mboost-dp1

No Thumbnail

Ukrypterede bibliotekskvitteringer ulovlige

- Via Computerworld DK - , redigeret af amokk

Når du bestiller en bog hjem over internettet til afhentelse på det nærmeste bibliotek kvitteres med en ukrypteret email. Denne fremgangsmåde er ifølge Datatilsynet ulovlig.

Datatilsynet påpeger at det på denne måde bliver muligt at knytte bogtitler og forfattere til en emailadresse. Det er i strid med persondataloven, mener de. Det vil kun være lovligt at sende en ukrypteret bekræftelse, såfremt titel, forfatter eller andre oplysninger der er af følsom karakter ikke nævnes i emailen.

Biblioteksstyrelsen er blevet kontaktet af Datatilsynet og sagen kan få videre konsekvenser, eksempelvis i forbindelse med online boghandlere.





Gå til bund
Gravatar #1 - amokk
13. aug. 2005 03:41
ved ikke helt hvad jeg skal sige til dette... på den ene side lyder det som hysteri, for alle andre webshops har sendt fakturaer pr email i 10 år

men jeg kan godt se at det kan skabe problemer, hvis personer med adgang til f.eks. familiemedlemmers mailadresser kan se hvilke bøger deres ægtefælle eller børn låner. hvordan ville en stærkt troende muslimsk far, som arbejdede hos en mail-udbyder (eller hackede Cliche) reagere, hvis han fandt en mail hvor der stod, at at hans datter på 14 lånte bøger om seksualvejleding?

eller hvis din svigerfar som er kommunist (og arbejder på et webhotel) opdagede at du lånte bøger som Danmarks Fremtid eller Minimalstat?

på den anden side er der jo mange andre måder at overvåge hinanden, som er en del nemmere end at have adgang til hinandens emails-adresser - og Bibliotekerne kæder jo i forvejen CPR numre og lånt materiale sammen, så det undrer mig altså lidt !?!
Gravatar #2 - TheUnknownSaint
13. aug. 2005 07:30
Offtopic
#1 -> Du HADER virkelig Cliche.. Fedt indlæg :P
Gravatar #3 - ghostface
13. aug. 2005 07:48
#1 handler det ikke om at selve forsendelsen af emailen skal være krypteret (så den ikke kan opsnappes og gennemsynes) og altså ikke at dem i den anden ende får en email om hvad de har "købt"
At emailen krypteres under vejs vil ikke ændre noget for Muslim far og datter eller familien på Kommunist vej 17 da emailen i sidste ende jo er dekrypteret og kan læses
Gravatar #4 - lobner
13. aug. 2005 07:55
Jeg synes da, som #1, ligeså godt de kunne gå hele vejen og kryptere mailen.
Til dette formål findes der en digital signatur, udviklet af et firma som normalt omtales med knapt så blide toner :)
Denne signatur kunne meget vel være grundlag for lån eller resevering af bøger på biblioteket.
Altså ved fysiske lån bruger skal man jo også ofte anskaffe sig et lånerkort.

Så Biblioteksstyrelsen hør min bøn, benyt jer af denne, for kunderne, gratis service.
Gravatar #5 - mikbund
13. aug. 2005 13:05
Denne løsning bliver vidst bare at sende en email med link til kviteringen, hvor de skal indtaste brugernavn/password.

Synes selv det virker som lidt hysteri taget i betragtning at webbutikker ikke har problemer med at sende kviteringer over nettet. Eller størstedelen af samtlige websites på nettet(min opfattelse), gemmer passwords som ukrypterede.
Gravatar #6 - amokk
13. aug. 2005 13:07
#2 jeg har ikke noget personligt forhold til cliche, er bare målløs over deres måde at håndtere sikkerheden på, that's it. - og nævte det for sjov

#3 problemet er jo, at hvis kommunisten eller den muslimske far kan se mailen undervejs fordi de arbejder som admin på en ISP eller webhotel, og lige synes det er sjovt at følge med i familiens mails, vil de kunne se disse mails selv om de ikke senere i forløbet har adgang til personens mailkonto
Gravatar #7 - ghostface
13. aug. 2005 13:11
#6 ja okay så forstår jeg hvad du mener og vi er også ganske enige så. Som det er nu med ukrypterede ting så kan enhver (specielt på trådløse netværk) sætte en packet sniffer op og logge alt data. er det ikke krypteret så kan man direkte læse indholdet.
Kryptering kan dog brydes og jeg mener da også at SHA1 som digital signatur bruger er blevet brugt (skete engang i år så vidt jeg husker) men det er ingen undskyldning for ikke at kryptere "følsom" data. Er jo ingen grund til at gøre det nemmere end det er for hvem der nu lurer på vores kommunikation
Gravatar #8 - amokk
13. aug. 2005 13:21
#7 det meste kan vel brydes, ligesom man kan bryde ind i de fleste huse og se hvilke bøger folk har. Men det får som regel folk til at opgive når lortet er krypteret, medmindre der er virkelig værdifulde oplysninger at hente
Gravatar #9 - fimp
14. aug. 2005 17:30
Hvad nu hvis man er ligeglad med, at det er ukrypteret? Hvorfor må man ikke selv vælge?

http://liberator.dk/art-detail.asp?A_Id=617
Gravatar #10 - TullejR
17. aug. 2005 21:49
#4:

hvad så med de folk der nægter at blive tilmeldt det digital signatur pis?
jeg stoler ikke en skid på det, så jeg har ikke i sinde nogensinde at benytte det.
Gravatar #11 - guybursh
18. aug. 2005 09:16
#10
Skriver en opgave omkring bl.a. digital sigantur lige nu - hvis du gerne vil have nogle offentlige ydelser (fra boligsikring til førtidspension) el.lign. kommer du næppe til at slippe for det, sandt nok at bankerne selv kan indberette en NemKonto på personer der ikke selv har været inde på siden og oprette en.

(selv kan indberette = de sender et forslag ud med brev til personerne, hvor der kommer til at stå noget med "hvis du ikke har noget imod dette kontonummer bliver registeret som din NemKonto skal du ikke foretage dig yderligere" - eller De, Dem og Deres)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login