mboost-dp1

unknown

SuSE 9.0 nu til download

- , redigeret af Pernicious

Det er længe siden, at man har kunnet downloaded den populære tyske Linux distrubition SuSE. Nu er det igen blevet muligt, dog kun som netværks installation.

Det er godt 1 måned siden at 9.0 distributionen kom på gaden, og den indeholder en lang række forbedringer og tilføjelser.

Kunne du tænke dig at downloade distributionen, kan det gøres her.





Gå til bund
Gravatar #1 - Disky
26. nov. 2003 07:45
Okay nu må Admin's godt nok styre sig lidt !

Jeg sendte den samme nyhed, bare med link direkte til Suse's side ind for en 3 dage siden.

Men den blev afvist, da admin'en mente den passede bedre på TagWall.

Var det ikke en ide hvis i admin's blev enige om retningslinier for nyheder istedet for bare at dømme på må og få ?

Jeg har slettet den retur mail jeg fik, så jeg kan desværre ikke længere sige hvem der afviste mit foreslag.
Men ting som dette gavner bestemt ikke lysten til at indsende nyheder, for bare at blive afvist af en Admin, når en anden så et par dage senrer synes nyheden alligevel er god nok.

Folk skulle tage og prøve SuSE 9.0 den er hamrende let at installere. Gjorde det på min laptop for et par dage siden, den genkendte alt hardware inkl ATI Mobile grafikkort, winmodem osv, og det fungerer bare.
Gravatar #2 - YaiEf
26. nov. 2003 07:46
Begrænset hvad jeg ved om Linux, men er det ikke muligt at downloade ISO'ere som med andre distro'er? boot.iso har i hvert fald ikke meget med en bootable CD at gøre her - og jeg har andet at bruge computeren til mens den skulle stå og downloade mens der installeres.
Gravatar #3 - Disky
26. nov. 2003 07:50
Yaief:
Nej det kan du ikke, SuSE tilbyder FTP install eller at du (ligesom jeg har gjort) køber deres Produkt.
Gravatar #4 - Webmonkey
26. nov. 2003 07:52
#2 Nej, kun via ftp.

Den boot iso er til at starte op med, drivere til dit netkort, så du kan komme igang med at dl.
Gravatar #5 - YaiEf
26. nov. 2003 08:14
Hmm - er der så gået noget galt her - eller?

Den CD jeg brændte til har kun en fil yderst - en contet - og så en boot og media.1 mappe.

Og hvis nogen er interesserede, så lige en lille rant om mit forsøg med Linux indtil videre ;)

For jeg håber sådan set bare på SuSE vil blive en bedre oplevelse en Mandrake har været. Men selvfølgelig, hvis der er et par Linux-nørder der vil guide mig lidt kan det være jeg forsøger igen. Lidt brok: Hvis Mandrake er rettet mod hobby-brugere der gerne vil prøve Linux, hvorfor skal konsollen så bruges så meget?? Jeg opgraderede fra 9.1 til 9.2 (tænkte noget måtte være sket) og blev slemt skuffet. For det første dræbte det Konsole - så efter forgæves at forsøge at få en konsol frem endte det med en geninstallering af Mandrake. Nå. HardDrake erkender fint, at min mus har 5 knapper (den har godt nok 8, men pyt - 5 er ok). Men hvordan fanden styrer man hvad de gør? KDE giver i hvert fald ingen nem mulighed. Nåh, opstarten er også helvedes langsom. I "Verbose" mode kan man se, at den nu bruger cirka 45 sekunder for to af mine tre netkort på at finde en IP til dem. Argh. I Mandrake 9.1 brugte det i det mindste kun et halvt minut på at finde ud af den ikke kunne starte det ene. KDE fortæller fint jeg har tre netkort, men ingen mulighed for at konfigurere noget. Desuden har Mandrake nu - efter at været blevet brugt i et par timer - præsteret at slette en fil så kontrolpanelet der skulle give mulighed for at styre rpm's og diverse andet (som formodentligt hardwaren) nægter at fungere. Okay, sidste forsøg på at få noget til at virke. Radeon 9700 PRO. En Check.sh bør kunne fortælle mig hvilket Xfree jeg kører - men ak, forsøger man at køre Check.sh sker der intet. Efter lidt roden rundt forsøger jeg konsollen med sh Check.sh som bare fejler. Efter lidt søgen finder jeg ud af Mandrake kører 4.3, så det bliver den version jeg forsøger. Men - desværre - driverne siger de konflikter med Xfree. Så ind i konsollen og bruge en -force for at installere dem. Og så skal de konfigureres - jov tak, intet interface, men cirka 15 spørgsmål der også involverer, at jeg skal vælges hvilken type mus(!) jeg har. Hvad fanden? Men stadig, intet grafikkort der virker. Fontene er stadig også ret utiltalende, så jeg forsøger at hente dem via KDE fra Windows. Ret (u)praktisk, at både KDE og Mandrake har en import for dette. For 20 minutter i KDEs interface giver absolut intet resultat. Til sidst finder jeg Mandrakes import, og så virker det. Tak fordi jeg måtte spilde min tid.

