mboost-dp1

Intel

Termoelektrisk køling skal indbygges direkte i chippen

- Via Technology Review - , redigeret af Pernicious

Køling af processorer gøres normalt ved at placere køleenheder lavet af kobber eller aluminium direkte oven på processoren, så de kan aflede varmen, der så fjernes via luft eller væsker. Denne type køling er dog ikke ideel til nye processorer med flere kerner, hvor kernerne individuelt kan være aktiverede eller ej alt efter behov, hvorfor en mere effektiv kølemetode er nødvendig.

Intel arbejder sammen med RTI International og Arizona State University om at udvikle en teknologi, hvor man placerer små termoelektriske mikrokøleenheder direkte i chippens indpakningsmateriale.

Intel og deres partnere har fremstillet en prototype, hvor køleenheden er 0,4 kvadratmillimeter. I test formåede køleeheden at sænke temperaturen med 15 grader celsius for det område, den dækkede. Meningen er, at en chip vil have adskillige af disse køleenheder indbygget for at give ekstra køling til de varmeste områder.

Forskerne, der arbejder på projektet, påpeger, at køleevnen i testen var langt fra det maksimum, enheden kunne præstere. Køleevnen hæmmes på grund af de metoder, der bruges til at forbinde den til selve chipindpakningen, hvilket også er et områder, der forskes i.

Teknologien er i princippet klar til at kunne bruges i reelle produkter, men er stadig alt for dyr, til at vi får den at se lige foreløbig. Hvornår teknologien finder vej til kommercielle produkter, tør forskerne ikke spå om.





Gå til bund
Gravatar #1 - zin
28. jan. 2009 07:49
Ikke flere larmende blæsere?
... Sign me up. :-)
Gravatar #2 - paradise_lost
28. jan. 2009 07:53
Sku smart, underligt at der ikke er sket noget indenfor det før nu.
Gravatar #3 - zin
28. jan. 2009 08:01
#2: Der er tydeligvis sket noget, bare ikke noget, som vi kan bruge til noget. :-)
Forestil jer en maskine med SSD (eller anden flash-baseret harddisk), denne type køling til MB og CPU og et lufttæt kabinet. Stille computer, der aldrig bliver ulækker indeni. Need. :>
Gravatar #4 - jnejne
28. jan. 2009 08:06
Varmen skal jo stadig ud af kabinettet, så der skal nok stadig en lille blæser i.
Gravatar #5 - Thinq
28. jan. 2009 08:07
Peltierkøling har eksiseret længe, det er integreringen der er det nye. Og blæseren der lufter varmen ud af kabinettet slipper man jo stadig ikke for...

edit: 4 sek for langsom.
Gravatar #6 - zin
28. jan. 2009 08:21
#4+5: Hm, ja, pokkers. Kunne man forestille sig, at man benyttede eksterne kilder for at få varmen ud?
Det kan ikke passe at man skal have luft ind i kabinettet, hvis intet inde i omtalte kræver at luften skiftes ud.
Man burde kunne lave noget med vandkøling, så vidt jeg lige kan tænke mig til. Vandet skal så bare ud af kabinettet hvor det så kan afkøles.
Gravatar #7 - Izaaq
28. jan. 2009 08:50
Det lyder fikst til at komme udenom varmeproblemer på chipoverfladen. Ofte bliver man simpelthen nødt til at reroute logik og distribuere busser ud over overfladen for at fordele varmeudviklingen. Der findes ret dyre tools, til at simulere varmeudvikling. Efter simulering kan man så redistribuere sin logik og køre simuleringerne igen. Men floorplanning og placement af logik er en ret langvarig process, så hvis man i stedet kunne placere elektriske køleelementer der, hvor det 'brænder på', så kan man slippe for denne proces. Og sikkert opnå mere effektive chips, da man ikke er så bundet af at placere logikken for at undgå 'hotspots'.

Men det betyder jo ikke, at chippen udleder mindre varme totalt. Lige netop omvendt, så nu står man med endnu mere varme, der skal transporteres ud af kabinettet. Desuden skal denne køleflade forsynes af strøm, og det må komme fra motherboardets allerede hårdt prøvede forsyningspins i stedet for traditionel køling, hvor man bare suger det fra 12V-stikkene i PCen.

God ide er det dog :-)
Gravatar #8 - dummyddd
28. jan. 2009 08:51
#6 Jeg har hørt snak om at lave huller i chippen og vha. dem bruge vandkøling. Det betyder naturligvis også at chippen skal være designet til det
Gravatar #9 - MiniatureZeus
28. jan. 2009 09:37
dummyddd (8) skrev:
#6 Jeg har hørt snak om at lave huller i chippen og vha. dem bruge vandkøling. Det betyder naturligvis også at chippen skal være designet til det

Kom med en boremaskine og en cpu, så skal jeg nok lave nogle udluftningshuller i den chip... kan da ikke være så svært :P
Gravatar #10 - General C
28. jan. 2009 11:08
hmm
"Denne type køling er dog ikke ideel til nye processorer med flere kerner, hvor kernerne individuelt kan være aktiverede eller ej alt efter behov..."

Giver jo ikke mening... Kernerne ligger vel i samme CPU, og der sidder vel kun en køler på stadigvæk.

#6 Ja vandkøling er en mulighed og har selv benyttet mig af eksterne køling i mange år. Der er dog stadig mange enheder på bundkortet som afgiver lidt varme og hardiske osv... så lidt udluftning skal der være, men så sætter man bare blæserne til 5Volt, så hører man det ikke.
Gravatar #11 - VonDoom
28. jan. 2009 14:00
Heat Pipes burde kunne transportere varmen ud af kabinettet.

Er enig med ZIN om at det bliver sweet ;o)
Gravatar #12 - 12V
28. jan. 2009 14:50
Varmen skal bare ledes et sted hen hvor den afgives på ydersiden, eller bruge selve kabinettet som køleprofil til omgivelserne.

Jeg er ret sikker på at jeg har set dette anvendt flere steder.
Gravatar #13 - DusteD
28. jan. 2009 20:11
Ja nu gætter jeg bare på at termoelektrisk køling er det vi normale mennesker kalder peltier, og mig bekendt så bruger peltier sindsyge mængder af strøm, især sammenlignet med hvad en high-end cpu bruger..

Vi skal jo huske at for at fjerne 80watt varme fra een side af elementet til den anden, skal der bruges 80 watt energi af elementet, plus den spildstrøm elementet bruger i sigselv.
Udover det skal de 80 watt's energi der bliver trykket ud, plus de 80 watt der blev brændt af i elementet plus spild strømmen jo fjernes på den anden side af elementet ?.

Hvad nytter det at lave cpu'er med lavt strømforbrug hvis man så begynder at køle dem med strømslugere? :P
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login