mboost-dp1

Ubuntu

Ubuntu 9.04 navngivet

- Via Ars Technica - , redigeret af Emil

Den næste version af Linux-distributionen Ubuntu, Ubuntu ver. 9.04, har nu, af Mark Shuttleworth, fået tildelt sit arbejdsnavn, det bliver: “Jaunty Jackalope”.

Udgivelsen vil ske i april, og Mark Shuttleworth mener, at Ubuntu er klar til at tage kampen op med pc-markedet (Windows) og Macs (OS X), selv har han store forventninger.

Mark Shuttleworth skrev:
The bar is set very high, and we have been given the opportunity to leap over it. It’s a once-in-a-lifetime chance to shine, and we want to make sure that the very best thinking across the whole open source ecosystem is reflected in Ubuntu, because many people will judge free software as a whole by what we do.





Gå til bund
Gravatar #1 - mathiass
10. sep. 2008 06:48
Så Mark Shuttleworth mener at 2009 bliver året for Linux på desktoppen... :-)
Gravatar #2 - trylleklovn
10. sep. 2008 06:52
Var det ikke også året for linux sidste år, året før det, året før det.. osv.

Btw de undertitler er ekstremt irriterende, kan aldrig huske hvilket navn der går til hvilken vesion.
Gravatar #3 - tachylatus
10. sep. 2008 07:14
#2
5.04 Hoary Hedgehog
5.10 Breezy Badger
6.06 Dapper Drake
6.10 Edgy Eft
7.04 Feisty Fawn
7.10 Gutsy Gibbon
8.04 Hardy Heron
8.10 Intrepid Ibix
9.04 Jaunty Jackalope

Der er jo næsten system i det ;)
Gravatar #4 - angelenglen
10. sep. 2008 07:17
#2 - ok, så er det ikke bare mig.
Hver gang jeg endelig syntes jeg gider eksperimentere med ubuntu, bliver jeg irriteret over at alle links til drivers og programmer osv pludselig ikke dur, fordi der fx står "gutsy" istedet for "hardy" i url'en til dem.
-Og inden man så har en chance for at finde ud af hvad man skal bruge, skal man ud og finde et eller andet kryptisk navn, der er tilpas ukendt til at være umuligt at huske til næste gang.

Endnu engang røg ubuntu i skraldespanden pga dette problem for et par dage siden. <flame>Skod ubuntu.</flame>

Ps. er jeg den eneste der får et mentalt billede af goatse hver gang jeg ser links relateret til gutsy ? Nasty stuff...
Gravatar #5 - LupusGrey
10. sep. 2008 07:18
Jah, det bliver spændende når året hvor Linux er desktop klar faktisk kommer. Jeg tror ikke det bliver i år. Linux mangler stadig alt for meget for at kunne være behagelig for ikke rene nørder.
Gravatar #6 - Pher
10. sep. 2008 07:23
Kan heller ikke se nogen ide i at navngive versioner når de alligevel bliver udskiftet hver 6. måned - men sådan er vi jo så forskellige.
Gravatar #7 - tachylatus
10. sep. 2008 07:25
#4
Nu kan man altid brokke sig over hardware support i Linux, og til forsvar kan jeg da sige at producenterne for det meste heller ikke gør det nemt.
Dog må jeg betvivle din besiddelse af en tilstrækkelig mængde hjerneceller, når noget så simpelt som et navn kan afholde dig fra at bruge et styresystem.

Linux (herunder Ubuntu) kræver naturligvis en vis form for tilvænning, heriblandt hvordan man finder og installerer ny software, hvilket er en af de ting som jeg ofte finder mange gange nemmere og mere effektivt end hvis jeg sidder med Windows. Indrømmet, drivere kan nogle gange være et helvede, alt efter hvor heldig/uheldig man er med maskinen.
Gravatar #8 - cmol
10. sep. 2008 07:29
Drivere er kun et problem når det ikke virker med det samme (sjovt nok).
Men rent faktisk er 90% af alt hardware supporteret. Det kan microsoft ikke prale af.

Jeg har hardware som virker "out of the box" med Ubuntu, men under WinXP skal jeg kæmpe flere timer for at finde en lille specifik driver.
Gravatar #9 - LupusGrey
10. sep. 2008 07:39
#7
Sjovt nok er det lige præcis installation af nyt software på Linux der fik mig til at fjerne det igen og hoppe tilbage til Windows hvor det blot kræver et dobbeltklik på en installationsfil og en masse "Next" og "I agree".