Så gennemgående, ikke nogen nem omgang. Jo, Internettet virker da. Mozilla fungerer også nogenlunde bortset fra, at jeg forsøgte at downgrade fra 1.6a til 1.5 for at bruge Orbit-theme, men Mozilla nægter nu at forsøge at downloade det da det allerede har cachet versionen til 1.6b - argh.

Tjoee, jeg ved da godt at alt det her ikke er Mandrakes skyld. Men stadig - det ver 6 meget frustrerende timer med Linux. Det er sikkert super nemt og super konfigurerbart, hvis man har et par uger til at sætte sig ind i det hele, men hvis man nu bare vil sætte det op og komme i gang med at arbejde - så er det sgu en pine når man intet ved og ikke lige har nogen man kan spørge. Det er heller ingen konsekvens i, hvornår man kan lege som root eller ej. Nogen gange kommer der et fint vindue op der spørger om kodeordet - men de fleste gange må man åbne en terminal og skrive su root (og hvor finder man ud af det første gang man skal bruge det??). - Og lige en sidste ting: Det er sguda et rodet filsystem om jeg nogensinde har set et. Roden har cirka ti mapper på hver tre bogstaver. Etc, Bin og Mnt giver sig selv, men for de fleste mennesker havde Etcetera (hvis det da står for det), Binaries og Mount nok været nemmere. Værre er det når man går ind i mapperne - gigantisk antal filer og inden umiddelbart struktur. Der har Windows sgu stadig en fordel - det er noget nemmere selv at styre alt når man stort set kun starter med en Windows-mappe og en Program Files. Her ser det ud til programmer ligger over det hele - selvfølgelig, det skal de også kunne, men ikke specielt intuitivt. Og Mnt er alt for langsom - hvorfor fanden skal den køre på floppy-drevet i 5 sekunder hver gang?

Mandrake med KDE ser ud til at være en okay desktop og der er mange ting ved den jeg godt kunne gå hen og lide. Men der er for mange småting - for meget der ikke er indlysende første gang man forsøger. Det er fint nok hvis man har lyst til at bruge tiden og lege - men ret frusterende hvis man bare har lyst til at sætte det op efter ens smag og så komme i gang med noget egentligt produktivt.
Gravatar #6 - Dex
26. nov. 2003 08:33
jeg vil så modsige lidt af de du fyrer af det, bare fordi jeg kan.
det jeg lægger mest mærke til ved der du skriver er at du tror linux er en direkte erstatning(læs: klon) af windows, det er det ikke, windows og linux fungerer på 2 meget forskellige måde, windows er bygget op omkring gui, dvs at du skal bruge gui for at configge ting såsom mus, netkort osv.
i linux er det omvendt, linux er kun "en sort terminal" og så er kde en addon oven på, derfor skal man configge alt, eller det meste i en terminal, hvilket jeg nu meget godt kan lide.
filsystemet er nært genialt bygget op i forhold til windows, der er sgu styr på sagerne, windows sviner sine mapper til, på en win2k har man en programs mappe og en winnt og så er det lidt tilfældigt hvor de forskellige ting ligger, altså derved sagt at det kan forekomme at der ligger system components i programs, og programmer i winnt, det er da meget uorganiseret.
i linux har du /etc/ til conf filer, /bin til binære filer, /mnt til dine mounts /home til dine home drev, og ja /tmp kan du selv gætte hvad er til.
det her er ikke en opfodring til en flamewar, men et udtryk for at jeg er uenig, dog kan jeg godt forstå hvorfor du syntes det er underligt som det er, det syntes jeg også det var til at starte med, men så begyndte jeg at se det smarte ved tingene, jeg har dog aldrig brugt hverken mandrake eller suse linux til andet end at installere hvorefter det røg ud igen.
Gravatar #7 - Disky
26. nov. 2003 08:35
Dex:
Lige for at slå det fast Linux er IKKE en sort terminal.

Linux er 'kun' selve kernen !


YaiEf:
Kan du boot'e fra CD'en ?
Gravatar #8 - Pernicious
26. nov. 2003 08:49
#1

Nu sider jeg ikke lige så jeg kan se hvem der slettede den, men en gang i mellem vil det ske at hvad der bliver afvist af en admin, måske findes ok af en anden, vi er jo kun mennesker :).

