mboost-dp1

Intel

Sun klar med Ultrasparc T2 processoren

- Via VNUnet -

Tilbage i slutningen af 2005, lovede Sun at de ville have deres næste generations multi-kerne processor klar i 2007 og det løfte har de holdt. I dag lanceres processoren, der gik under navnet Niagara 2, men nu bliver lanceret som Ultrasparc T2.

Den nye CPU består af 8 kerner lige som den gamle, Ultrasparc T1, men kan håndtere dobbelt så mange threads som før, i alt nu 64. Udover de forøgede antal threads, så kommer processoren også med en integreret hukommelsescontroller, samt 2 virtuelle 10 Gbit Ethernet porte.

En anden stor forbedring i forholdt til forgængeren, er floatingpoint ydelsen, hvor Sun ligefrem advarede mod at afvikle programmer med mere end 2 % floatingpoint beregninger på T1, da er det ikke længere tilfældet med T2. Faktisk så har tests vist, at T2 er hurtigere end både IBM, Intel og AMD’s henholdsvis Power6, Xeon og Barcelona processorer.





Gå til bund
Gravatar #1 - protoz
7. aug. 2007 10:06
..hvor Sun ligefrem advarede mod at afvikle programmer med mere end 2 % floatingpoint beregninger på T1...


Er der en som kan oversætte? :)
Gravatar #2 - sKIDROw
7. aug. 2007 10:12
"så kommer processoren også med en integreret hukommelsescontroller, samt 2 virtuelle 10 Gbit Ethernet porte."

Hvad pokker er det smarte i det?.
Gravatar #3 - iluka
7. aug. 2007 10:13
#1

Hvad mener du med oversætte?

Hvis du ikke ved hvad floatingpoint operationer er, så er det groft sagt matematik (+, -, *, / etc) på flydende tal. Men så ved du nok heller ikke hvad flydende tal er :) Læs mere på wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Floating_point
Gravatar #4 - coday
7. aug. 2007 10:16
Hmm #3 jeg læste lidt der inde men er ikke helt sikker på om jeg forstod det rigtigt. Det er et tal der kan værer flere andre tal på en gang?
Gravatar #5 - protoz
7. aug. 2007 10:23
#3
Ah ok takker :)

Jov jov flydende tal har jeg styr på, havde bare ikke hørt om floatingpoint operationer
Gravatar #6 - iluka
7. aug. 2007 10:29
#4 nej du forstod det ikke rigtigt :)

Et floating point nummer består af 3 komponenter, en signifikant, en base og en eksponent. Tal udtrykkes som s*b*^e

tallet 152853.5047 kan skrives som 1.528535047 × 10^5

Pointen med flydende tal er at hvis man ikke har brug for så høj præcision så kan man bruge flere bits på eksponenten og færre på sigifikanten og så kan man udtrykke langt højere og lavere tal. Alternativet er "double" som har fast størrelse for s, b og e og derfor er langt mere begrænsede i spændevide. Man kan sige at hvis man vil udtrykke tallet 1,1 * 10 ^ x hvor x er et stort tal, så er der jo ingen grund til at der i hukommelsen står 1,100000... * 10^x hvorved man spilder plads der kunne bruges til at udtrykke en større x. Anyway, behovet opstår naturligvis fordi computere modsat mennesker har delt sin hukommelse ind i "pladser" hvor der f.eks. kan stå 32bit eller 64bit af gangen. Et stort tal der fylder mere end 32bit kan være svært at udtrykke. Det samme kan præcisionen på et tal. Tænk f.eks. på PI som i princippet bør udtrykkes med uendeligt mange decimaler for at være korrekt. 32bit giver ikke plads til uendeligt mange decimaler ;)
Gravatar #7 - coday
7. aug. 2007 10:43
#6 Tak nu tror jeg at jeg forstår det.
Gravatar #8 - Mazon
7. aug. 2007 11:11
Værd at bemærke er at processorens design er frit tilgængeligt!!
Gravatar #9 - Disky
7. aug. 2007 11:13
#8
Ja det er sørme smart hvis du selv vil lodde en sammen hjemme på skrivebordet :)
Gravatar #10 - cruzifixion
7. aug. 2007 11:13
#2:
At indbygge netværksfunktionalitet direkte i en CPU åbner for en hel række af rigtig smarte arkitekturer.