#8
Say what!? Det er godt nok længe siden jeg havde noget hardware Windows ikke supporterede.
Gravatar #10 - one
10. sep. 2008 07:48
#5
Ved jeg nu ikke om jeg er helt enig i. Har installeret Ubuntu på min svigerindes computer, og bevares det tog mig lidt tid at få det til at virke korrekt med hendes trådløse netkort (B43Legacy driver). Men efter at jeg har sat det op for hende, virker hun faktisk mere glad for det end hendes gamle Windows XP, der kørte knap så godt på hendes aldrende hardware.

De fleste mennesker bruger som oftest ikke andet end en Internetbrowser (med java og Flash), Officepakke, billedviser, videoviser, IM og noget til at synkronisere og afspille deres (ipod) mp3'er med.

Ubuntu har det meste ud af pakken og resten kan man som en god "Geek next door" lige hjælpe når man alligevel er i gang.

apt:ubuntu-restricted-extras
(lige til en anbefaling)
Gravatar #11 - trylleklovn
10. sep. 2008 07:54
#5 Som #10 også er inde på, så er problemet ikke, at linux ikke er klar. Det er klar. Det er også derfor det er blevet spået et breakthrough hvert eneste af de sidste mange år.

Det er simpelthen godt nok. Men udbredelsen holder sig stadig tilbage.

Det er svært at få folk til at bruge noget andet. De som kunne gavne mest af det er forældre generationen, som bare bruge rmail og browsing, men de ser ingen grund til at skifte. Det virker jo fint nok det der Windows, og det er sikkert også bedre at holde sig til det, hvis nu noget ikke virker.
Gravatar #12 - angelenglen
10. sep. 2008 08:02
#7: Det er ikke navnet som sådan der generer mig ved Ubuntu, det er alle de konstant skiftende navne, der gør det umuligt at holde styr på hvad der er hvad, og hvad der ikke er hvad.

Jeg har masser hjerneceller, nok til at se hvornår noget har brug for mere tid, inden det virkelig kan tages seriøst, og overvejes til daglig brug. Hvilket efter min mening udelukker Ubuntu p.t.

Dog syntes jeg stadig at Ubuntu ser meget interessant ud, og at det har kæmpe potentiale - det er bare ikke rigtigt godt og nemt endnu.

Bare det at man skal lede i timevis for at finde de korrekte drivers, og derefter studere forum efter forum for at finde ud af hvordan de så installeres, det sker bare ikke i windows ret tit.
Jeg kan seriøst ikke huske hvornår jeg har brugt mere end 2-3 minutter på at installere/opgradere en driver i Windows.
Gravatar #13 - tachylatus
10. sep. 2008 08:04
#9
Alle distributioner bruger en eller anden form for pakkesystem (heraf navnet "distribution").
Som du sikkert ved har Ubuntu en grafisk frontend hvor man søge efter og installere software der så herefter automatisk vil blive sat op og holdt opdateret. En af de ting jeg synes er sk*desmart er, at man ved installering af et nyt system kan installere mange programmer ved at skrive én kommando - det kan du ikke i Windows. Her skal du ud og søge på nettet og rode med installations-cd'er og enkeltfiler for at få sat systemet op, plus at et distributionssystem holder styr på afhængigheder så man ikke får det samme library 2 gange.

Udvikler man bare et lille kendskab til Linux-terminalen, finder man også hurtigt ud af hvor meget mere effektivt det er at udføre visse typer opgaver heri, f.eks. (af)installering af software, og det behøver man ikke være teknisk geni for at kunne gøre. Tænk på at computere engang krævede kendskab til en DOS-prompt, hvilken IMHO er meget sværere og mindre intuitiv end bash.

#10 og #11
Jeg kan ikke være andet end enig.
Ubuntu har længe været mindst lige så brugervenligt som Windows. Eneste problem er at folk ikke tør bruge det, og af den grund fokusere softwarefirmaer og hardwareproducenter ikke på at supportere platformen, hvilket igen afholder folk fra at give det en chance.