Det er klart at vi til hver en tid prøver at minimere den slags situationer, og derfor også har et system så vi kan se hvad der er blevet slettet af de forskellige admins og hvorfor. Det var så mig der godkendte denne nyhed, så tager det da på min kappe at jeg så må have overset at den tidligere af en eller anden årsag blev afvist tidligere.
Gravatar #9 - Dex
26. nov. 2003 09:03
disky, jeg ved godt at linux kun er kernen, fik også udtrykt mig forkert, jeg det jeg skrev var en overdrevet sammenligning.
Gravatar #10 - Disky
26. nov. 2003 09:26
Pernicious:
Det er helt okay du godkender denne nyhed, jeg synes jo selv det er en nyhed der ikke bare skal på tagwall (som jeg personligt alligevel aldrig kigger på)

Det jeg mener er at i skal havde nogle fælles retningslinier for dette, jeg gider ikke bruge tid på at indsende en nyhed hvis den bliver afvist af en, og et par dage senere godkendt af en anden.

Måske skulle i indføre at der skal 1 admin til at godkende en nyhed, men 2 til at afvise.
Gravatar #11 - YaiEf
26. nov. 2003 09:39
Har lige forsøgte at boote den fra begge mine drev, men LILO starter hver gang i stedet. Der prøvede jeg så med linux install ftp etc., men det startede bare Mandrake (kan godt se hvorfor nu, men man har vel lov at prøve ;D) - som efter at have været 3 minutter om at starte for ikke havde netforbindelse.

Nej, Dex, Linux behøver ikke være en klon af Windows. Men bemærk at jeg forsøger at bruge Linux som en desktop - noget som jeg i årevis har hørt det efterhånden skulle være parat til - og det er i det lys jeg bliver skuffet. At du er tvunget ind i en konsol kan i den sammenhæng ikke ses som andet end et skridt tilbage - et skridt der er umuligt at tage for mange af de mennesker der ellers kunne benytte Linux hjemme. Jeg er parat til nogen kampe i den sammenhæng, men det behøver jo heller ikke være mindre intuitivt end nødvendigt. KDE har jo åbenlyst gjort en del ud af brugervenligheden - men det er der ikke helt endnu. En simpel ting som Mozilla der forsøger at installere sig i et default bibliotek - men nej, det kan ikke oprettes. Huh - forestil dig en almindelig bruger der får det at vide?! Så skal man rodde rundt efter et sted det faktisk kan installeres - eller man kan åbne en konsol, skrive su root og sit kodeord og så prøve igen. Hvor svært havde det været at gøre den lille oplevelse brugervenlig? Cirka som i stedet for en fejlmeddelse at have erstattet vinduet med en meddelelse om, at man ikke har rettighederne og kan vælge enten at skrive root kodeordet eller trykke cancel og vælge et andet bibliotek (og evt. bemærke at ens home har man rettighederne til). Så nemt kunne det være - i stedet gør man noget så simpelt som at installere Mozilla til en opgave der ville være uoverstigelig for en del mennesker hvis deres maskine havde været præinstalleret med Mandrake.

Desuden må det bare ikke ske, at noget så centralt som kontrolpanelet ("Your computer" eller hvad det hedder) bliver ødelagt - på egen hånd endda! Det er så vidt jeg kan se den centrale styreenhed for Mandrake Linux der giver adgang til at opdatere rpms, installere nye, etc. Igen - de fleste mennesker kunne nok navigere via kontrolpanelet og opdatere rpm's - alt dette var ganske brugervenligt (omend der ikke var en marker alle knap og man ikke kunne vælge at den konsekvent skulle sørge for at dependencies blev overholdt, men acceptere det hver gang). Men så snart genvejen til kontrolpanelet ryger bliver alt dette en uoverstigelig opgave for en almindelig bruger.

Ret ærgeligt set i mine øjne. For det er ting som disse der gør et system som Mandrake ubrugeligt som desktop for de fleste mennesker - og en pine for mig der bare har brug for en desktop der fungerer og så nogen programmer til at arbejde i.
Gravatar #12 - Disky
26. nov. 2003 09:55
yaief:
Jeg kan ikke genkende dine problemmer, jeg har dog aldrig prøvet mandrake, jeg har prøvet RedHat V7 som jeg ikke kunne lide til andet end server. Og siden Suse 8.1, 8.2 og nu 9.0 og det kører bare for godt både på min stationære maskine og min laptop.

Det med at du skal være root for at installere ting til hele systemmet giver da fuldt mening, nemlig med hensyn til rettigheder.
Jeg ved godt Windows per default giver dig lov til alt, men bare se hvad problemmer der er med sikkerhedshuller osv.

