mboost-dp1

Dilip Krishnan og Rob Fergus

Usynlig blitz ser dagens lys

- Via ZDNet - , indsendt af Mandalae

Ved New York University har to forskere udviklet en ny type blitzlys, der ikke kan ses eller giver røde øjne.

I stedet for at fotografere i det synlige spektrum af lyset, så har forskerne valgt at fotografere i områder, vi ikke kan se, infrarød og ultraviolet lys. Det opnåede de ved at ændre en blitz, så den afgav lys i de to områder, for så at filtrere alt det synlige lys væk.

Næste skridt var at ændre kameraet, idet en fotosensor i et normalt kamera netop vil filtrerer lyset fra en “mørk” blitz væk. Sensoren fik derfor fjernet dets filtre, så det blev følsomt for UV og infrarød lys.

Resultatet er ikke uden problemer; Det lykkedes forskerne at tage et skarpt billede, men med forkerte farver. For at korrigere farverne bliver der efterfølgende tage et almindeligt billede uden blitz. Med det grynede høj-iso-billede kan de to billeder kombineres til et skarpt farvebillede via software.

Hele forskernes rapport om deres mørke blitz kan læses her (pdf).





Gå til bund
Gravatar #1 - Azuria
22. jul. 2009 06:57
Nyhedsværdien er vidst ikke videre stor!?
Blitz ligner bare en alm. med 2stk fremkaldte negativer, de lukker kun IR lys igennem.
At fjerne ir cut filteret på et kamera er helller ikke uset før, tværtimod.

Så den eneste nyhed, er at de har kombineret det med et alm.-lys billede.
Men det er vel også bare en proces der minder om hdri?
Gravatar #2 - Hůňděštějlě2
22. jul. 2009 07:08
Men hvorfor? Bortset fra at man kan blive midlertidigt blændet af en traditionel blitz, så fungerer de da udmærket til formålet.
Så vil der være mere brug for noget software der effektivt kan fjerne gryn fra et billede med høj ISO.
Gravatar #3 - cryo
22. jul. 2009 07:18
#2 ja jeg kan heller ikke se det store problem med en almindelig blitz :p. Jeg tror dog ikke man effektivt kan fjerne gryn fra et billede, da de jo skyldes at den optagede opløsning er lavere. Man kan ikke sådan lige genskabe opløsning der aldrig har været der.

Man kan dog måske nok smoothe tingene lidt så det ser bedre ud for mennesker.
Gravatar #4 - mcdave
22. jul. 2009 07:22
Måske ikke nødvendigt til hjemmebrug.

Millitært/spionage kunne det sikkert være interessant at tage gode farvebilleder udan at blive afsløret af blitz.

Turister vil også kunne ignorere irriterende kustoder der konstant kommer løbende mens de febrilsk skriger "NO FLASH!" på gebrokkent engelsk.
Gravatar #5 - 3214N
22. jul. 2009 07:30
Man kunne også bare bruge et lysstærkt objektiv og en tripod, så slap man for flash, men det er måske for nemt...
Gravatar #6 - hr. værk
22. jul. 2009 07:36
lidt ærgeligt at de bruger kombinationen da det så vidt jeg kan regne ud vil fucke billedet hvis der er mangler på det ene af billederne. Men det er sikkert rart for de kendte der så slipper for alle de blitz de normalt er udsat for... os almindelige mennesker kan nok være ret ligeglade.
Gravatar #7 - ZM4573R
22. jul. 2009 07:42
#4...
Ja, udover at der stadig bliver afgivet IR lys, som de fleste militærbaser har udstyr som kan se... Så vil det blive lige så tydeligt som var det en alm blitz... Plus at de formentlig skal tage et billede fra samme sted i mørke, det er svært med et fly.
Nej bare hold sig til IR kameraer og varmefølsomme.. Der kan man se alt som er vigtigt alligevel.
Gravatar #8 - ChristianLJ
22. jul. 2009 08:14
#1.
Metoden minder da på ingen måde om HDRi.
HDRi er minimum to optagelser med forskellig lukkertid, der så mikses sammen til et billede med detaljer både i skygger og meget lyse områder. Det har intet med IR at gøre.