Største hæmsko som jeg ser det nu er Adobe og de store spilproducenter. Uden understøttelse af PhotoShop og mere gængse spil har Linux jo ikke en chance for at vinde det brede marked sådan umiddelbart. Jeg tror i hvert fald processen vil tage mange år, men når det er sagt er den jo tydeligvis så småt i gang.
Gravatar #14 - LupusGrey
10. sep. 2008 08:09
#11
Tjah, alt hvad der følger med en distribution og virker direkte efter installation er meget godt på Linux og hvis man ikke skal bruge andet så er det garanteret fint.
Problemet er at jeg som gerne vil lidt mere bliver så frustreret over hvor meget bøvl der er involveret med at installere tredjeparts software i linux.
Hvorfor er der ikke en standard installer på linux så man bare kan hente en installation til at det program man gerne vil putte på og så dobbeltklikke. Selv Amiga'en havde installere til programmer og spil. Come on linux, hvor svært kan det være?

I det hele taget har jeg på fornemmelsen at når man har det nemt i linux, lige indtil man prøver at lege med noget der er bare lidt mere advanceret, så snart man kommer udenfor distroen.

På det punkt taber Linux stadig til Windows.
Gravatar #15 - tachylatus
10. sep. 2008 08:15
#12 #14
Som jeg sagde skyles dette ikke et problem i Ubuntu/Linux, men problem i at mange softwarefirmaer og hardwareproducenter stadig ikke mener det er værd at understøtte platformen.
Heldigvis har nogle taget sig gevaldigt sammen, bl.a. Intel og AMD/ATI, men der er stadig langt igen før alle kan få en god brugeroplevelse.
At det er svært at installere tredjepartsdrivere er ligeledes fordi udviklere ikke gider at lave en brugervenlige installere (med nogle få undtagelser). Det er det der skaber fornemmelsen at alt bare lidt avanceret udover distroen bliver tungt og besværligt når man ikke er vant til det.
Så jo, på det område kan man altid kritisere Linux, men det er lidt som hønen og ægget.
Gravatar #16 - LupusGrey
10. sep. 2008 08:16
#15
Jeg snakker slet ikke om drivere for jeg kan godt acceptere at når jeg arbejder med et andet os end Windows så kan der være driver problemmer, det er der en grund til.
Men software lavet direkte til os'et, hvorfor skal det være bøvlet at installere?
Gravatar #17 - myplacedk
10. sep. 2008 08:22
LupusGrey (16) skrev:
Men software lavet direkte til os'et, hvorfor skal det være bøvlet at installere?

Min erfaring på det seneste er, at installationen har samme kvalitet som programmet.
Hvis der ikke er en DEB-fil lige til at klikke på, så er programmet ikke færdigt.

Jeg ved godt der er undtagelser, men jeg har efterhånden valgt den holdning, at hvis der ikke er en DEB-pakke klar, så er programmet ikke færdigt, om det så er det eneste der mangler.
Gravatar #18 - DR KOBALL
10. sep. 2008 08:39
#13: tachylatus

Ahhh min mor skal ikke og vil ikke have kendskab til en eller flere konsol vinduer..
de eneste steder man skal skrive er i mail, word og URL feltet i sin browser.

Andre steder er forbudt.
Jeg kørte gutsy gibbon, indtil den chrashede fordi jeg brugte deres installer programmer,
Jeg stopppede også med gutsy da den ikke loggede på automatisk på wlan for alle ny som gamle accounts efter jeg havde sat det op
Gravatar #19 - b.b
10. sep. 2008 08:46
#14

"Hvorfor er der ikke en standard installer på linux så man bare kan hente en installation til at det program man gerne vil putte på og så dobbeltklikke"

Det er der også. De hedder, på Ubuntu, .deb filer.

Men jeg forstår stadig ikke at folk har så svært ved at bruge Synaptic. Det kan næsten ikke gøres nemmere.

Mht. Driversupport så har jeg tit oplevet at folk sidder og påstår at XP har meget bedre driverunderstøttelse, når så man kigger efter sidder de og vifter med deres OEM recovery DVD fra producenten. Smider man efterfølgende en ren XP cd ind i pc'en så mangler de mellem 10 og 15 devices.

Jeg sidder bla. med OS deployment på mit arbejde og min oplevelse med XP og driver support er bestemt ikke noget at prale af. Den seneste vi har lavet var en HP 8510p og der manglede den både audio, grafik, wifi, bluetooth plus et par stykker mere (et eksempel af mange). Jeg smed en Ubuntu 8.04 på og det eneste der ikke virkede out of the box var HDMI.