På linux får du kun lov til det root har givet dig lov til, og per default er det næsten ingen ting.
Gravatar #13 - YaiEf
26. nov. 2003 10:08
Heh, Disky - det er heller ikke dét jeg brokker mig over. Jeg er skam ganske fornøjet over, at man skal være root for at gøre en masse ting - problemet er bare det er for besværligt at blive det. Som i eksemplet med Mozilla - hvis det ikke kan installeres til sit default bibliotek hvorfor så ikke bare spørge om kodeordet i stedet for en ubrugelig besked om, at det ikke kan lade sig gøre (som vist ikke engang nævnte rettigheder selvom det var det der var problemet). Og andre gange bliver man som sagt min spurgt om det, mens en helt tredje besked om at man ikke har rettighederne kommer hvis man forsøger at gå ind i bestemte biblioteker. Det er en form for manglende konsistens der er meget frustrerende for en ny bruger.
Gravatar #14 - Disky
26. nov. 2003 10:31
Hej igen.

Enig det er tit et problem at en eller anden kryptisk fejlbesked, simpelt hen kun kan forståes af folk der har dybdegående kendskab til linux og systemmets opbygning.

Denne problematik er bestemt ikke med til at give positive oplevelser til alm. brugere som ikke er født med et tastatur i hånden.
Gravatar #15 - Mr.Weasel
26. nov. 2003 10:32
#13 Det lyder som om du har en del problemer, og det er da trist. Personligt er jeg glad for GNU/Linux som det er, og ønsker egentligt ikke at det skal blive "nemmere", brugervenligheden er helt i top, det er ikke så nemt at lærer, men når man kan går det stærkt.

Jeg tror måske du, og mange andre, skulle tænke over hvorfor det er at du vil bruge et Linux baseret operativ system. Hvis det er fordi du hader Microsoft er det nok ikke et specielt godt valg. Det jeg kan læse ud fra dine posts er at du nok ville blive ret glad for MacOS X. Overvej hvorfor det er at du vil bruge GNU/Linux og vurder om det er besværet værd. Jeg skal gerne være den første til at indrømme at der kan mangle noget konsistens, men det er jeg undervære jeg gerne, imod at jeg får et frit og effektivt operativ system.

Stort træk af SuSE iøvrigt (eller Novell er det vel). Det får da mig til at overvej om jeg ikke skulle migrere nogle Windows workstations over til SuSE, i håb om at det bliver lidt nemmere at installere.
Gravatar #16 - piccolo
26. nov. 2003 10:40
#6
det her er ikke en start på flamewar. bare en nysgerrig kommentar til dit indlæg:

hvorfor er linux ikke på højde med windows (FY!) eller macOS hvad angår brugervenlighed: hvori ligger det smarte at man skal konfigurere alt via terminal og ikke kan tilgå opsætningen via gui? det har vel næppe noget at gøre med hvordan den bagvedliggende kerne er opbygget?

det er den væsentligeste grund til at jeg ikke er skiftet for lang tid siden. mit styresystem skal være nemt at bruge - intuitivt og uden at jeg behøver at lære 30 forskellige commands inden jeg kan bruge min mus (jaja - overdrivelse fremmer forståelsen :D)

så snart der kommer en linux distro med en brugervenlig (læs: for folk der ikke gider at læse sig frem til alt og som mere ser computeren som et stykke værktøj frem for en hobby - har du nogensinde bladret i en brugsanvisning på en hammer?) så er jeg den der er skider windows et stykke og frembrusende proklamerer mig selv som linux fanatiker :D

og kom ikke og fortæl mig at det er linux-måden at gøre tingene på: det er ikke en skam at forenkle og bruge gui og langt fra en falliterklæring at lortet kan bruges af alm. dødelige :D
Gravatar #17 - -Anders
26. nov. 2003 11:00
#16
Nu er det jo ikke nødvendigvis meningen at GNU/Linux skal være let at gå til for enhver der kommer fra Windows.
Det er MacOS X nok bedere til som tidligere nævnt, men GNU/Linux (Eller *gys* GNU/HURD) er stadig for folk der kan lide at skrive ting i en terminal, og befinde sig i et begrænset miljø per default.

Jeg har ingen problemer med at skulle su'e hver gang jeg skal installere noget, faktisk tvært i mod. Jeg ville sgu være ked af det hvis alle brugerne kunne installere alt de havde lyst til. De kan selvfølgeligt installere det i deres hjem-mappe, og så er det da fint fint med mig. (./configure --prefix=/home/username/mozilla/ eksempelvis).
Suse Linux er en af de førende desktop distro's, og det kan klart anbefales at prøve det istedet for mandrake, der mere eller mindre bare er 7 cd'er med programmer.
Gravatar #18 - YaiEf
26. nov. 2003 11:06
Ja, Weasel - du har sikkert ret i jeg ville blive glad for MacOS i sig selv, men det ville hverken min pengepung (OS og hardware hænger jo sammen på det punkt) eller meget af det software jeg kræver - mit forsøg med Linux var såmænd blot et stille forsøg på migrere væk fra Windows. Jeg kan ikke undvære Windows endnu - InDesign 2 kører jo desværre ikke på platformen. Men det er sådan set også det eneste jeg faktisk behøver på Windows ... så det er vel blot lidt nysgerrighed og en generel modstand mod den retning Microsoft trækker i. Så nej - der er sikkert ingen grund til mine pinsler - jeg kunne jo bare lade være ;)

Forsøgte med en anden CD og så fungerede SUSe - tog dog et par forsøg at finde ud af linux install=ftp... ikke virkede, men install=ftp... gjorde. Tror jeg da - for jeg mistede forbindelsen da der skulle vælges pakker - og da den havde valgt lige nøjagtigt ingenting forsøgte jeg at få detaljerne frem hvorefter den hang. Så nu prøver jeg igen med et andet mirror.

