mboost-dp1

Flickr - skreuzer

2,5 Gbps demonstreret på plastikfiber

- Via The Korea Times - , redigeret af MiniatureZeus

Alt datatrafik håndteres primært af kobber eller fiberforbindelser i dag. Fiberforbindelserne er ekstremt hurtige, men også ret følsomme overfor fysisk belastning, da de er lavet af glas.

Et hold af sydkoreanske forskere, har efter 6 års arbejde, udviklet en plastikfiber, der kan overføre data med op til 2,5 Gbps. Der hvor plastikfiber er specielt interessant, er i det såkaldte “last mile” segment. Dermed menes forbindelsen fra teleudbyderens central, og ud til selve kunden.

“Last mile” forbindelsen, skal ofte foretages steder hvor kabler eks. skal bøjes meget for at kunne fremføre dem, hvilket almindelig glasbaseret fiber ikke kan holde til.

Den nyudviklede plastikfiber, er ikke kun væsentligt hurtigere end konkurrerende produkter fra Japan, men koster kun en tredjedel at producere.





Gå til bund
Gravatar #1 - Törleif Val Viking
28. nov. 2007 15:45
Hvor meget kan almindeligt glasfiberoveføre?
Jeg kan nu nok godt overleve med 2,5gps internet indtil videre (når den tid kommer) og når man tænker på besparelsen så er det da super
Gravatar #2 - morgenkaffe
28. nov. 2007 15:55
Må være lidt træls for dem der lige er færdige med at grave glasfiber ned...
Gravatar #3 - stefan_v
28. nov. 2007 15:57
#2 tjaa... Så vidt jeg ved er det gerne "normalt" netværkskabel fra fiberen, til kunden... Med det her kan man måske nemmere føre fiberen hele vejen?
Gravatar #4 - zorcerer
28. nov. 2007 16:03
#3:
Nu har jeg selv fiber derhjemme, og det er fiber hele vejen ind til boksen i huset.
Gravatar #5 - Fjolle
28. nov. 2007 16:13
#1
"Almindeligt" fiber kan i øjeblikket overføre X antal bølgelængder *10Gbps.

Jeg mener at internet2 kører mid ti forskellige bølgelængder (altså 100Gbps), men man kan i teorien køre hurtigere...
Gravatar #6 - Krogholt
28. nov. 2007 16:13
#1 160 gbps er ihvertfald muligt i de almindelige fibre vha. optisk switching... Men det er på forskningsplan, så nok ikke det der bliver brugt idag :o)
Gravatar #7 - Törleif Val Viking
28. nov. 2007 16:17
fandt noget fakta om optiske fibre på wikipedia

Traditional fiber's loss increases greatly if the fiber is bent with a radius smaller than around 30 mm. "Bendable fibers", targeted towards easier installation in home environments, have been standardised as ITU-T G.657. This type of fiber can be bent with a radius as low as 7.5 mm without adverse impact.

Siger vel noget om at føre fibre rund inde huse, normalt sidder der vel bare en boks lige indefor ydermure.



Har stadig ikke fundet noget om overførselshastighed :(
Gravatar #8 - Chee
28. nov. 2007 16:52
Så vidt jeg ved er der ingen fastlagt max overførselshastighed. Fibren bliver stadig udviklet og udforsket på flere måder der kan gøre den hurtigere.

De grænser inden for overførselshastighed, som fibren har i dag, bliver fastsat af den laser, som skyder data'en ud.
Gravatar #9 - a_o
28. nov. 2007 16:55
Jeg mener at have hørt om vellykkede forsøg på terra niveau.
Jeg tror ikke der kan sættes en grænse på, da der også kan sendes i flere farver. lige nu er det så vidt jeg husker 16.
Gravatar #10 - carbonic
28. nov. 2007 17:11
Hvis det let kan bøjes, hvilket ikke står direkte i nyheden, så er dette da en super nyhed.
Gravatar #11 - ghostface
28. nov. 2007 17:14
#1 flaskehalsen ligger på almindelig glasfiber ikke på fiberen men på udstyret der sender signalet ud.

Man kan sige at ham der sidder og "morser" data ud ikke kan bruge fiberen fuldt ud. Mener endda de lige har fundet en måde at 10 doble hastigheden på senderen ved at anvende flere farver eller noget i den stil.

Det smarte med glasfiber er netop at det umiddelbart har en "evig" levetid. Når først den er gravet ned er det bare samlingerne der skal skiftes når de skal opgraderes til ny hastighed. På kobber fx har vi opnået max (dog kommer der engang imellem nogle mere eller mindre flygtige ideer på hvordan det kan viderebygges)

Plastik fiberen har en max på 2.5gbps. Dvs hvis den graves ned så bliver selve fiberen ikke hurtigere før den skiftes.