F.eks. betyder det at man i meget lille chassis kan bygge en fullblown enhed der har masser af regnekraft, men f.eks. henter alle data der er brug for direkte over netværket. F.eks. er der sat tanker i søen om Grid-computing og Peer-to-Peer mesh supercomputere, hvor en CPU med fælles busarkitektur med andre CPU'er vil kunne effektivisere den slags ganske dramatisk. Det er slet ikke så dumt :-)

T2 skal sikkert også primært anvendes til den slags, såe godt træk SUN.

Lad os nu håbe på at SUN kan holde fast - deres egenudvikling inden for CPU'er er dyr for dem at opretholde i forhold til hvor mange enheder der sælges af dem.

Efter at de startede med x86/AMD baserede servere er deres UltraSPARC RISC arkitektur faldet lidt hen.
Gravatar #11 - sKIDROw
7. aug. 2007 11:17
#9 Disky

Nej det er enormt smart, hvis du studerer indenfor det emne, og gerne vil lege med rigtige designs istedet for skolebogseksempler.

Viden er godt, mere viden er bedre.
Gravatar #12 - SpYkE112
7. aug. 2007 13:59
Suk... Få fingeren ud AMD / Intel ??
Kunne godt bruge et par stykker af dem der tror jeg :P
Gravatar #13 - iluka
7. aug. 2007 14:19
#11
Nej det er enormt smart, hvis du studerer indenfor det emne, og gerne vil lege med rigtige designs istedet for skolebogseksempler


Good luck!
Med mindre du er en kæmpe flok og i alle sammen er i gang med jeres phd så tager det så lang tid at gennemskue designet af suns nye arkitektur at dit studie er overstået inden det lykkes. Forskellen mellem skolebogs eksempler og real world arkitekturer er temmeligt markant, og du skal i forvejen være ret meget hjemme i skolebogseksemplerne hvis du overhovedet vil gøre dig forhåbninger om at fatte hvordan ultrasparc arkitekturen virker.

Jeg tror mere åbenheden er for andre virksomheders skyld, så de kan bruge den viden til at optimere de programmer der skal køre på arkitekturen... Det kunne jo tænkes at Microsoft ville lave en windows dere kan køre på UltraSparc?
Gravatar #14 - Mazon
7. aug. 2007 14:34
#13
Jeg tror mere åbenheden er for andre virksomheders skyld, så de kan bruge den viden til at optimere de programmer der skal køre på arkitekturen...

Nej, suns ide er at andre kan bidrage til hardwaren, specielt universiteter. De har et eksisterende sammenarbejde med Fujitsu også, men der har nok altid haft adgang til specs.

Grunden til denne model er nok også fordi at man har en konkurrence parameter over for det ret store pres fra Intel og AMD.

Det er masser af info her:

http://www.sun.com/processors/opensparc/faq.jsp
Gravatar #15 - chrown
7. aug. 2007 14:40
#9 Jojo, det kan du godt fifle sammen derhjemme selv... Det handler bare om viljestyrken. Jeg er jo også af den opfattelse at mennesker kan flyve, de skal bare have viljestyrken til det...

Det lyder sgu i øvrigt som en ret heftig CPU!
Gravatar #16 - sKIDROw
9. aug. 2007 04:30
#13 Illuka

Good luck!
Med mindre du er en kæmpe flok og i alle sammen er i gang med jeres phd så tager det så lang tid at gennemskue designet af suns nye arkitektur at dit studie er overstået inden det lykkes. Forskellen mellem skolebogs eksempler og real world arkitekturer er temmeligt markant, og du skal i forvejen være ret meget hjemme i skolebogseksemplerne hvis du overhovedet vil gøre dig forhåbninger om at fatte hvordan ultrasparc arkitekturen virker.


Der bliver faktisk undervist i Niagra flere steder. Åbenlyst ikke på VUC.. ;P Men det betyder ikke at det ikke er relevant, for steder hvor der bliver undervist på højt niveau.

Jeg tror mere åbenheden er for andre virksomheders skyld, så de kan bruge den viden til at optimere de programmer der skal køre på arkitekturen...


Der kunne mindre jo nok gøre det. Ellers gjorde Intel og AMD jo nok det samme tror du ikke?.

Det kunne jo tænkes at Microsoft ville lave en windows dere kan køre på UltraSparc?


Det kunne jo tænkes at grise fik vinger en dag.... Tro på det.. ;)

Ligegyldigt hvad motivet er, at det altid beundringsværdigt, at frigive viden til masserne. Alt andet end lige, et eksempel til efterfølgelse.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login