Heh, måske er det bare mig der er uheldig :)

- Og Anders, problemet var jo at Mozilla foreslog et bibliotek der ikke var rettigheder til som default. Hvis skyld det er ved jeg ikke - men specielt heldigt er det ikke. Jov, jeg kunne godt finde ud af at skifte bibliotek - men det er små ting som disse der gør det besværligt for nogen som mig - og betyder, at Linux til almindelige mennesker i deres hjem stadig ligger ude i fremtiden. Men nu kigger jeg på SUSe - hvis det altså virker i denne omgang ;)
Gravatar #19 - sKIDROw
26. nov. 2003 11:17
@ YaiEF

Ind i mellem støder man på nogle skønhedsfejl.
Specielt NViDIA / ATI drivere er lidt klodsede under visse dists.
Med hensyn til root privilegier, så er det rigtigt nok ikke alle programmer der helt håndtere det særligt elegant.
Der bliver dog for tiden lagt store kræfter i brugerfladen og desktop oplevelsen.
Hvilket selvfølgelig ikke hjælper så meget på de problemmer man kæmper med nu.
Ligesom ham den anden kan jeg ikke helt følge din kritik af filsystem hierakiet.
Hver mappe har deres unikke funktion.

/sbin - /usr/sbin er root's værktøjer.
/bin - /usr/bin er der binære filer ligger.
/etc er globale indstillinger
/home er brugermapper med ens dokumenter og indstillinger.
/mnt er mountede drev.

Hvis en Linux maskine skal ominstalleres, så backer med /home /etc op og alle ens settings er intakte... ;)
Gravatar #20 - piccolo
26. nov. 2003 11:31
#17
mit indlæg var ikke rettet brugerrettigheder som sådan. jeg er godt klar over at der er en pæn forskel på måden hvormed linux, macOS og windows håndterer brugeradgang. jeg selv kommer fra begge førnævnte styresystemer i kraft af min uddannelse som grafiker og den stigende udskiftning af platform (fra macOS -> windows) rundt omkring i firmaerne.

... men GNU/Linux (Eller *gys* GNU/HURD) er stadig for folk der kan lide at skrive ting i en terminal ...
men hvorfor skal linux ikke være brugervenligt? og nu snakker jeg ud fra en privatbrugers syn. ikke som server administrator. det er da ærgeligt at et styresystem som langt hen ad vejen følger standarden (sat af m$), og ofte er skelsættende, ikke kan blive hver mands eje i kraft af en for besværlig opsætning.
Gravatar #21 - Coma
26. nov. 2003 11:32
1# da jeg forslog det samme fik jeg meget hårdt afvide af miklos der ikke var skyld i mine anklager.. (henviste også efter ens retningslinier)

kunne være man skulle prøver at opdatere ens 8 version hmmm hvis det er muligt uden en total reinstall..
Gravatar #22 - Disky
26. nov. 2003 11:50
lige en tilføjelse til Skidrow's ominstallations guid.

HUSK FOR POKKER filer der starter med . ellers skal man til at konfigurere det hele igen :( (har lige prøvet det)


#21
Ja måske kan Miklos snart se der er behov for det, ellers kører hver admin jo sin egen lille diktatoriske model.
Gravatar #23 - Mr.Weasel
26. nov. 2003 11:57
#20 Målet med GNU operativsystemerne har aldrig været brugervenlighed, i hvert fald ikke i første omgang. Målet er at levere et frit operativsystem.

De må gerne være brugervenlige, og det er der også mange der mener de er. Mange af de der bruger GNU/Linux er faktisk lidt bekymret for at man satser for meget på brugervenlighed til "alm. mennesker" og dermed risikerer at blive til Windows eller Mac. De fleste Unix og Unix lignende operativsystemer er opbygget så de er meget nemme at bruge, det går så lidt ud hvor nemt det er at gå til som ny bruger. Personligt ville jeg blive lidt ked det hvis f.eks KDE overtog fuldstændigt, det er nemt at lære, men det hæver ikke ligefrem min arbejdshastighed.

