mboost-dp1

unknown

23 flere på it-uddannelserne

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak

Der er i år en lille fremgang i antallet af studerende på videregående it-uddannelser, nemlig 23. I alt er der blevet optaget 1786 studerende.

Videnskabsminister Helge Sander er glad for stigningen, men siger dog, at den gerne skulle være større næste år.

Hos Prosa er man knap så positive. De mener, at der er problemer og at videnskabsministeren ikke vil se dem i øjnene.

Jakob Lange, chef for studieadministrationen ved Københavns Universitet, mener, at det lave tal kan skyldes, at mange it-uddannelser er for teoretisk orienterede og for lidt anvendelsesorienterede.





Gå til bund
Gravatar #1 - El_Coyote
13. sep. 2005 05:57
Den store arbejdsløshed kan heller ikke have en inflydelse på et folk ikke har mod på det - måske?

man skal jo være tusindkunstner for at nogle gider overveje at ansætte én.
Gravatar #2 - guppy
13. sep. 2005 06:14
Set det er sq sjovt hva'
Fik at vide at der skulle være en tilbage gang i tilgangangen af nye IT studerene over de næste år, pga. den enorme arbejdsløshed på området..

Nå men jeg kan sq være ligeglad har fået arbejde så det er kun jer andre arbejdsløses røvhuller det går ud over ;)
Gravatar #3 - ks
13. sep. 2005 06:15
#1: Der er altsaa ikke stor arbejdsloshed for nyuddannede inden for computerindustrien. Alle os, der blev faerdig fra Aalborg Universitet i aar, har faaet (godt) arbejde!

Jeg er i ovrigt enig med Jakob Lange, der er alt for meget forskning for forskningens skyld i uddannelserne. Naturligvis skal vi have det teori der skal til, men UD over det skal der ogsaa nogle flere praktiske fag til!
Gravatar #4 - hemsoe
13. sep. 2005 06:23
Hejsa...

Hmmm... Der findes jo en udd. som har en masse praktik... Tidligere hed den Datamekaniker, så kom den til at hedde Datafagtekniker.. og idag hedder den så Datatekniker.. Der er support og programmering med i udd. MAn skal dog ud og finde en læreplads som kan give en masse programmering, eller have lyst til at lave en masse programmering i fritiden.
OG det bedste er at man får læreløn, som jo er noget mere end SU.

Der er dog, så nogle som vælger at læse videre på uni, men de har været ude og prøve ting af på arbejdsmarket

/hemsoe
Gravatar #5 - Chucara
13. sep. 2005 06:26
Don't shoot me if I'm wrong, men det jeg har hørt gennem jungletrommerne er, at det kun er de korte it-uddannelser, som der er stor arbejdsløshed på. Sådan noget som datamatiker og dem fra teknisk skole..

Nogen, der kan bekræfte det?
Gravatar #6 - Spook
13. sep. 2005 06:27
Er udlært IT-Supporter, en knap så lang, knap så teoretisk uddannelse. Og jeg var den eneste der havde en læreplads da vi startede... IT-Supporter uddannelsen er meget mere praktisk orienteret, men til gengæld prøver den at spænde for vidt, så man ikke kommer ordentligt til bunds i de forskellige emner. Det bevirker så at man reelt bare får papir på at man kan "det der med at lave computere". Job bagefter er et spørgsmål om næb, kløer og albuer. Jeg har job, som IT-Supporter, men der er MANGE om buddet.
Gravatar #7 - Whoever
13. sep. 2005 06:37
Jakob Lange, chef for studieadministrationen ved Københavns Universitet, mener, at det lave tal kan skyldes, at mange it-uddannelser er for teoretisk orienterede og for lidt anvendelsesorienterede.


Nå, ja, fordi datamatiker osv var jo vildt anvendelig!
Ikke for det, han har nu ret, men derfor er det jo godt at Ingeniørhøjskolen i Århus og Datalogisk arbejder sammen om overbygninger (cand. grad til datalogerne, civil til diplomingeniørerne).
Gravatar #8 - Redhack
13. sep. 2005 06:43
#6 Kan kun give dig ret.. Dog så har 80% af min klasse en lærerplads, og ca 50% siger alllerede nu, at de har arbejde bagefter. (inc. mig). Skolen lærer os intet særligt som vi kan sige er vores spiciale, men det har vi så fået ude på lærerpladsen og det er vores plus. :)

Det eneste som jeg faktisk vil skrive under på at jeg har lært på skolen er CCNA, og så at holde fri.. Teknisk Skole er et ufatteligt dårligt sted at tage en uddannelse.. Men dejlig praktisk, og ikke spor teoretisk.. Syndes dog vi mangler en mellemting..