Jeg forstår heller ikke alle de negative kommentare blot fordi man en gang for to år siden har haft en dårlig oplevelse med Linux. "mit netkort crashede, linux sucks" Hvad gør man som windows bruger når noget ikke virker? Skifter til mac?
Gravatar #20 - tachylatus
10. sep. 2008 08:51
#18
Min kommentar omkring terminalen var selvfølgelig ment til administrativt brug og power users. Jeg er godt klar over at Hr. og Fru. Jensen går i panik hvis der ikke er et ikon til at udføre den ønskede opgave, men her vil jeg stadig mene at Ubuntu har været klar i et godt stykke tid.
Ubuntu kan sagtens bruges uden kendskab til terminalen, men som jeg også tidligere nævnte opstår der tit problemer som kan være svære at løse, dog ikke fordi Canonical o.a. ikke kan finde ud at at lave deres del, men fordi opbakningen til Linux mangler i erhvervet.

At dit Gutsy system crashede er naturligvis en anden og fuldstændig forståelig sag. Jeg vil ikke gå hen og sige at Linux generelt er mere stabilt end Windows, selvom det nu er min oplevelse af det.
På den anden side vil jeg også tilslutte mig #19 og sige, at jeg bestemt har oplevet mange problemer med Windows (også drivermæssigt), og at det ikke er helt fair at dømme Ubuntu for et dårligt system bare pga. disse tilfælde. Ja, jeg ved godt at det er et gennemgående problem med nogle typer hardware, men det er så her igen at der sker utroligt meget udvikling, bl.a. i Ubuntu. Der kan vel ikke være andre grunde til det end at der trods alt er et øget fokus på Linux.

Hver gang en ny version af Ubuntu udkommer er der som regel et hav af ny hardwaresupport out-of-the-box. Her har der specielt være meget fokus på grafikkort of wifi, netop fordi Linux (især med Ubuntu) er blevet rettet mere mod almindelige brugere.
Gravatar #21 - inckie
10. sep. 2008 09:04
Jeg gav engang en bærbar med Ubuntu til min søster, selvom den havde alt det programmel hun nu sku bruge, kunne hun ikke lide det, hun brugte stort set aldrig en Windows Computer ud over i skolen, så jeg tror ikke det var fordi hun var specielt vant til Windows
Gravatar #22 - Remmerboy
10. sep. 2008 09:04
#12 du har åbenbart ikke hjerneceller nok(undskyld sproget) til at regne ud, at ubuntu er begyndt at følge alfabetet. det betyder at gutsy gibbons er ældrere end hardy heron.

jeg prøvede ubuntu da den udkom i version 7.10 (7. år 10. måned hvis nogle kunne regne det ud) og var overrasket over hvor nemt det var at sætte min tablet pc op fra 2002. synaptic dimmeren er utrolig nemt at bruge som windows kunne lære noget af.
i ubuntu er der lavet et program(synaptic) hvor næsten alle gængse og ikke gængse programmer ligger inde. hvis man vil have vlc, så scroller man ned til vlc og markerer den til install(man skal ikke engang på google for at finde download til vlc). hvis der kræves nogle driver/programmer for at kunne installerer vlc sørger den selv for det. det er smart. noget som windows ikke kan prale af, som bare kommer med en pop-up og siger at programmet ikke kan installeres pga manglende komponent(havde det med msn fordi jeg glemte at installerer .net framework ved en nyinstalleret windows xp).
jeg køre stadigvæk med ubuntu idag på den tablet pc og overvejer kraftigt at min egen bærbar skal have en ubuntu på, når jeg alligevel ikke spiller på den bærbare.
og når ati/nvidia kommer med en ny driver til grafikkort, er der også en fancy program til linux(kan ikke huske hvad den hedder) der sørger for at afinstallerer og installerer en nyere version af driver. eller installere en ældre driver hvis man vil. det kan man heller ikke i windows.
problemet kommer først, hvis programmet ikke ligger i directoryen hvor man skal til at google sig frem og kigger i forum for evt en alternativ. det finder jeg heldigvis ikke som et problem.


ps. har ikke haft en eneste bsod på min tablet pc :p
Gravatar #23 - Mnc
10. sep. 2008 09:09
Prøv at forklare Fru Jensen hvordan du bruger en shell når hun skal have ny version af driver/software, og spørg så om hun hellere vil have windows på spanden. (Ikke alt kan opdateres via pakkesystemer)

