloven til lige dette projekt!
Gravatar #42 - Orange
5. jun. 2010 07:29
HenrikH (33) skrev:
Højhasighedskommiteen siger at det er 1 GB i 2020. Men regeringen har valgt ikke at tage denne mening til sig. For det at man har sat en række eksperter til at undersøge noget, er jo ikke ensbetydende med at man skal gøre som de anbefaler. For politikkerne ved da helt klart bedre.


Hvis ikke politikerne skal tage stilling til de input de får fra eksperterne, hvorfor har vi så overhovedet politikere? Så kunne eksperterne jo bare bestemme hvad der var bedst, uden at befolkningen havde folkevalgte repræsentanter til at opveje fodele og ulemper.

Det er det man kalder et diktatur.
Gravatar #43 - nbhansen
5. jun. 2010 07:50
heheh... overbudspolitik som man ikke er nødt til at opfylde fordi man selv er gået af til den tid. DET er noget danske politikere kan forstå.

Jeg vil personligt stå i spidsen for at alle danskere i 2100 får fire gratis marsvin, kan svømme i mælk og honning, og er udstyret med deres HELT egen enhjørning.
Gravatar #44 - Mathy
5. jun. 2010 08:21
Jeg synes 1 Gbps lyder realistisk.

Der er mange der tænker "WOW! 1 GIGABIT? HOLY ...", men hvis man tænker over det, kræver det ikke nye kabler i jorden. Fibernettet kan teoretisk trække 100 gigabit igennem samme kabel uden problemer, hvis ikke flere tusinde gange mere.

Det der er krævet, er hardwaren der sender og modtager signalerne. Og det er internetudbyderne nok ikke så glade for at skulle skifte.
Gravatar #45 - binderup
5. jun. 2010 09:43
kimmerrild (41) skrev:
Det er meget godt at der bliver brug for hurtigt internet i fremtiden - jeg er selv med på den vogn, men!! Er der ikke lige nogen der vil vise mig HVOR vi skal hente 30 mia kr for at oprette nettet. Er det fra ældreområdet? Er det fra sygehusområdet? Er de fra universiteterne?


Der er tale om generelle investeringer, som kan give mangefold tilbage til samfundet. Hvis staten ikke gik ind i ting og sørgede for at der var en fornuftig sikret infrastruktur i Danmark, så ville vi ikke have veje på tværs af landet. Vi ville ikke have el ført ind i alle huse. Befolkningen ville være endnu mere koncentreret omkring de større byer, som måske endda ikke ville være forbundet, med mindre der var en økonomisk gevinst i det.

Alle eksperter er mere eller mindre enige om at Danmark i fremtiden skal leve af viden og i mindre grad af landbrug eller industri, og her giver det mening at staten går ind og laver en pulje penge som TDC, elselskaberne osv. kan søge midler fra. Pengene skal så komme med en klar betingelse om at de skal gå til udbygning af IT infrastrukturen i Danmark - fiber til alle.

Pengene vil både gå til at købe fiber, hardware osv. men de vil helt klart også gå til lønninger - fiberen kommer jo ikke i jorden af sig selv, dermed vil der også komme en del tilbage til statskassen i form af indkomstskatter.

TDC kunne jo endda pille deres gamle kobber op af jorden og sælge det på det åbne marked :-)
Gravatar #46 - drbravo
5. jun. 2010 13:36
#45

Ja, bevares, det ville sikkert hjælpe lidt hvis vi alle sad med 1Gb fiber, men du svarer stadig ikke på spørgsmålet.. Hvor skal pengene komme fra? Skal vi bare lave en Grækenland og lade junior hænge på regningen?

Som det er nu kan den gennemsnitlige dansker knap nok finde ud af hvad google er ift en url-adresse, hvordan har i nogensinde forventet at de ville kunne gøre brug af online backup etc. om bare 10 år?
Gravatar #47 - zymes
5. jun. 2010 13:53
drbravo (46) skrev:
Som det er nu kan den gennemsnitlige dansker knap nok finde ud af hvad google er ift en url-adresse, hvordan har i nogensinde forventet at de ville kunne gøre brug af online backup etc. om bare 10 år?


Hvis man ser sådan på det er 10 år nok ikke så længe alligevel, men efterhånden som tiden går overtager "it-generationen" mere og mere. Idag vokser man jo op med det er overalt, og bare endnu mere i fremtiden. Ikke som vores forældre der ikke engang havde fjernsyn da de var unger.
Gravatar #48 - binderup
5. jun. 2010 17:16
#46

Som jeg skriver en del af pengene vil komme tilbage til staten i form af beskatning af de lønninger der går til de ansatte i de firmaer der graver fiberen ned (ganske givet vil dette være en yderst begrænset returrate, men alligevel og var også ment som en joke). Desuden, investeringer i infrastruktur har sjældent været investeringer der fra dag et af er lig med 100% finansiering (eller øjeblikkelig overskud). Det behøver jo heller ikke være at staten matcher krone for krone, man kunne give tilskud til de virksomheder som vil påtage sig opgaven at udbygge nettet.