Fra Teknisk Skole kan jeg kun melde ud at der er færre som tager en IT uddannelse her..
Gravatar #9 - Æselrytteren
13. sep. 2005 06:49
For 5 år siden startede jeg på det, der dengang hed datamekanikeruddannelsen. Jeg sendte ansøgninger ud allerede før jeg begyndte på skolen, med henblik på at kunne komme i lære umiddelbart efter at have afsluttet grundforløbet. Da vi var færdige med dette, var vi 20-25 elever i klassen, og kun én havde fået læreplads. Vi havde fået udleveret en liste over virksomheder, der kunne tage datamekanikerlærlinge ind, men denne var yderst mangelfuld og ikke opdateret. Selv fik jeg en læreplads i april, efter at have gået 3½ md. halvvejs arbejdsløs, fordi man ikke, hvis man reelt skal være aktivt søgende, blot kan tage et fuld-/deltidsjob, da man skal kunne gå ind på en læreplads med noget der ligner dags varsel. Det er ikke fedt som 17-årig at stå i den situation, skal jeg hilse og sige. Jeg henvendte mig til den lokale avis, og de tog sagen op, jeg kom på forsiden, men lige lidt hjalp det. Ud af de ca. 25 kom 20 i skolepraktik, som ikke giver indsigt i en egentlig virksomheds arbejdsgange og -opgaver. I stedet tog jeg htx, og siden den 1-årige hhx, og er nu begyndt på datamatikeruddannelsen. Jeg håber, at det giver bedre muligheder, og vi er også virkelig få på uddannelsen i år i forhold til f.eks. for 3-4 år siden. Det skulle gerne betyde langt bedre muligheder for at få job om 27 mdr., når uddannelsen er overstået. Det er i hvert fald den melding, vi har fået fra skolens side. Og da det er en teoretisk uddannelse det meste af vejen, skal man ikke til at bøvle med virksomhederne til mere end et par større opgaver i løbet af uddannelsen. Dertil skal lægges det, at skolen hjælper med at forbinde nyuddannede med at få job. I Vejle, hvor jeg uddanner mig og bor, er der endda rigtig gode udsigter, da der er mange både små og store it-virksomheder. Derfor ser jeg lyst på fremtiden.
Gravatar #10 - Greew
13. sep. 2005 07:05
#1:
Selvfølgelig skal man kunne en stor del, men jeg mener nu, at virksomhederne netop gerne vil have de langtuddannede, netop fordi de har ofte har en større specialisering inden for et specielt punkt, som de godt kan bruge - altså ikke bare tusindkunstner for at kunne meget, men mere en stor viden inden for et specielt område, som man netop ikke får på f.eks. en datamatiker-udd.
Gravatar #11 - svappe
13. sep. 2005 07:09
Det eneste du lærer som sådan på en datamatiker uddannelse er teknikker til at løse problemer og hvordan du dokumentere dit arbejde. Det er i hvert fald min erfaring.
De to ovenstående er der hårdt brug for i stort set alle virksomheder, det er bare svært at bevise det når de står i overvejelsen til at ansætte.....

Programmering er ved at være små "dødt" idet at man får det lavet i udlandet til den halve pris. Det er dog vigtigt at du kan forstå hvad de står i koden og skrive dokumentation på det, for det kan de ikke finde ud af..

Er uddannet HTX -> Datamatiker. Sidder og arbejde med dokumentation, projekt styring og applikations support.
Gravatar #12 - Jake_the_Snake
13. sep. 2005 07:12
Hvis der er nogen der har taget it-supporter-uddannelsen og mener de ikke kan få arbejde så er det fordi de ikke vil flytte efter det. It-supporter jobs hænger på træerne medmindre man er mors lille tudefjæs der ikke tør flytte fra DK. Det, eller også føler man sig hævet over telefonsupport...
Gravatar #13 - rasmuskaae
13. sep. 2005 07:15
Der er vist (altid) brug for højtuddannede. Jeg tror ikke jeg kender nogen fra mit datalog-studie der endnu ikke har fået job. Derimod kender jeg en del der har taget kortere it-relaterede uddannelser (f.eks. datamatiker) som har måttet indse at det er svært at få ordentlig arbejde med en så kort uddannelse.
Gravatar #14 - svappe
13. sep. 2005 07:24
#12
Enig

Der er riiiigeligt af jobs, hvis man lader være med at være kræsen de første par år..
Gravatar #15 - OPY
13. sep. 2005 07:36
Jeg er datamatiker, med lykkens gudinde hængende lige i halen, jeg har et godt job som jeg ikke havde drømt at jeg skulle have, men jeg ved da at det kun er ca 25 % fra min årgang der har job der er relateret til uddannelsen uden at de har læst videre.
Gravatar #16 - Nomen
13. sep. 2005 08:12
ks skrev: "Der er altsaa ikke stor arbejdsloshed for nyuddannede inden for computerindustrien. Alle os, der blev faerdig fra Aalborg Universitet i aar, har faaet (godt) arbejde!"