Distroernes problem er at størstedelen ikke vil kunne regne ud hvordan de skal bruge (eksempelvis) ubuntu, til andet end at starte det op, åbne firefox, og slukke maskinen igen. Størstedelen af IT brugerne er (tadaaa) almindelige brugere. Vi, nørderne der kan regne det meste ud, er minoriteten.
Derfor er Linux styresystemer endnu ikke vundet frem, EOS.
Gravatar #24 - b.b
10. sep. 2008 09:20
#23

Prøv du først at forklare Fru Jensen hvordan hun går ind på de forskellige producenters hjemmesider og finder den rigtige OS version, den sidste nye driver til hvad det nu er for hardware hun skal have opdateret, derefter forklar hende hvordan hun henter det ned og installere det (Ikke alt kan opdateres via Windows Update)

"Distroernes problem er at størstedelen ikke vil kunne regne ud hvordan de skal bruge (eksempelvis) ubuntu, til andet end at starte det op, åbne firefox, og slukke maskinen igen"

Størstedelen af brugerne har såmænd heller ikke brug for mere.
Gravatar #25 - fidomuh
10. sep. 2008 10:11
Mnc_ (23) skrev:
Prøv at forklare Fru Jensen hvordan du bruger en shell når hun skal have ny version af driver/software, og spørg så om hun hellere vil have windows på spanden. (Ikke alt kan opdateres via pakkesystemer)


Hvordan fungerer det saa i Windows?
Derudover er der ikke nogen umiddelbar grund til at pakkesystemet ikke kan opdatere alt muligt.

Du kan endda lave kernel upgrades via apt .. :)

Mnc_ (23) skrev:
Distroernes problem er at størstedelen ikke vil kunne regne ud hvordan de skal bruge (eksempelvis) ubuntu, til andet end at starte det op, åbne firefox, og slukke maskinen igen.


De hersens retarderede mennesker, ved altsaa paa magisk vis hvordan de laver alt muligt andet i Windows?
Hvis de kan regne ud, i windows, at Office == Word , Excel, etc - saa kan de nok godt regne ud at OpenOffice == word, excel, etc.
Specielt naar de, ved at klikke paa en .doc fil, aabner Writer automatisk. :)

Mnc_ (23) skrev:
Størstedelen af IT brugerne er (tadaaa) almindelige brugere. Vi, nørderne der kan regne det meste ud, er minoriteten.


Hvad er der at "regne ud" ?
Du faar en helt fin guide naar du installerer Ubuntu.
Spoerger du folk der kender Ubuntu, saa peger de paa Synaptic og saa kan resten sgu egentligt sige sig selv.

HVis man er for dum til at klikke "Install", saa boer man nok generelt ikke staa ud af sengen ;)
Gravatar #26 - tachylatus
10. sep. 2008 10:13
#23 (som tilføljelse til #24)
Realiteten er at Fru Jensen ikke engang kan finde ud af at installere Windows, hvorimod man men Ubuntu kan gå hen til hende og sige:
"Her har du et nyt og gratis system som er nemt at bruge og med garanti ikke får virus. For at prøve det kan du bare stoppe cd'en i din computer, og den vil ellers ikke ændre på noget. Der medfølger naturligvis alt det du skal bruge til internet, e-mail og kontorprogrammer (Word-kompatibel).
Hvis du så senere vil installere det på din computer, klikker du bare på "Install"-ikonet på skrivebordet og følger vejledningen. Du kan altid afinstallere systemet eller starte Windows op i stedet for. Hvis du ellers har problemer må du meget gerne kontakte mig på ########."

Dette scenarie er ikke en utopi, selvom nogle sikkert vil påstå det. Det er ikke nødvendigvis hele sandheden (læs: evt. driverproblemer), men det er noget man kan gøre, og noget jeg har haft relativ succes med.
Det er ikke ret mange der tør springe ud i det (fordomsfulde!), og heller ikke alle der binder sig til det med det samme (gå-på-mod, problemer, vane). Men bare der er sået en smule interesse og afskrevet de værste fordomme, er mange faktisk tilbøjelige til at give det en second chance, især når de begynder at få problemer med Windows f.eks. pga. virus eller ufrivillig "nedgradering" til Vista.
Gravatar #27 - hammedhaaret
10. sep. 2008 10:17
#23 det er netop der ubuntu er bedre! Du skal hverken i terminalen eller ud på forum og hvad ved jeg for at holde hele dit system opdateret med alt hvad det indebærer (pdf-reader, musikafspiller, drivere osv osv).
Alle opdateringer kommer i et lille ikon i hjørnet hvor man trykker 'installér opdateringer' og vupti er hele systemet klart.