En ting der derimod undrer mig (Med forbehold for at jeg ikke gider læse rapporten) er, at hvis kameraet tager to billeder i træk vil personen højst sandsynligt bevæge sig, hvilket da vil give et underligt billede når det bliver mikset sammen.
Hvordan tager de højde for det?
Gravatar #9 - Zombie Steve Jobs
22. jul. 2009 08:36
#8 Og HDRi er sådan set noget af det værst, der er sket for fotografi. Nogensinde. I'm super serial. Fuck for en omgang lort skal man lede længe efter. (edit: ok, men de fleste folk fatter i hvert fald ikke at bruge det)

http://www.phosee.dk/picture/111348-rettet-perspek... Føj for helvede
http://www.phosee.dk/picture/106781-hoersholm-kirk... puuke
http://www.phosee.dk/picture/100051-tolden /me skyder sig selv i hovedet.
FUCK HVOR ER DET GRIMT
Føj for den lede mand, og det værste er, at jeg ikke rigtig fatter hvorfor, de har brug for at lave flere eksponeringer af de her motiver. Why oh why? Det kunne sagtens fungere med et normalt pic. hvis man havde bare den mindste idé om arbejdsproces fra eksponering til "fremkaldelse".

#5 Du ved godt, hvordan vi har det med stativer! De duer ikke!
Personlig elsker jeg iso støj

#3 troede bare at ISO'en ændrede på chippens gain, ikke opløsning?
Gravatar #10 - Azuria
22. jul. 2009 08:51
#8 Det var ikke ment som selve eksponeringen, men måden billederne kombineres...
Gravatar #11 - Onde Pik
22. jul. 2009 09:13
#9

Om ISO!

Det er korrekt at ISO ikke ændre på opløsning. Det ændre på to ting faktisk (afhængig af fabrikat).

Gain er somregl den måde man ændre på lysfølsomheden. Da sensoren er analog kan man skrue op for gain inden man "optager" billedet digitalt.

Dette gælder for "native" iso værdier (100, 200, 400, 800 etc. på mit EOS 5DMKII).

For de ikke "native" ISO værdier som f.eks 160 tages billedet faktisk med Gain svarende til ISO 200 men overeksponeres (i "hardware") med 1/3 stop hvorefter man i RAW formatet undereskponere(i "software") med 1/3 for at kompensere (Hvilket overføres i konverteriong til JPEG hvis der skydes i JPEG).

Dette medfører at man får mindre støj end ved ISO 200 da støjen ofte forekommer i de møke toner (som er færre ved overeksponering). Ulempen ved dette er at man mister noget "dynamic range" i højlysområdet.

Altså hvis du skyder i RAW så undlad at bruge "ikke native" ISO'er da du faktisk mister data i forhold til den exponering du har valgt.
Gravatar #12 - Wassini
22. jul. 2009 09:28
#4: Nu vil kustoderne på museer få ekstra travlt, da grunden til at man ikke må fotografere med blitz er at den ud over alm. lys også udsender en lille smule skadelig UV lys, der nedbryder f.eks. pigmenten i farverne i et billede.
Hvis du så kommer rendende med en REN UV blitz er det først helt galt!
Gravatar #13 - Jakob Jakobsen
22. jul. 2009 10:13
#9
HDRi er en metode til at optage billeder så de fremstår som dit øje ser motivet på. Et normalt kamera har slet ikke den dynamiske rækkevidde der skal til for at eksponere hele området korrekt.
Der er mange der leger lidt for meget med indstillingerne og ofte går det galt, men til gengæld kommer der altså også nogle rigtig fede billeder ud.

At du ikke kan finde ud af eller lide det, gør det altså ikke til "lort".
Gravatar #14 - TrolleRolle
22. jul. 2009 10:37
Offtopic:
#9 Jeg tror du har misforstået HDRi.

Det er ikke meningen at billederne skal se naturlige ud. Det er en metode til, som #13 beskriver, få flere detailjer med, og samtidig give billedet et mere dramatisk udtryk.

HDRi billeder er noget af det fedeste IMHO.


Ontopic:
#6 og #8
Ligesom med HDR hvor nogle kameraer kan tage 2 billeder på samme tid med forskellig exponering, så kan de vel også tage både IR og høj ISO billedet på samme tid... eller i hvert fald næsten samme tid. På den måde kan man jo komme uden om problemet med at motivet flytter sig.
Gravatar #15 - Bada
22. jul. 2009 10:48
Nu er jeg alt andet end ekspert på området, men er der forskel på HDR og HDRi?