Hvem er "alle os"?
Gravatar #17 - mim
13. sep. 2005 08:15
#12
"It-supporter jobs hænger på træerne medmindre man er mors lille tudefjæs der ikke tør flytte fra DK. ".
Nu flytter man jo ikke bare til udlandet. De fleste har vel hele deres liv i Danmark, og der er mange parametre der skal falde på plads, før man kan overveje at flytte udenlands.

Et job som IT Supporter i udlandet, kan vel næppe give den vilde økonomiske gevinst, så ville jeg, hvis jeg havde den uddannelse, nok hellere læse videre, eller få et job i en anden retning.

Måske hvis det kun lige er i en kortere periode (½-1 år), for lige at få lidt erfaring og noget at skrive på CV'et. Men er vel også svært at få et job, hvis man ikke er skarp i det lokale sprog.
Gravatar #18 - Pr0nking
13. sep. 2005 09:47
#17

Jeg har hørt at Indisk er skidesvært at lære :)

Men seriøst, kan vi virkelig blive ved med at puste luft ind i den i forvejen spændte IT-bobbel ?
Gravatar #19 - Celzia
13. sep. 2005 10:24
Ude hos os (DIKU) går det den direkte anden vej...Sidste år var de r 161 som kom ind, som så var det laveste nogensinde..i år er vi så nede på nogle og 80...men nu er mat A også krav fra iår...kan altid håbe at dem som går der nu bliver der...
Gravatar #20 - guppy
13. sep. 2005 12:16
@demiurgos,ks,icewalker,amokk,eutectic,STICH
Må jeg anbefale jer at I studerer begrebet "humor" lidt nærmere?

__

Der udover ER der en stor arbejdsløshed specielt ved de mellem lange videregående IT uddandelser, hvorfor jeg ikke fatter at de ikke snart gør noget ved den og forsøger at bremse tilgangen ( som lovet ) - de ( industrien some krævede disse uddandelser ) har jo opnået deres primære mål med at presse lønnen, så der er vel ingen grund til at blive ved?
Gravatar #21 - k_s_o
13. sep. 2005 16:26
Jeg har gået arbejdløs i næsten 2 år nu. jeg blir ofte spurgt, om jeg vil omskoles til noget andet. Ca. 10 gange har jeg snakket om IT, De får nogle vilde øjne og siger "Det kan der ikke blive tale om... Der er alt for mange af den slags."

Så de er vist begyndt at gøre lidt for sagen/ rette op på det.(i hvertfald fra ArbejdsFormidlingens side)
Gravatar #22 - Cyrack
13. sep. 2005 18:32
Hmm, nu går jeg selv på datamatiker uddannelsen (i Herning) og noget af det første vores underviser fortalte os var, at siden 1999 var arbejdsløsheden faldet fra 30% til 25% for datamatikere efter et år. Det er lavere arbejdsløshed end fra universiteterne.

At kalde datamatiker uddannelsen for en dårlig uddannelse falder mig lidt for brystet, da mange af de ting vi bliver undervist i er det samme som der sker på universiteterne, men vi skal ikke lære alt det teoretiske bag teknikkerne (ingen grund til at viden hvordan man laver en compiler når kunden blot vil have et program).

En af grundende til at bl.a. datamatikeruddannelsen er så udskældt skyldes medierne der har (op)fundet en god historie. Desværre betyder det af søgningen til uddannelsen er faldet kraftigt, i 1999 var der (svjh) 170 personer i Ikast (uddannelsen har flyttet siden), i dag sidder vi 13 i klassen (eneste positive: vi er færre om udbudet af arbejde).
Gravatar #23 - dresh
13. sep. 2005 20:35
CyRacK skrev:
Det er lavere arbejdsløshed end fra universiteterne.


På uni fik vi så at vide, at der var meget, MEGET få arbejdsløse dataloger, og sådan havde det altid været. Dette er også mit umiddelbare indtryk efter det, jeg har læst (en af grundene til, at jeg valgte datalogistudiet var netop, at der var arbejde at få bagefter).

Det kan være, de har fordrejet statistikken lidt og set på alle, der bliver uddannet fra universiteterne, for humaniorer er nemlig dømt til arbejdsløshed. Men folk på naturvidenskabelige fakulteter (fraregnet geologer) har rigtig gode muligheder for at få job, og der er meget få, der ufrivilligt er arbejdsløse.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login