Jeg giver jer helt ret i at det slider på nerverne for en garvet windows bruger at være reduceret til uvidende 'n00b' fordi man ikke aner hvad synaptic er og derfor prøver at compile alle programmer. Jeg har selv prøvet den første måned med ubuntu 7.04 før en venlig sjæl satte og forklarede mig hvordan det hele hang sammen. Det er pokkers besværligt at lære alene og de guides der er på nettet koncentrere sig for det meste om enten terminalen eller synaptic eller noget helt tredje så man ikke får en samlet forståelse og tror man står foran en uoverskuelig opgave.

Som jeg ser det skal man nok fra starten gøre sig klart at der er forskelle på windows og linux. Det meste man kan på windows (dobbeltklik install, automatisk opdatering osv) kan man også på linux, og nemmere efter min mening.
Men det er osse mange andre måder at gøre alting på fordi linux også er fx til de hardcore nørder der sværger til terminalen (kommando prompten). Hvis man så som ny bruger fra starten har været uheldig og sidder med et trådløst kort der ikke er understøttet er det svært at gå ud på nettet og skelne mellem de forskellig måder og det bliver hurtigt forvirrende.
Jeg kan sagtens sige ubuntu er nemmere end windows fordi jeg ved hvordan jeg begår mig og kan vælge den nemmeste måde at gøre tingene på også selvom jeg ikke kender terminalen ud og ind.

Det er en hurdle man skal overkomme og til at starte med vil det se ud som om man skal beherske terminalen til fulde og compile alle sine programmer før man overhovedet kan gøre noget med linux, men jeg lover jer at det heldigvis ikke forholder sig sådan.
Indtil da må i blindt stole på at det virkelig er det værd og med god hjælp vil der gå en eller to uger før i kan tænke tilbage på de gode gamle windows dage og ryste på hovedet.

lyder det som en anbefaling?

Skriv til mig hvis du har brug for hjælp.

Indlæg med samme emne: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=58017&...
Gravatar #28 - slartie
10. sep. 2008 11:06
Denne tråd bærer præg af mange forudindfattede meninger om Ubuntu og linux generelt for den sags skyld.

Jeg ved ikke om Ubuntu er den letteste distro der er tilgængelig i øjeblikket, men jeg er villig til at tippe det er tæt på!

Hvis man ikke kan finde ud af at vælge "Add/Remove Software" fra Ubuntu's hovedmenu, indtaste et søgeord, sætte et fluben ud for det man gerne vil have, og sætte installationen i gang, så er man nok heller ikke så godt hjulpet i hvilket som helst andet OS der findes på markedet i dag. Kort sagt, smut tilbage til pen og papir hvis ovenstående procedure er mere end du kan magte.

"Det skal være let!", ja gu skal det så. Ellers vil folk ikke bruge det, men tråden beviser jo så udmærket hvor lidt folk vil gøre for at lære noget nyt. Alt det nye er farligt. Ja uha. Jeg håber det er en joke jeg bare ikke har fanget endnu.

Medgivet - Ubuntu har haft et problemer med understøttelse af forskellige stykker hardware - herunder mange af de wireless kort der florerer ude i verden. Det er dog noget de har rådet bod på langt hen af vejen med 7.x og 8.x versionerne. Det snakker man bare ikke om, fordi: "vi ved jo allerede det er noget lort", ikke? Om igen.

Som det allerede er nævnt, så er Windows XP (eller Vista) ikke et hak bedre. Hvis du med Windows ikke er udstyret med en Driver CD eller en Recovery CD, så _skal_ du ud og lede efter driver ABC for at få XYZ til at fungere ... MED MINDRE du sidder med en oldsag af en PC som Microsoft understøtter med Generic Drivers. Slut - færdig. Sådan er det bare. Microsoft har _ikke_ 90% hardware understøttelse i XP - det har de heller ingen ambitioner om. De understøtter en lang række "standard produkter", men har ikke afsat ressourcer til at holde XP's egen driverpakke super-ultra-mega-top-notch opdateret så lille Jens' nye Medion bærbar bare spiller fra første færd. Din Toshiba Bluetooth Stack skal du stadig selv installere. Dine Intel Wireless drivere skal du stadig selv installere, dine Nvidia eller ATI drivere skal du stadig selv installere, osv. osv.