Det er dog en god løsning for lande der ikke har råd til at rulle glasfiber ud til store dele af landet. Jeg kunne forestille mig brasilien kigger godt med på sådanne teknologier. De var blandt de første til at tilbyde internet igennem lysnettet for en del år siden.
Gravatar #12 - Jonasee
28. nov. 2007 17:16
kan godt se at jeg skal have fiber mellem mine computer og en gang raid 0 og nogle ondskabsfulde flahs harddisk med en høje hastighede. bare at tænke på at have en forbildelse på 100/100 Gb
Gravatar #13 - moveteam
28. nov. 2007 17:19
Hvorfor er der ikke nogle internet selskaber i DK, som allerede lige nu siger at de vil indføre det.

Hvis de kunne tilbyde en 500mbit linje (f.eks) til 500 kr/måned (f. eks) ville de kunne tjene kassen på det, og det virker ikke som om det er dyrere end normal fiber?
Gravatar #14 - ejldk
28. nov. 2007 17:30
2,5 Gbps?!
Det vil jeg da glæde mig til!!
Hvis det da nogensinde kommer helt herud på landet!

#6
160 Gbps?!? Det var da en teknologi der var værd at arbejde videre med! :-) Men det når nok heller aldrig herud på landet!
Men så må man jo flytte til byen;)
Gravatar #15 - a_o
28. nov. 2007 17:41
#14
Her i det sønderjyske, er det på landet fiberen kommer først. Så det er her du skal flytte til.

Plastikfiber ville, som det bliver nævnt, være udmærket til hustande som sidste kilometer. Måske lidt nemmere at håndtere bøjningsradius og lignende for os montørere.
Men det er jo ikke hurtigere at implementere end rigtig fiber, så det kommer ikke hurtigere ud til forbrugeren. Så er spørgsmålet jo, om man ikke lige så godt kan ligge rigtig fiber ind med det samme.
Gravatar #16 - a_o
28. nov. 2007 17:44
Jeg tror vi er så langt at nyheden kommer for sent her i landet, Men det er måske en god afløser for virksomheders lan netværk
Gravatar #17 - Törleif Val Viking
28. nov. 2007 20:30
vil mene disse kabler er ideelle mellem computere inde i huset, altså glasfiber hen til huset og så plastik derfra
Gravatar #18 - C#
29. nov. 2007 01:23
#13

"Hvis de kunne tilbyde en 500mbit linje (f.eks) til 500 kr/måned (f. eks) ville de kunne tjene kassen på det, og det virker ikke som om det er dyrere end normal fiber?"
Nu er selve kablet oftest ikke det dyreste, det er selve det udstyr der skal bruges, tvivler på du vil se 500Mbps til 500 kr/md hvis udbyderen skal bruge for xx.xxx kr udstyr for xyz antal brugere.

Udstyr til fiber er ikke billigt, og slet ikke hvis det skal være singlemode (til længere afstande f.eks).
Gravatar #19 - Zyprezz
29. nov. 2007 07:44
jeg syntes at de skulle tage sig sammen og lægge det dyre fiber når de afligevel er ude og grave. det lyder bare som om de laver en flaske hals som der kommer til at bide dem i ***** når internet forbindelser kommer op over 2.5gGb

det eneste sted jeg kan se man kan bruge det er i hjemmet eller andre steder hvor det kan fjernes igen når det ikke længere er nok til at forsyne brugeren med den nødvændige porn. per sec. :)
Gravatar #20 - Jonasee
29. nov. 2007 07:48
#19

ja, kan kun give dig ret, selv om det virker usansynligt at vi kommer over 2.5 Gb pt, men man trorede heller ikke at IPv4 ville løbe tør for ip'er og se bare i dag
Gravatar #21 - p.krupl
29. nov. 2007 08:11
Hej,

Det er ikke nogen kunst at køre 100Gbps over et plastik fiberkabel, bare det sker over en kort afstand. For såvidt er dette ikke en nyhed.

For at minimere dæmpningen af signalet i en fiber ønsker man en større diameter på fiberen. Større hul = Mere lys igennem.

Dette spoleres dog af at en tykkere fiber vil have en større tids dispersion (løbetids variation) idet noget lys vil tage den lige vej og andet vil zig-zag'e sig igennem kablet, og derved ankomme senere da det har taget en længere vej. Ved at gøre fiberen smallere og benytte sig at forskællige teknikker til at få zig-zag lys tilbage på en mere lige vej kan man minimere tidsdispersionen.