Man kritisere open source miljøet for ikke at satse på et desktop miljø, mens vi er mange der mener at det netop er fordelen. Personligt kan jeg li' mit operativsystem som det er, og jeg ville sætte prise på hvis folk droppede ideen om at GNU/Linux skal ligne Windows.
Gravatar #24 - sKIDROw
26. nov. 2003 12:28
Der bliver lagt STORE kræfter i at forbedre Linux i desktop sammenhæng.
Noget som man lægger mærke til hvis man har prøvet at opdatere sin distro version.
Hvor man normalt ser store forbedringer.
Kører PT med en CVS version af GNOME, og den kan man godt glæde sig til.
Og nej i skal ikke installere den til dagligt brug endnu.
Medmindre i kan leve nogle bugs hist og her da.
Den mangler en del testning endnu.
Gravatar #25 - penthouseplayah
26. nov. 2003 12:32
En distro KNOPPIX!

Deres hjemmeside er ikke informativ pt. (pga. protest mod software patenter), men iso'en ligger på nettet.

Så nemt er det.
1) Brænd svinet (700MB)
2) Boot fra cd'en (knoppix lang=da)
3) surf med mozilla 1.5, skriv mm med OO.o 1.1. Alle de store programmer er der og det tager måske 50 sek at boote i alt.

hdx-install installerer på hd.
Gravatar #26 - sKIDROw
26. nov. 2003 12:38
BTW intet er til hindre for at GNU/Linux bliver brugervenligt. (Hvilket jeg allerede mener det er til en hvis grænse)
Ganske rigtigt er det PRIMÆRE mål med GNU projektet at give verden et frit operativ system.
Men RMS har selv udtalt at han ønskede at se det blive brugervenligt: 'Like the Macintosh'
Man ønsker at give ALLE fri software, ikke kun nørderne.. ;)
Gravatar #27 - piccolo
26. nov. 2003 12:56
tak for indlægne - rart med lidt konstruktiv debat! :D

jeg er blevet lidt klogere, men mener stadig at et frit styresystem bør være alle mands eje - og dermed sætte brugervenlighed i højsædet! :D
Gravatar #28 - YaiEf
26. nov. 2003 13:26
Så blev SUSe 9 installeret. Det tog sin tid, men allerede synes jeg det ser ud til at være "pengene" værd ;-)

Men nu får vi se - første problem der blev nemt løst var, at der var byttet om på "z" og "y" (!!!). Så nu ser vi hvad der sker når jeg genstarter - netkortene virker også meget bedre. Den valgte vist bare kun at nøjes med det ene indtil videre - og perfekt - så starter den ganske hurtigt.

Det med filsystemet var bare lige mit første indtryk kommende fra Windows igennem diverse generationer siden en tidlig DOS. Det er sikkert godt og logisk når man først ved det - men umiddelbart er det et stort rod. Især når man ikke aner hvor tingene mon er placeret.
Gravatar #29 - YaiEf
26. nov. 2003 13:37
- update: Lækkert, ser ud til mit radeon 9700 fungerer fint med SUSe. Har dog problemer med at få musen registreret ordentligt - har prøvet at vælge wheel, men hjulet svarer stadig ikke. Men generelt virker SUSe meget mere poleret - så er der noget ved det, når man har en fornemmelse af, at det meste bare fungerer.
Hastigheden i opstarten er dog stadig ikke imponerende. Tror XP starter på cirka 30 sekunder - og omkring 15 med hibernation. SUSe 9.0 tog næsten 1 minut for at nå til login.
Gravatar #30 - YaiEf
26. nov. 2003 13:48
Ville bare lige kommentere igen ... damn, det er hurtigt. Har aldrig set Mozilla starte og køre så smertefrit - siderne loader også væsentligt hurtigere end under XP. Imponerende - kunne jeg godt blive vant til ;-) Hjulet virker dog stadig ikke.
Gravatar #31 - Disky
26. nov. 2003 14:02
Yaief:
Det glæder mig du kan lide det, jeg er også selv helt vild med SuSE 9.0

Hvad er det for et hjul du snakker om ? Mousewheel ?

Bruger ikke mus på min laptop så jeg kan ikke efterprøve det, men prøv evt. i yast at skifte mussedriver.

Er det ikke bare utroligt let at installere ?
Gravatar #32 - YaiEf
26. nov. 2003 14:47
Jov - eneste anke er selvfølgelig at det tog meget lang tid over 512Kb ;-) Men pyt - installation gik super nemt. YaST klarede også installationspakken fra ATi - så det er spændende om der er 3D-support når jeg kommer hjem og får efterprøvet det - kunne ikke lige finde ud af hvordan man genstarter X uden at genstarte det hele.