Disse HDR billeder ser dælme fede ud og giver en helt anden oplevelse:

http://abduzeedo.com/incredible-new-portfolio-dave...
Gravatar #16 - Keba
22. jul. 2009 10:49
Det er da vidst ikke rigtigt smart er det?
Ved en normal blitz lukker man øjnene i et forsøg på at beskytte øjnene mod det kraftige lys, og idet de flytter blitzen udenfor de synlige frekvenser, tager øjnene ikke mindre skade.
Forskellen er bare at man ikke lukker øjnene.
Gravatar #17 - Jakob Jakobsen
22. jul. 2009 11:07
#16

Du kan ikke nå at lukke øjnene på det tusindedel sekund en flash lyser og på grund af den korte lysudladning er der overhovedet ingen fare, så det har ingen betydning.

#15

HDR og HDRi er det samme, det komme bare an på i hvilken sammenhæng man bruger det:
High Dynamic Range Imaging, så man tager "i"et fra når det efterfølgende ord er image, billede osv.
Gravatar #18 - El_Coyote
22. jul. 2009 12:43
TrolleRolle (14) skrev:
Offtopic:
#9 Jeg tror du har misforstået HDRi.

Det er ikke meningen at billederne skal se naturlige ud. Det er en metode til, som #13 beskriver, få flere detailjer med, og samtidig give billedet et mere dramatisk udtryk.



Jo meningen er at det skal se naturligt ud, omend med flere detaljer. Det du tænker på er tonemapping processen, man kan lave på HDR billeder bagefter hdr kombineringen, for at skabe surealistiske/unaturlige landskaber/objekter.
Men vi er enige om at det er interressante billeder man kan få ud af det, så længe man ikke går overbord med tonemapping
Gravatar #19 - Justin
22. jul. 2009 22:23
Jakob Jakobsen (13) skrev:
#9
HDRi er en metode til at optage billeder så de fremstår som dit øje ser motivet på. Et normalt kamera har slet ikke den dynamiske rækkevidde der skal til for at eksponere hele området korrekt.
Der er mange der leger lidt for meget med indstillingerne og ofte går det galt, men til gengæld kommer der altså også nogle rigtig fede billeder ud.

At du ikke kan finde ud af eller lide det, gør det altså ikke til "lort".


Det ville da være dejligt hvis du kan komme med nogle links til HDRi billeder der ikke ligner noget der er lavet i et 3D program
Gravatar #20 - Justin
22. jul. 2009 22:24
Jakob Jakobsen (17) skrev:
#16

Du kan ikke nå at lukke øjnene på det tusindedel sekund en flash lyser og på grund af den korte lysudladning er der overhovedet ingen fare, så det har ingen betydning.


jo jeg kan ...
Gravatar #21 - Jakob Jakobsen
22. jul. 2009 22:41
#19
Du kunne starte med at kigge HER

Det er rigtigt der er mange, inklusiv mig selv, der godt kan lide når man skruer lidt op for effekterne, men der bliver altså også lavet mange HDR billeder, der ser naturlige ud og viser billedet som øjet ville opfatte motivet.
Gravatar #22 - myplacedk
23. jul. 2009 08:29
HDR er vel ligesom salt: Hvis man kan smage det, er der for meget.

Nogle kan godt lige den overdrevne HDR-effekt, men det er jo en special-effect. Det ser vi lige bort fra.

Hvis man bruger HDR korrekt, er det noget man ikke lægger mærke til. Tricket er jo at få billedet til at se neturligt ud, og HDR er et værktøj til at opnå dette. Derfor er det for nemt at sige at man ikke har set et pænt HDR-billede. How would you know?
Gravatar #23 - morteng
23. jul. 2009 10:32
Gid der bare var en eneste som har kommenteret på den her historie som havde taget de 5 minutter det tager at skimme artiklen der bliver linket til.

Ja, metoden tager kræver to billeder sådan som de har sat den op nu, men som de forklarer så kunne man imbedde IR og UV pixels i chippen og tage hele billedet i en exposure. Derudover kunne man bruge UV+IR LEDs i et dedikeret dark flash system og væsentligt reducere blitzens størrelse (godt for telefoner). Derudover kommer de med nogle rigtig gode pointer, som jeg ikke helt forstår fordi jeg ikke er fotograf, om at farveinformationindholdet i deres billeder er beydeligt højere når man har R+G+B+UV+IR end R+G+B.

Og så laver de beregning på hvorvidt UV'en vil skade dine øjne og de kommer frem til at du skal flashes ca en halv million gange pr. 8 timer før du kommer over grænseværdien.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login