mboost-dp1

Wikipedia

10 år med falske Wikipedia-artikler

- Via NetworkWorld - , redigeret af kasperfmn

Med Wikipedias 10 år på bagen kan det næppe komme bag på nogen, at der indimellem har sneget sig en usand information eller to ind blandt de mange millioner af artikler om alt mellem himmel og jord. På samme måde kan det heller ikke undre, at nogen har brugt den tiltro, mange folk har til Wikipedia-indhold, til at sprede usandheder.

Nogle af de største Wikipedia-løgne er nu blevet samlet på en liste, der ikke ligefrem giver et positivt indtryk af online-encyklopædien. I top 10 finder vi således en artikel om en person ved navn Edward Owens, der angiveligt var fisker og pirat i slutningen af 1800-tallet. Owens var imidlertid en fiktiv person skabt af studerende ved George Mason University i USA. Fejlen blev først opdaget, da USA Today skrev en artikel om Owens i deres avis, hvorefter synderne stod frem.

På samme måde beskrev en artikel om den amerikanske journalist, John Seigenthaler, at han havde været mistænkt for mordet på John F. Kennedy – en påstand der kun blev værre af, at Seigenthaler var personlig god ven med John F. Kennedys bror Robert Kennedy. Kommentarerne stod urørt på siden i 4 måneder, før de blev opdaget og fjernet.

Følg linket i overskriften for at læse om flere Wikipedia-“bommerter”, der har snøret alt fra aviser til radioværter og sågar Wikipedias eget administratorpanel.





Gå til bund
Gravatar #1 - myicq
29. jan. 2011 07:10
For slet ikke at glemme vores egen nye by Æblerød, som nu eksisterer som Wikiartikel om den falske Wikiartikel.

Synes der er forskel på forfalskede fakta f.eks. enkelte årstal, og hele artikler der i grunden er helt usandsynlige og lidt sjove.
Gravatar #2 - terracide
29. jan. 2011 09:11
Og stadigvæk er Wiki lige så nøjagtig som f.esk Enc. Brit...*shrigs*
Gravatar #3 - nielsbuus
29. jan. 2011 11:11
Hvis man er i tvivl, så kan det være en god idé at dobbelttjekke facts på Uncyclopedia og Encyclopedia Dramatica.
Gravatar #4 - trylleklovn
29. jan. 2011 11:17
Det er meget sjovt at læse de forskellige kuriositeter, nærmest en salgs eastereggs.

Det bliver bare lidt trættende når den gængse opfattelse blandt befolkningen er "MAN KAN IKKE STOLE PÅ WIKIPEDIA - ALLE KAN JO REDIGERE I DET!!".

Ja det er muligt der af og til er fejl, men som #2 påpeger så har det jo vist sig at wikipedia er en ganske gedin samling information. Og et godt værktøj.
Gravatar #5 - gnаrfsan
29. jan. 2011 11:27
Alternativet er at få skal bestemme indholdet. Jeg har svært ved at se hvordan, det kan gøre artiklerne bare nogenlunde neutrale. Jeg vil hellere have risikoen for at det er forkert, hvad der står.
Gravatar #6 - spectual
29. jan. 2011 11:33
#4 Ja den engelske wikipedia imponerer mig gang på gang med hvor meget der står i den. Det er godt nok ikke mange emner jeg har fundet der ikke står noget eller meget lidt om.
Gravatar #7 - cgt
29. jan. 2011 11:44
Selvfølgelig sniger der sig et par forkerte informationer ind engang imellem, men så længe man tjekker kilderne på artiklen burde det ikke være noget problem. Selvfølgelig skal man ikke stole blindt på hvad der står, og det tror jeg heller ikke at de anbefaler.