Jo højere bitrate man ønsker jo kortere impulser skal der sendes over kablet, bilver afstandem imellem impulsenre mindre en den tids dispersion der sker i kablet flyder de enkelte impulser sammen og kan ikke lænfgere skælnes fra hinanden.

Udfordringen består i at kunne opveje de 2 ting, mens man tager hensyn til at man ikke bare vilkårligt kan øge sende effekten.

Øg så er der lige den med bøjningsradius....

Ja et fiberkabel knækker når man bøjer det for meget, men bøjninger giver problemer allerede før kablet knækker.

Men stigende bøjning af fiberen vil lys tabet igennem siden af fiberen stige. Tabet er bestemt af bøjningen og den bølgelængde (farve) man menytter til signalet. I den virkelige verden benuyttes mest 1310nm og 1550nm.

Et kabel som ser fuldstendigt ok ud for et 1310 signal, kan have en stor dæmpning fot et 1550 signal. Årsagen er at den længere bølgelængde slipper ud af kablet ved mindre bøjning end de kortere. De noget billigere multimode fiber løsnigner benytter sig som regel af synligt rødt lys som er 870nm. Alene herved opnås der mulighed for en betydelig mindre bøjningsradius.

Så nu spørger jeg lige: hvor er nyhdeden ?

Muligvis har de et kommercielt produkt klart, men der er ikke tale om nogetsomhelst banebrydende.
Gravatar #22 - Kous
29. nov. 2007 10:17
Som P.Krupl skriver er de 2 mest udbredte bølgelængder i dk 1310nm og 1550nm. Den minimale bukkeradius for at undgå tab (hvis du kører begge bølgelængder i samme fiber) er 60 mm.

Ang. hastigheden, så er den i vor tid kun bestemt af det udstyr der sidder i begge ender.

Jeg installerer fiberforbindelser til dagligt ud til slutkunden. og vi er blandt de første i dk, der installerer G-PON (2,5 gbit/s) hos slutkunder.
Rent praktisk ville man kunne får den hastighed på internet. Men en del af båndbredden går til TV, Radio, Video on demand og telefoni.

Vi bruger samme type fiber, om det er til backbone-delen, access-nettet eller selv kundefiberen...

Så nyheden består vel egentligt kun i at den kan klare en mindre bukkeradius, end den alm. singlemode der bliver brugt i dag.

(Og singlemode fiberenknækker først nå du nærmer dig en bukkeradius samme størrelse som en ært. Men signalet er væk længe inden)
Gravatar #23 - Kous
29. nov. 2007 10:19
Desuden graver man ikke fiberen ned.
Man graver rør ned, og blæser derefter fiberkabel igennem. Så den vil altid kunne udskiftes...
Gravatar #24 - carbonic
29. nov. 2007 14:04
Rørne skal vel også skiftes engang imellem.
Gravatar #25 - a_o
29. nov. 2007 15:57
Nej, det skal de ikke. Jeg har samme erhverv som Kous og jeg har til dato ikke oplevet at det er rørene det er galt med.
Det er næsten altid det aktive udstyr.
Gravatar #26 - Törleif Val Viking
29. nov. 2007 16:45
nyheden er vel ny for os der ikke har den store kendskab til fiber :D


Well, jeg glæder mig i det mindste til at bare at SE fibernet i mit hus :(
Gravatar #27 - chris
29. nov. 2007 17:08
uha..
jeg kan ikke li alle de der fiber-historier
for de minder mig om at jeg IKKE HAR fiber


kan vi ikke få nogle bistandsklienter og ikke-voldelige forbrydere til at grave fiber i danmark???
og så evt. lave det til et statsfinancieret projekt..

jeg mener
hvis staten kan lægge ud til en brugerfinancieret forbedring af mortorvejen (storebælt og kattegatbroerne) så må de vel også kunne udvikle informationsmortorvejen
og syns ikke at der er nogen der skal tjene fedt på at levere internet så den slags måtte gerne hvile i sig selv...
Gravatar #28 - DusteD
29. nov. 2007 18:09
Er det når man har meget (glas)fiber i store bundter det bliver problematisk med at bøje dem? For jeg har da aldrig oplevet problemer med at lave 90graders bøj omkring en radius på ca 2 cm.. skarpere har man vel næppe brug for?
Og bliver plasticcen ikke bare "hvid" hvis man bøjer den ekstremt ?

Men hey, hvis det betyder billigere bredbånd til folket, så er det jo positivt :)
Gravatar #29 - Fjolle
29. nov. 2007 18:23
#28
Det er vist ikke så meget om fiberen kan holde til det, men om der kan komme signal igennem bagefter :)
Gravatar #30 - DusteD
29. nov. 2007 19:08
#29
Naturligvis, men det kan der nu også nemt når man bøjer den ved det :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login