Jeg lever af at servicere mange hundreder arbejdsstationer, og det er da kun i kraft af vores OS deployment tools at vi nogenlunde kan garantere en "perfekt" XP installation når deployment er færdig. Der er masser af administration af opdaterede drivere og indeksering af nye når vi får en nyere generation arbejdsstationer ind i kompagniet. Heldigvis er de "gamle dage" hvor HP, Compaq, IBM, Dell, Acer, Toshiba, mv. skiftede stumper i samme model stationær eller bærbar efter hvor de kunne få den bedste deal den måned, ved at være ovre. Men der er stadig stor udskiftning, hvilket gør drivervedligeholdet ganske ressourcekrævende for en IT organisation. Dem der lever af det, ved hvad jeg snakker om.

Det eneste punkt, som jeg ser det, hvor Ubuntu, og mange andre distroer kommer til kort er når et bestemt stykke hardware vitterligt ikke fungerer (og det er efterhånden ved at være få enheder det drejer sig om når man kigger på det store billede), så er det en udfordring at finde en løsning. NDIS wrappers og jeg skal komme efter dig - jeg har prøvet alt det fis. Det ville være en drøm hvis der kunne findes en løsning på det, så alt hardware som udgangspunkt kunne fungere med en "Generic" driver ligesom med "Standard VGA" i X. Sådan er det bare ikke lige nu, og det er en del af gamet. Hvis man render ind i sådan en situation, så er det selvfølgelig nedslående, men mange af denne tråds læsere kunne med fordel prøve Ubuntu 8.04 eller en af de andre distributioner og se hvordan det står til. Det er slet ikke så ringe endda som de sagde i den gamle reklame for at spise fisk.

Fedora har oppet sig meget på hardware understøttelsen, men de hænger stadig lidt i bremsen med Wireless og Bluetooth. Ud fra mine beskedne tests, så er Ubuntu længst fremme med Out-Of-The-Box understøttelsen af alskens obskur hardware.

De seneste tests jeg har kørt med Ubuntu 8.04 og den seneste test version Intrepid Ibex (sansynligvis 8.10) har været ganske imponerende. Maskiner jeg har testet inkluderer:

IBM/Lenovo T40, T41, T42, T43
Dell Latitude D610, D620, D630, D820, D830
HP nc og nx serier (jeg har glemt deres numre)
Diverse Dell og HP stationære samt en stak klon maskiner.

Hvorfor tester jeg Linux på en masse forskelligt hardware? - fordi jeg er en nørd, fordi jeg kan, fordi jeg synes det er spændende/sjovt.

Det eneste jeg har haft problemer med er onboard Intel grafikkort på nogle af de stationære. Problemer der forøvrigt viste sig at være løst i Intrepid Ibex. Jeg har ikke så mange forskellige printere til rådighed, men alle de HP og Ricoh printere jeg har testet med, har kørt med det samme. Printere kan være et helvede i Windows - især HP.

Det blev til lidt af en rant. Intet ondt er ment med dette indlæg, men jeg håber det har været med til at belyse tingene en smule.

Selv kører jeg Intrepid Ibex på en spritny Dell XPS 630 og alt kører som det skal.

Hold jer muntre.
Gravatar #29 - lindysign
10. sep. 2008 11:37
Go go Ubuntu! :D

Jeg håber virkelig installationsprocessen bliver bedre, og det lyder det jo til, for så længe at det er mere besværligt end at downloade fra hvilken som helst side, og så dobbeltklikke og installere, så er det ikke let nok.

Jeg kan godt finde ud af en lidt længere proces, men det er den "jævne" bruger, der styrer markedet, ikke os nørder. ;)

Grunden til IE's markedsandel er jo ikke at folk har valgt den, men den er kommet med maskinen, og det siger lidt om folks villighed til at gøre noget som helst, som er den mindste smule besværligt!
Gravatar #30 - Mnc
10. sep. 2008 11:39
Fru Jensen vil have noget nemmere ved og forstå point-and-click end at skulle lege i shell.
Og det er ikke så svært at lure hvilken version af windows man har - det står på æsken når Fru Jensen køber computeren.