Hvis de danske politikere ønsker at Danmark i fremtiden skal leve af viden og specielt IT baseret viden, så er man nødt til at få gang i investeringerne i IT uagtet at man ikke fra dag et af har overskud af investeringerne - man er nødt til at tænke langsigtet.
Desværre har vi gennem .com boblen og finanskrisen avlet en hele generation af folk der vil have øjeblikkelige resultater af deres investeringer og indsats, og som ikke er i stand til at se investeringerne i et større (længere) perspektiv.
TDC er et eksempel på en virksomhed med en kort udviklingshorisont. Det hænger helt sikkert sammen med at man primært arbejder i retningen af at gøre virksomheden klar på at blive solgt. El selskaberne derimod er interesseret i at udvikle deres forretningsområder, og ved at gøre Jylland til bredbåndsmekka, så er de Jyske el selskaber aktivt med til at gøre noget for at gøre "provinsen" attraktiv for både befolkningen, men også virksomhederne. For forsvinder befolkningen og virksomhederne fra deres områder så forsvinder deres kundegrundlag også.

Skulle vi hele tiden tænke på at det skulle være øjeblikkeligt dækket rent økonomisk, så ville samfundet gå helt i stå. Selvfølgelig skal man ikke kaste sig hovedløst ud i samfundsudvikling, men det er skam ikke nogen skam at "gældsætte" sig for at udvikle. Virksomheder låner hele tiden penge for at kunne udvikle deres potentiale. De fleste mennesker har ikke pengene kontant til at kunne købe et hus/lejlighed for. Som verden har udviklet sig de sidste 10-20 år så tror jeg næppe at IT investeringer er dumme investeringer, der ikke betaler sig hjem mangefold over tid.

Allerede i dag er der mange IT virksomheder, som ganske enkelt ikke kan ansætte danske udviklere - de er afhængige af at der kommer arbejdskraft til os ude fra fordi at vi på videns området ikke gør nok for at opkvalificere de kommende generationer, og når man først tager skridtet i den retning, så er der ikke langt til at træffe beslutningen om at flytte virksomheden fra Danmark.
Båndbredde investeringer kan være med til at kommende generationer har langt større muligheder for at tage de gode uddannelser uden at skulle flytte langt væk efter dem (fjernundervisning).

Fjernundervisningen kunne også være en af måderne hvorved man kunne afhjælpe det problem at der er store dele af Danmark der er ved at blive affolket, det som så populært er blevet kaldt for udkants Danmark.
Gravatar #49 - vandfarve
5. jun. 2010 20:36
drbravo (46) skrev:
#45

Ja, bevares, det ville sikkert hjælpe lidt hvis vi alle sad med 1Gb fiber, men du svarer stadig ikke på spørgsmålet.. Hvor skal pengene komme fra? Skal vi bare lave en Grækenland og lade junior hænge på regningen?

Hvis du tror, at økonomi er et nulsumsspil, så er det umuligt at overbevise dig om andet jf. Binderups indlæg.

Der er en grund til, at vi ikke trækker oksekærrer med børneslaver længere. Vi har investeret og tjent afkast på vores investeringer, selvom vi brugte flere korn til såsæd end naboen, så at sige.

Nogle spørgsmål? Godt.
Gravatar #50 - drbravo
5. jun. 2010 23:51
#49

Ja, Nogen spørgsmål..
I siger stadig reelt set ikke andet end lalala. Der er rigtig mange vigtige ting der skal investeres i de kommende år, eksempelvis hospitaler og jernbane til ringsted.
Ud over de allerede vedtagne projekter trænger vejnettet efterhånden til en renovation, grunden efterslæb op vedligehold, og så er det vist også noget med nogle nye signaler til DSB?

Jeg påstår ikke at man skal holde sig fra at investere i alt, men derimod bruge pengene hvor der faktisk er et behov, som det for eksempel er med jernbanerne og sygehusene.. Og når nu staten skal gå ind det skal det gerne være et behov som en stor del af danskerene får nytte af, og lige så vigtigt, et behov som private aktører ikke ville dække af sig selv på markedsvilkår..

Jf version2 har 6% af danskerene fiber, og ind til videre har elselskaberne investeret 5,5 mia i projektet. Gang selv op og regn ud hvor mange nye hospitaler man kan få for de penge.. ;)

http://www.version2.dk/artikel/12735-fiberforbinde...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login