Jah - mousewheel som på en Logitech MX500. Det fungerede fint under Mandrake - men ingen af Intellimouse (som tilsyneladende er de eneste usb-ere) ser ud til at få det til at virke. Den er dog heller ikke specielt god til at fortælle noget er aktiveret efter man har trykket accept. Men glæder mig til at få kigget på nærmere på det nu - SUSe virker meget mere poleret og som en samlet oplevelse i modsætning til Mandrake.
Gravatar #33 - Coma
26. nov. 2003 15:35
Er updaten det værd? altså et skifte fra susa 8.2 ?.. er lidt doven så gider ikke smide 9 ind hvis, man ikke kan mærke det.
Gravatar #34 - sKIDROw
26. nov. 2003 16:10
#27 piccolo

[tak for indlægne - rart med lidt konstruktiv debat! :D
jeg er blevet lidt klogere, men mener stadig at et frit styresystem bør være alle mands eje - og dermed sætte brugervenlighed i højsædet! :D]

Det syntes man også i både Linux og GNU community'et.
Og du kan tro der bliver knoklet på det... ;)
Gravatar #35 - Coma
26. nov. 2003 19:14
kan så se at de ikke understøter nforce netkort.. skod skod skod..så kan man ikke lave en netinstall :(
Gravatar #36 - sKIDROw
26. nov. 2003 20:04
#35 Coma

Blame nVIDIA... ;o/
Deres driver er non-free, under nogle betingelser der besværliggøre at den implementeres i cd'erne.
Gravatar #37 - Coma
26. nov. 2003 21:44
35# godt så giver jeg nvidia skylden :) ... lige fedt, oh well lege rbar evidre med min 8,2 install og så kan jeg evt købe 9.0 hvis jeg bliver helt vild med den :)
Gravatar #38 - sKIDROw
26. nov. 2003 22:18
Eller et løst netkort?
Men ellers ja den er ret billig så det burde være til at leve med.. :)
Gravatar #39 - Coma
26. nov. 2003 22:21
har et løstnetkort.. dlink men min comp bliver skide ustabil af det sååå... regner da bare med at købe cdérne hvis det er..
Gravatar #40 - lean
27. nov. 2003 00:08
#XYZ
'Hvorfor er Linux ikke brugervenligt'

Fri software virker noget anderledes end properitær, derfor er det underligt at vende sig på andre måde at installere og købe software på.
Så lads os for perspektivets skyld inddele vores computerverdensbillede i rå software og produkter.
Rå software vil slut brugeren _aldrig_ få kontakt med. Det er den enorme bunke af software spredt i stumper og stykker ud over det ganske land.

Denne software er lavet af hackere i deres fritid, eller professionelle programmører. Rå software er også den fri softwareverdens største aktiv.

Det første du skal gøre er at købe en distribution, som finpudser den rå software til dine behov. Udvalget af distributioner er ikke så stort endnu, men det vil vokse enormt.
Grunden til dette er at forskellige situationer kræver forskellige værktøjer. Og der vil findes en distribution til enhver situation.

For at finde en distribution, må du gøre som ved alle andre aspekter i livet når du har valg.
Så du må undersøge markedet,læse anmeldelser, prøve den hos bekendte - eller spørge i butikken (betal en uafhængig konsulent) om hvilken distribution der passer _dig_ bedst. (Hvilke garantier vil du have, hvor brugervenlig skal den være, hvor dyr, hvor mange softwareprodukter, hvor sikker - skal der hardware til - skal den bruges af handicappede, og den milliard andre ting jeg ikke i min vildeste fantasi kan komme på).

Distributionen er det vigtigste valg når du skal have et computersystem. Du skal stole mere på din distributør, end på din tandlæge.

Al software du har brug for skal hentes gennem distributionen, og distributøren skal sørge for at alt virker. Dvs, der er ikke noget der heddere drivere (_alt_ bliver autodetectet), eller at kigge i filsystemet - alle pakker bliver installeret fra et grafisk værktøj. Distributionen tager sig også af sikkerheden, og sørger for at hver eneste kodelinje er gennemset.
Distributioen tager sig også af løbende sikkerhedsproblemer.

Hvis du får hardware der er nyere end distributionen, kan den automatisk hente driverne og installere hardwaren.
Du kan _ikke_ få drivere med på en cd, dette er rå software og er ikke brugervenligt.
Hvis der kommer software produkter som er nyere end distributionen, er dette rå software, og distributionen skal understøtte den og kunne installere produktet over internettet (eller på anden måde).

Så hvis du køber et spil i den lokale BR er dette baseret på rå software, og så _skal_ distributionen understøtte spillet før at du kan køre det.

Fordelen er at rå software er ens for alle distributioner. Det eneste distributionen skal, er at finpudse det til sin slutbruger.

Penge, penge penge:
Distributionen og de løbende sikkerhedsopdateringer, er ikke det eneste du skal betale penge til.
Der er mange andre måder du skal bruge dine penge på:
Du kan gå ind på en hjemmeside, hvor du sammen med andre der mangler samme feature kan betale for at den bliver lavet.
Du kan gå ind på en hjemmeside, og sammen med andre, betale for at få din distribution til at finpudse featureren så _du_ kan bruge den (eller få inkluderet en feature som er i andre distributioner).