Når ubuntu kan bruges helt uden at man behøver finde sin terminal frem, så er det klar til desktopmarkedet. Indtil da må det være et geek-only OS. :P

Hvis jeg installerede ubuntu idag, så ville der ikke gå særligt lang tid før jeg sad og typede i en terminal. ;)

edit
lindysign (29) skrev:
men det er den "jævne" bruger, der styrer markedet, ikke os nørder. ;)
Hvilket netop er problemet for linux distroerne. :)

Og jeg er ikke linux modstander, selvom jeg garanteret kan opfattes sådan.

edit
tachylatus (26) skrev:
med garanti ikke får virus
INTET software er skudsikkert, så drop det med virus. Når/hvis linux vinder nok fremgang, så vil det blive hærget som alt andet populært.
Gravatar #31 - slartie
10. sep. 2008 11:44
Det eneste jeg personligt bruger en terminal til, er IRSSI. Jeg har indtil videre ikke fundet en anledning hvor terminalen er nødvendig (baseret på Intrepid Ibex).
Gravatar #32 - trylleklovn
10. sep. 2008 11:45
Mnc_ (30) skrev:
Når ubuntu kan bruges helt uden at man behøver finde sin terminal frem, så er det klar til desktopmarkedet. Indtil da må det være et geek-only OS. :P


Så må det være klar til desktopmarkedet nu.

Og har lige spurgt min mor (jf. Fru Jensen) og hun er aldeles begejstret over hvor let ubuntu er at bruge.
Gravatar #33 - Barnabas
10. sep. 2008 12:54
trylleklovn (32) skrev:
Så må det være klar til desktopmarkedet nu.

Og har lige spurgt min mor (jf. Fru Jensen) og hun er aldeles begejstret over hvor let ubuntu er at bruge.


Samme med min bror - håndværker med store tommeltotter.

Han havde store problemer med hans winxp, men efter han har fået en Ubuntu LTS - ikke en eneste support time fra min side. Ud over en gang, hvor han ikke kunne spille Apple Media format lyd filer.

Synes al den snak om at ubuntu ikke er klar til desktop bliver brugt som en dårlig undskyldning for ikke at bruge andet end windows.

personligt bruger jeg kun windows til at bootstrappe mine spil med - alt andet er ubuntu (FreeBSD) all the way
Gravatar #34 - Barnabas
10. sep. 2008 12:58
lindysign (29) skrev:
Go go Ubuntu! :D

Jeg håber virkelig installationsprocessen bliver bedre, og det lyder det jo til, for så længe at det er mere besværligt end at downloade fra hvilken som helst side, og så dobbeltklikke og installere, så er det ikke let nok.


Som sagt er det, og har længe været, meget lettere end det.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu#Package_classi...
Gravatar #35 - Hubert
10. sep. 2008 15:10
Mnc_ (30) skrev:

Hvis jeg installerede ubuntu idag, så ville der ikke gå særligt lang tid før jeg sad og typede i en terminal. ;)


Nu ville jeg så nok vælge noget andet end ubuntu. Jeg har svært ved at se det brugervenlige i ubuntu. Men det afhænger selvfølgelig af hvad man har brugt før. Men jeg er så heller ikke en af dem der mener at det er en god ting at alt skal laves via gui.


Hvilket netop er problemet for linux distroerne. :)


Problemet for linux distroerne er nok mere at brugerne har en tendens til at oversælge deres distro til folk der som sådan er ligeglade med hvilket OS de bruger.


Og jeg er ikke linux modstander, selvom jeg garanteret kan opfattes sådan.


Det er vist ikke imod nogle uskrevne regler ikke at rulle rundt på ryggen og underkaste sig linux' 'overlegenhed'


med garanti ikke får virusINTET software er skudsikkert, så drop det med virus. Når/hvis linux vinder nok fremgang, så vil det blive hærget som alt andet populært.


kan du underbygge din påstand om at det er den latterliglave udbredelse der gør at der ikke findes flere orme og skidt til linux en det er tilfældet?

Kunne det måske skyldes at man har overtaget noget fra Unix måden at gøre det på, hvor man ikke kører med root rettigheder på sin normale bruger? Og ikke en magisk bedre sikkerhed der skyldes en lav udbredelse...
Gravatar #36 - Mnc
10. sep. 2008 15:37
Hubert (35) skrev:
Kunne det måske skyldes at man har overtaget noget fra Unix måden at gøre det på, hvor man ikke kører med root rettigheder på sin normale bruger? Og ikke en magisk bedre sikkerhed der skyldes en lav udbredelse...
Det har naturligvis indflydelse, det vil jeg ikke afvise. Men sikkerhed er til for at knækkes.
It is inevitable!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login