1. Læs Wikipedia artikel
2. Tjek kilder
3. ???
4. PROFIT!!!
Gravatar #8 - Anped
29. jan. 2011 11:44
Hvad siger det om USA Today når de skriver en artikel kun basseret ud fra en Wikipedia artikel ?
Gravatar #9 - oblivious
29. jan. 2011 12:45
#8

lol i trol u
Gravatar #10 - bjoeg
29. jan. 2011 13:24
Sådan har det jo været i mange år. Man har lige siden internettets stormagtstider sagt man kunne finde svar på alt på internettet.

Men hvor meget af det som står rundt omkring er overhovedet sandt.

Det eneste man kan håbe på er at størstedelen af den information der findes på nettet er sand, og dermed overskygger det usande.
Gravatar #11 - luuuuu
29. jan. 2011 14:42
Jeg vil da hellere stole på en hvilken som helst wikipedia artikel med gode referencer, end hvad det end er de sender på TV nu til dags.

Hvis man vil diskutere propaganda og spredning af falske informationer behøver man da ikke kigge længere end et hvilket som helst nyhedsshow på TV. Det er meningsbaseret topstyring der vil noget.
Gravatar #12 - troldefar
30. jan. 2011 07:19
Man skal bare huske at tjekke flere kilder hvis man skal bruge noget info. Præcist det samme som når man ser tv eller læser avis eller andre informationskilder.
Hvis man kun læser en kilde og ikke tjekker andre steder, så er man selv udenom at man får information der ikke er brugbar.
Internettet er fyldt med brugbar information men man skal huske at trævle igennem for at finde det. For der er lige så meget ubrugeligt ævl derude.
Fokuser og tripel tjek!
:-)
Gravatar #13 - vandfarve
30. jan. 2011 23:10
Jeg har tilsvarende taget imponerende mange kampe på mit studie, både over for mine medstuderende og professorer, der på ingen måde kunne tage mig seriøst, når jeg nævnte Wikipedia som kilde.

Det lærte jeg hurtigt ved at referere til originalkilden, også selvom Wikipedia var den eneste portal, som havde informationen (udover originalkilden), som havde bedrevet selvstændig forskning, eller som indeholdte den samlede information, som jeg brugte.

Pludselig stolede folk på mig 100 %, selvom det var de præcis samme informationer, som jeg videregav.

Hvad er moralen så?

1) Folk er stadig allergiske over for udtrykket "Wikipedia", selvom de ingen reelle kritikpunkter har af Wikipedia, eller selvom de ikke vil lytte til modargumentere, der afviser deres egen kritik.

2) Folk er generelt ignoranter ift. kildetjek. Alle sætter spørgsmålstegn ved viden fra Wikipedia, men stoler fuldt og helt på en, hvis man henviser til en tilfældig avis - selvom der er tale om samme information.

Jeg kan derfor kun have latter til overs for folk, der ikke forstår meningen med Wikipedia, og jeg vil påstå selv den dag i dag, at Wikipedia leverede et kritisk og uvurderligt indspark til min bachelor om Kosovos selvstændiggørelse.

Hvorfor? Fordi megen viden ikke eksisterede på samme måde og samme sted andre steder. Wikipedia havde bare svaret, og da vi samtidigt kontrollerede originalkilderne, så så jeg intet problem i at benytte siden (selvom jeg naturligvis referede til originalkilderne i litteraturlisten, som det kræves).
Gravatar #14 - arne_v
31. jan. 2011 00:37
terracide (2) skrev:
Og stadigvæk er Wiki lige så nøjagtig som f.esk Enc. Brit...*shrigs*


Jeps.

Men for at kune forstå det skal man have lidt elementær logisk sans, så man forstår at en tilfældig stikprøve giver et bedre billede end en stikprøve der er udvalgt efter et bestemt resultat.
Gravatar #15 - arne_v
31. jan. 2011 00:38
andersp1 (8) skrev:
Hvad siger det om USA Today når de skriver en artikel kun basseret ud fra en Wikipedia artikel ?


At de researcher bedre end den typiske danske formiddagsavis??
Gravatar #16 - gnаrfsan
31. jan. 2011 06:37
#13: Cool story bro...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login