Den person der laver først laver featuren, får pengene.

Dette er fint så længe det er små lapper til den rå software.
Hvis man vil have lavet størrere softwareprojecter, skal man gøre som når man bygger et hus.
Man giver udtryk for hvilken software man vil have, og softwareudviklere kan så komme med en pris det koster at lave projektet.
Den billigste får projektet, og projektet kan derved blive lave i lige så åbent forum som alle andre frie projekter.

Kompatilitet:
Da alle kan bruge den rå kode på lige vilkår, er det meget nemt at være kompatible med andre projekter. Man kan se hvordan hver en algoritme og protokol virker.
Derfor kan jeg også spille det spil jeg købte i 2007 i år 2019, for jeg kan bare betale for at få den rå kode finpudset til den nyeste distribution og hardware.
At projekterne virker, og de langsomt for opbygget standarder er der flere eksempler på.
Dels havde jeg en dejlig oplevelse, da jeg den anden dag havde logget ind over ssh på skolen og startet Star Office.
Så kunne jeg fra mit lokale system kopiere en internet side i Mozilla og paste den med billeder og fonte lige ind i Star Office i en computer 14km væk som var logget ind som en anden bruger... (Skulle idag kopiere noget fra en lokal maskine til den samme maskine fra forskellige brugere i Windows XP - jeg åbnede en ekstra explorer med en ny bruger og prøvede at kopiere filer over fra den første bruger... Det gik ikke - så alle er ikke nået lige langt på det område.)

Et andet sted hvor man kan se at systemet er ved at finde en god indeling, er med KDE og GNOME.
De kører på vidt forskellige arkitekturer og forskellige kerner, og må derfor selv medbringe en underliggende struktur som kan give et ensartet interface til systemet.
Et eksempel er gnome-system-tools, som er et systemkonfigurationsværktøj der har som mål at virke på alle platforme som gnome kører på.
Derved kan man på ensartet måde konfigurere Linux/BSD/Solaris/Windows(!) på den samme måde, med hensyn til netværk, tid, opstartservices og brugere.
Et tredje eksempel er freedesktop.org som er et diskussionforum, om hvordan desktopsystemer skal opføre sig. Det drejer sig om alt fra mimetypes til virtuelle filsystemer (som KDE og GNOME begge må have for at være platformsuafhængige).


For udvikleren side (det er mig), glæder jeg mig. Jeg kan se hvad folk vil have lavet af software, lave det og tjene til dagen af vejen.
Som aspirerende hacker (det er også mig), har jeg det allerede fint. Jeg kan boltre mig i al det rå sovs jeg vil, se hvordan mit system virker fra inderst til yders, og rette alle de fejl jeg støder på min vej - samtidig med at jeg får et CV, der viser at jeg kan noget.

Så at du har lidt problemer med at få dit lydkort til at virke, eller at du ikke kan konfigurere din Samba server, og du ikke lige kan installere den nyeste Maya - er egentlig ikke noget der rører mig. Det er småting og upolerede hjørner. (Okay, ATI/NVIDIA drivere er et problem. De er lukkede og intet tyder på at de vil åbne sig...)
Jeg ville ellers gerne betale den første deci af en plovmand, for at få supported flere samtidige X-servers med mit ATI kort.
Gravatar #41 - Disky
27. nov. 2003 07:32
Coma #33:
Smag og behag.

Jeg synes det kunne betale sig for mig, eftersom SuSE 9.0 har god support for det der med batterier osv i en laptop, samt at der er en del opdatering hist og her.
Gravatar #42 - Disky
27. nov. 2003 07:35
lean:
Sikke en smøre :-)

p.s. Lad os håbe politiet ikke ser dit skriveri om hackere eftersom en hacker i følge dansk lovgivning er en person der bryder ulovligt ind i andres edb systemmer :-)
Gravatar #43 - sKIDROw
27. nov. 2003 07:44
#42 Disky

[p.s. Lad os håbe politiet ikke ser dit skriveri om hackere eftersom en hacker i følge dansk lovgivning er en person der bryder ulovligt ind i andres edb systemmer :-)]

De lovtekster jeg har set har været mere neutrale. (Læs:Knas tør læsning)
Tror vore amerikanske hackere skulle være mere nervøse i så fald.
Og jeg har da ikke hørt om nogen arrestordre på hverken Richard Stallman, Linus Torvalds, Alan Cox eller andre... ;)
Gravatar #44 - flywheel
27. nov. 2003 17:18
#40 "Fri software virker noget anderledes end properitær, derfor er det underligt at vende sig på andre måde at installere og købe software på."

Ævl .... softwarens virkemåde er bundet til den underliggende arkitekturs faciliteter og designmæssige traditioner samt udviklerens egne visioner.

Softwaren du finder til eComstation virker anderledes end den du finder til WinXP og de er begge properitære systemer.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login