mboost-dp1

Nevada Lightning Lab

Uheld gav trådløs overførsel af strøm

- Via Nevada Lightning Lab - , redigeret af Pernicious

Forskere ved Nevada Lightning Laboratory har ved et tilfælde overført trådløs strøm med stor effekt.

Da de var ved at teste en højfrekvens-transformer, reagerede en anden transformer i nærheden og smeltede en ledning, der var tilsluttet den. Denne transformer var ikke tilsluttet strømnettet, og de genopdagede derved en metode til overførsel af energi, som Nikola Tesla fandt og patenterede for 100 år siden.

Det lykkedes forskerne at sende 800 watt fem meter. Dette skal ses i forhold til JPL, som med mikrobølger sendte 35 kW 1.5 km. Man skal dog ikke forvente et kommercielt produkt baseret på laboratoriets magnetisme-forsøg, da det omfatter to meget store spoler for at virke.





Gå til bund
Gravatar #1 - Modvig
12. dec. 2008 07:09
Ja men en teslacoil kan overføre en millionmilliard watt på over 100 meters afstand og slå amerikanerne ihjel!
Gravatar #2 - Grisly
12. dec. 2008 07:37
Gad godt vide hvor mange Kw der skal bruges for at overføre de 800 watt
Gravatar #3 - mixi
12. dec. 2008 07:38
Nice.... men jeg vil ikke stå imellem de to transformator, når de overfør :D
Gravatar #4 - kulpå
12. dec. 2008 07:48
Så vidt jeg kan læse af artiklen har de demonstreret at den capacitive kobling er større en den induktive. Dvs. De overfører en ret stor energi gennem et kraftigt elektrisk felt og ikke så meget gennem induktion.

Men det setup er jo monster farligt - de skriver selv at de ved et uheld fik 50W afsat i noget udstyr i den anden ende af lokalet. Så "trådløs overføring af strøm" er vist mest til for overskriftens skyld, det har nærmere demonstreret nogle ganske velkendte elektriske fænomener i stor skala - og det kan jo være spændende nok. Men trådløs strøm vil jeg sku ikke kalde det :)

#2 det står i artiklen: 3.6kW Altså et tab på 80% eller deromkring.

#3 nej, specielt hvis du har forbindelse til jord eller på nogen måde har samme resonansfrekvens som afsenderen :) Og du behøver ikke engang stå imellem dem, men bare i nærheden.
Gravatar #5 - Anders Fedеr
12. dec. 2008 07:56
Jeg forstår ikke helt se hvad rekorden består i ifht. f.eks. dette forsøg:
1975 NASA JPL demonstration test of the wireless transmission of electrical power via microwave using the Goldstone antenna. 34 kilowatts of power was transmitted over a distance of 1.5 kilometers.
Gravatar #6 - Törleif Val Viking
12. dec. 2008 08:26
Så mangler vi bare at få en distance på 400km så kan satelitterne begynde at fodre os :o)
Gravatar #7 - gensplejs
12. dec. 2008 08:45
#7
eller vi kan fodre dem :-)
Gravatar #8 - Taxwars
12. dec. 2008 11:28
Som sagt er det gammel viden, og det bliver aldrig til noget så længe vi holder fast ved en kapitalistisk verden: Det er umuligt at finde ud af hvem der skal betale hvor meget hvis man "sender" strøm som alle bare kan samle op - hvorimod hvis det kommer via et kabel kan man holde øje med det.
Gravatar #9 - knasknaz
12. dec. 2008 11:28
Professoren udtaler: "Jeg bliver helt varm inden i, når jeg tænker på hvor godt det fungerer. Ja, eller også er det bare strømmen, jeg kan mærke."
Gravatar #10 - Anders Fedеr
12. dec. 2008 13:00
Taxwars (8) skrev:
Som sagt er det gammel viden, og det bliver aldrig til noget så længe vi holder fast ved en kapitalistisk verden: Det er umuligt at finde ud af hvem der skal betale hvor meget hvis man "sender" strøm som alle bare kan samle op - hvorimod hvis det kommer via et kabel kan man holde øje med det.

Distribution er vel heller ikke det eneste formål trådløs overførsel af strøm kan anvendes til. Solenergi-satelliter blev nævnt som et eksempel, men man kunne også forestille sig mobile robotter på f.eks. et fabriksgulv der forsynes med strøm via en trådløs (evt. afskærmet) forbindelse.
Gravatar #11 - tazly
12. dec. 2008 13:05
Anders Feder (10) skrev:
man kunne også forestille sig mobile robotter på f.eks. et fabriksgulv der forsynes med strøm via en trådløs (evt. afskærmet) forbindelse.

Eller komponenterne i en computer.
Gravatar #12 - kulpå
12. dec. 2008 13:34
#10,11

Well, til low power dimser er der sikkert et stort potentiale, f.eks. den lille plade hvorpå man bare lægger sine gadgets, mobil, gps, høreapparat etc. og så bliver skidtet ladet op.

Min eltandbørste bliver også ladet op uden elektrisk kontakt. Der er dog snydt lidt idet der bare er en toskilt transformator hvor de to halvdele skal alignes ret nøjagtigt.

Wireless powered dimser til fabrikshallen findes allerede, f.eks. http://www.abb.com/product/seitp329/c9c850a941f361... men allerede her kræver det skiltning med advarsel til folk med pacemaker etc.

Fælles for det hele er dog, at effekten er så lav at man rolig kan bære sit armbåndsur med metallænke i nærheden uden at blive grillet.

Induktionskogeplader er måske lige undtagelsen - her er effekten så stor at man godt kan komme galt afsted.
Men selvom det vel også kan kaldes "trådløs strøm" er induktionskogeplader aldrig blevet det store hit.

Hvorfor mon?
Gravatar #13 - Anders Fedеr
12. dec. 2008 13:50
kulpå (12) skrev:
Men selvom det vel også kan kaldes "trådløs strøm" er induktionskogeplader aldrig blevet det store hit.

Er de ikke? Jeg har ellers kun hørt gode ting om dem.

Men som sædvanlig er det vel et spørgsmål om standarder og grænseflader. Det er fint nok at have en teknologi der kan overføre strøm trådløst, men hvis ingen eller få "dimser" kan modtage strømmen, så er det jo ikke meget bevendt.

Jeg tror dog WiTricity, der er under udvikling hos Intel, og som ikke skulle have nogle ubehagelige sundhedsmæssige bivirkninger, har en stor fremtid for sig, netop på grund af Intel's markedsposition. Hvis Intel kan benytte deres dominans til at få indbygget en WiTricity modtager i alle bærbare computere der har et Intel-motherboard, så vil det ikke vare længe før der også vil være WiTricity sendere overalt (caféer, toge, skoler, "you name it").

Og når først den sidste ledning, strømkablet, så omsider er blevet cuttet, ligesom netværks og USB-kablerne er blevet det, så begynder den mobile revolution for alvor.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login